Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Svi 11, 2008 6:19 pm Naslov poruke: DFS Kranich (ili Utva Ždral) |
|
|
Pitanje za znalce, odn. one koji eventualno imaju iskustva s nekom od dostupnih rezinskih maketa ove prekrasne jedrilice.
Dakle, koliko znam, na tržištu Kranich u 72-ojci nude: CMR i KORA, dok "Planet models" nudi 48-icu.
Ovako iz kutije koliko sam uspio "izguglati" sve ponuđene opcije su gornja klasa rezinske tehnologije, međutim zanimaju me eventualno iskustva ili kratki osvrt ili "inbox" (s posebnim osvrtom na konturnu točnost) nekoga od vas koji se imao prilike susresti ili ima doma neku od tih maketa. Nisu baš jeftine makete, stoga se ne bih htio zaletiti ...
I još samo za "diplomirane" znalce - da li postoji kakva izvanjska (konturna) razlika između originalnog njemačkog (DFS) "Kranicha" ili Utvinog "Ždrala" (slov. "Žerjava") kojih je proizvedeno nešto više od desetak nakon 1948. u Jugi? Originalna su navodno zaplijenjena samo dva primjerka nakon rata...
Tnx,
R. Čopec |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Svi 11, 2008 7:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Razlika postoji između Kranich I i II (koji ima ravna krila, kakva su i na Utvinim a i Letovim Ždralovima). _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Ned Svi 11, 2008 8:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| markojeras Napisao/la: | | Razlika postoji između Kranich I i II (koji ima ravna krila, kakva su i na Utvinim a i Letovim Ždralovima). |
Ak sam dobro shvatio Kranich II je dakle kompatibilan (u potpunosti?) Ždralu (Utvinom i Letovom (?) > nisam znao da su ih i tamo izrađivali)?
No, mislim da su ova oba dva zaplijenjena bili uzorka Kranich II, a ne I.
I čini mi se da sve tri makete zapravo predstavljaju upravo II-ojku. S tim što KORA nudi još i cijelu paletu različitih uzoraka Kranicha ... No, na te nisam ovdje niti mislio. Dakle, da preciziram - zanima me Kranich II i kvalitete ponuđenih maketa. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Ned Svi 11, 2008 10:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Tako nekako. Iako, postoji fotka Kranich I na Borongaju s 'galebovim' krilima...
Ako te zanima, mogu u srijedu donjeti u klub Planet models 1/48 Kranich II maketu.
Par fotki Ždrala na restauraciji u Sloveniji:
 _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Ned Svi 11, 2008 10:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| markojeras Napisao/la: | Tako nekako. Iako, postoji fotka Kranich I na Borongaju s 'galebovim' krilima...
Ako te zanima, mogu u srijedu donjeti u klub Planet models 1/48 Kranich II maketu. |
Svaka čast na fotkama. Nisam znao da Slovenci imaju originala u depou ...
Ovdje se već vidi razlika u poklopcu kabine, a čini mi se i da su original Kranichi imali "pitotku", a ne "venturi" cijev ...
Super je znati i da imaš maketu ...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Pon Svi 12, 2008 7:01 am Naslov poruke: |
|
|
Na fotkama je Ždral, izrađen u Letovu. Na jedrilicama su znale biti i 'pitot' i 'venturi' cijevi (govorim općenito), to nije ništa neuobičajeno.
Slovenski Ždral nije u nikakvom depou, već u radionici i bit će doveden u letno stanje i s njim će se (opet) letiti. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pon Svi 12, 2008 10:39 am Naslov poruke: |
|
|
Pa ti naši susjedi zapadno od raja, su stvarno....
Ljepo da oni obnavljaju ove starine kod nas bi završila na lomači, odnosno već je kada u HR nema niti jedne ovakve oldtimer jedrilice osim zagrebačkog Meteora..
.. no da ne dužim
Prelude nadam se da će ti ovo malo pomoći.
http://richard.ferriere.free.fr/3vues/3vues.html _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Pon Svi 12, 2008 2:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala Karaya, vrlo koristan i upotrebljiv nacrt.
No, koliko vidim, razlika između I i II zapravo ne bi bila u "galebovom" krilu, odnosno ispada da su ga oba imala ..., već u profilu krila, odnosno razmještaju zračnih kočnica? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Pon Svi 12, 2008 6:32 pm Naslov poruke: |
|
|
A gdje ti to vidiš? _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Uto Svi 13, 2008 12:11 am Naslov poruke: |
|
|
| markojeras Napisao/la: | | A gdje ti to vidiš? |
Pa na ovom nacrtu - vidi se razlikovanje uzorka iz 1936. od ovog iz 1940. u odnosu na zračne kočnice. Samim time je vjerojatno i aeroprofil (doduše vjerojatno neznatno) prilagođen tome.
Spominjao si fotku s Borongaja. Ne znam misliš li na razdolje prije kraja rata ili nakon? Možeš to postati? Btw., vjerojatno neću moći doći u srijedu, ali "zagrij" skener za kraj tjedna ...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Uto Svi 13, 2008 6:57 am Naslov poruke: |
|
|
Na nacrtu piše Kranich I. Fotku s Borongaja nemam, samo sam ju vidio i snimljena je nakon rata. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|