Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 8:05 pm Naslov poruke: Interesantni artefakt - ajmo malo istražiti ... |
|
|
Ovo ne stavljam pod rubriku "što je ovo na fotki" jer se nadam da će topic s vremenom dobiti malo ozbiljniju dimenziju, odn. da izbjegnem "ringe-raja pogađanja" kako neki obično doživljavaju tu rubriku.
Dakle, danas sam od jednog dragog starijeg gospodina dobio ovu "stvar"... Isti je poklon popratila i odgovarajuća priča, no koliko je (prvenstveno u tehničkom smislu) vjerodostojna vidjeti ćemo nakon što se uključite u ovaj topic. Stoga namjerno za sada još ne želim izlijetati s time, a sve zato da vam "sugestija" ne bi ubila "ideju", pa ćemo onda zajedno rekonstruirati priču - a vjerujem da u kombinaciji onih informacija koje sam ja dobio i onih koje ćete vi ovdje prezentirati, možemo riješiti ovu malu "misterijicu" tko/što/kada/kako ...
Već vam činjenicom da sam ovo stavio pod ovu rubriku (i podrubriku) dajem dovoljno startnih informacija za početak. Kad ugrubo riješimo pitanje "što", stavljam i "gro" fotke postojećih natpisa na ovom eksponatu. Dakle, pucajte ...
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mislav
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 425 | |
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 8:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Prema boji, rezervoar za kisik. E sad, od cega je ..... _________________ Mislav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minesweeper
 | | Član od: 21 Sij 2007 | | Poruke: 962 | |
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 8:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| prema navoju našto američko ili englesko jer koliko se vidi navoj je konusni |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 8:35 pm Naslov poruke: |
|
|
| Minesweeper Napisao/la: | | prema navoju našto američko ili englesko jer koliko se vidi navoj je konusni |
Da dalje ne lutaš(te) po bespućima amer./engl. tipova zrakoplova - nije. Luftwaffe je.
No, koliko je i meni palo na pamet -nekakva boca (za kisik?) bi mogla biti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minesweeper
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 8:38 pm Naslov poruke: |
|
|
poslikaj natpis na vrhu nešto piše koliko vidim
tek sad vidio da si napisao da ćeš staviti poslije
Minesweeper: poruka promijenjena dana: Čet Svi 22, 2008 9:06 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 8:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Luftwaffe je kisikove instalacije i boce bojala u plavo a USAAC u žuto.
Prema tome je boca za kisik iz nekog njemačkog zrakoplova. Pošto nije baš velika možda je prenosiva iz nekog bombardera?
Josip _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minesweeper
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 9:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| zbog veličine prije da je iz lovca |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 9:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| Josip Napisao/la: | Luftwaffe je kisikove instalacije i boce bojala u plavo a USAAC u žuto.
Prema tome je boca za kisik iz nekog njemačkog zrakoplova. Pošto nije baš velika možda je prenosiva iz nekog bombardera? |
To sam zapravo mislio i pitati prije nego vam postam i vidljive natpise. Da li su takve LW boce (za kisik) bile unilateralne za sve LW zrakoplove, za pojedine srodne tipove ili su postojale unikatne za pojedini tip aviona? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 9:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | To sam zapravo mislio i pitati prije nego vam postam i vidljive natpise. Da li su takve LW boce (za kisik) bile unilateralne za sve LW zrakoplove, za pojedine srodne tipove ili su postojale unikatne za pojedini tip aviona?
|
Prema nekoj logici ekonomicnosti proizvodnje vjerojatno ono prvo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 10:07 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka bolja maketa Bf-109, pogotovo E variante, ima sa desne strane rupičasti "holder" za plavu kisikovu bocu koja pak izgleda čokato od. kratko.
Ova je pak izduljena...
Mislim, da nečeš lako dokučiti o kakvom tipu se radi.
Josip _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 10:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| Josip Napisao/la: | Mislim, da nečeš lako dokučiti o kakvom tipu se radi.
|
Niš, ajmo pokušati ovako:
Dakle, tekst/brojke na boci su sljedeći:
prednja strana:
/kružni znakić, nije raspoz./ 26046
1688
LUFTWAFFE
PR22 5ATU2.08LFR
stražnja strana:
SAUERSTOFF
LEER 207 KG FUDD 150 ATÜ
?1.12.36
dno boce:
/utisn. sitni pečat, nije raspoz./
10
36
Dakle, utvrdili smo da se radi o boci za kisik u zrakoplovu Luftwaffe.
Na temelju ovih urezanih napisa jedino još mogu pretpostaviti da je boca proizvedena 1936.g.?
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TangoHotel
 | | Član od: 10 Velj 2006 | | Poruke: 291 | | Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost |
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 11:00 pm Naslov poruke: |
|
|
OK, evo moj pokušaj
Radi se aluminijskoj 2-litrenoj boci za kisik Fl 30500-2 ili Fl 30500-3, standardna za Luftwaffe. 43cm visoka, 150atm, prazna teška 2,2kg, proizvođač Drägerwerk.
Od natpisa tu bi se moglo naći i PR225 ATÜ 2.03LTR, te žig od BAL-a.
Ove su se boce koristile sigurno po tri komada (jedna Fl 30500-2 i dvije Fl 30500-3) u Bf 109F i Bf 109G (G-1 do G-4, kasnije zamjenjene za one kuglaste). Za druge tipove ti neznam reći, ali je vjerojatnost velika da su i u drugim tipovima našli primjenu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TangoHotel
 | | Član od: 10 Velj 2006 | | Poruke: 291 | | Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost |
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 11:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Eto dok sam ja kopao po fotkama i dokumentaciji, ti si riješio zagonetku
Da pojasnimo još oznake na njoj
/kružni znakić, nije raspoz./ - to je vjerojatno BAL-ov žig (BauAufsicht-Luft)
PR22 5ATU2.08LFR to je u biti ono što sam gore napisao PR225 ATÜ 2.03LTR - znači provjereno do 225atm, 2,03 litre
SAUERSTOFF - kisik
LEER 207 KG FUDD 150 ATÜ - LEER 2,07KG FÜLL 150ATÜ - prazna 2,07kg, puniti sa 150atm
Vrlo vjerovatno se radi o datumu proizvodnje ili datumu atesta. Znači da je mogla biti ugrađena u dosta tipova. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Čet Svi 22, 2008 11:44 pm Naslov poruke: |
|
|
E svaka čast, baš sam tebe za ovu situaciju u mislima prizivao, pa smo očito bili u nekoj telepatiji ...
Dakle, sad kad smo u dobroj mjeri razriješili ovaj tehnički dio, možemo na drugu etapu...
Moj izvor, odn. donator koji je inače i svjedok ove "havarije" kaže da se radi o Dornieru (pretpost. Do-17) koji se srušio kod sela Tišina uz desnu obalu rijeke Save (par km uzvodno od Siska) i to tako da su ostaci aviona dijelom bili u vodi, a dijelom na obali. Uglavnom okolni mještani su pretpostavljeno razgrabili ostatke, a ovog "trofeja", odn. još nekih sitnih dijelova se kao dječak dokopao i on.
Kaže da se sa sigurnošću sjeća da je vidio baš njemačke križeve na ostacima aviona, ne sjeća se da bi vidio oznaku 15./KG53 ...
Možemo li utvrditi da li se doista radi o Dornieru, odn. o kojem je konkretno zrakoplovu riječ?
Kolega Boček? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Svi 23, 2008 11:07 am Naslov poruke: |
|
|
| TangoHotel Napisao/la: | Eto dok sam ja kopao po fotkama i dokumentaciji, ti si riješio zagonetku
Da pojasnimo još oznake na njoj
/kružni znakić, nije raspoz./ - to je vjerojatno BAL-ov žig (BauAufsicht-Luft)
PR22 5ATU2.08LFR to je u biti ono što sam gore napisao PR225 ATÜ 2.03LTR - znači provjereno do 225atm, 2,03 litre
SAUERSTOFF - kisik
LEER 207 KG FUDD 150 ATÜ - LEER 2,07KG FÜLL 150ATÜ - prazna 2,07kg, puniti sa 150atm
Vrlo vjerovatno se radi o datumu proizvodnje ili datumu atesta. Znači da je mogla biti ugrađena u dosta tipova. | Mislim da se sa sigurnošću može reći da je u pitanju atest. Boce za kisik se, kao i ronilačke i vatrogasne moraju periodički atestirati, a kad je boca nova, onda je na njoj samo prvi datum atesta. Plava boja je i dan danas službena za spremnike za kisik. Ne vidim razloga za sumnju da je boca iz Do-17. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|