Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

He-100 MPM 1/72

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
tiger
Gost
PorukaUpisano: Čet Tra 10, 2008 7:33 pm    Naslov poruke: He-100 MPM 1/72 Citiraj ovaj komentar

Evo jednoga aviončića i od mene. Trebao je to biti projekt gotov preko jednoga slobodnoga vikenda, ali znadete i sami kako to već bude. Ne smatram maketu ništa posebno kompliciranom za sastavljanje, niti sam se bavio previše nedostacima na maketi, sve u svemu desetak sati rada.
Naravno nisam odolio da i sam nešto svojega ubacim, Balkenkreuz-eve sam takodjer morao mjenjati, jer su priloženi u kutiji netočni. Nažalost i Hakenkruz nije po mome ukusu, ali nisam imao rezervnoga pa sam zalijepio taj.
Standardni rani Splinter je bojan Revellovim bojama iz nekakve posebne serije RLM 70-71-65, RLM 02 je LC. Boje su posvjetljene cca 15 %, malo sam se igrao bojama jer originali još uvjek daju preveliki kontrast, a prema fotografijama iz toga doba jasno se uočava da je on minimalan.

Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Čet Tra 10, 2008 7:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlican posao

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mile

Član od: 09 Pro 2007
Mjesto: split
PorukaUpisano: Čet Tra 10, 2008 7:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Goreprsti
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Čet Tra 10, 2008 8:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pa lijepo je to ispalo za jedan vikend posla Wink
st65uka

Član od: 06 Stu 2007
Mjesto: Auckland, NZ
PorukaUpisano: Čet Tra 10, 2008 9:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

stvarno je lje,super je taj wash
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Čet Tra 10, 2008 9:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izvrsno urađeno. Maskirna shema za deset kao i zamjena trapa i hidraulike metalnim. Ako nije tajna, od čega je urađeno? Wink

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Tra 10, 2008 11:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nema šta Tiger ,laganop sam zavidan Laughing
I mene zanima od ćeg si navravil metalni stajni trap.
Bdw napisao si da si išao na to ,al ćini mi se na fotkama da je ipak malo premala razlika u bojama il je to sam do slika?
tiger
Gost
PorukaUpisano: Pet Tra 11, 2008 12:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Drago mi je da vam se sviđa Very Happy
Da najprije odgovorim na pitanje kako sam napravio noge, ma dečki najobičnije medicinske igle, stupnjeve ili zadebljanje dobijem tako da uvučem tanju u deblju, problem je možda dobiti pravu duljinu, e to pak radim na način da je zarežem turpijom i kad je probate presavinuti one pod kutem pucaju, eventualno ih malo obradite turpijom i uglavnom je to to. Mali prsteni su od tanke licnaste žice.

Poky Napisao/la:
Bdw napisao si da si išao na to ,al ćini mi se na fotkama da je ipak malo premala razlika u bojama il je to sam do slika?

Pa sad prijatelju i nije baš do slike, probao sam posvjetljenjem dobiti sliku onakvu kakva je i maketa. Pretpostavio sam da će se i netko zakvačiti za te kontraste, ali pogledajte prave fotke, npr. imam u boji baš He-100 i vidi se kako je zapravo mali kontrast na tim Splinterima 70/71.
Jasno da će biti i onih koji se sa time neće složiti, no dobro, mogao bih se složiti da sam mogao i ja malo "pretjerati". Znaš i sam kako je to mala maketa, da je možda Ju-88 sigurno bi bilo sve jasnije.
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Tra 11, 2008 1:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tiger Napisao/la:

Poky Napisao/la:

Pa sad prijatelju i nije baš do slike, probao sam posvjetljenjem dobiti sliku onakvu kakva je i maketa. Pretpostavio sam da će se i netko zakvačiti za te kontraste, ali pogledajte prave fotke, npr. imam u boji baš He-100 i vidi se kako je zapravo mali kontrast na tim Splinterima 70/71.
Jasno da će biti i onih koji se sa time neće složiti, no dobro, mogao bih se složiti da sam mogao i ja malo "pretjerati". Znaš i sam kako je to mala maketa, da je možda Ju-88 sigurno bi bilo sve jasnije.

Apsolutno se slažem s Tigerom glede te "novokomponirane" diferencijacije splintera kod produkcije maketarskih boja. Bilo je u stvarnosti možda odstupanja pri korištenju boja (uz uvažavanje vremenskih utjecaja na objekt kakvim ga želimo prikazati etc.), ali ono što se danas obično nudi u tim paletama boja po meni takodjer pretjerano odstupa od stvarnosti. Gledajte fotke, a pustite "mudrolije" maketarske produkcije ... (njima je bitno da gore napišu da je to "original RLM" nijansa i da se to proda ... a ljudi puše ...). I uvijek imajte na umu da slažete umanjenu repliku (na udaljenosti od 72/48/32 etc. metara), a ne "piturate" pravi avion.
Treba znači pronaći pravu mjeru između fikcije (maketa) i stvarnosti (pravi avion), uz uvažavanje potrebe za (podizanje) efekta makete kao takve ...

Btw., obzirom na postavljeni cilj s ovom maketom - odlican posao Tiger! Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pet Tra 11, 2008 6:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super! Nema se sta drugo reci! Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma