Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mala vojna vozila (1/72)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 75, 76, 77 ... 108, 109, 110  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Pet Kol 27, 2021 3:01 pm    Naslov poruke: Malo egzotike, opet .... Citiraj ovaj komentar

DŠKM topovnjača na bazi Đemsa (konverzija)

Ideju za izradu te makete mi je dao kolega Boris Gregurić prilikom sakupljanja materijala za onu njegovu izvrsnu knjigu ('Od Tina do Strijele') o našim improviziranim oklopnjacima. Kad smo o tome prvi puta razgovarali, ni on nije znao točno cijelu priču oko tog kamiona. Onda mi je rekao da je navodno korišten u 127. virovitičkoj brigadi, a prvotno naoružanje u oklopljenom sanduku mu je bio Browning 12,7 mm kojeg su, opet navodno, toliko prašili da mu se cijev pregrijala i toliko iskrivila da su meci probili stijenku cijevi .... itd.
Prilikom dovršavanja makete (početkom ove godine) sam doznao ostatak priče tj. sve što je Boris uspio 'iskopati' o izradi i korištenju tog kamiona. Sve je to objavio u Hrvatskom Vojniku br. 595 (siječanj 2020.). Objavljena je i jedna meni nepoznata fotografija tako da sam u zadnji čas morao prepravljati neke detalje.
Link za taj članak imate na dnu ovog osvrta.

Original maketa: GMC CCKW 353
Proizvođač: Heller, Francuska
Mjerilo: 1/72
Broj makete: 79996

Slaganje:
Maketu 'Džemsa' (GMC CCKW-353) neću opisivati - to je identična maketa Airfixovoj koju sam davno radio i, ako se dobro sjećam, opisao na ovoj dretvi. Ima svoje prednosti (otvorena kabina) i mane (dosta grubi dijelovi, neki detalji jako grubi, ne baš uvjerljiva maketa na kraju tj. meni manje uvjerljiva od Academy-jeve) ali kako mi se nije dalo od Academyjeve (koja ima zatvorenu kabinu) 'otvarati' kabinu odabrao sam ovu - ionako se od konverzije original vidi samo njuška i dio kabine te kotači. Ako zanemarimo kotače - njuška je prihvatljiva, od kabine se ne vidi previše - dakle, sve skupa dobra osnova za konverziju.

Sama konverzija i nije nešto zahtjevno, usudim se čak reći da je idealna za početnike:
- šasija se slaže po uputstvima
- od teretnog sanduka uzmemo samo podnicu a oklop u obliku nekakvog kvazi-šesterokuta napravimo od plastičnih listova. Kako sam imao samo dvije fotografije, ulaz i izlaz (ispred i iza oklopne 'ograde') isto kao i duljina samih oklopnih limova je na maketi napravljena proizvoljno.
- napravio sam, opet proizvoljno, postolje za mitraljez kao i zaštitu mitraljeza (od tankog lima od jogurta). Sâm mitraljez dolazi od Zvezdine makete IS-3 (ili ISU-122/ISU-152, svejedno). Razlike između DŠK i DŠKM su minimalne.
- njuška kamiona je original iz kutije s time da sam kostur 'krova' napravio od žice, zalijepljene cianofixom. Na to sam dodao ceradu od alu-folije
- ispred hladnjaka motora ('kilera') sam dodao oklop, isto od plastične folije
- i to je manje više to.

Ima još nešto detalja koje treba dodati ili doraditi: retrovizor vozača, dodati dno rezervara i oklop oko rezervara goriva s desne strane, dodati dno kutije akumulatora, novi nosač rezervnog kotača na podnici teretnog sanduka, neke đinđe na blatobranima, žmigavci itd. Trebalo je doraditi i siceve vozača i suvozača - navodno su na kamionu bili od neke RABA-e ali ja ih nisam dirao. Mijenjao sam i žičane zaštite ispred svijetala, ali to i ne morate napraviti ako ne želite.
Isto tako dodavanje 'opreme' u teretnom sanduku (u ovom slučaju municione kutije za metak 12,7x108 mm koje sam napravio ljepljenjem drvenih šibica - da mi ostane ona 'drvena' struktura kakve su površine drvenih sanduka) kao i nekakve cerade - to je proizvoljno, naravno. Da dodam malo dramatičnosti postavio sam jednog RPG-7 na ogradu. Ne znam koliko je to oružje bilo zastupljeno u ratu s naše strane (ja sam vidio samo jednog RPG-jca dok sam bio u Lici) ali nisam izdržao, a da ga ne 'naslonim' na oklop ....

Dakle, ništa posebno i sve uglavnom ravni komadi tako da nije problem napraviti.

O kotačima - ma ista priča kao i kod Italerijevih QUAD-ova. U osnovi nisu tako loši - na ovoj maketi je popravljena greška koju su imali u početku (Airfix, a vjerojatno i Heller) da su prednji kotači imali pet rupa na felgama (a zadnji šest!) iako, naravno, svi kotači trebaju imati šest. Na ovoj je to ispravljeno - osim na rezervnom kotaču!
Gladajući fotografije (iz II SR) vidim da su kotači tj. gume bili dosta tanki, uski. Tako je i na ovoj maketi. Međutim na slikama iz ovog našeg, Domovinskog rata, čini mi se da su korištene nešto šire gume. Uostalom, tehnologija izrade gume se dosta promijenila u 40-tak godina.
Tako da sam/smo (Viribus Unitis ekipa) opet počeli čačkati oko toga, pronašli točne dimenzije i napravili nove crteže i nove kalupe za kotače koji bi trebali odgovarati stvarnima. Ja imam čast da sam dobio probni odljevak novih kotača i eto ih na maketi ....

Bojanje:
Iako je osnovna boja nekakva blijedo zelena, vrlo slična JNA-ovoj SMB, ipak sam zaključio da to nije originalna SMB jer su tom bojom pobojani i naknadno dodani oklopni limovi u teretnom prostoru i ispred kilera. Tako da sam odlučio sâm namješati nekakvu svijetliju zelenu kao osnovu.
Koliko ta osnovna zelena nije bila problem, toliko su problem predstavljale ostale boje - ne radi nijansi već zato što su mrljice vrlo male. Ustvari sam bio na čudu kako ih uopće bojati - dali raditi neku masku pa špricati, ili bojati na ruku kistom ili .... čak sam razmišljao da to obojim pastelama.

Nakon par pokušaja na probnoj foliji ipak sam se odlučio za najkompliciranije rješenje koje usto zahtjeva i najviše vremena - izradu maski i špricanje airbrushom. Olakotna okolnost je da je dobar dio površina ravan što olakšava izradu maski i nalijeganje na površinu prilikom špricanja, ali je otegotna okolnost da su te mrlje stvarno jako male pa ih je problematično izrezivati na maski. Kao masku sam koristio običan papir (a ne nekakve jogurt ili slične folije), čak sam otkrio da je papir od onih žutih samoljepivih papirića za poruke (POST-IT) još tanji od običnog 80-gramskog papira pa ga je lakše rezati (i savijati oko makete).
Vjerovali ili ne, ja sam skoro tri dana izrezivao sve te maske jer je trebalo napraviti zasebne maske za obje zelene boje (smeđe crte sam radio kistom) plus maska za bijelu boju (simbol Hrvatske na nosu, natpis SOKOL na bokovima). Iako sam u početku mislio da ću mrljice svijetlo sive (gotovo bijele) boje, smatrajući da je to samo neki 'popravak' na shemi, napraviti kistom, ipak sam na kraju i za to morao napraviti maske radi špricanja airbrushom.

I na koncu da spomenem nijanse: za osnovnu svijetlo zelenu sam koristio Humbrol br. 120 sa malo bijele, tamno zelene mrlje su čisti Revell 65, a crno-zelene mrlje su Revell 46 potamnjene sa crnom (po želji ilitiga 'prstohvat' crne). Za smeđe crte sam koristio Humbrol 133 potamnjene isto tako sa nešto crne. Svijetlo siva je proizvoljna mješavina srednje sive i bijele. Silueta Hrvatske i natpis SOKOL je bijele boje (natpis namjerno proziran, kao na originalu).

Zaključak:
Izrada konverzija je ispala mnogo lakša nego sam mislio. Osim bojanja, naravno. Ali bojanje je ono: koliko truda - takav rezultat. Jer ispada da je izraditi maketu/konverziju lakši dio posla, a najteži (i najveći) je bojanje. Ipak, sa rezultatom ove 'zapadno-istočne' kombinacijom sam zadovoljan. Puno potrošenog vremena ali se isplatilo.

Preporuka:
Svakako se upustite u tako nešto - relativno lagano, a vrlo efektno. Vjerojatno još i efektnije u većim mjerilima (1/48, 1/35?).

Korisni linkovi:
https://www.onthewaymodels.com/reviews/Heller/DCarli_Heller_GMC.htm
https://hrvatski-vojnik.hr/sokol-50-samostalnog-bataljuna-zng-a/

Posebne zahvale kolegi Borisu Greguriću za ustupljene fotografije.

Vojo Very Happy

PS - ako se netko pita zašto me tako dugo nije bilo sa novim zgotovljrnim maketama - odgovor je zato što radim na nekom drugom velikom projektu, a između ostalog i zato što sam malo putovao (tko ne vjeruje neka vidi na: https://forum.motori.hr/threads/crno-more-2021.265968/ )
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
MAK2020

Član od: 25 Velj 2020
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Kol 27, 2021 4:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Aaaa. Izvrsno! Posebno bojanje i trud za šablone (p.s. razbijam glavu za šablone bojanja slova na sanduku municije IK za Ak 7.62. u 1/35....a čini se da ću morati printati zolju u 1/72 Wink i naravno isti sanduk u 72 ).
Pozz!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
PorukaUpisano: Pet Kol 27, 2021 4:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan 🤗
Djzlaja

Član od: 02 Tra 2017
Mjesto: Mostar
PorukaUpisano: Pet Kol 27, 2021 5:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Model odlican..
Putopis i 14-dnevna avatura jos bolja..
Svaka cast..
Natrag na vrh
nik

Član od: 22 Lip 2017
PorukaUpisano: Sub Kol 28, 2021 4:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično! Jedino što su oklopne stranice u tlocrtu zaobljene a ne 'izlomljene'; to se vidi na slici a opisano je i u tekstu sa linka. Nije prigovaranje nego sam cjepidlaka... Rolling Eyes
Natrag na vrh
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sub Kol 28, 2021 8:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo!! Odlično!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Kol 28, 2021 6:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast Vojo što si se uputio na izradu gun trucka iz DR pogotovo što obićno bude malo fotki i skoro ništa dokumentacije ,ali šteta što nisi ipak probao malo freehendati fleke na šemi, bilo bi top!
vojo

PorukaUpisano: Ned Kol 29, 2021 10:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nik Napisao/la:
Odlično! Jedino što su oklopne stranice u tlocrtu zaobljene a ne 'izlomljene'; to se vidi na slici a opisano je i u tekstu sa linka. Nije prigovaranje nego sam cjepidlaka... Rolling Eyes

Nik,

nisam siguran u to što govoriš, ali pogledat ću bolje opet, možda dva para 'pepeljara' pomognu ....

U svakom slučaju hvala na upozorenju i ne, ne shvaćam to kao prigovor ....

Vojo Very Happy

vojo: poruka promijenjena dana: Pon Kol 30, 2021 11:20 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Pon Kol 30, 2021 7:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo Vojo,
Stari majstor je nepobjediv!
Natrag na vrh
vojo

PorukaUpisano: Sri Ruj 01, 2021 12:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa: T-26, razne varijante
Proizvođač: Mirage, Poljska; UM-MT, Ukrajina
Mjerilo: 1/72

Ideja da napravim ove tenkiće mi je došla kada sam vidio kategorije maketa za ovogodišnje natjecanje Zagreb kup - točnije posebnu kategoriju SP3 'Operacija Barbarossa 1941.'. Zapitao sam se - kojih je tenkova bilo najviše u sovjetskoj Crvenoj armiji tokom te operacije. Iako zvuči nestvarno, ali od preko 20.000 tenkova koje su Sovjeti imali na početku sukoba čak polovica (10.268 kom) su bili tipa T-26 - u raznim varijantama, naravno.
Kako živim u sretno doba što se tiče maketarstva, posegnuo sam za svojim (ne baš malim) stašom i iskopao tri komada T-26. Nažalost, nisam imao onog najbrojnijeg (model 1933. sa topom 45 mm) ali i ova tri su mogla dobro predstaviti Sovjete na predstojećem natjecanju.

Na prvi pogled:
UM-MT-ovu maketu sam već napravio ranije (kao tegljača za PT top 45 mm) pa ju neću posebno opisivati, ali Mirage-ovi su mi bili novi.
Kao i kod Stuarta, Mirage se jako potrudio oko detalja. Iako je plastika svijetlo siva, skoro prozirna, pa djeluje nekako anemično tj. ne vide se jako detalji, ipak su detalji vrlo lijepo napravljeni. Posebno se to odnosi na zakovice koje su nježnije nego kod UM-a. Šteta što za tijelo tenka (a i kupole) ne koriste klizne kalupe, rezultat bi bio još bolji.
Lom dijelova kod Mirage-a je uobičajen, možda malo zakompliciran kod bočnih strana (radi zakovica) ali drugačije nije moglo.

Slaganje:
Mirage radi cijelu seriju tenkova T-26, preko 10-tak tipova, tako da dobar dio dijelova je zajednički - hodni dio, gumene gusjenice, tijelo tenka. Gornje ploče tijela tenka se razlikuju, ovisno o varijanti, kao i kućište/nadgrađe na koje dolazi kupola.
Pasanje dijelova je zadovoljavajuće - kako nema kliznih/bočnih kalupa tijelo tenka se radi od poda i bočnih strana. Ti 'limovi' su dosta tanki od plastike pa se prilikom izrade plastika savine, ali kako je dosta tanka lako ju se lijepljenjem 'namjesti' u željeni položaj.

Pasanje dijelova je najproblematičnije na gornjim pločama tijela (sastoji se od tri komada) gdje ostaje šupljina od oko pola milimetra, te kod zakrivljenih dijelova kupole - ali to je već uobičajeno i ništa posebno. Posebna zamjerka je pasanje poklopaca (dvodijelnih) otvora vozača - kada se zalijepe u zatvorenom položaju ostaje rupa od jedno milimetar širine! Zato sam na obje makete zalijepio barem gornju polovicu otvorenom (htio sam obje polovice ostaviti otvorene ali iznutra nemaju nikakvih detalja, a i unutrašnjost se previše vidi pa ju ne mogu ostaviti praznu, bez vozača ili barem sica od vozača.
Kad smo kod unutrašnjosti, moram pohvaliti Mirage da kod svake verzije (i plamenobacača, i klasičnog topa 45 mm i topa 76,2 mm) daje i unutrašnjost kupole tj. detalje topa u kupoli - dosta skromno, no ipak nešto. Ali, pošto su otvori na kupolama dosta veliki, to je sasvim pristojna osnova za detaljirati unutrašnjost kupole koja se jako vidi (ako su poklopci otvoreni).

Gumene gusjenice koje se dobivaju u maketi su sasvim dobro napravljene. Evo ih u usporedbi sa već pobojanim plastičnim gusjenicama od UM-MT-a:

No kako nisam želio eksperimentirati sa njima (lijepe li se ili ne sa cianofixom) unaprijed sam, prilikom nabavke tenka, naručio i plastične gusjenice koje UM-MT vrlo mudro radi tj. prodaje zasebno.

Nije da su baš najjeftinije, ali se isplati. Rekao bih da su na nivou najboljih OKB gusjenica.

UM-MT isto tako radi cijelu seriju tih tenkova, ali, sada kada ih uspoređujem sa MIRAGE-om vidim da su dimenzionalno veći - ne toliko po dužini i širini (gdje su gotovo identični) već kod visine. Mislim da je tome glavni 'krivac' nešto grublji hodni dio - posebno 'bogies' (sklop kotača) su osjetno krupniji. Kotači sami po sebi i nisu veći. Kada se gleda gotova maketa sama za sebe djeluje sasvim OK, ali kad se stavi pored Mirage-ove, vidi se ta 'krupnoća'.
Inače, slaganje UM-MT-ovih T-26 je uobičajeno. Dijelovi i detalji su nešto grublji od Mirage-a, tamno-zelena plastika nešto deblja, ali ništa strašno niti ekstremno. Imam osjećaj da su prosječnu kvalitetu dijelova UM-ovci pokušali nadoknaditi metalnim dijelovima koji su, po meni, potpuno bespotrebni. Tu prvenstveno mislim na pogonski zupčanik koji bi isto tako bio u redu da je plastični, nosači blatobrana - ajde, može proći. Jedini nezamjenjivi su nosači vučnog užeta na zadnjem kraju, tu stvarno dobro izgleda metal, puno bolje nego plastika (Mirage).
Jako veliki nedostatak mi se čini da je nepostojanje zakovica na bočnim stranama nadgrađa tenka i posebno na malim kupolama - na njima su zakovice samo na krovu a na zakrivljenim bočnim stranama - niti jedne.
Kao naoružanje u dvije kupole moguće je napraviti sa dva mitraljeza (početna verzija) ili kasnija modifikacija sa jednim topom i jednim mitraljezom.

Gumene gusjenice koje daju (u maketama sa takvim gusjenicama) su jednom riječju - katastrofa. Zanimljivo je da su rađene u jednom komadu u krug, tj. bez lijepljenja

ali su detalji na njima, posebno izvana - čista fantastika i to za malu djecu. Ma, nije ni vrijedno komentara. Evo ih uspoređenih sa Mirage-ovim gumenim gusjenicama (svijetlo sive):

Oznake (za verziju sa dvije kupole) su dane za tri varijante, dvije sovjetske i jedne finske (zarobljene od Sovjeta). Ja sam odlučio raditi sovjetsku verziju sa onim punim i isprekidanim crtama na vrhu kupole. Vrlo sam mudro te oznake, koje su u jednom komadu, raspolovio, računajući da će biti pre duge pa onda ne znam kamo ću sa krajevima. No ispalo je da su pre kratke tako da su na stražnjoj strani kupole ostale prekinute. Ujedno mi nije jasno kako i kamo smjestiti kvadratić (iste boje) na nadgrađu - tamo gdje je nacrtano da dođe jednostavno nema mjesta.

Bojanje:
Kod bojanja sam koristio razne zelene boje, ali mi je osnovna intencija bila da, pošto radim vozila iz ljeta 1941. napravim ona najstarija vozila (T-26 sa dvije kupole kao i plamenobacača OT-130) dosta ofucana, a najnoviju verziju (sa topom 76,2 mm koja je napravljena 1941. u svega par komada) malo 'friškiju'.

Uputstva:
Oba proizvođača daju dosta izdašna uputstva iako oba imaju manjih grešaka i nedorečenosti (gdje točno pozicionirati neke dijelove) - no to se, uz konzultiranje fotografija (kojih ima podosta na netu) dosta lako riješi. Ja, nažalost, najčešće gledam fotografije tek kad složim maketu ....

Dodaci/izmjene:
Na niti jednoj maketi nisam ništa dodavao niti oduzimao. Lažem, na UM-MT-ovoj maketi sam cijev ispušnog lonca prepilio i zalijepio koso gore, kako pokazuju fotke.

Kudim:
UM-MT:
- dimenzije vozila problematične (visina!)
- katastrofalne gumene gusjenice
- nedostatak zakovica na bočnim djelovma i na kupolama
- nešto grublje zakovice (ali ne pretjerano)
- nije moguće zalijepiti otvore na kupolama otvorene
- uglavnom beskorisno davanje metalnih dijelova
- netočne (dimenzionalno) oznake

Mirage:
- gumene gusjenice od lošeg materijala (ali sa dobrim detaljima)
- pasanje nekih dijelova bi moglo biti bolje
- promašene dimenzije poklopaca otvora vozača

Hvalim:
UM-MT:
- PLASTIČNE gusjenice su fenomenalne

Mirage:
- moguće je zalijepiti sve otvore na tenku otvorenima

Usporedba sa istim/sličnim maketama:
Osim od ova dva proizvođača (UM-MT i Mirage) nisam radio druge T-26 pa ne mogu dalje uspoređivati.

Zaključak:
Žao mi je što nisam bio uspio dovršiti originalnog T-26 za natjecanje jer mi je to baš nekako simpatičan mali tenkić, onako anakron kakav je sa te dvije male kupole ....
S druge strane mi je žao da nisam pripremio i ranije složene T-28 i T-35 za tu kategoriju na natjecanju, nekako bi sigurno upotpunili scenu sovjetskih 'Davida i Golijata'.
I na koncu mi je žao da se pojavilo tako malo maketa u toj kategoriji. Ja sam očekivao navalu ogromnog broja 'Nijemaca' - što je i jedan od razloga zašto sam krenuo braniti 'slobodan svijet' sa ovim sićušnim Rusima.

Preporuka:
Preporučam kupiti Mirage-ove makete, prvenstveno radi dimenzija, ali obavezno sa UM-MT plastičnim gusjenicama!

Evo kako je to trebalo izgledati na natjecanju tj. kako sam bio zamislio:

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Ruj 01, 2021 12:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super, ali to je već uobičajeno 😎

Par napomena, sve primjedbe nažalost često idu i za druge proizvode oba proizvođača.
UM voli napraviti dekale koji nema šanse da stanu, a Mirage se uvijek malo stisne oko poklopaca
Natrag na vrh
MAK2020

Član od: 25 Velj 2020
PorukaUpisano: Sri Ruj 01, 2021 3:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sad slijedi section cut svih maketa, sa punim interijerom. Ha Vojo?

Zanimljiv opis i prica. Hvala na trudu.

Pozz.
Natrag na vrh
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Ruj 01, 2021 5:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cool Cool Cool Cool
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Sri Ruj 01, 2021 6:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Klap klap Headbanger U zdravlje
Poky

PorukaUpisano: Sri Ruj 01, 2021 9:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samo sam čekao kad će krenuti serijska proizvodnja kod Voje... Very Happy
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 75, 76, 77 ... 108, 109, 110  Naprijed
Stranica 76/110

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma