Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Pon Lip 09, 2008 1:06 pm Naslov poruke: M13-40 |
|
|
Tamiya, 1:35, završeno u tjedan dana...onak'...igre radi, sve je iz kutije bez filozofiranja, bojano kistom (običnom četkicom...ne zračnim).
Za boju sam odabrao nešto što MM zove "Italian sand" ili tako nešto. Koliko sam shvatio, to je zrakoplovna boja...i promašena je nijansa (ne puno ali ipak jeste)...ali eto...obzirom da je točna nijansa na 2.S.R. oklopu dosta relativan pojam, a većina talijanskog oklopa je iz tvornica izlazila zelena, pretpostavio sam da bi dotični tenkić mogao biti prebačen u Afriku i prebojan prvom "pješčanom" bojom koja se našla pri ruci (zašto ne zrakoplovna "Italian sand"), nakon Balkanske kampanje i zelene boje u kojoj je većina talijanskog oklopa osvajala Albaniju, Grčku i Jugoslaviju.
Kvaliteta fotografija je takva kakva jeste jer "idiot" ne može bolje...i naravno da sam prije slikanja zaboravio (!!!) ugraditi antenu radija...no, za koji dan ću ga slikati "pravim" fotićem (nadam se kako treba), a i u međuvremenu sam ugradio antenu.
Ovo je jedna od tipičnih maketa zbog kojih sam sebe zovem "vrhunski drugorazredni". Ništa takmičarsko...čista igra. Nikakve bravure zračnim kistom i/ili pigmentima, s limovima, samogradnjama i/ili rezinima. Dobro staro klasično maketarenje iz kutije radi čiste zabave bez picajzliranja. Sklopiš, napraviš oštećenja površine oklopa i limenih dijelova, zakitaš, prebrusiš, obojiš kistom (umačući ga u posudicu s bojom i maljajući), pod naljepnice pukneš sjajni lak, staviš naljepnice, sve prelakiraš mat lakom, napraviš voš (burnt siena), napraviš suho četkanje (sand s nešto bijele i žute), izvedeš ostarivanje (hrđa, ostaci zelene koja je ispod gornje boje i jako puno grafita zahvaljujući kojem je klasična boja čelika poslužila samo za suho četkanje strojnice na krovu kupole...sve ostalo skupa s gusjenicama je grafit), opet sve prelakiraš mat lakom, pukneš prašinu od suhih pastela, zaboraviš montirati antenu, slikaš i staviš slike na forum. Onda kvalitetnije slikaš ponovo nakon što si ugradio antenu i opet staviš slike na forum i to je to.
Pa eto...ovako se igram...a neki drugi puta ću pokazati kako picajzliram.
p.s. originalni je plan bio izraditi partizanski...ali eto...ispade oriđiđi Talijan. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| adler 2
 | | Član od: 10 Ruj 2007 | | Poruke: 98 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Lip 09, 2008 5:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako uredan rad! inaće žalim onog ko je ušao u ovaj tenk za vrime rata..
komedija od tenka.. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Lip 09, 2008 7:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Prvo nešto čisto osobno - jedva sam čekao vidjeti nešto tvoje
Po meni, fenomenalan rad kistom, lijepo i uredno!
Taman!
Pozz! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Pon Lip 09, 2008 7:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Kada si več 1. drugorazredni u maketarenju, budi još prvorazredni u fotografiji jer tvoj rad to zaslužuje.
Josip _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lip 09, 2008 8:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | Jako uredan rad! inaće žalim onog ko je ušao u ovaj tenk za vrime rata..
komedija od tenka.. |
Ja žalim sve koji su ušli u bilokoji Talijanski oklop...
A maketa je kao i što si sam rekao ,dobro staro maketarenje. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pon Lip 09, 2008 10:38 pm Naslov poruke: |
|
|
A nemojte tako gospodo. Trinajstica nije ništa lošija (niti bolja) od, na primjer, Krusejdera i sličnih britanskih skalamerija koje su činile kičmu britanskog afričkog oklopa. Naravno da ju je Šerman deklasirao, no u vrijeme dolaska Šermana i Osovina je imala čime parirati (Pancer 3 s dugom 50-icom i naročito Pancer 4 od F2 pa na dalje)...barem tehnički ako već ne brojem i pripadajućom logistikom. Taktiku da ne spominjem (znate i sami da su Erwinovi dečki često ahtaht koristili OFANZIVNO, a ne defanzivno...briljantna fora).
Najveći Trinajsticin "grijeh" je to što se rado pregrijavala i kvarila. Sve ostale osobine su tu negdje u klasi...u skladu s generacijom kojoj pripada...uz jednu vrlo korisnu prednost. Naime, na Trinajsticu je ugrađivan poluautomatski top zahvaljujući kojem je postizana strahovita gustoća vatre na nivou satnije ili bojne koju britanski ekvivalenti nisu uspjeli postići ni u snovima. Protiv glavnine britanskih postrojbi, koje su većinom pješačke, strahovita prednost. Talijani su, zahvaljujući tome, u jedinici vremena na nivou tenkovske bojne na Britance mogli ispaliti gotovo 3 puta više čelika i eksploziva nego što su Britanci mogli uzvratiti na nivou slične takve tenkovske bojne. U puno slučajeva vrlo važna stvar.
S druge se strane stvarao logistički problem uzrokovan istim razlogom. Naime, talijanska je tenkovska bojna u jedinici vremena mogla potrošiti gotovo 3 puta više streljiva od slične britanske tenkovske bojne...a to je kasnije tijekom borbi u Africi postao veliki problem.
Ah da. Hvala gospodo. Drago mi je što vam se sviđa.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Pon Lip 09, 2008 10:49 pm Naslov poruke: |
|
|
I jedan malo OT komentar. Naime, moj je djed mobiliziran 41. i upućen je s još nekoliko Osječana na talijansku granicu u Istri. Pričao je da je u njegovoj postrojbi bilo dosta apatije i defetizma...a onda je njihov zapovjednik...nekakva brkata majorčina iz okolice Banje Luke...uzjahao konja, postrojio ih i održao govor za dizanje morala. Između ostaloga im je rekao i ovo. "Šta je kopilani! Šta ste se usr.li! Istina...imaju mitraljeze Fiat...imaju avione Fiat...imaju tenkove Fiat...ali i srce im je Fiat p...a im materina!".
I zaista. Na tom odsjeku fronte, ne samo da su zaustavili talijanski napad...već su ih čak i odbacili par kilometara natrag u Istru...tada Italiju. A onda je došlo do općeg sloma pa od toga i nije bilo neke koristi...osim sjećanja na proročanske riječi pomenute majorčine.
Isprike zbog rječnika...no, ne bih uspio prenijeti poantu bez bukvalnog citiranja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| adler 2
|
Upisano: Uto Lip 10, 2008 12:51 am Naslov poruke: |
|
|
Što je da je ali talijani su stvarno imali lošu tehniku u svakom pogledu,
ali ja bi svakako prije sia u 13icu nego u crusajdera jer je stvarno bia
trabakula, ćak i sami britanci govore sve najgore za vlastiti tenk..
inaće talijani u africi su bili stvarno slabo organizirani i još uz takvu
tehnologiju, bez obzira na sve tenkove u africi po meni nejveći ućinak
imao flak 88ica..
A i danas kad se usporedi talijanski c1 ariete sa recimo challengerom ili
leopardom 2icom isto odstupa..
jadni talijani što smo ih iznapadali  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| torax
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 2398 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Uto Lip 10, 2008 1:06 am Naslov poruke: |
|
|
| adler 2 Napisao/la: | ...jadni talijani što smo ih iznapadali  |
kad je tak, niko nije lagao .....di je njima islo?u albaniji i abesiniji  _________________ "Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Lip 10, 2008 1:19 am Naslov poruke: |
|
|
Nećemo tako, otvorite topic u "Svjetska povijest" pa da vidimo...i pročitajte koju knjigu dotad...nije baš sve ko što su nas učili...
Loša oprema i loš zapovjedni kadar...a ostalo manje više kao i sve druge vojske...
Hm...postotak predaje Nijemaca u Normandiji...
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Uto Lip 10, 2008 1:30 am Naslov poruke: |
|
|
Nešto ste slabi s kritikama...a upravo me one najviše zanimaju.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Lip 10, 2008 1:37 am Naslov poruke: |
|
|
Evo brate ja ću da ti napišem još jednu sa zadovoljstvom - jako jako mi se sviđa! Izgleda fenomenalno za rad s kistom, fini su i efekti - izvrstan auspuh npr, diskretno zacrnjenje usta cijevi, lijepe gusjenke, eto, vidi se da i poznaješ materiju i imaš smisao za realnost pri bojanju...
Dodaj još tematsko osvježenje i sve za 5
Moj Crusader je malo "zaštekao" - ali bi jednu ideju podijelio s tobom, naime mišljenja sam da je originalni sjaj boje ipak polumat, također i kod ovog vozila, možda da se tu malo poigrati sa sjajem...parcijalno..?
Naravno da u svakom slučaju nisu se dugo sjajili na afričkom suncu:)
E, možda malo chippinga, bar na "skalini" za pentranje na tenk...ali ovo spada u osobni afinitet autora...nije kritika... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
|
Upisano: Uto Lip 10, 2008 1:53 am Naslov poruke: |
|
|
E čipinga na skalini i ima...samo što se ne vidi dobro zbog nesavršenosti aparata. Rađen je grafitom.
Polumat...da...no, ako je polumat, onda ne smiješ pretjerati s ostalim znakovima uporabe. Ako hoćeš prikazati veterana, onda neka bude mat...jer sunce i pijesak čine svoje...što i sam znaš. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lip 10, 2008 10:18 am Naslov poruke: |
|
|
Jako dobar rad. Čekam bolje fotografije...  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| adler 2
|
Upisano: Uto Lip 10, 2008 10:57 am Naslov poruke: |
|
|
| T34 Napisao/la: | Nećemo tako, otvorite topic u "Svjetska povijest" pa da vidimo...i pročitajte koju knjigu dotad...nije baš sve ko što su nas učili...
Loša oprema i loš zapovjedni kadar...a ostalo manje više kao i sve druge vojske...
Hm...postotak predaje Nijemaca u Normandiji...
 |
predaje? u prvom valu se iskrcalo 13 000 saveznika! a obalu je branilo
svega 700 nespremnih i iznenađenih pripadnika njemačke obalne straže,
po meni je to jedna od najpreuveličanijih pobjeda.. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|