Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Polar Lights NX-01 Enterprise - FIRST LOOK

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sub Svi 03, 2008 11:46 pm    Naslov poruke: Polar Lights NX-01 Enterprise - FIRST LOOK Citiraj ovaj komentar

Godina je 2063. Zemlja je razorena nedavnim ratom, prezivjeli ljudi su podjeljeni u frakcije, boreci se medjusobno za teritorij i vlast. Vlada kao takva ne postoji te u svijetu vlada anarhija. U malom gradicu Bozeman u Montani, Zefram Cochrane i tim inzinjera u tajnosti rade na prototipu letjelice sposobne za brzinu vecu od brzine svjetlosti. Plan je, ako projekt uspije, da je dobro prodaju i zbrisu negdje daleko.....

Rano jutro, 05.04.2063., nakon dobre pijanke, Zephram polijece sa letjelicom Phoenix, te uspjeva postici Warp 1 brzinu, sto detektira prolazeci vanzemaljski brod. Po zavrsetku leta, nepoznati brod se spusta na Zemlju, te covjecanstvo ostvaruje prvi kontakt za vanzemaljskom rasom – Vulkancima.

No, warp 1 brzina i dalje nije bila dovoljna da ljudima omoguci neko naprednije istrazivanje svemira, putovanja su bila predugacka, brodovi prespori, pa su zemljani koristili uglavnom transportne brodove, gdje su cijele generacije citav zivot putovale prema svom odredistu. Pod budnim okom Vulkanaca, iducih stotinjak godina, ljudi su razvijali sve sposobnije i brze motore, gradili sve bolje brodove.....

12.04. 2151 godine, lansiran je prvi zemaljski brod sposoban za warp 5 brzinu – NX01 ENTERPRISE, prepun novih tehnologija upitne upotrebljivosti, te se, uz veliko protivljenje Vulkanaca, otisnuo u svemirska prostranstva.... Where no man has gone before.... Wink

Ovo je prica koju zna svaki ljubitelj Star Treka, no cisto da se malo podsjetimo, a ako postoji netko ko ju do sada nije cuo, da se i nauci nesto novoga.... E sad, koje veze ovo ima i zasto ja to uopce pisem...

2004 godine firma Polar Lights izbacuje svoj kit Enterprisea, u mjerilu 1/350, a upravo on je tema ovog teksta.......

Ukratko o maketi:
Model: NX-01 Enterprise
Mjerilo: 1/350
Proizvodjac: Polar Lights
Broj dijelova: 274
Velicina: cca 65 cm duzine, promjer tanjura cca 40cm
Cijena: OOP, pa kako naletite

Kutija je ogromna, veca od postenog 22“ monitora, od debelog kartona, finog box-arta, ne presarena, ali dovoljno da da naslutiti sto se krije unutar kutije. Tezinom od preko 2 kg, definitivno predstavlja iznenadjenje. Moja je proputovala pola svijeta, no i dalje je (osim par crta od konstantnog otvaranja svima zainteresiranima da vide sto je to) kao ispod „cekica“.....

Po otvaranju kutije, ugodno iznenadjenje. Sve je pakirano u fine vrecice, maltene svaki sprue zasebno, uredno slozeno, kutija je pretrpana, bilo me je strah kako su dijelovi prezivjeli transport, ali na srecu, tvrda kutija uz pazljivo pakiranje u vrecice bile su dovoljno da sadrzaj ostane netaknut.....

Sastavnica je takodjer ogromna, velicine kutije, uredno presavijena i slozena. Onako na prvi pogled, sve je malo nabacano, nema tu neke finoce oko prikaza koraka slaganja, ali uz malo paznje i proucavanja, postane jako brzo jasno koji dio gdje ide.

Kad se svi dijelovi izvade i sloze, na hrpi se nalazi ukupno 13 spruova, 7 na kojima su dijelovi makete, izliveni u bijeloj plastici, dosta debeloj i teskoj, no iznenadjujuce mekanoj, te 6 spruova sa prozirnim dijelovima.

Dijelovi su relativno dobro izliveni, na pojedinim mjestima se vide ostatci flasha kao i pokoji sink i pin mark, ali nista strasno sto se nebi moglo rjesiti. Kao sto je na slikama vidljivo, povrsinski detalji su fino napravljeni i ima ih dosta. Zamjerka bi eventualno isla na pomalo preduboke panele, te pokoji pojednostavljeni detalj. Usporedjujuci sa slikama Enterprisea iz serije, sve djeluje sasvim uvjerljivo i na svome mjestu, a eventualna detaljiranja su zahvaljujuci velicini makete lako izvediva....

Spruove nisam slikao sve, jednostavno nema smisla, a nemam ih ni mjesta gdje sve rasiriti.... Wink

Donja polovica tanjura:

Gornja polovica:

Kucista motora:

Prozirnih dijelova ima more, cak 152 dijela. Tu ima svega, od prozora, dijelova motora, deflektora, bit ce pravo umjece sve to pravilno poljepiti.... Zamjerka ide na debljinu dijelova, iako su fino prozirni i cisti, plastika je overkill predebela, cisto me strah sto ce se desiti prilikom odvajanja od okvira, imam osjecaj da ce uz malo nepaznje biti dosta pucanja i unistavanja prozirnih dijelova.

Dio prozirnih spruova.....

Kako sam vec napisao, povrsinski detalji su dobri, moglo je to sve skupa i biti malo detaljnije, ali i ovako djeluje sasvim uvjerljivo, ali i ostavlja dosta mjesta za fino detaljiranje i skrecanje..... Sva sreca, pa su prozori vec u startu napravljeni otvoreni, inace bi bilo jako puno posla da se izbuse sve te silne rupe i otvori....

U kutiji je prilozen i poprilicno nemastovit i nedetaljan display stand, koji iako je velik i dosta tezak, stvarno sumnjam da ce moci izdrzati tezinu makete, bez da se prevrne pri najmanjem dodiru. No, vidjet cemo..... Ionako nije nesto, mozda je pametnije smisliti neko bolje rjesenje....

Svako tko je gledao seriju, zna kako je NX-01 bio ofarban. Bolje receno, kako nije bio ofarban. Natural metal finish na ovakvoj gromadi ce biti sve, samo ne lagan posao. Proizvodjac se potrudio dati prikaz sa svih strana gdje bi koja boja trebala ici, no.... nece biti jednostavno dobiti izgled priblizan modelu iz serije. Ovaj put nazalost nista bez par bocica alclada.....

Decali su fino otisnuti, nisu predebeli a boje su jasne i dosta realno izgledaju. Iako ih ima dosta, moze se primjetiti da ipak pokoji natpis i oznaka nisu prilozeni, pa ce to opet morati ici u kategoriju „uradi sam“..... Ne ocekujem neke velike probleme s njima, no opet – ljepiti decale na nmf – nimalo zabavno.

Na netu se mogu naci gotovi kompleti led dioda za osvjetljavanje ovog modela, kao i masa shema i nacrta za „uradi-sam“ majstore. No, na bilo koji nacin, bila bi prava steta da se ovaj model napravi bez pripadajuce rasvjete.

Jedna za ilustraciju koliko je to cudo veliko.... Wink

Malo testnog spajanja pokazuje i odredjene probleme, spoj ploca tanjura bi mogao biti i bolji.... Takodjer, ono sto sam naveo kao veliku prednost, istovremeno je i veliki nedostatak. Tolika hrpa prozora i otvora, a nikakva unutrasnjost nije dana za maketu..... Neznam koliko je zabavno skrecati unutrasnjos u ovako velikom mjerilu, ali tu definitivno treba nesto poduzeti, iz daleka djeluje odlicno, no pogled kroz prozor definitivno rusi ukupni dojam. Takodjer, treba pametno rasporediti diode i zice, tako da se nista na sklopljenom modelu ne vidi.....

Iako se kit deklarira kao „skill 2“, ovo definitivno nije maketa za pocetnike, sto zbog velicine, sto zbog zahtjevne sheme farbanja, sto zbog mora sitnih dijelova i dijelica. Jos ako se ide u neki skrec unutrasnjosti i osvjetljavanje, definitivno zahtjeva ogromnu dozu strpljenja i maketarske vjestine.

Iako sam dosta stvari prigovorio, ipak je konacna ocjena ove makete vrlo visoka. Ovo je (usprkos nedostatcima) fenomenalan kit, izuzetno impesivnog izgleda, a samo je masta i vjestina maketara granica sto se od njega moze napraviti....

Iako je OOP, moze se pronaci po e-bay aukcijama i ponegdje na on-line shopovima. Cijena varira od 20-tak funti, pa sve do pretjerano bezobraznih cifri koje postize na aukcijama. Glavni problem za nas je cijena postarine, kako sam napisao kutija je ogromna i dosta teska, tako da cesto, ako i nadjete primjerak po povoljnoj cijeni, postarina moze cak i troduplo nadmasiti cijenu same makete.

U svakom slucaju, ako ste ljubitelj Star Treka ovo je definitivni must-have..... Moja preporuka svakako.....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Ned Svi 04, 2008 1:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Čizesfakingkrajst!!!

Reaperu??? Vidje li ti ovo??? Wink
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Ned Svi 04, 2008 1:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

'Bem ti...toliko se zbunih da uopće ne primjetih da upravo ti ovo pišeš. Very Happy
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Ned Svi 04, 2008 2:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hm jel ima tu kakvih kapetanica Laughing Laughing Laughing
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Ned Svi 04, 2008 10:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

AleksandarMorozov Napisao/la:
'Bem ti...toliko se zbunih da uopće ne primjetih da upravo ti ovo pišeš. Very Happy

Jap....ja napisah, a upravo to je bila i moja reakcija kad sam prvi put vidio ovu maketu..... Wink
Naravno da sam kopao rukama i nogama da si nabavim svoj primjerak, hvala osobi bez koje nebi ni bilo ove makete u mojim rukama, on zna tko je, da ga javno sad ne prozivam.... Exclamation

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma