Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Andrej
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 2347 | |
|
Upisano: Sub Svi 31, 2008 6:55 pm Naslov poruke: Nekužim??? |
|
|
Dali je ovakvo nalaženje uopče bilo moguće????
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Sub Svi 31, 2008 7:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Je bilo je moguče.
Sjeti se samo rata u bosni ovog zadnjeg pa što je sve bilo..... _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Svi 31, 2008 8:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Sve i svašta je bilo moguče ,svi su sa svima surađivali ,kad im je pasalo , protiv partizana.... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Sub Svi 31, 2008 9:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Pazi, ne mislim vrijeđati ali ako imaš bar 20g morao bi znati, da se takva žgadija redovito sastajala i slikavala te družno surađivala sa okupatorima u velikim ofanzivama po Bosni.
Uostalom, zar nisu u skorašnjoj pljaćki banke u Splitu neki istaknuti članovi HVIDRE surađivali sa 'ratnim jaranima' sa druge strane?
Josip _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lip 01, 2008 12:03 am Naslov poruke: |
|
|
| Josip Napisao/la: | Pazi, ne mislim vrijeđati ali ako imaš bar 20g morao bi znati, da se takva žgadija redovito sastajala i slikavala te družno surađivala sa okupatorima u velikim ofanzivama po Bosni.
Uostalom, zar nisu u skorašnjoj pljaćki banke u Splitu neki istaknuti članovi HVIDRE surađivali sa 'ratnim jaranima' sa druge strane?
Josip |
Bez vrijeđanja, ali mislim da bi i ti Josipe trebao malo "smanjiti" doživljaj ... Možda vi u Sloveniji gledate drugačije, ali nama ovdje nije niti "zvijezda" ostala u baš sjajnoj uspomeni ... Ni 1945. (a bogami niti ranije nije baš sve bilo tako sjajno i bajno kako smo "učili"), pa tijekom FNRJ/SFRJ, a bogami još manje 90-tih ...
No da ne misliš da upirem i na tvoj "avatar", kaj se mene tiče "maši" čime god hoćeš, to je tvoje (demokratsko(?) i(li) političko) pravo, ali daleko od toga da je sve u životu i politici crno-bijelo ...
Nije da sad natežem za drugu stranu, al imam pravo izraziti i to da mi ide na živce i glorificiranje nečeg što je imalo itekako "crnih" mrlja na ovim prostorima u drugoj polovici proteklog stoljeća ...
I još btw., na više mjesta (foruma) se već raspravljalo i postoje (osnovane?) sumnje da je gore postana fotografija vjerodostojna, što opet ne dovodi u dvojbu činjenicu da je takve suradnje doista bilo, jer su i četnici i ustaše nastojali sasjeći komuniste koji su bile kolovođe NOP-a, dakle sukob je tu bio čisto po "političkoj" liniji ... Što bi rekli čisti građanski rat u tom segmentu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Ned Lip 01, 2008 10:31 am Naslov poruke: |
|
|
Zašto bi "smanjio doživljaj"? Pa ja samo iznosim svoje mišljenje o postanoj slici i postavljenom pitanju,
U svoje uskoro 32 g. nakupio sam ja dokumentacije i nagledao se svega i svačega sa teritorija bivše države, da mogu jasno i glasno kazati, da se je takva žgadija (ne, za njih nemam bolji i prikladniji naziv) doista skupljala, sarađivala, potpisivala potvrde o nesmetanju itd. pa bila ova slika lažirana ili ne. Ima njih više od samo ove.
Danas, iako su bili i ostali moralni i povijesni gubitnici i izgubljenci bez šire slike, naravno kod mnogih doživljavaju svoj veliki comeback (da, i u SLO)ali ne u mojim očima.
Druga, crvena strana, bila kakva bila, ipak je svijetlija i jedinstvena pojava (pa makar bila ona kratkog daha) koja je zaista brzo potamnjela ali je još uvijek svijetlija od ovih žgadija na slici.
Uostalom, pokazali su se oni i u ovom, nadam se da posljednjem ratu na ovim prostorima.
Josip
P.S. I još ovo
Ti se radije lačaj fotoaparata pa uslikaj i pokaži barem jedan jedini tvoj rad a moj JRV i PVO emblem, slikan na starom JU-52 sa Surčina, pusti na miru, jer ako ne smeta moderatorima, neka ne smeta ni tebe.
Po tebi bi morao sa foruma izbrisati i sve embleme na mojim JRV maketama, zar ne? _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 855 | |
|
Upisano: Ned Lip 01, 2008 12:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | a moj JRV i PVO emblem, slikan na starom JU-52 sa Surčina, pusti na miru, jer ako ne smeta moderatorima, neka ne smeta ni tebe.
Po tebi bi morao sa foruma izbrisati i sve embleme na mojim JRV maketama, zar ne? |
Ne zelim ulaziti u raspravu ali ipak cu se osvrnuti na ovaj njezin dio oko
Ideologija koja se nalazi u podlozi nacistickog pa samim time i ustaskog pokreta (Mile Budak - Rasni zakoni) zagovara tezu da svi ljudi nisu jednako vrijedni tj. ljude koji pripadaju određenoj rasi (Zidovi, Romi) sustavno unistava i neljudski izrabljuje.Ova teza koju sadrzi ideologija spomenutih pokreta je ujedno i jedna od teza koje sacinjavaju bit tih pokreta, a kao sto znamo takvi pokreti/ideologije imaju svoje simbole (gdje sada nije bitno odakle su ih preuzeli i sto su oni u svijetu prije Drugog sv. rata simbolizirali) kao sto su svastika ,ustasko "u", ustaski grb ..itd. , ti isti simboli dakle (tj. za osobu koja ih nosi/istice) ukazuju na podrzavanje onih teza koje su sastavni dio biti ideologije/pokreta koji iza njih stoji, a koja je u slucaju nacizma -ustastva rusilacka,destrukcijska, nedostojna covjeka.Simboli ovakvih ideologija su danas, u civiliziranom svijetu zabranjeni (pa sami vidite da cak i na dekalima za makete ne stampaju svastike ili ih uklanjaju ako postoje) i ne bi se trebali isticati cak ni djelomicno, te se isto strogo kaznjava.
S druge strane postoje pokreti i ideologije koje iza njih stoje a koje su opreka gore spomenutim, koji zagovaraju jedinstvo i jednakost svih ljudi na svijetu.Medu pokrete iza kojih stoji ovakva ideologija (dakle sa stavkom jednakosti, ravnopravnosti i jedinstva u sastavu svoje biti) spada i partizanski pokret (kao dio antifasistickog pokreta) taj pokret takoder posjeduje svoje simbole koji opet ukazuju na podrzavanje teza kao sto su
jednakost, ravnopravnost jedinstvo , a za koje nikako nemozemo tvrditi da
da su u svojoj biti rusilacke, vec da su dostojne covjeka.
U civiliziranom svijetu nisam naisao na slucaj da se simboli ovakvih ideologija zabranjuju -sovjetska zastava nije zabranjena, revell-u se ne "mrce" ili izostavljaju rondele DDR-a, srp i cekic ili petokraka nigdje nisu zabranjeni u svijetu.
Dakako i ovakvi pokreti imaju svojih mrlja, pa ce se vidjeti da se bas u praksi i nije 100% ostvarilo ono sto je ideologija zagovarala.
Hrvatska dakako jos i ima problem Domovinskog rata gdje su pripadnici protivnicke vojske cesto koristili simbole ocito ne znajuci sto ideologija koja stoji iza nje simbolizira, tu je i JNA (JRV) sa ovom rondelom koju clan Josip ima.Medutim kod ovog sa rondelama JRV-a u Domovinskom ratu ja bih se ipak zapitao da li je ta JNA (JRV) bila ono sto je bila 60-tih, 70-tih ili se je pretvorila u neciji instrument u ostvarivanju rusilackog cilja nepraveno koristeci/zloupotrebljavajuci simbole.
Sve u svemu te dvije ideologije su imale svoje biti i simbole.Bit jedne je rusilacka, necovjecna, bit druge covjecna.
Ova druga ocito nije uspijela sprovesti tu bit u stvarnost medutim uvjek ce u svom originalnom znacenju i tumacenju simbolizirati nesto bolje i pozitivnije od prve.U krajnjem slucaju simboli druge koliko znam nisu nigdje zabranjeni.
Zanimljivo je takoder kako oni koji u avataru na ovom forumu koriste jugoslavenske simbole cesto dobijaju opaske dok neki koriste ustaske- ustaska legija pa nisam cuo da su upozoreni.Mozda zato sto vjesto upotrebljavaju djelic slike simbola.Dakle Josipe, slikaj i ti dva kraka petokrake pa ti onda nece nitko davati opaske. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Lip 01, 2008 1:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Nevjerojatni ste, svaka vam čast...
Tema odlazi pod ključ, nakon čega će biti brisana |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|