Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Messer 109 G-10 i dijakritici

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1945. do 1991.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Damir
Gost
PorukaUpisano: Pon Jul 17, 2006 9:33 am    Naslov poruke: Messer 109 G-10 i dijakritici Citiraj ovaj komentar

Pasji Scott ima novi uradak:

http://modelingmadness.com/scotts/axis/luft/me/109/72g10.htm

Ono sto me zanima (molim znalce za odgovor) jest jesu li zaista svi dijakritici na spomenutom Messeru bili "tvrdi" (...Če naČi...).
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Pon Jul 17, 2006 12:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pilot je bio slovenac, pa je to vjerojatno razlog. Imam fotku toga aviona, mogu ti je mailati.
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Pon Jul 17, 2006 2:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vjerujem da je postojalo (tako nesto ne bi netko napravio kao maketu ofrlje). Samo sam mislio da su stranci nesto pomijesali sa fontovima i nasim znakovima.

Inace, bilo bi mi drago cuti nesto vise o tom messeru (kada i zasto je to napisano, je li tako letio dulje vrijeme ili je to bilo za zadnji let...)...
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Jul 17, 2006 2:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mene isto zanima ovaj Messer. Možda bi se mogla pokrenuti posebna tema o Bf 109 u JRV, ako oni koji imaju o tome materijala žele i mogu staviti fotke. Vjerujem da bi svima bilo interesantno...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
tiger
Gost
PorukaUpisano: Pon Jul 17, 2006 9:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zapravo ne znam više, nego da ga je letio kapetan I.klase Franc Rupnik. Predpostavljam da se poruka odnosila na zbivanja oko Trsta pedesete godine, jer je slikana u Puli listopada te godine.
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Pon Jul 17, 2006 9:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Podupirem ideju o otvaranju topica o jugo Messerima, premda sam skeptik kaj se tiče novih informacija. Ali uključit ću se s onim kaj imam i znam, pa možda nešto svi zajedno iskompiliramo. Onda, tko će prvi?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Pon Jul 17, 2006 9:51 pm    Naslov poruke: Tko napadne našu zemlju... Citiraj ovaj komentar

Prenosim dio teksta iz časopisa PRO MAKETAR iz 98. god,
(tekst uz crteže i fotografiju tog stroja)
Messerschmitt bf109 G-10
Čepičko polje kod Pule, oktobar 1950.Pilot je bio kapetan 1. klase Franc Rupnik.
Pokrov elise je svjetloplavi, jugoslovenske oznake bez zlatnog rubaZastava na repu odozgora plava, bijela i crvena. Taktički broj 45 je bijeli, natpis na krilima "TKO NAPADNE NAŠU ZEMLJU" na lijevom krilu i "U NJOJ ČE NAČI SVOJU SMRT"na desnom krilu, ispisano bijelom kredom serijski broj 9645 na repu je crni, isto tako i elisa u crnoj boji.
Boje; golublje siva-FS36440
maslinastozelena- FS34086
sivoplava-FS35488
Eto ima još fotografija makete u 1/72 od Zdravka Lenca.

Ja sam ga radio u 1/48 (Revell)

Ima i nacrt u Jasigu iz 98., ali sa datim drugim bojama,
gore-srednje siva FS35237
gore- tamno zelene mrlje FS34086
dolje-sv.plava FS35450

Pa sad vi vidite koja bi zapravo kombinacija boja bila, ali natpis jae svakako zanimljiv.
suba
Gost
PorukaUpisano: Pon Jul 24, 2006 10:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam tacne nijanse, ali su siva i svetlo plava one standardne za JRV iz 50-tih godina. Postoji velika greska u svemu tome jer mrlje nisu bile ZELENE vec su bile BRAON ! Pored Gustava isto tako 'tufnastih' je bilo i lovaca Jak-3.

Nisam nikada video originalnu fotografiju pa ne mogu da potvrdim da li je natpis takav ili sa 'ispravnijom' upotrebom slova
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Pon Jul 24, 2006 10:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Suba, dali možda nešto znaš o pjegastim S-49?
Natrag na vrh
suba
Gost
PorukaUpisano: Pon Jul 24, 2006 10:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne ali cu proveriti, cela "grupa" aviona je tako prebojena u radionici i to greskom. Sve su bili lovci!
Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Pon Jul 24, 2006 11:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Čini se da je stvarni natpis počinjao s riječi "ko", a ne "tko".
Natrag na vrh
r.i.s.t.a.

Član od: 21 Tra 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Uto Jul 25, 2006 2:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hobby M Napisao/la:
Čini se da je stvarni natpis počinjao s riječi "ko", a ne "tko".

Ovo sam i ja čuo, ne sećam se više od koga!
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Uto Jul 25, 2006 2:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

P.s. ako je netko već pročitao post (koji sam sad obrisao), sori - prebacio sam ga na topic o Jugo Gustavima, da se ne zbunjujemo i dupliramo ...
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1945. do 1991. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma