Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

WSW 1/700 Viribus Unitis

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Uto Stu 21, 2006 10:57 pm    Naslov poruke: WSW 1/700 Viribus Unitis Citiraj ovaj komentar

Mjerilo: 1/700
Proizvođač: WSW Modelbau
Materijal: rezin
Cijena: 59,95 eura
Maketa austrougarskog bojnog broda Viribus Unitis iz klase Tegetthoff, najvećih bojnih brodova K.u.K. mornarice izrađena je od svjetlo sivog rezina iznimne kvalitete. Trup broda izliven je u jednom komadu kao waterline, s puno preciznih detalja. Nigdje na maketi nema mjehurića ni grešaka u odljevu, flasha gotovo da ni nema; prisutan je uglavnom na cijevima topova kalibra 305 mm i reflektorima.

Zanimljivi su metalni pinovi uglavljeni u trup, koji osiguravaju točno pozicioniranje pojedinih elemenata nadgrađa, i srolana protutorpedna mreža

Sitni dijelovi izliveni su pojedinačno (topovske kule, dimnjaci, toranj kontrole vatre), na zajedničkoj ''letvici'' (topovske cijevi 305 mm, topovi 66 mm, reflektori) ili na dvije ''plahte'' rezina (detalji nadgrađa, brodići i čamci jarboli i ostala sitnarija)

kule

dijelovi nadgrađa i postolja brodica i čamaca

dimnjaci, kontrolni toranj

topovi

reflektori

dijelovi jarbola

soške čamaca

jarboli, sidra

čamci i brodice odozgo

i odozdo

Cijevi topova 240 mm, oblice protutorpedne mreže, horizontalne prečke jarbola i još poneke sitnije dijelove potrebno je izraditi od žice (ili još bolje igle za injekciju) promjera 0,3; 0,5 i 0,7 mm. Žica začudo više nije priložena u kitu (u ranijim kitovima je bila), ali su u sastavnici točno navedene dimenzije, tako da tu ne bi trebalo biti problema.
Sastavnica se sastoji od pet stranica, a ukratko je opisana povijest broda, tehničke karakteristike, dat je tlocrt i bokocrt broda (crteži Erwina F. Siechea), pregled svih dijelova i prikaz sklapanja makete

Maketa svugdje ima jako dobre recenzije; potpuno zasluženo. Uz dodatak PE ogradica, koje nisu priložene, može se napraviti jako dobra maketa.
Shema bojanja navedena je samo okvirno, no Plastic Ship Modeler 1997/2 preporuča sljedeće:
- do početka WWI Humbrol 31, kompletno
- od 1914. svijetlo plavo-sivo, MM 1728
- čelične palube, gornje površine topovskih kula i sve gornje površine Humbrol 92 ili revell 77
- drvene palube prirodne boje drva
- lanci i sidra gunmetal
- kape dimnjaka, jarboli iznad dimnjaka i reflektori crno
- vodena linija do 1915. Revell 30, nakon 1915. Humbrol 125 ili MM 1723
Kod nas se od literature može naći knjiga Zvonimira Freivogela ''Austrougarski bojni brodovi I svjetskog rata'', izdavač Adamič i knjiga Daria Petkovića ''Ratna mornarica Austrougarske monarhije'', izdavač C:A:S:H: Pula. Od strane literature broj jedan je Praskijeva knjiga ''Die Tegetthoff-Klasse'', dugo van tiska, a cijene polovnih se kreću oko 325 eura(!). Dobra je i Ramoserova knjiga ''K.u.K. Schlachtschiff'', no nažalost isto tako teško nabavljiva. Na ''bronarmu'' je bio link za download knjige ''Linkorji tipa Viribus Unitis'' iz edicije ''Morskaja kolekcija'', u sklopu koje su i Praskijevi nacrti u mjerilu 1/200. Nažalost, tog linka ja više nemam, a ''bronarm'' je trenutno van funkcije.

zbocek: poruka promijenjena dana: Uto Stu 21, 2006 11:13 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Stu 21, 2006 11:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Željko, poludi! (i složi to) Very Happy

Maketa izgleda obečavajuće.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Uto Stu 21, 2006 11:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

markojeras Napisao/la:
Željko, poludi! (i složi to) Very Happy

Naravno! Very Happy
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Uto Stu 21, 2006 11:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Majko moja šta je lip... Zaljubljen
Šjor Željko još jednom svaka čast na izboru! Goreprsti
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Sri Stu 22, 2006 12:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, i meni je bila ljubav na prvi pogled...a imaju oni svašta..i Szent Istvana, i klasu Radetzky, i Erzherzog, i Habsburg, i Monarcha, i Zentu, i Sankt Georga.....no polako, jednog po jednog...pa ih složit kao dioramu, na sidru u Puli Laughing
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Stu 22, 2006 1:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zeljko hvana za ovaj Inbox, impresivan resin, nadam se da ce blistati na nasem Viribus Unitisu u rujnu 2007.
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Sri Stu 22, 2006 1:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Iznimno
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Stu 22, 2006 10:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super-izvrsna maketa, jedva ga čekam vidjet napravljenog... Very Happy
Natrag na vrh
TISO

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Kujnce vojvodina Štajerska
PorukaUpisano: Sri Stu 22, 2006 12:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imam ja crteže i fotografije i te Morske kolekcije ako ti trebaju. Ima oko 8,9MB.
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Sri Stu 22, 2006 5:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

TISO Napisao/la:
Imam ja crteže i fotografije i te Morske kolekcije ako ti trebaju. Ima oko 8,9MB.

Hvala ti na ponudi, ali imam ih i ja. Ono sam napisao kao referencu za ostale, ako nekom treba. A i bronarm opet radi...
Natrag na vrh
Bumble bee
Moderator
Član od: 23 Jul 2006
PorukaUpisano: Čet Stu 23, 2006 11:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa je mrak... Kao i recenzija Very Happy Predivan brod... E da ga jos naprave u 1/350 Cool Nego reci esi narucivao preko web-a i jesu li te oderali za carinu?
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 23, 2006 5:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Može se naručiti preko weba, najbolje direktno od proizvođača:
http://wsw-modellbau.de/4579.html
a carinu nisam platio.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma