Otvoreni maketarski forum Forum Indeks


Mjesto za sve maketarske teme i dileme
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Tamiya 1/700 Shimakaze

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Essex
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 24, 2006 9:33 pm    Naslov poruke: Tamiya 1/700 Shimakaze Citiraj ovaj komentar
Proizvođač: Tamiya
Mjerilo: 1/700
Kataloški broj: 31409
Cijena: 5,95 GBP (Hannants, http://www.hannants.co.uk/search/?FULL=TA31409)
Broj dijelova: 70


Ovaj razarač spada u onu skupinu brodova koju svaki brodomaketar koji drži do sebe jednostavno mora imat. Dugo ga vrebam, obilazim razne web-shopove u nadi da će mi se jednom posrićit nabavit ga. I napokon Hannants je skratija moje muke!

Dvi riči opisuju ovo veličanstveno plovilo: sirova snaga. Po mom mišljenju najmoćniji razarač Drugog svjetskog rata. Usporedimo li ga sa njegovim stranim vršnjacima i protivnicima vidit će se na prvi pogled da ni po čemu nije poseban: američka klasa Allen M. Sumner imala je jednaku vatrenu moć (6 topova od 127 mm) i bolji sustav upravljanja paljbom, dok su francuski razarači klase Mogador imali istu brzinu (40 čvorova) i superiornije topničko naoružanje (8 topova od 138 mm). Međutim, nijedan drugi brod u to doba nije ima glavno naoružanje koje se sastojalo od 15 torpednih cijevi kalibra 610 mm za glasovita i fantastična japanska Type 93 "Long Lance", torpeda koja nisu imala premca na svitu. Od cile klase izgrađen je samo Shimakaze - u vrime njegovog dovršenja Japanci su izgubili inicijativu u ratu na Pacifiku koja je nepovratno prešla na stranu Amerikanaca stoga su prioritet dobili drugi projekti - 16 ostalih je otkazano i nije nikad ni porinuto. Velika šteta.


UVOD

Shimakaze (na japanskom "vitar s otoka" - svi japanski razarači dobivali su imena vitrova) je naručen u sklopu Flotnog programa za 1939. godinu i planiran je kao eksperimentalni prototip nove japanske klase velikih flotnih razarača označenih kao "Type C". Daljnjih 16 jedinica je naručeno, međutim kasnije tijekom rata i poništeno zbog oslobađanja brodograđevnih kapaciteta za izgradnju prioritetnijih brodova. No bez obzira što nikad nije ponovljen, Shimakaze je predstavlja brod vrlo uspjele konstrukcije nastale kao rezultat uravnotežene duljine (nekakvih 25 metara bija je duži od prethodne klase Yugumo što mu je davalo izvrsna maritimna svojstva), vatrene moći (šest 127 mm topova u novim Type D topovskim kulama), torpednog naoružanja (3 seta peterostrukih 610 mm torpednih cijevi, najmoćnije naoružanje ikad postavljeno na jedan razarač) i brzine (nevjerojatnih 40 čvorova postignuto je zahvaljujući novim visokotlačnim turbinama koje su razvijale 80.000 KS - kao pogonsku skupinu tribali su je dobit svi budući japanski razarači, da su okolnosti dopustile njihovu konstrukciju...).
S izbijanjem rata svi eksperimentalni programi su odgođeni do daljnjega pa tako Shimakaze, iako mu je izgradnja počela u kolovozu 1941., nije dovršen sve do proljeća 1943. Ovakav (pre)dugi rok gradnje ima je i svoju dobru stranu: na temelju iskustava rata na Pacifiku brod je tijekom gradnje sustavno poboljšavan i opremljen s najnovijom opremom, tako da je bija jedan od prvih japanskih ratnih brodova koji je po dovršetku dobija radar.
Shimakaze nije nikad dodjeljen niti jednoj diviziji razarača (razlog je jednostavan - niti jedan drugi japanski razarač nije moga držat korak s ovim "superrazaračem") te je uvik više-manje samostalno operira unutar borbene skupine. Možda najsvitliji trenutak svoje karijere ima je tijekom briljantno izvedene evakuacije japanskog garnizona s otoka Kiske (Aleutski otoci), 29.07.1943., di je služija kao zastavni brod skupine za potporu (za 55 minuta japanske krstarice i razarači, zaštićeni maglom, izvukli su iz američkog obruča 5183 vojnika bez ijednog izgubljenog života; ne znajući za sve to Amerikanci su nastavili bombardirat Kisku u idućim tjednima, a u noći 15. kolovoza oko 34.000 vojnika iskrcalo se i provelo pet bezuspješnih dana u potrazi za neprijateljem prije nego šta su ustanovili da je on otiša - ovaj japanski pothvat nanija je američkom zapovjedništvu veliko poniženje). Tijekom bitke za Leyte 24.10.1944. s tonućeg Musashija spašava posadu krstarice Maya (potopljenu prethodnog dana); pretrpan brodolomcima poslan je na začelje flote te ne dobija priliku sudjelovat u bitki kod Samara. Njegova ratna karijera zapečaćena je 11.11.1944. u zaljevu Ormoc, zapadno od otoka Leyte, di ga na poziciji 10°50´N, 124°35´E u uništavajućem zračnom napadu, zajedno s ostatkom konvoja koji je prevozija japanska pojačanja, potapaju američki avioni iz sastava TF 38. Sve u svemu, "prosječna" ratna karijera i kraj za ovakav brod iznadprosječnog potencijala...

TAKTIČKO - TEHNIČKI PODACI

Brodogradilište: Maizuru
Kobilica: 08.08.1941.
Porinut: 18.07.1942.
U službi: 10.05.1943.
Duljina (preko svega): 126,49 m
Širina: 11,2 m
Gaz: 4,11 m
Standardna istisnina: 2567 t
Puna istisnina: 3048 t
Pogonska skupina: 2 visokotlačne Kampon turbine, 3 Kampon kotla, 80.000 KS, 2 vijka
Brzina: 40 čv
Doplov: 5000 Nm/18 čvorova, 1400 Nm/30 čvorova
Naoružanje: 1943. - 6 (3x2) 127 mm, 4 (2x2) 25 mm, 2 (2x1) 13 mm, 15 (3x5) torpednih cijevi kal. 610 mm, 2 bacača dubinskih bombi; 1944. - 6 (3x2) 127 mm, 30 (4x3, 2x2, 14x1) 25 mm, 15 (3x5) torpednih cijevi kal. 610 mm, 2 bacača dubinskih bombi
Posada: 267


Shimakaze tijekom pokusnih vožnji 1943.


Shimakaze nakon modernizacije 1944. godine


MAKETA

Maketa je jedna od prvih iz Tamiyine Water Line Series kolekcije izbačene početkom 80-tih godina prošlog stoljeća. Normalno nipošto nije up-to-date s današnjom tehnologijom obrade plastike i ne preporučam je široj populaciji kao ni maketarima koji ne žele malo zaprljat prstiće, ali mislim da će bez obzira na ovaj svoj hendikep nać svoje misto u zbirci istinskih ljubitelja brodova. Maketa nije smeće već se uz malo truda i odgovarajući IJN Destroyers PE set može složit u sasvim lipi brod.
Ono što je meni najvažnije je da je trup u dobrom stanju, konturno točan i točnih dimenzija. Možda je mrvicu "ćelav" i fali mu detalja kakve recimo imaju nove Skywaveove makete nekih japanskih razarača. Najozbiljniji nedostatak cile makete su rupe u plastici na provi, stvarno ružno izgleda, ali ništa šta malo kita i finog brusnog papira ne može rješit.Dijelova nema puno, maketa je minijaturna i jednostavna za složit, ipak je to razarač u 1/700. Zamjerka ide topovima koji su ipak previše pojednostavljeni i djeluju jeftino stoga preporučujem zamjenu. Ja imam na lageru nove Hasegawine koji će doć na njihovo mistoGovoreći o naoružanju japanskih razarača priskočit ću njihovo topničko naoružanje. Premda su japanski razarači bili dobre i snažno naoružane jedinice, većina njihovih topovskih kula sa 127 mm topovima se presporo okretala da bi bila u stanju pratit i ciljat avione u brisućem letu; okosnicu njihovog brzometnog malokalibarskog PZO topništva činili su 25 mm topovi u dvostrukim i trostrukim postoljima koji su opet imali inferioran sustav upravljanja vatrom, malu brzinu paljbe, neadvekvatan sustav opskrbe streljivom i premalu masu zrna, više su bili u rangu američkih 20 mm Oerlikona, dok su temelj brodske PZ obrane na US brodovima, 40 mm Boforsi, bili za njih drugi Sunčev sustav. Međutim, ono čega su se savezničke posade brodova silno bojale bila su japanska torpeda. Torpedni napadi razaračima (posebice noću) u japanskoj mornarici su dovedeni do savršenstva. Temeljno torpedno naoružanje japanskih razarača i krstarica činila su Type 93 torpeda kalibra 610 mm poznatija kao "Long Lance" (ovo ime im je da američki pomorski povjesničar Samuel E. Morrison). Ovo fantastično oružje tajno je razvijeno tijekom 30-tih godina, bilo je dugo 9 metara i teško 2700 kg (od čega je 490 kg otpadalo na bojnu glavu). Za pogon je koristilo čisti kisik te zato nije ostavljalo onaj izdajnički trag mjehurića iza sebe te ga je bilo jako teško zamjetit. Snaga i domet bili su upravo nevjerojatni čak i za današnje pojmove: pri brzini od 48-50 čvorova domet je bija 20,000 metara uz izlaznih 200 KS, pri 40-42 čvora 32,000 metara (300 KS), dok je pri brzini od 36-38 čvorova 520 "konja" bilo dostatno da skoro 3 tone teško torpedo natira na 40,000 metara!!! Opsežno su korišteni tijekom japanskog osvajanja Indonezije i u borbama oko Guadalcanala di su sijali paniku i nanosili teške gubitke saveznicima: kad bi ovakav monstrum pogodija protivnički razarač od 2000-2500 tona jednostavno bi ga pripolovija i potonija bi za manje od minute...


To je Long Lance torpedo, junak moje priče. Ovaj primjerak na slici nalazija se isprid zgrade glavnog stožera US Navy u Washingtonu a Amerikanci su ga pronašli na jednoj pješčanoj plaži kod rta Cruz na Guadalcanalu (vjerojatno je promašija svoj cilj i jurija je dok mu nije nestalo goriva)

Kako je rečeno, maketa je jedna od najranijih waterline modela pa tako ima metalnu podnicu koja se vijcima učvršćuje za trup. Specifično rješenje i mali dašak retro đira, ove sve današnje imaju podnicu od plastike...
Uz maketu se naravno dobije i IJN zastavica, kao i ime broda ispisano kaligrafijom. Također, dobro će doć i priložena tubica lipila!Sastavnica je dobra, crteži i upute su pregledni, te neće bit problema slijedit je premda je na japanskom.

Isto tako upute za bojanje se nalaze na stražnjoj strani kutije, tipično za ovu Tamiyinu kolekciju. Premda je japanska carska mornarica odredila nijansu sive kojom su tribali bit bojani svi ratni brodovi, sva četiri mornarička škvera (Maizuru, Sasebo, Kure, Yokosuka) su imali svoje nijanse sive. Kako je Shimakaze dite Maizurua tako za njega preporučam akrilnu boju Maizuru Naval Arsenal MM 4252.
ZAKLJUČAK

Što reć na kraju ove nabrzaka recenzije? Maketa zbilja nije loša, jedino triba napravit mali upgrade. Plehovina je poželjna, Tom´s Modelworks u svojoj ponudi ima IJN Destroyers Set B ($11) koji obuhvaća i dijelove za Shimakaze.Meni se jako dopada moja najnovija akvizicija koja će, naravno, pronać svoje misto uz Kumana i Suzuyu u našem group buildu!


LITERATURA

V. Apaljkov / P.P. Vasilev, Boevje Korabli Iponskog Flota 10.1918. - 8.1945., Čast II - Esmincji i Minonoscji, Sankt Petersburg, 2002.
Piotr Wisniewski, Niszczyciele Japońskie 1920-45, Monografie Morskie 04, AJ Press, Gdynia, 1996.
Natrag na vrh
Žach
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 24, 2006 9:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Znam da se ponavljam, ali bravo Essex, još jedna u nizu tvojih kvalitetnih recenzija. Jasno, informativno i inspirirajuće! Palac gore
Natrag na vrh
Herr Flick
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 24, 2006 9:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

svaka čast majstore... klanjam se Klanjanje Klanjanje Klanjanje
Natrag na vrh
prle
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 24, 2006 9:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

svaka čast, a posebno mi se sviđaju tvoje recenzije jer su vezane uz brodove Smile
Natrag na vrh
bugy
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 24, 2006 10:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Šta da kažem preljepo i poučno. Sa zadovoljstvom sam sve pročitao.
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Poruke: 3430
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Pon Ruj 25, 2006 7:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kad vidim tvoje recenzije najradije bi se vratio u klupu. Cool
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Iceman
Gost
PorukaUpisano: Pon Ruj 25, 2006 8:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

WOW Woot
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Poruke: 2328
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Ruj 25, 2006 8:23 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Essex, odlično napisano. Cool Polako se navlačim na brodove.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

 
Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prerada na hrvatski jezik.
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron