Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Pon Lip 30, 2008 1:17 pm Naslov poruke: Opet zovem Alasku... |
|
|
..za malu pomoć.
Nađoh ovaj članak pa me zanima o kojemu se brodu radilo te da li su Talijani izvodili akcije u tom vremenu na Jadranu?
"......U jesen 1944. Ratna mornarica TSR imala je oko 20 000 ljudi....Talijani su se žalili da je Nijemcima od njihove važnija i ratna mornarica NDH, budući da su Nijemci Talijanima ponudili jedan stari ratni brod tek nakon što ga je u svoj sastav odbila uzeti mornarica NDH" _________________ Svi smo mi Marko Babić |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Pon Lip 30, 2008 7:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Rijec je o jednoj torpiljarki, bivsem razaracu, i to TA35, odnosno bivsem Giuseppe Dezza (ex-Pilade Bronzetti). Nijemci su ga nudili Mornarici NDH nakon sto je TA 34 (tj. T 7 bivse Juge, ex-96F austrougarske mornarice) zaglavila u susretu s britanskim motornim topovnjacama.
Dezza je svojedobno dobio novo ime, jer se Bronzetti "istaknuo" kod navodne spontane pobune talijanskih mornara, kad su ih poslali oslobadjati Rijeku od d´Annunzijevih trupa. Jos su neki drugi brodovi, koji su "slucajno" presli na stranu tog pustolova poslije promijenili imena i brojeve da se "obrise sramota pobune", ali su i drugi brodovi, koji su ih kao gadjali, da toboze navedu d`Annunzija na predaju, morali s pramca skinuti bijele zvijezde, jer su gadjali talijansku bracu. Ma cijela opereta...
Sto se tice talijanskih akcija potkraj rata na Jadranu, izvodili su oni samo bijesne gliste, kako bi rekao Ivan Kusan. Jedina aktivna bila je 10. flotila MAS (X MAS ili Decima MAS), tj. njihovi diverzanti, a Nijemci bas ni njima nisu vjerovali. Na koncu je Dezza 17.8.1944. isto naisao na minu i potonuo, pa je "problem rijesen" za sve tri strane. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Pon Lip 30, 2008 7:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Mozda bi temu/teme trebalo prebaciti u podrucje "do 1941" i "1941-45", ima toga jos o Talijanima u Rijeci prije i tijekom rata... _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Lip 30, 2008 10:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Učinjeno. Stavljajte sve, ja sve uredno bilježim i pohranjujem  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Uto Jul 01, 2008 4:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Alaksa, hvala...  _________________ Svi smo mi Marko Babić |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|