Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Jak-3 JRV 2211 Sumadijski manevri

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Čet Tra 24, 2008 11:33 am    Naslov poruke: Jak-3 JRV 2211 Sumadijski manevri Citiraj ovaj komentar

Pozdrav

Da li netko zna nesto vise o ovim "Sumadijskim manevrima" koji su odrzani 1949. (trajali 45 dana) kao vjezba za moguci ruski napad nakon rezolucije informbiroa?
Sve sto sam nasao o njima (a vezano uz JRV) je:

"U 4. mj. 1949. IAP prebazira na aerodrom Pančevo tu je imenovan u 103. IAP, puk tu gubi jadan Spitfire V koji se srušio u okolici aerodroma.
Zbog informbiroa VVU prebačen u Mostar zbog sigurnosnih razloga.
Aerodrom Kovin 9. mj. 1949. održavaju se veliki šumadijski manevri koji se održavaju u ratnim uvjetima punih 45 dana, naravno bez 103 IAP to nije moglo nikako proći.
Tu dolazi do simulacije zračne borbe dva aviona JAK-3 uhvatila su Spitfire V s pilotom Dragutinom Mugošom u predjelu Aranđelovca 23. 9. 1949. pilot je u brišućem letu htio umaknuti jakovima u zaokretu avion je udario u zamlju i nesretni pilot je poginuo, iako sama simulacija bila je izvođena bez bojeve municije, tako je 103 IAP sveden jedva na jednu eskadrilu u proljeće 1950."

Trenutno radim na jak-3 spomenutom u naslovu, koji je sudjelovao u ovim manevrima, pa bih zamolio za bilo kakavu sliku 2211.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Čet Tra 24, 2008 11:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hm...kaj znaci IAP? Embarassed
potez XXV

PorukaUpisano: Čet Tra 24, 2008 11:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a valda 103. izviđački avio-puk, mislim da je Lipovscak bio zapovijednik jedno vrijeme
Natrag na vrh
potez XXV

PorukaUpisano: Čet Tra 24, 2008 12:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo da malo sam sebi odgovorim,
tekst iz knjige "JRV 1942-1992" B. Dimitrijevic:

Sada bih molio za eventualne dopune vezano uz vjezbu, i slike jak-3 2211 i eventualno ako netko ima slike ovog il-2 s natpisom, spomenutog u tekstu povise?
Natrag na vrh
sgt.dautanec

Član od: 28 Lis 2005
Mjesto: ZG
PorukaUpisano: Čet Tra 24, 2008 3:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dobar si potez,dobar! Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Tra 25, 2008 9:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da ima par dobrih fotografija u jednom od YU-Vam Aeroplana. Siguran sam da postoji fotografija jednog Jaka na kojemu su nacrtane bijele zvjezdice koje pokazuju "zračne pobjede".

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
potez XXV

PorukaUpisano: Pet Tra 25, 2008 9:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo jos jedan tekst o "Sumadijskim manevrima" iz knjige P. Pejcica koja je vise propagandnog karaktera:

Slika 2211:

Opet bih molio jos koju sliku 2211.Prelude, imate li vi nesto?
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Tra 26, 2008 12:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Od konkretnog Jaka, nžl ništa više od ovog.
No, kad smo već kod Šumadije-1949, evo jednog dobrog starog Il-a iz spomenutih manevara:

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
vedro
Gost
PorukaUpisano: Pon Tra 28, 2008 12:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Mislim da ima par dobrih fotografija u jednom od YU-Vam Aeroplana. Siguran sam da postoji fotografija jednog Jaka na kojemu su nacrtane bijele zvjezdice koje pokazuju "zračne pobjede".

Definitivno ih ima. Tamo je i bi clanak o sastavljanju Jak makete tako da su dani i crtezi vise aviona.
Natrag na vrh
potez XXV

PorukaUpisano: Pon Tra 28, 2008 1:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vedro Napisao/la:
Grunf Napisao/la:

Definitivno ih ima. Tamo je i bi clanak o sastavljanju Jak makete tako da su dani i crtezi vise aviona.

Da.
Postoji clanak o sastavljanju jak-3 u Aeroplanu (koje posjedujem zahvaljujuci vama Vedro), iz njega je bas ova slika koju sam postavi dva posta prije.
Mene zanima da li ima jos slika doticnog 2211, posto vidim da je rekonstruirana cijela kamuflaza 2211.Naime koliko sam ja uspio zamijetiti njegova kamuflaza u odredenoj mjeri odstupa (mislim na raspored kam. polja, ne na bijele vrhove krila i vert. stabilizatora) od klasicnne/standardne ruske kamuflaze koja se moze vidjeti na ostalim yak-3 danim kao predlozak u Aeroplanu.
Natrag na vrh
vedro
Gost
PorukaUpisano: Pon Tra 28, 2008 2:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

potez XXV Napisao/la:
..... zahvaljujuci vama Vedro...

Sta nije obicaj da se tu po forumu kolegijalno obracamo sa TI Wink
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma