Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

D´Annunzio u Rijeci
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1918. do 1941.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Tomica

Član od: 16 Sij 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Jul 09, 2008 6:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao rođeni Zadranin mogu vam reći gdje je ova Danijelova fotka snimljena. Ona nije snimljena ispred Dikla, gdje se jahta nalazila par desetljeća, već na izlazu iz zadarske luke, netom što je prošla pokraj lučkog lukobrana - Džige. Snimak je nastao s gradskog kaštela u smjeru sjevera, prema Velebitu. Gotovo sigurno brod je odtegljen iz starog brodogradilišta u Voštarnici gdje je proveo neko vrijeme, a koje se nalazilo unutar gradske luke i lukobrana. Tamo gdje je sad marina.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
exluppis

Član od: 29 Tra 2006
Mjesto: Sušak - Pećine
PorukaUpisano: Čet Jul 10, 2008 2:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo nasao sam jos slika koje sam slikao 2004 godine u okolici Instituta za istraživanja pokraj Trsta kamo se prova nalazi

Kako je brod stradao, zna li tko? Danijele?

Prova izgleda prilicno razneseno ...
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Jul 10, 2008 3:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Potopili ga saveznički zrakoplovi na mjestu gdje je opisao Tomica (nisam sad doma, neznam datum ali pogledat cu).
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Čet Jul 10, 2008 8:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo onda mene s par brojki, dok Frka stigne kuci:
Elettra je gradjena 1904. u brodogradilistu Ramage & Ferguson u Leithu kao Rovenska, 1914. postala je britanski plijen, sluzila kao strazarski brod i minolovac. 1920. je prodana Marconiju, novo ime Elettra, pokusni brod za bezzicnu telegrafiju, 1937. brod muzej u Trstu, 1940. ispraznjena i konzervirana, 1943. njemacki plijen, prva oznaka od prosinca 1943. NA 4 (brod za zastitu obale, "Nord Adria", br 4), zatim od sijecnja 1944. eskortni brod (Geleitschiff) G 107, dio 11. flotile za osiguranje. Nasukala se vec 21.1.1944 oko 2 Nm sjeverozapadno od Zadra, a 22.1. tijekom pokusaja odsukavanja (uz pomoc torpiljarke TA 22) pogodile su je dvije avionske bombe. Olupina je podignuta 1962. i predana Talijanima (M. Tito).
Waffen

Član od: 02 Velj 2006
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Ruj 12, 2008 3:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Elettre se nasukao na jednu pličinu u mjestu Diklo kraj Zadra. Ta pličina je svega 200m od moje kuće.Moj djed je svojim očima vidio napad na brod,po njgovoj priči doletila su dva engleska lovca i dokrajčila ga.Negdje 1962 godine odsukan je dovedena u zadarsku luku Jazine rupe na oplati začepili su drvenim klinovima i tako ga oteglili u Italiju gdje je razrezan u 3 djela i poslan u tri muzeja.Dok sam bio mlađi često sam kao iTomica ronio tamo na mjestu nasukavanja dubina je svega 2 do 3m. Tamo jedino sto je od njega ostalo je dimljak i razno razni djelovi i kuhinjski inventari koji su uokolo zbog eksplozija avio bombi i nekadasnjih berekina današnjih penzijonera iz moga mjesta koji su bacali stvari sa broda oko njega.Ima jedna slika iz 50tih kako leži na mjestu nasukanja kad je nađem staviti ču je.
Ako vas još što zanima u vezi broda slobodno pitaj te. Elettre je bila dosta godina simbol moga mjesta.
http://www.nemo-hr.com/default.asp?page,470,1
Ima tu u blizini još olupina npr.Talijanski patrolni čamac i saveznički bombander.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1918. do 1941. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma