Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Mtech
| Član od: 23 Lis 2005 | Poruke: 142 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 10, 2006 10:10 pm Naslov poruke: Hrvatski piloti u sastavu USAF-a (Koreja) |
|
|
Daklem ovako , stjecajem okolnosti sam prije dvije - tri godine upoznao jednu vrlo , vrlo zanimljivu osobu . Covjek o kojem je rijec je ratovao u tri rata i to u WWll , zatim je nakon pada NDH otisao u SAD gdje se prikljucio USAF-u , a 1990 kad su srbi krenuli u agresiju vratio se u RH i aktivno sudjelovao u obrani zemlje . O kolicini medalja koje covjek ima je bespredmetno i govoriti , ja ih sve nisam niti uspio prebrojati , no meni je u tome svemu bilo najzanimljivije to da je covjek bio pilot lovac te imao preko trideset priznatih pobjeda . Nadalje rekao mi je da je bilo vise Hrvata koji su letjeli u sklopu USAF-a nad Korejom i razlikovali se od ostalih po Hrvatskom grbu koji su nosili na letackoj jakni na cini mi se lijevoj strani (ako se dobro sjecam fotke) pa bi me zanimalo da li netko mozda zna nesto vise o tome ? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Timmy Administrator
| Član od: 16 Stu 2005 | Poruke: 2375 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 10, 2006 11:39 pm Naslov poruke: |
|
|
A mene zanima u kojim su USAF avionima letjeli? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| prelude
| Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 10, 2006 11:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Možda mala sugestija dok se nije rasplamsala diskusija... Ako se ispostavi da je to istina, ovo bi po meni spadalo pod one gornje rubrike - "hrvatska vojna povijest"? Naime i tamo govorimo o ljudima iz Hrvatske (da ne budemo iskljucivi, pa kažemo Hrvatima) koji su ostavili trag u (hrvatskoj odn. svjetskoj) povijesti pod raznoraznim stranim insignijama...
Btw. puno si (zanimljivog) ispričao o čovjeku, a nisi rekao kako se zove? Valjda znaš, kad kažeš da si ga upoznao. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| hornet
| Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 1982 | |
|
Upisano: Sub Velj 11, 2006 1:05 am Naslov poruke: Re: Hrvatski piloti u sastavu USAF-a (Koreja) |
|
|
Mtech Napisao/la: | ......... najzanimljivije to da je covjek bio pilot lovac te imao preko trideset priznatih pobjeda.......... |
Prema popisima koji se mogu naći na netu najveći broj pobjeda kod amera je imao Joseph M. McConnell 16, tako da ova brojka od 30 pobjeda zvući malo SF a uz to na popisima baš i nema HR prezimena (doduše mogli su se preimenovat prije letova) |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Sub Velj 11, 2006 1:34 am Naslov poruke: |
|
|
A ako misliš da ih je sakupio u više ratova, pod brojem 85 su pobjede u WWII, a pod 146 Vijetnam. Lista pobjeda u NDH je poznata. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Mtech
|
Upisano: Sub Velj 11, 2006 8:22 pm Naslov poruke: |
|
|
prelude Napisao/la: | Možda mala sugestija dok se nije rasplamsala diskusija... Ako se ispostavi da je to istina, ovo bi po meni spadalo pod one gornje rubrike - "hrvatska vojna povijest"? Naime i tamo govorimo o ljudima iz Hrvatske (da ne budemo iskljucivi, pa kažemo Hrvatima) koji su ostavili trag u (hrvatskoj odn. svjetskoj) povijesti pod raznoraznim stranim insignijama...
Btw. puno si (zanimljivog) ispričao o čovjeku, a nisi rekao kako se zove? Valjda znaš, kad kažeš da si ga upoznao. |
Iz ovog bi se valjda dalo zakljucit da sam ja lazov kao i covjek o kojem sam govorio , vrlo zanimljivo buduci da nisi upoznao niti mene niti njega , a mislim da fakat nebi imao neke koristi od toga da ovdje a i bilo gdje sirim lazi , namjera mi je bila da podijelim ovu informaciju sa ljudima koje bi ovako nesto moglo interesirati , ali sad mi se cini da ovako nesto nisam trebao niti spomenuti .
Covjek nije bio u sastavu zrakoplovstva za vrijeme NDH , vec u "Crnoj Legiji" . Ima dva prezimena ja se sjecam samo jednog , a rijec je o Karlu Roviću , rodjen u srednjoj Bosni , a trenutno zivi u Zagrebu . Nikad necu zaboravit sjaj u njegovim ocima kad mi je pokazao sliku u letackom odijelu i rekao da je imao 34 (trideset cetiri) zracne pobijede .
Ja sam mislio da ce mi netko moci reci nesto vise o ovom , tj. da netko mozda ima kakvu shemu , a ne da ce me se odmah prozivat lazovom ! Osim toga ne znaci valjda da ako se nesto nemoze naci na netu ili nekoj knjizi da se to nije ni dogodilo ! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| hornet
| Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 1982 | |
|
Upisano: Sub Velj 11, 2006 8:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Nitko te ne naziva lažovom a ako smatraš da sam i ja među tima
Citat: | Osim toga ne znaci valjda da ako se nesto nemoze naci na netu ili nekoj knjizi da se to nije ni dogodilo |
isprika jer nije bila namjera.
Ponukan tvojim infom normalno da sam potražio na netu bilo kakav info jel se ponekad uspije iskopati štogod više.
evo sad tvojim spominjanjem imena došao sam do ovoga 1. dati link u googleu
Citat: | ISPOVIED USTAŠE
Rodjen sam 1922 u hrvatskom Doboju i bio ustaški dragovoljac u Crnoj Legiji. Nakon ubojstva Francetića, pod komandom Bobana Legija je djelovala u Iztočnoj Bosni, u Kupresu i drugim dielovima Nezavistne Države Hrvatske. U drugoj polovici 1942 Crna Legija je ukinuta, a njezine su postrojbe ušle u sastav V Ustaškog stojećeg sdruga kao njegov temelj. Sdrug je 1944 premješten u Koprivnicu. Cielo to vrieme odore se Legije nisu mienjale. Bio sam 1944, kao djelatni satnik, zapovjednik Djurdjevca. Kao 90 %-tni ratni invalid osudjen sam 1945 od yu-vlasti na 45 (!) godina robije. Sudjenje se održalo u Beogradu, a robijao sam u Kragujevcu, u «pirotehničkom zavodu», s ostalim osudjenim pripadnicima Crne Legije. U logoru su vladali neljudski uvjeti, kao i u čitavoj partizanskoj tvorevini. Spletajem sretnih okolnosti uspio sam pobjeći. Ponosim se svojim ranama, kao i odličjima: Vitežkim križem za hrabrost, Zlatnom medaljom za hrabrost, Srebrnom velikom i malom medaljom za hrabrost, Zlatnom ranjeničkom medaljom, te četverogodišnjom Terenskom vrbcom.
Za Dom Spremni!
Karlo Rović – Džaferović
satnik Crne Legije |
http://www.ultimatum.20m.com/5_ultimatum5/5_5vop1.htm
ali kao što rekoh njega nema ni na kakvim listama pilota u Koreji, jedino ako je promjenio ime. A što se tiće sheme trabao bi ga i priupitati barem koji avion je letio.
nhf |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Mtech
|
Upisano: Sub Velj 11, 2006 10:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Tako je , Džaferović ! Izmedju ostalog mi je pokazao i uniformu Legije sa svim medaljama na njoj , moram priznati da je sam pogled na te medalje i njihovu kolicinu bio vrlo impresivan .
Hornet nisam niti rekao da si me ti nazvao lazovom , to je islo jednom drugom clanu ove rasprave , tako da se ti niti nisi trebao ispricavati , ali svejedno hvala jer se upravo zbog ovog tvog linka ispostavilo da ne lupetam . Ja covjeka nisam vidio vec par godina pa bi bilo malo cudno da mu nenajavljen banem na vrata i trazim dodatne informacije . Ako se dobro sjecam mislim da je spomenuo Mustanga , ali nisam ziher i to se nebi trebalo uzeti za cinjenicu , lako je moguce da se radilo o Sabre-u , moguce je i to da je letio pod drugim imenom sto i nebi bilo tako cudno ako se uzme u obzir cinjenica da su zahvaljujuci jugo tajnim sluzbama Hrvati u inozemstvu "nestajali" preko noci ...
Jedno je sigurno , a to je da sam istim ocima s kojima sam vidio njegove uniforme i medalje iz Domovinskog rata i WWll , vidio i sliku njega kao pilota u americkoj vojsci . |
|
Natrag na vrh |
|
|
| bosanac
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Ned Velj 12, 2006 10:43 am Naslov poruke: |
|
|
Citava ta prica malo je previse nategnuta. I tesko da moze proci imalo ozbiljniju rasclambu. Iz njegovog opisa dogadjaja koji je objavio u krajnje desnoj publikaciji koju izdaju Mladen Svarc i Ana Lucic ne vidi se kad je pobjegao sa prisilnog rada. Isto tako ako je bio zapovjednik Djurdjevca tesko da bi zavrsio samo na prisilnom radu kad je poznata tragicna sudbina ljudi koji su u to doba obavljali i puno nize duznosti. Tesko da bi pripadnici Crne legije bili piloti. Ja za takav slucaj ne znam. I sam si vjerojatno svjestan kompliciranosti obuke za pilota i koliko je ta obuka trajala a narocito kako je 90% invalid mogao zavrsiti tu obuku. Za sada je ta prica po mom sudu puko naklapanje dok god se ne potkrijepi sa valjanim dokazima. Ako si vec prije razgovarao sa covjekom onda nije problem ponovno porazgovarati a koliko vidimo voli se hvaliti pa ce ti rado dati sve podatke. Ovime ne prejudiciram da je prica izmisljotina nego samo molim da se izreceno potkrijepi s dokazima. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| prelude
|
Upisano: Ned Velj 12, 2006 1:27 pm Naslov poruke: |
|
|
A tko je to tebe molim te, nazvao "lažovom"?
Pročitaj još jednom i razmisli o onom što si sam "boldao" i ono što sam ja "doboldao", pa izvuci zaključak, jer lašcem te nigdje nisam nazvao, niti sam to pomislio, stoga niti ne nalazim razloga da se ispricam, kao što je to iz ne znam kojeg učinio Hornet.
Mtech Napisao/la: | prelude Napisao/la: | Možda mala sugestija dok se nije rasplamsala diskusija... Ako se ispostavi da je to istina, ovo bi po meni spadalo pod one gornje rubrike - "hrvatska vojna povijest"? Naime i tamo govorimo o ljudima iz Hrvatske (da ne budemo iskljucivi, pa kažemo Hrvatima) koji su ostavili trag u (hrvatskoj odn. svjetskoj) povijesti pod raznoraznim stranim insignijama...
Iz ovog bi se valjda dalo zakljucit da sam ja lazov kao i covjek o kojem sam govorio , vrlo zanimljivo buduci da nisi upoznao niti mene niti njega , a mislim da fakat nebi imao neke koristi od toga da ovdje a i bilo gdje sirim lazi , namjera mi je bila da podijelim ovu informaciju sa ljudima koje bi ovako nesto moglo interesirati , ali sad mi se cini da ovako nesto nisam trebao niti spomenuti . |
Uostalom, da si odmah u svom postu dao informaciju o imenu i prezimenu (ja sam iskreno, pomislio - s obzirom na pretpostavljenu "konspirativnost" cijele priče, da ti čovjek možda nije htio reći kako se zove), ne bi bilo ni mog drugog odlomka - pa se ti ne bi niti (bez razloga btw.) našao uvrijeđenim.
A što se tiče "bolda" pod prvim odlomkom i tvoje insinuacije da sam tog dedu nazvao lašcem, mislim da su se i drugi sudionici ovog topica s dosta rezerve, pa i konkretnih demantija nekih od tih navoda, priklonili mojoj rezerviranosti. Naime i sam se dosta bavim istraživanjem zrakoplovne povijesti, pa ću i sam sebi (i u sebi) kad čujem neku informaciju, uvijek reći "ako se ispostavi da je to istina..., jer realno treba uzeti u obzir i senilnost tih ljudi i potrebu za nekakvim impresioniranjem slušača (da ne kažem: "lovačke priče"), uostalom i ja sam imao dedu koji je volio dodati nešto "safta" svojim pričama... Ali isto tako, nisam sklon niti odbacivati neku informaciju ma kako ona nevjerojatno u tom trenutku zvučala. Zato ću i opet (i uvijek) reći: "ako se ispostavi da je to istina", pa ću to nastojati provjeriti. To je tračak moje (opravdane) konzervativnosti kod istraživanja, a ti si to posve pogrešno protumačio.
I da zaključim, kad ću smatrati da si ti ili netko drugi "lažov" onda ću to tako i izravno - "bez dlake" na jeziku i napisati i/li reći i neću se skrivati iza nekih "fraza" jer to nije moj stil. A ti malo stisni kvačilo prije nego prebaciš u brzinu, jer se s ovakvom pedantnošću niti u Saboru ne "čita između redaka" ili ovako burno reagira - pogotovo kad za to nema razloga.
Sori ostalima na ovom ekspozeu - našao sam se prozvanim, pa sam morao replicirati. |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Ned Velj 12, 2006 2:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Citat iz spomenute knjige: "Kao 90 %-tni ratni invalid osudjen sam 1945 od yu-vlasti na 45 (!) godina robije."
Zar je moguče,ako se stvarno radi o istome čovjeku,neka je pomilovan pa pušten ili 'ak im je zbrisal,da je kasnije letio u USAF-u.Kako je prošao sve testove,i još kasnije poobarao tolike avione? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Mtech
|
Upisano: Ned Velj 12, 2006 5:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Jedino sto ja mogu odgovoriti je to da znam sta sam cuo i vidio . Tvrdim da je to i istina jer stojim iza onog sto kazem kako privatno tako i javno , ljudi koji me poznaju to mogu i potvrditi . Ako postoji i jedna osoba koja je ovo procitala i na taj nacin saznala nesto novo i zanimljivo vezano uz povijest nasih boraca bit ce mi i vise nego drago jer mi je to i bila prvotna namjera uz cinjenicu da sam htio i sam saznati nesto vise o nasim pilotima u doticnoj eskadrili .
Ono sto je porazavajuce je kolicina sumnjicavosti i nepovjerenja prilikom objave ovakvih ili slicnih sudbina , no uzevsi u obzir razlicite profile ljudi na ovaj ili onaj nacin vezanih uz ovaj hobi to se na neki nacin moglo i ocekivati . |
|
Natrag na vrh |
|
|
| bosanac
| Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Ned Velj 12, 2006 5:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Citat: | Jedino sto ja mogu odgovoriti je to da znam sta sam cuo i vidio . Tvrdim da je to i istina jer stojim iza onog sto kazem kako privatno tako i javno |
Ma nema problema uopce oko toga da li ti stojis iza tih tvrdnji ili ne. Stvar je samo da je prica u nekim stvarima na klimavim nogama i postovano drustvo samo je htjelo provjeriti vjerodostojnost onoga sto si napisao. U ozbiljnoj raspravi ono rekla kazala ne predstavlja ozbiljno polaziste. Cinjenica je da vecina ljudi koji su iznijeli zivu glavu iz rata a sudjelovali su na strani koja je rat izgubila nemaju previse dokumenata i fotografija iz prostog razloga sto su ti dokumenti i fotografije bile dovoljne da i cijela obitelj strada ili snosi posljedice. Tako da i originalna uniforma iz ww2 je takodjer dvojbena. Moguce da ju je doticni gospodin negdje zakopao se sa odlicjima pa kad se nakon 45 godina vratio otkopao van ali to je vise domena SF. Najbolje bi bilo da ako mozes posjetis doticnog gospodina i kazes da ima jos dosta ljudi koji bi htjeli cuti njegovu pricu pa ga ispitas o tim detaljima i dvojbama koje smo ovdje iznijeli pa nam onda to preneses. Svi mi bi ti bili jako zahvalni. Znaci konkretne datume, postrojbe imena zapovjednika i ljudstva te nacin na koji je dospio u US zrakoplovstvo tip aviona na kojem je letio, po mogucnosti vojnu knjizicu i upisane sate letenja itd. Ako je uspio sacuvati uniformu onda sigurno ima i te dokumente. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| prelude
|
Upisano: Ned Velj 12, 2006 6:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Mtech Napisao/la: | Ono sto je porazavajuce je kolicina sumnjicavosti i nepovjerenja prilikom objave ovakvih ili slicnih sudbina , no uzevsi u obzir razlicite profile ljudi na ovaj ili onaj nacin vezanih uz ovaj hobi to se na neki nacin moglo i ocekivati . |
Čekaj malo... Opis ozbiljnog maketara (koji želi sastaviti neku autentičnu maketu ili prikaz, uključuje i dobru povijesno-faktološku potkovanost. A do nje dolazimo istraživanjem, pretraživanjem i provjeravanjem. Pa gdje bi došli kad bi u nekoj (pa i ovoj podvrsti) znanosti odmah prihvaćali neku informaciju zdravo za gotovo... Ne moraš to odmah nazivati "sumnjičavošću ili nepovjerenjem", mada i možeš, ali u t(v)om kontekstu zvuči negativno.
Potpuno se slažem s onim što je gore napisao Bosanac, a tebi se zasad doista iskreno zahvaljujem na ovom topicu i informaciji i nastavi dalje. Ali ipak malo olabavi sa "sumnjičavošću i nepovjerenjem" prema nama kolegama. Većina nas ovdje nema nikakve loše ili uvredljive namjere! |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|