Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Interesantni artefakt - ajmo malo istražiti ...
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 8:05 pm    Naslov poruke: Interesantni artefakt - ajmo malo istražiti ... Citiraj ovaj komentar

Ovo ne stavljam pod rubriku "što je ovo na fotki" jer se nadam da će topic s vremenom dobiti malo ozbiljniju dimenziju, odn. da izbjegnem "ringe-raja pogađanja" kako neki obično doživljavaju tu rubriku.
Dakle, danas sam od jednog dragog starijeg gospodina dobio ovu "stvar"... Isti je poklon popratila i odgovarajuća priča, no koliko je (prvenstveno u tehničkom smislu) vjerodostojna vidjeti ćemo nakon što se uključite u ovaj topic. Stoga namjerno za sada još ne želim izlijetati s time, a sve zato da vam "sugestija" ne bi ubila "ideju", pa ćemo onda zajedno rekonstruirati priču - a vjerujem da u kombinaciji onih informacija koje sam ja dobio i onih koje ćete vi ovdje prezentirati, možemo riješiti ovu malu "misterijicu" tko/što/kada/kako ...

Već vam činjenicom da sam ovo stavio pod ovu rubriku (i podrubriku) dajem dovoljno startnih informacija za početak. Kad ugrubo riješimo pitanje "što", stavljam i "gro" fotke postojećih natpisa na ovom eksponatu. Dakle, pucajte ...

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
mislav

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 8:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prema boji, rezervoar za kisik. E sad, od cega je .....
Minesweeper

Član od: 21 Sij 2007
PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 8:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prema navoju našto američko ili englesko jer koliko se vidi navoj je konusni
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
prelude

PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 8:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Minesweeper Napisao/la:
prema navoju našto američko ili englesko jer koliko se vidi navoj je konusni

Da dalje ne lutaš(te) po bespućima amer./engl. tipova zrakoplova - nije. Luftwaffe je.

No, koliko je i meni palo na pamet -nekakva boca (za kisik?) bi mogla biti.
Natrag na vrh
Minesweeper

PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 8:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

poslikaj natpis na vrhu nešto piše koliko vidim Wink

tek sad vidio da si napisao da ćeš staviti poslije

Minesweeper: poruka promijenjena dana: Čet Svi 22, 2008 9:06 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 8:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Luftwaffe je kisikove instalacije i boce bojala u plavo a USAAC u žuto.
Prema tome je boca za kisik iz nekog njemačkog zrakoplova. Pošto nije baš velika možda je prenosiva iz nekog bombardera?

Josip
Minesweeper

PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 9:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zbog veličine prije da je iz lovca
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 9:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Josip Napisao/la:
Luftwaffe je kisikove instalacije i boce bojala u plavo a USAAC u žuto.
Prema tome je boca za kisik iz nekog njemačkog zrakoplova. Pošto nije baš velika možda je prenosiva iz nekog bombardera?

To sam zapravo mislio i pitati prije nego vam postam i vidljive natpise. Da li su takve LW boce (za kisik) bile unilateralne za sve LW zrakoplove, za pojedine srodne tipove ili su postojale unikatne za pojedini tip aviona?
Natrag na vrh
bosanac

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 9:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
To sam zapravo mislio i pitati prije nego vam postam i vidljive natpise. Da li su takve LW boce (za kisik) bile unilateralne za sve LW zrakoplove, za pojedine srodne tipove ili su postojale unikatne za pojedini tip aviona?

Prema nekoj logici ekonomicnosti proizvodnje vjerojatno ono prvo.
Natrag na vrh
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 10:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka bolja maketa Bf-109, pogotovo E variante, ima sa desne strane rupičasti "holder" za plavu kisikovu bocu koja pak izgleda čokato od. kratko.
Ova je pak izduljena...
Mislim, da nečeš lako dokučiti o kakvom tipu se radi.

Josip
prelude

PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 10:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Josip Napisao/la:
Mislim, da nečeš lako dokučiti o kakvom tipu se radi.

Niš, ajmo pokušati ovako:

Dakle, tekst/brojke na boci su sljedeći:

prednja strana:
/kružni znakić, nije raspoz./ 26046
1688
LUFTWAFFE
PR22 5ATU2.08LFR

stražnja strana:
SAUERSTOFF
LEER 207 KG FUDD 150 ATÜ

?1.12.36
dno boce:
/utisn. sitni pečat, nije raspoz./
10
36

Dakle, utvrdili smo da se radi o boci za kisik u zrakoplovu Luftwaffe.
Na temelju ovih urezanih napisa jedino još mogu pretpostaviti da je boca proizvedena 1936.g.?

Natrag na vrh
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 11:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

OK, evo moj pokušaj
Radi se aluminijskoj 2-litrenoj boci za kisik Fl 30500-2 ili Fl 30500-3, standardna za Luftwaffe. 43cm visoka, 150atm, prazna teška 2,2kg, proizvođač Drägerwerk.
Od natpisa tu bi se moglo naći i PR225 ATÜ 2.03LTR, te žig od BAL-a.

Ove su se boce koristile sigurno po tri komada (jedna Fl 30500-2 i dvije Fl 30500-3) u Bf 109F i Bf 109G (G-1 do G-4, kasnije zamjenjene za one kuglaste). Za druge tipove ti neznam reći, ali je vjerojatnost velika da su i u drugim tipovima našli primjenu.
Natrag na vrh
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 11:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eto dok sam ja kopao po fotkama i dokumentaciji, ti si riješio zagonetku Cool

Da pojasnimo još oznake na njoj
/kružni znakić, nije raspoz./ - to je vjerojatno BAL-ov žig (BauAufsicht-Luft)
PR22 5ATU2.08LFR to je u biti ono što sam gore napisao PR225 ATÜ 2.03LTR - znači provjereno do 225atm, 2,03 litre
SAUERSTOFF - kisik Cool
LEER 207 KG FUDD 150 ATÜ - LEER 2,07KG FÜLL 150ATÜ - prazna 2,07kg, puniti sa 150atm

Vrlo vjerovatno se radi o datumu proizvodnje ili datumu atesta. Znači da je mogla biti ugrađena u dosta tipova.
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Čet Svi 22, 2008 11:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E svaka čast, baš sam tebe za ovu situaciju u mislima prizivao, pa smo očito bili u nekoj telepatiji ...
Dakle, sad kad smo u dobroj mjeri razriješili ovaj tehnički dio, možemo na drugu etapu...
Moj izvor, odn. donator koji je inače i svjedok ove "havarije" kaže da se radi o Dornieru (pretpost. Do-17) koji se srušio kod sela Tišina uz desnu obalu rijeke Save (par km uzvodno od Siska) i to tako da su ostaci aviona dijelom bili u vodi, a dijelom na obali. Uglavnom okolni mještani su pretpostavljeno razgrabili ostatke, a ovog "trofeja", odn. još nekih sitnih dijelova se kao dječak dokopao i on.
Kaže da se sa sigurnošću sjeća da je vidio baš njemačke križeve na ostacima aviona, ne sjeća se da bi vidio oznaku 15./KG53 ...
Možemo li utvrditi da li se doista radi o Dornieru, odn. o kojem je konkretno zrakoplovu riječ?
Kolega Boček?
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Svi 23, 2008 11:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

TangoHotel Napisao/la:
Eto dok sam ja kopao po fotkama i dokumentaciji, ti si riješio zagonetku Cool

Da pojasnimo još oznake na njoj
/kružni znakić, nije raspoz./ - to je vjerojatno BAL-ov žig (BauAufsicht-Luft)
PR22 5ATU2.08LFR to je u biti ono što sam gore napisao PR225 ATÜ 2.03LTR - znači provjereno do 225atm, 2,03 litre
SAUERSTOFF - kisik Cool
LEER 207 KG FUDD 150 ATÜ - LEER 2,07KG FÜLL 150ATÜ - prazna 2,07kg, puniti sa 150atm

Vrlo vjerovatno se radi o datumu proizvodnje ili datumu atesta. Znači da je mogla biti ugrađena u dosta tipova.
Mislim da se sa sigurnošću može reći da je u pitanju atest. Boce za kisik se, kao i ronilačke i vatrogasne moraju periodički atestirati, a kad je boca nova, onda je na njoj samo prvi datum atesta. Plava boja je i dan danas službena za spremnike za kisik. Ne vidim razloga za sumnju da je boca iz Do-17.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma