Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Neki novi vjetar u hrvatskom zrakoplovstvu ( F-86D)....
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 2:10 pm    Naslov poruke: Neki novi vjetar u hrvatskom zrakoplovstvu ( F-86D).... Citiraj ovaj komentar

Poštovani kolege ovo pišem s velikim veseljem i iščekivanem....
...danas u 12:00 je kroz VG prošao šleper s labudicom na kojoj je bio trup F-86 (onaj iz vojarne Croatia) te ušao u krug ZTZa.
Za pretpostaviti je će isti krenuti u obnovu, pa neka bude i samo kao statički primjerak ali bitno je da ga obnove te da ne dijeli sudbinu ostalih koji su završili ispod noža.

Naravno fotić duboko u torbi te ga nisam stigao izvaditi jer je ko za inat njima je bilo zeleno svijetlo pa su samo prozujali kroz križanje.

Ovim putem bih pohvalio sve u HRZu koji su shvatili da je to hvale vrijedan podhvat, sad nam samo preostaje da vidimo dali će biti u bojama RV i PVO ili u orginalnim USAF koje je nosio prije dolaska u Jugoslaviju.

Moj glas za USAF!
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 2:19 pm    Naslov poruke: Re: Neki novi vjetar u hrvatskom zrakoplovstvu ( F-86D).... Citiraj ovaj komentar

Karaya Napisao/la:
Poštovani kolege ovo pišem s velikim veseljem i iščekivanem....
...danas u 12:00 je kroz VG prošao šleper s labudicom na kojoj je bio trup F-86 (onaj iz vojarne Croatia) te ušao u krug ZTZa.
Za pretpostaviti je će isti krenuti u obnovu, pa neka bude i samo kao statički primjerak ali bitno je da ga obnove te da ne dijeli sudbinu ostalih koji su završili ispod noža.

Naravno fotić duboko u torbi te ga nisam stigao izvaditi jer je ko za inat njima je bilo zeleno svijetlo pa su samo prozujali kroz križanje.

Ovim putem bih pohvalio sve u HRZu koji su shvatili da je to hvale vrijedan podhvat, sad nam samo preostaje da vidimo dali će biti u bojama RV i PVO ili u orginalnim USAF koje je nosio prije dolaska u Jugoslaviju.

Moj glas za USAF!

A možda krene u smjeru Save prometa...
Karaya

PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 2:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A to je sad crna prognoza Evil or Very Mad , pretpostavljam da bi ga onda put SAVA prometa otpeljali diraktno iz Croatie.

Ipak je na njemu natpis ne diraj rezervirano za muzej, a fotke okolohodca su bile i tu na forumu postavljene.
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 2:54 pm    Naslov poruke: Re: Neki novi vjetar u hrvatskom zrakoplovstvu ( F-86D).... Citiraj ovaj komentar

Karaya Napisao/la:

Moj glas za USAF!

???
/čast tebi, ali ne mogu se načuditi ovakvim "instant" razmišljanjima/

... da, ofarbati ga u USAF boje je baš kompatibilno promicanju hrvatske zrakoplovne tradicije... Imaš li ti predočbu koliko tisuća sati su naletjeli hrvatski letači na ovom tipu zrakoplova? + toga je jedinica Sabre Dog-ova bila bazirana i na Plesu dugi niz godina, kao jedna od rijetkih jedinica prve borbene linije /izvidnici IF-86D/ u zrakoplovnoj bazi u (SR) Hrvatskoj, odn. da nije bila na Batajnici/Željavi/Prištini etc. ...
Pa bilo to i pod "petokrakom" ...
Nisam nikada bio ljubitelj "srpa i čekića", ali i to razdoblje je povijesna okolnost/zadatost i historijska činjenica, kao što je bila i "crno-žuta" monarhija i "kosovska" rondela, pa ako hoćete i ustaška šahovnica. Svako "friziranje" nekog razdoblja izbjegavanjem povijesne autentike samo produbljuje (povijesne) frustracije od kojih nas ionako već boli glava.
Napose se čudim tebi kao zrakoplovnom entuzijastu, a koliko sam shvatio iz dosadašnjih postova i čovjeku kojeg zanima hrv. zrakoplovna povijest, ovakav stav. Što onda očekivati od (povijesnih i) zrakoplovnih laika ...

Ako već nekom smeta "petokraka", što je po meni glupo u kontekstu historijske autentike (i bez obzira na moje politički stav koji je daleko od crvenog ...), još je gluplje promicati nešto (USAF) što izravno nema nikakve veze s konkretnim zrakoplovnim artefaktom u kontekstu naše zrakoplovne tradicije. Onda bolje da ostane "gol" i bez oznaka - čisto kao tehničko-tehnološki eksponat ...

P.s. Da ne kažem da ti je sâm naslov i ovo tvoje privatno "lobiranje" u totalnoj kontradikciji ...

Btw, tnx na ovoj obavijesti - da ne ostanem samo na kritici ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
CROtale

Član od: 23 Lip 2006
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 3:16 pm    Naslov poruke: Re: Neki novi vjetar u hrvatskom zrakoplovstvu ( F-86D).... Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:
još je gluplje promicati nešto (USAF) što izravno nema nikakve veze s konkretnim zrakoplovnim artefaktom u kontekstu naše zrakoplovne tradicije.

Ne zelim ulazit u neke dublje rasprave ali kako mislis da "nema veze s konkretnim zrakoplovnim artefaktom". Pa valjda je dosao iz tog USAF-a ovdje...
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
prelude

PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 3:41 pm    Naslov poruke: Re: Neki novi vjetar u hrvatskom zrakoplovstvu ( F-86D).... Citiraj ovaj komentar

CROtale Napisao/la:
prelude Napisao/la:
još je gluplje promicati nešto (USAF) što izravno nema nikakve veze s konkretnim zrakoplovnim artefaktom u kontekstu naše zrakoplovne tradicije.

Ne zelim ulazit u neke dublje rasprave ali kako mislis da "nema veze s konkretnim zrakoplovnim artefaktom". Pa valjda je dosao iz tog USAF-a ovdje...

Točno. No, ako nisi znao, bilo je Sabre Dogova koji su u JRV kupljeni/dopremljeni i iz Grčke - mogli bi ga onda "bacit" i u jedan "sirtaki" đir ...

No, da ne ulazim i ja u dublje polemike, po toj logici, mogli bi ga i vratiti tamo odakle je došao - pa da preskočimo (zažmirimo na) jedno 20-30 godina činjenica.
Odn. uzimati tu činjenicu kao uporište zvuči mi kao neki labav alibi da se izbjegnu neke stvari ... Odn. da sada ja odem u krajnost - ako bi kojim slučajem imali G-4 na nekom depou, ajmo ga farbati u britanske oznake - pa imao je "Rolls-Royce" motor odn. "Martin-Baker" sjedište ...
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 3:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobra je vijest da će jedan avion biti obnovljen. Samo ne treba sad besmisleno raspravljati što bi bilo kad bi bilo-USAF ili JRV...Ako netko ima pristup informacijama koji je plan za restauriranje, onda se o tome može raspravljati. Možda Sabre Dog završi i na više godina u nekom skladištu čekajući restauriranje...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
CROtale

Član od: 23 Lip 2006
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 3:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Po meni je bitnije da se ocuva i da ima neke od oznaka po kojima je letio a ne neki "what if", dakle ne moze (ne bi trebao) biti u Hr oznakam npr.
prelude

PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 4:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Dobra je vijest da će jedan avion biti obnovljen. Samo ne treba sad besmisleno raspravljati što bi bilo kad bi bilo-USAF ili JRV...Ako netko ima pristup informacijama koji je plan za restauriranje, onda se o tome može raspravljati. Možda Sabre Dog završi i na više godina u nekom skladištu čekajući restauriranje...

Po meni nije nimalo besmisleno i na ovakav način, odn. putem ovakvog medija kao što je (maketarsko/zrakoplovno/povijesni forum) odašiljati "vox populi" nekome od onih tko će biti zadužen i nadležan na koncu odlučiti kako će neki eksponat biti označen. Dakle, ne treba potcjenjivati ovakvu vrstu lobiranja. Zbog toga sam i reagirao na Karayinu izraženu želju, mada je njegovo legitimno pravo da ima svoje mišljenje.
Zbog toga i jesam iznio neke argumente i biti ću zadovoljan ako netko o istima barem promisli ...
Isto tako sam banalizirajući reagirao i na neke iznijete kontraargumente (CROtale), čisto kao jedan moj mali prilog tome da se jednog dana netko (iz nekih političkih pobuda) ne sjeti da G-4 (kojeg ko-zna možda jednog dana u dobijemo u nekoj sukcesijskoj razmjeni za zrakoplovni muzej - preboji u Burmanske boje (jer je tamo isto letio ...) ili nedajbože - ali više se ničemu ne bi čudio - "Osvetnika Dubrovnika" u ruske (jer je tamo proizveden) - pa da se ne zamjeri(mo) nečijoj (političkoj) sujeti ...
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 4:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

CROtale Napisao/la:
Po meni je bitnije da se ocuva i da ima neke od oznaka po kojima je letio a ne neki "what if", dakle ne moze (ne bi trebao) biti u Hr oznakam npr.

Slažem se da je dobro da se očuva, ali ako se konačno više ne "cijepimo" od nekakvih sujeta, onda je bolje da ga ne farbamo u nikakve boje, nego pošaljemo obnovljenog (silver) u Tehnički muzej kao tehničko/tehnološki eksponat, nego da zbog nekakvog podilaženja izmišljamo toplu vodu ...

A smatram da budući "vojno-povijesni" muzej uz golu tehniku, treba gajiti i određenu povijesnu priču, ma kakva ona bila. Sve se uz dobro "pakiranje" i dobru priču da dobro osmisliti i staviti u pravi kontekst, koji će na posredan način odašiljati i svojevrsnu poruku i kroz prošlost učiti buduće naraštaje. Da tome nije tako, ne bi primejrice Britanci i ostali u svoje muzeje stavljali i "Luftwaffine" avione u svom izvornom označavanju. A tu su i komercijalno-turistički razlozi, da dalje ne razglabam... A to možemo postići gajenjem autentike ovih prostora, a ne "instant Coca-cola" promišljanjem ...
Natrag na vrh
Karaya

PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 5:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uh al je ovaj post pokrenuo lavinu. Shocked

Kada sam napisao USAF oznake mislio sam na prve koje je taj avion nosio kad je izašao iz tvornice, i to što je moguće točnije oznake onog FS u kojem je služio prije nego li je došao u Grčku ili Jugoslaviju.
Meni bi bilo zanimljivo ga vidjeti i u Grčkim oznakama.

U svakom slučaju bitno da se obnovi, a ono što mene zanima da se obnovi uključujuči sve sustave koji se nalaze "ispod haube" a ne samo da se ošmirgla i oboja a ono unutra prazna ljuska.

PS. @Prelude sto se tiće G-4, volio bi vidjeti jedan od onih Galebova/Jastreba koji trunu na ZTZ obnovljene u potpunim oznakama SAO krajine, i to je dio naše povijest.
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 7:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Karaya Napisao/la:

U svakom slučaju bitno da se obnovi, a ono što mene zanima da se obnovi uključujuči sve sustave koji se nalaze "ispod haube" a ne samo da se ošmirgla i oboja a ono unutra prazna ljuska.

Mislim da ipak malo previše tražiš. Rolling Eyes
To bi bio preskup projekt i za bogatiju zemlju od naše.

Kod nas se ne obnavljaju 'sustavi ispod haube' ni avionima koji lete i koji bi nas trebali branit a kamoili će još trošit tolike pare za muzejski izložak! Very Happy
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 8:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma glavno da se obnovi i izloži negdje kod nas, tko zna možda je i prodan

Zar nije kad je bila priča o Fiziru u TM-u slična priča o oznakama, pa je neko izjavio kako je politika muzeja da eksponate prikaže u onim bojama kakvi su bili pri dolasku u muzej
Natrag na vrh
Tasma

Član od: 02 Svi 2007
Mjesto: Prigorje
PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 9:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Very Happy Bitno da je nekom došlo u glavu da moramo sačuvat i taj dio naše vojne povijesti(nadam se)... po meni bi trebalo skupiti sve što leži po nekim bazama i koje čemu, stavit na kup i vidjet što se dadne složit, pa makar to samo osnovno, ali bitno da je nešto složeno i ujedno i time sačuvano za buduće naraštaje. Pa možda jednom i sve završi ujendom primjerenom prostoru(zatvorenom), kao što je to uobičajno vani...
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Pet Svi 16, 2008 11:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Karaya Napisao/la:
Uh al je ovaj post pokrenuo lavinu.

PS. @Prelude sto se tiće G-4, volio bi vidjeti jedan od onih Galebova/Jastreba koji trunu na ZTZ obnovljene u potpunim oznakama SAO krajine, i to je dio naše povijest.

Lavinu moje reakcije si pokrenuo svojim promišljanjem koji je meni u najmanju ruku nerazumljiv.

A za zaokruživanje priče i simboliku dovoljno je u taj budući (vojno-povijesni) muzej postaviti kao eksponat i nagorjeli vertikalac G-4 s onom trobojnicom/zvijezdom, dok za "krajinskog" Galeba/Jastreba to nema potrebe - nosili su hrvatske oznake u nekom trenutku, pa makar u tim oznakama "letjeli" samo na nekom displayu. U tom smislu doista nema potrebe banalizirati ...

Al vratimo se na Sabre Doga da ne odemo u krajnosti.
Ovo su fotke s Plesa, šezdesete godine, Zagreb, Hrvatska - ako i zanemarim povijesno-historijske fakte, meni ovo (pogotovo prva fotka s ovim amblemom) izgleda efektnije od bilo kakvog USAF-a (o Grcima da ne pričam Laughing :

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma