Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 855 | |
|
Upisano: Čet Tra 24, 2008 11:33 am Naslov poruke: Jak-3 JRV 2211 Sumadijski manevri |
|
|
Pozdrav
Da li netko zna nesto vise o ovim "Sumadijskim manevrima" koji su odrzani 1949. (trajali 45 dana) kao vjezba za moguci ruski napad nakon rezolucije informbiroa?
Sve sto sam nasao o njima (a vezano uz JRV) je:
"U 4. mj. 1949. IAP prebazira na aerodrom Pančevo tu je imenovan u 103. IAP, puk tu gubi jadan Spitfire V koji se srušio u okolici aerodroma.
Zbog informbiroa VVU prebačen u Mostar zbog sigurnosnih razloga.
Aerodrom Kovin 9. mj. 1949. održavaju se veliki šumadijski manevri koji se održavaju u ratnim uvjetima punih 45 dana, naravno bez 103 IAP to nije moglo nikako proći.
Tu dolazi do simulacije zračne borbe dva aviona JAK-3 uhvatila su Spitfire V s pilotom Dragutinom Mugošom u predjelu Aranđelovca 23. 9. 1949. pilot je u brišućem letu htio umaknuti jakovima u zaokretu avion je udario u zamlju i nesretni pilot je poginuo, iako sama simulacija bila je izvođena bez bojeve municije, tako je 103 IAP sveden jedva na jednu eskadrilu u proljeće 1950."
Trenutno radim na jak-3 spomenutom u naslovu, koji je sudjelovao u ovim manevrima, pa bih zamolio za bilo kakavu sliku 2211.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| torax
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 2398 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Čet Tra 24, 2008 11:44 am Naslov poruke: |
|
|
hm...kaj znaci IAP?  _________________ "Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Čet Tra 24, 2008 11:52 am Naslov poruke: |
|
|
| a valda 103. izviđački avio-puk, mislim da je Lipovscak bio zapovijednik jedno vrijeme |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Čet Tra 24, 2008 12:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo da malo sam sebi odgovorim,
tekst iz knjige "JRV 1942-1992" B. Dimitrijevic:
Sada bih molio za eventualne dopune vezano uz vjezbu, i slike jak-3 2211 i eventualno ako netko ima slike ovog il-2 s natpisom, spomenutog u tekstu povise? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sgt.dautanec
 | | Član od: 28 Lis 2005 | | Poruke: 473 | | Mjesto: ZG |
|
Upisano: Čet Tra 24, 2008 3:19 pm Naslov poruke: |
|
|
dobar si potez,dobar!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Tra 25, 2008 9:17 am Naslov poruke: |
|
|
Mislim da ima par dobrih fotografija u jednom od YU-Vam Aeroplana. Siguran sam da postoji fotografija jednog Jaka na kojemu su nacrtane bijele zvjezdice koje pokazuju "zračne pobjede". _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Pet Tra 25, 2008 9:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo jos jedan tekst o "Sumadijskim manevrima" iz knjige P. Pejcica koja je vise propagandnog karaktera:
Slika 2211:
Opet bih molio jos koju sliku 2211.Prelude, imate li vi nesto? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Tra 26, 2008 12:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Od konkretnog Jaka, nžl ništa više od ovog.
No, kad smo već kod Šumadije-1949, evo jednog dobrog starog Il-a iz spomenutih manevara:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Tra 28, 2008 12:01 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Mislim da ima par dobrih fotografija u jednom od YU-Vam Aeroplana. Siguran sam da postoji fotografija jednog Jaka na kojemu su nacrtane bijele zvjezdice koje pokazuju "zračne pobjede". |
Definitivno ih ima. Tamo je i bi clanak o sastavljanju Jak makete tako da su dani i crtezi vise aviona. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Pon Tra 28, 2008 1:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| vedro Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | | Mislim da ima par dobrih fotografija u jednom od YU-Vam Aeroplana. Siguran sam da postoji fotografija jednog Jaka na kojemu su nacrtane bijele zvjezdice koje pokazuju "zračne pobjede". |
Definitivno ih ima. Tamo je i bi clanak o sastavljanju Jak makete tako da su dani i crtezi vise aviona. |
Da.
Postoji clanak o sastavljanju jak-3 u Aeroplanu (koje posjedujem zahvaljujuci vama Vedro), iz njega je bas ova slika koju sam postavi dva posta prije.
Mene zanima da li ima jos slika doticnog 2211, posto vidim da je rekonstruirana cijela kamuflaza 2211.Naime koliko sam ja uspio zamijetiti njegova kamuflaza u odredenoj mjeri odstupa (mislim na raspored kam. polja, ne na bijele vrhove krila i vert. stabilizatora) od klasicnne/standardne ruske kamuflaze koja se moze vidjeti na ostalim yak-3 danim kao predlozak u Aeroplanu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Tra 28, 2008 2:25 pm Naslov poruke: |
|
|
| potez XXV Napisao/la: | | ..... zahvaljujuci vama Vedro... |
Sta nije obicaj da se tu po forumu kolegijalno obracamo sa TI  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|