Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Muke po airbrushu (i pitanje o tlaku)...

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
st1v xtr1m
Gost
PorukaUpisano: Čet Tra 17, 2008 2:03 am    Naslov poruke: Muke po airbrushu (i pitanje o tlaku)... Citiraj ovaj komentar

(ako ne zelite citati dugi post, odksrolajte na kraj gdje su konkretna pitanja)

Eto, kupio sam ja onaj komplet iz Metroa sa tihim kompresorom i onim no-name airbrushem.

Nakon citanja uputstava i svega, sredjivanja, spajanja, napokon sam probao boju prskati i VOILA! Radilo je iz prve. Jedini problem je bio to sto je pljucko boju, ali to sam vec citao da je problem koji se lako rijesi mijenjanjem pritiska.

Kako sam tlak narihtao po sjecanju na nekih 3.5 bara, nakon sto sam na forumu provjerio da je to uff previse, spustio sam tlak na 1.5-2 bara i isao dalje. Probao sam sa drugom bojom, i radilo je i onda.

No, malo po malo, boja je prestala izlaziti. Zrak ide, boja ne. Sav neupucen u sve to, uz malu telefonsku pomoc (pozdrav Otatzu Cool ) sam odsarafio sve u zelji da odstopam. Uspjesno otvorio, pocistio, uz puno muke vratio sve na mjesto, opet probam - opet nejde boja van.

Vise nisam imao vremena, isao sam se naci sa Gdinom Hanichom u vezi nekih figura, i malo smo popricali o ovom mom problemu, i nismo uspjeli naci neko rjesenje.

Dan kasnije, danas, opet sam se isao igrati, uvjeren sam bio da nije potrgano nista nego da sam jednostavno nesto krivo vratio nakon prvotnog ciscenja. I istina, igla nije bila do kraja! Ja nisam imao pojma do kuda ona smije viriti, i gdin Hanich dan prije mi je objasnio da mora biti do kraja, ali isto tako da problem nije u tome jer bi boja onda isla stalno sa zrakom.

Vratio sam i nju, ponovo sve ocistio, opet nista Confused

Vec mi je bila panika, smisljao sam vec sto sve reci tetama u Metrou na reklamacijama, ili alternativno, platiti nekome sa foruma cevape u zamjenu za jedno popodne tutoriranja pravilnom koristenju airbrusha (btw, ako netko ima volje, voli pomagati drugima i voli cevape, rado bih se predbiljezio za jedno airbrush-informativno druzenje Exclamation ), kad sam primjetio jednu stvar...

Kad airbrush skroz priblizim papiru (moj testni materijal), boja MALO izadje van. Probao sam i sa sredstvom za ciscenje od Valleja, to isto tako ide van kad je blizu povrsini, ali malo jace od boje.

Onda mi je sinulo probati nesto... Povecao sam tlak nazad na 3.5-4 bara i VOILA! RADI KAO NOV! Rolling Eyes

Kolko muke i nauke, a sve zato sto nije zrak dovoljno jako izlazio?! Confused

E sad... Ili je tlakomjer na kompresoru u krivu skroz i prikazuje krivu skalu za duplo, ili je moj airbrush lud i ne sprica sa tlakom manjim od ~2.5 bara.
Da li je moguce da sam ja, spricavsi prvih 10ak minuta njegovog koristenja na 3.5 bara, airbrushu nesto napravio i da on sad ne povlaci boju bez jaceg tlaka?
Nekako mi se najlogicnije cini to da je kriva skala na kompresoru, ali sto ako nije? Ima li kakvih posljedica sa spricanjem pod velikim tlakom?

Bilokakav input je dobrodosao.
Natrag na vrh
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Čet Tra 17, 2008 8:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam hoću li ti moći pomoći ali i ja sam imao sličan problem pa sam listajući po forumu i uz Grunfovu pomoć uspio riješiti problem. Ni meni nije htio raditi ispod 2,5. Stavi boju, probaj, rasklopi, sklopi i uvijek isto. Boja nije htjela vani. Riješenje je bilo u omjeru gustoće boje i tlaka. Napravio sam tako da sam u spremnik stavio malo gušču boju i tlak na 2,2. Postepeno sam razrijeđivao boju direktno u spremniku i spuštao tlak za 0,5 dok nisam dobio željeni rezultat. Boja mlijećne gustoće i tlak na 1,2. Druga stvar je u čistoći. Doslovce i najmanja točkica stare boje ili laka može ga zaštopati i tada pljucka ili ne radi kako treba. A treće, možda je stvarno stvar u regulatoru (nije namješten tvornički kako treba). Na kraju ako ti na tom tlaku radi kako treba (ne otpuhuje maketu ili boja fino legne, ne raspršuje se po plastici) onda je vjerojatno do tlakomjera. Ne vjerujem da si nešto uradio prskalici osim ako ti nije pao (iskrivila se igla ili napukla dizna).

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
bvuk

Član od: 09 Sij 2007
PorukaUpisano: Čet Tra 17, 2008 1:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Definitivno je problem u gustoći boje, razrijedi tomalo jače...
st1v xtr1m
Gost
PorukaUpisano: Čet Tra 17, 2008 1:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bvuk Napisao/la:
Definitivno je problem u gustoći boje, razrijedi tomalo jače...

Da, ali na oko 1-1,5bar on ne povlaci niti tekucinu za ciscenje airbrusha (Vallejovu), s tim ne bi trebalo biti problema sa gustocom, zar ne?
Natrag na vrh
Goran

Član od: 15 Lis 2005
Mjesto: Jastrebarsko
PorukaUpisano: Čet Tra 17, 2008 2:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja već mjesec dana radim sa Vellejo Model Air bojama i svaku isprobanu do sada sam morao barem malo razrijediti, bez obzira što se deklariraju kao "Airbrush ready". Razređivao sam ih Tamiya razređivačem - taj mi se pokazao najbolji.

Probaj još malo experimentirati sa razređivanjem boje i odabirom radnog tlaka, posebno ako tvoj brush ima fine iglu i diznu.
Također, uzmi neku drugu boju (proizvođač) pa probaj sa njom.

Član od: 09 Sij 2007
PorukaUpisano: Čet Tra 17, 2008 2:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedina stvar koja mi još pada na pamet je da igla nije dobro zategnuta, odnosno kad povučeš okidač da se igla ne pomiče...
...ili možda "air cap" pušta zrak negdje sastrane, provjeri je li dobro zategnuta i provjeri brtvu...
...ili još je moguće (ako je AB bottom feed) da cjevčica od bočice dobro ne dosjeda u AB pa vuče zrak oko cjevčice a ne boju kroz cjevčicu...
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Tra 17, 2008 3:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jesi probao prvo špricat razrjeđivač, pa vidjeti kako se s njim AB ponaša pri različitim tlakovima?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
st1v xtr1m
Gost
PorukaUpisano: Pet Tra 18, 2008 9:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Jedina stvar koja mi još pada na pamet je da igla nije dobro zategnuta, odnosno kad povučeš okidač da se igla ne pomiče...
...ili možda "air cap" pušta zrak negdje sastrane, provjeri je li dobro zategnuta i provjeri brtvu...
...ili još je moguće (ako je AB bottom feed) da cjevčica od bočice dobro ne dosjeda u AB pa vuče zrak oko cjevčice a ne boju kroz cjevčicu...

Igla je zategnuta, povlaci se.
Sto je to tocno "air cap"?
Moguce je da ne nasjeda dobro cjevcica od bocice, to je jedna od stvari koje su mi pale na pamet... Kako bi to mogao osigurati da padne 100% kako spada? Nekako da omotam cjevcicu? Confused

Citat:

Jesi probao prvo špricat razrjeđivač, pa vidjeti kako se s njim AB ponaša pri različitim tlakovima?

Nisam jos nabavio razrjedjivac, ali budem sad svaki cas pa cu onda probat...

Nego, da jos jednom provjerim.
Sto tocno ce se dogoditi ako spricam sa prevelikim pritiskom?
Natrag na vrh
hemza

Član od: 06 Ožu 2008
PorukaUpisano: Ned Tra 20, 2008 2:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I ja sam prije imao puno problema sa AB dok nisam polovio neke informacije.Nemoj brinuti sve je u redu.Prvo raskopaj AB na sastavne dijelove.Brtve odvoji na stranu,a metalne dijelove potopi u nitro razređivač i ostavi cijeli dan da se odmače.Prije sastavljanja sve dobro ispuši sa pištoljem na zrak(nikad ama baš nikad nemoj AB čistiti sa oštrim i tvrdim predmetima jer u tom slučaju AB možeš slobodno baciti u smeće).Ovo radiš samo kad ti se AB zaštopa.Ovo je moj način rada sa AB.Po završetku farbanja posudu za boju dobro očistim,ulijem malo čistog nitra i špricam do kraja. Tada u posudu ulijem rijetko ulje(WD40) i počnem špricati tako dugo dok ne počne izlaziti ulje i to je to.Prije početka sljedečeg farbanja prvo uliješ malo nitra da izbaci ulje iz AB,a onda stavljaš boju.Prije svakog farbanja ja boju obavezno profiltriram kroz gustu žensku najlon čarapu. Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma