Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Tomica
| Član od: 16 Sij 2007 | Poruke: 51 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Jul 09, 2008 6:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Kao rođeni Zadranin mogu vam reći gdje je ova Danijelova fotka snimljena. Ona nije snimljena ispred Dikla, gdje se jahta nalazila par desetljeća, već na izlazu iz zadarske luke, netom što je prošla pokraj lučkog lukobrana - Džige. Snimak je nastao s gradskog kaštela u smjeru sjevera, prema Velebitu. Gotovo sigurno brod je odtegljen iz starog brodogradilišta u Voštarnici gdje je proveo neko vrijeme, a koje se nalazilo unutar gradske luke i lukobrana. Tamo gdje je sad marina. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| exluppis
| Član od: 29 Tra 2006 | Poruke: 97 | Mjesto: Sušak - Pećine |
|
Upisano: Čet Jul 10, 2008 2:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo nasao sam jos slika koje sam slikao 2004 godine u okolici Instituta za istraživanja pokraj Trsta kamo se prova nalazi
Kako je brod stradao, zna li tko? Danijele?
Prova izgleda prilicno razneseno ... _________________ Igor Petrovic |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 1476 | |
|
Upisano: Čet Jul 10, 2008 3:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Potopili ga saveznički zrakoplovi na mjestu gdje je opisao Tomica (nisam sad doma, neznam datum ali pogledat cu). |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| Član od: 08 Svi 2007 | Poruke: 450 | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Čet Jul 10, 2008 8:53 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo onda mene s par brojki, dok Frka stigne kuci:
Elettra je gradjena 1904. u brodogradilistu Ramage & Ferguson u Leithu kao Rovenska, 1914. postala je britanski plijen, sluzila kao strazarski brod i minolovac. 1920. je prodana Marconiju, novo ime Elettra, pokusni brod za bezzicnu telegrafiju, 1937. brod muzej u Trstu, 1940. ispraznjena i konzervirana, 1943. njemacki plijen, prva oznaka od prosinca 1943. NA 4 (brod za zastitu obale, "Nord Adria", br 4), zatim od sijecnja 1944. eskortni brod (Geleitschiff) G 107, dio 11. flotile za osiguranje. Nasukala se vec 21.1.1944 oko 2 Nm sjeverozapadno od Zadra, a 22.1. tijekom pokusaja odsukavanja (uz pomoc torpiljarke TA 22) pogodile su je dvije avionske bombe. Olupina je podignuta 1962. i predana Talijanima (M. Tito). _________________ Sve sto plovi moje! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Waffen
| Član od: 02 Velj 2006 | Poruke: 58 | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pet Ruj 12, 2008 3:02 am Naslov poruke: |
|
|
Elettre se nasukao na jednu pličinu u mjestu Diklo kraj Zadra. Ta pličina je svega 200m od moje kuće.Moj djed je svojim očima vidio napad na brod,po njgovoj priči doletila su dva engleska lovca i dokrajčila ga.Negdje 1962 godine odsukan je dovedena u zadarsku luku Jazine rupe na oplati začepili su drvenim klinovima i tako ga oteglili u Italiju gdje je razrezan u 3 djela i poslan u tri muzeja.Dok sam bio mlađi često sam kao iTomica ronio tamo na mjestu nasukavanja dubina je svega 2 do 3m. Tamo jedino sto je od njega ostalo je dimljak i razno razni djelovi i kuhinjski inventari koji su uokolo zbog eksplozija avio bombi i nekadasnjih berekina današnjih penzijonera iz moga mjesta koji su bacali stvari sa broda oko njega.Ima jedna slika iz 50tih kako leži na mjestu nasukanja kad je nađem staviti ču je.
Ako vas još što zanima u vezi broda slobodno pitaj te. Elettre je bila dosta godina simbol moga mjesta.
http://www.nemo-hr.com/default.asp?page,470,1
Ima tu u blizini još olupina npr.Talijanski patrolni čamac i saveznički bombander. _________________ Blitz krieg |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|