Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Pet Svi 09, 2008 1:59 pm Naslov poruke: Željeznički bunkeri |
|
|
Zdravo!
Kad sam bio mali...često sam se vozio vlakom do BG i nazad. Naravno, da me zanimalo sve i svašta pa sam veči dio puta proveo kraj prozora posmatrajuči krajolik.
Tako sam i lani krenuo vlakom u ZG i nekih 10 minuta pred ZG, kada vlak vozi uz savske močvare primjetio sam uz prugu podosta očuvanu ciglenu kulu na 1 kat - famozni NDH željeznički bunker kakve sam često viđao i na putu za BG.
Zna li netko, ko ih je gradio? Ustaše ili Njemci? Zašto su bili od cigle i da li je takav material štitio posadu od metaka? Koliko ih još ima uz pruge po RH i u kakvom su stanju?
Josip _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Svi 09, 2008 2:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| mislim da su ih ustaše gradili,njemački bunkeri na ovim prostorima su koliko mi je poznato uvijek bili betonski. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| momcha
| | Član od: 24 Tra 2008 | | Poruke: 267 | |
|
Upisano: Pet Svi 09, 2008 3:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Po celoj Srbiji imas takve bunkere uz prugu,ali cisto sumnjam da
su ih ustase pravile.Moguce da su sile osovine (saveznici)
gradili po istom sablonu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Svi 09, 2008 3:35 pm Naslov poruke: |
|
|
| a da ti bunkeri nisu možda ostali iz kraljevine jugoslavije? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Svi 09, 2008 3:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| chemical_ali Napisao/la: | | a da ti bunkeri nisu možda ostali iz kraljevine jugoslavije? | Neki od tih bunkera su ostali od Kraljevine Jugoslavije, a veći dio ih je građen tokom 2.sv. rata zbog zaštite vitalne transportne pruge kojom se prevozio materijal i trupe za istočni front. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
|
Upisano: Pet Svi 09, 2008 3:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Ne vjerujem. Koliko znam SHS je gradila ponešto fortifikacija samo uz granice a uostalom, tko bi između 2 rata napadao pruge po kraljevini? _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Svi 09, 2008 5:09 pm Naslov poruke: Re: Željeznićki bunkeri |
|
|
| Josip Napisao/la: |
Tako sam i lani krenuo vlakom u ZG i nekih 10 minuta pred ZG, kada vlak vozi uz savske močvare primjetio sam uz prugu podosta očuvanu ciglenu kulu na 1 kat - famozni NDH željeznički bunker |
Po tvome opisu, 10min pred ZG se nalazi cigleni bunker na izlazu iz Zaprešića, samo, nema tu nikakve močvare, on se nalazi uz rijeku Krapinu. Stvarno je u dobrom stanju, nadam se da ću uloviti koji dan malo vremena i poslikati ga. Zanimljivo je da se nasuprot njega na Aleji Bologne nalazi također jedan ukopan u same obronke Medvednice, tokom Domovinskoga rata smo ga "aktivirali" no kad je prestala opasnost prilazu ZG iz smjera Slovenije, isti je opet zatvoren i postao dio škarpe uz cestu. Kao mali sam prošao pored njega bezbroj puta, i nikada mi nebi sinulo da se radi o bunkeru. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Svi 09, 2008 6:28 pm Naslov poruke: Re: Željeznićki bunkeri |
|
|
| tiger Napisao/la: | | Zanimljivo je da se nasuprot njega na Aleji Bologne nalazi također jedan ukopan u same obronke Medvednice, tokom Domovinskoga rata smo ga "aktivirali" no kad je prestala opasnost prilazu ZG iz smjera Slovenije, isti je opet zatvoren i postao dio škarpe uz cestu. |
Jel to ono uz cestu na desnoj strani sto ima kao neku "rupu" kad bi ga gledao kako dolazis iz smjera zagreba??? Ja sam puno puta gledao u to al nikad nisam vidio nikakve "rupe" kroz koje bi gledali "van"??? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Svi 09, 2008 7:06 pm Naslov poruke: Re: Željeznićki bunkeri |
|
|
| Trutek Napisao/la: |
Jel to ono uz cestu na desnoj strani sto ima kao neku "rupu" kad bi ga gledao kako dolazis iz smjera zagreba??? Ja sam puno puta gledao u to al nikad nisam vidio nikakve "rupe" kroz koje bi gledali "van"??? |
Sa te strane, iz smjera ZG ti je zaobljen jedno 2m, pa ako misliš na to, onda da. Puškarnice su zazidane poslje WWII. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pet Svi 09, 2008 8:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Jedan takav cigleni bunker na kat je bio i pokraj koodvora u V. Gorici ( pruga Zagreb-Sisak) srušen je prije nekih godinu dana jer sad na tom potezu rade autoput prema Sisku, da napomene na suprotnoj strani ulice u kojoj živim.
Naravno da ga nisam uslikao dok je bio tamo a sada je kasno plakati. _________________ Vedran
Karaya: poruka promijenjena dana: Uto Svi 13, 2008 7:30 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Beagle
 | | Član od: 25 Lis 2005 | | Poruke: 170 | |
|
Upisano: Ned Svi 11, 2008 4:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Cigleni bunker, kod Podsusedskog mosta
A zašto nije bio betnoski nego cigleni, ili su štedili na materijalu ili zbog toga što nije bila riječ o front-line bunkeru pa je i ovakav služio svrsi...
Ovaj, istog dizajna, je pak betonski, ali se nalazi uz prugu kod Doboja
Još par zanimljivih sličica...
Skladišta streljiva u Maksimiru za AAA baterije koje su branile Borongajski aerodrom
Iiii, za kraj, štab sedme SS divizije 'Prinz Eugen'. Dotični se nalazi na Črnomercu u Zagrebu iza ciglane.
 _________________ Još poznat i kao Jagdtiger  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| stuart
| | Član od: 04 Sij 2007 | | Poruke: 52 | |
|
Upisano: Ned Svi 11, 2008 5:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bunker stožera 7 SS divizije u Črnomercu? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
|
Upisano: Ned Svi 11, 2008 10:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Uuuuuuuuuu
Hvala ti na slikama
To su ti bunkeri. Iako na prvi pogled ne liče na nešto imaju neki zlokoban štih
LJ je, kao što znate, od 1942-45 bila zatvorena žicom i bunkerima ali su od tih silnih "fortifikacija" ostala samo 2 jadna ostatka.
A ovaj Prinz Eugen štab je iznenađenje.
Josip _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Svi 12, 2008 9:40 am Naslov poruke: |
|
|
| Beagle Napisao/la: | Cigleni bunker, kod Podsusedskog mosta
|
BTW, ne radi se o Podsusedskom mostu, on je cca2,5km južnije, ovaj bunker na kojega misliš je sa zaprešićke strane, desetak metara desno od željezničkoga mosta. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Beagle
 | | Član od: 25 Lis 2005 | | Poruke: 170 | |
|
Upisano: Pon Svi 12, 2008 1:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Zahvaljujem na ispravci... _________________ Još poznat i kao Jagdtiger  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|