Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

JNA SMB
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topniÅ”tvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeęu temu  
Autor Poruka
nik

Član od: 22 Lip 2017
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2021 9:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovdje (parada 1953.) se dobro vidi sliènost boje kamiona i Ŕljemova sa bojom asfalta kao i kontrast u odnosu na zeleno liŔæe.
https://credo.library.umass.edu/view/full/mufs001-rb-i0570
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MAK2020

Član od: 25 Velj 2020
PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2021 11:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam struènjak za odŔacavanje nijanse boje sa crno bijele slike, Ŕto neki takoðer rade, pa ne mogu niŔta reæi. Ove slike iz 50ih miriŔe definitivno na neku boju koja je bliže feldgrau nego olive, i kakvih sam dijelova opreme vidio (a nisu bili njemaèki). Ral 7003 meni vuèe na kaki, tj. na nekakvu puno zelene i malo smeðe, naranðaste, tako da zapravo govirimo isto, da. Ove iz 70ih bi mogle biti kao i one zadnje iz 80ih, da. Opet, neki drugi dijelovi opreme iz 70 su jako slicni boji iz 80ih, ali vise na mentu, za par nijansi od one iz 80ih, kricavije, u živo.

BaŔ sluèaj koliko optika iskrivi; ovu boju koju sam zamutio, u živo i na suncu i na sjeni poklapa se savrŔeno sa bojom Ŕljema. Ali! - kad ih slikam jedno kraj drugog, na samoj slici moja boja povuèe u mentu, a Ŕljem u smeðe, naravno, u vrlo sitnom raskoraku jedno od drugog, ali blago primjetnom. Ako me oko vara, varalo bi me i u zivo i gledajuc sliku ? Ne znam sto rec.

Isti predmeti, slikani pri istom svjetlu, Ŕljem, kantina i ovo moje. Svaki put razliciti rezultat, a cak i sljem i kantina imaju vrlo vrlo blagu razliku.

U živo pak sve drugaèije, a kantina i u živo vrlo vrlo malo tamnija. Sve proizvedeno 80ih.

Natrag na vrh
nik

PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2021 11:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Oèigledno je da oko i fotoaparat razlièito reproduciraju malu razliku u nijansi pa ona onda na slici izgleda veæa nego gledana u živo, to sam i ja uoèio. Drugo je pitanje nekakve 'automatske korekcije' percepcije boje u glavi, vjerojatno pod utjecajem onoga Ŕto mislimo da bismo trebali vidjeti (svjesno ili podsvjesno). Hm.
Rolling Eyes
Natrag na vrh
MAK2020

PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2021 11:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

RjeŔenje je dati da netko tko se bavi time zamijeŔa boju strojno, prema uzorku, profesionalno, sa svom optièkom opremom..... i fino dobiti HEX ili koji vec zapis boje. Tako bi se rjeŔio jedan oèito velik misterij.
Natrag na vrh
nik

PorukaUpisano: Pon Ožu 01, 2021 1:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

MAK2020 Napisao/la:
RjeŔenje je dati da netko tko se bavi time zamijeŔa boju strojno, prema uzorku, profesionalno, sa svom optièkom opremom..... i fino dobiti HEX ili koji vec zapis boje. Tako bi se rjeŔio jedan oèito velik misterij.

To da, jedino treba odabrati odgovarajuæi uzorak... A to nije uvijek jednostavno. U svakom sluèaju mislim da definitivno postoje dvije osnovne nijanse, stara i nova, uz poneŔto odstupanja unutar svake.
Natrag na vrh
MAK2020

PorukaUpisano: Sub Ožu 06, 2021 11:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uglavnom, kolorimeter, spektrofotometar....ovi sto mijesaju boje jos uvijek rade na kartice. Pa zaŔkiljiŔ i gadjas koja je bliza. Malo sam prosvrljao po mjesaonicama....nemaju oni uredjaje za analizu boje (takav uredjaj kosta par stotina eura pocetno, ocito posao ide i bez toga, iako je danas to standard). S obzirom da ne znam nikoga na tekstilnotehnoloskom ili sl. za sada cini se i dalje ostaje misterij nekakav rgb, hex ili slicno tome zapis ove boje.
Natrag na vrh
MAK2020

PorukaUpisano: Sub Ožu 06, 2021 1:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Update:

Bio u mjeŔaonici auto lakova. Imaju ureðaj kojim su snimili boju sa kantine. Proizvoðaè kantine je Rade Konèar, 1979. godine, ista je u pripadnoj futroli tako da je utjecaj svjetlosti kroz godine bio minimalan (naravno i druge stvari utjeèu). IzmijeŔali su boju, koja kad se osuŔi, na oko izgleda skoro identièno. Ono Ŕto nisu smjeli je dati mi HEX zapis, veæ svoju internu Ŕifru kojom Ŕtite poslovanje, i naravno navijaju da im doðem ponovno po novu dozu, diler je uvijek diler.

Nakon dobrog suŔenja:

Boja koju sam dao napraviti je za ton tamnija od oèekivanog. Kad se u istu doda 2 % Revellove 32364, dobije se boja kao u krugu. Ne samo da ovisi o tome koliko malo je potrebno da se potpuno promijeni ton nijansiranjem (ovdje na mobitelu baŔ odskaèe, na oko uzorak na uzorku nema razlike), veæ i prvi i drugi uzorak, koji nije bio promijeŔan i koji je promijeŔan kao nebo i zemlja. Toliko o tome koliko su boje na terenu, nanoŔene po raznoraznim radionama (pri tome mislim na tvornièke radionice, ne remontne centre), dobro promijeŔane i loŔe promijeŔane identiène, posebice kad majstor malo zamuti neèega joŔ. I koliko su tvornice koje su isporuèivalke boju uopæe bile u stanju poŔtivati sljedivost. Naravno, ovdje ne dolazimo do odgovora koja je to tvornièki idealna boja, ali joŔ jednom mirne duŔe se može reæi da je, ako je slièno uzorku - dovoljno dobro. Naravno, moj monitor raèunala kao niti mobitela ne prikazuju dobro stvarnu nijansu, tako da, nije zgorega ponoviti, slika, videozapis itd mogu baŔ jako odskakati, pa i kad se èini da su kvalitetni.

MAK2020: poruka promijenjena dana: Sri Ožu 30, 2022 9:37 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Ožu 07, 2021 10:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo Mak ,sviđa mi se tvoj pristup tematici ,kao i zaključak.
Mislim da "100% točna"nijansa postoji samo kod onih koji nisu nikad primili kist/A-brush/prskalicu u ruke i probali ofarbati nekaj veliko i shvatili koliko stvari utječe na zavrÅ”ni izgled farbanog objekta.
MAK2020

PorukaUpisano: Ned Ožu 07, 2021 11:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa da. Imam ovako, kacigu JUÅ  M59/85 (dobro ocuvana, sa tehnickim listom iste, pretpostavljam nekoristena, nema upisana imena i nadimke itd unutra), kantinu iz '79 sa pripadnom futrolom, dobro uscuvanu, plinsku masku, sa filterom, sanduk za municiju. Kad bi kacigu, kantinu, filter i sanduk postavili jedno do drugog, sa razmakom, ne bi se vidjela razlika u boji, no, kad se stavi boja uz boju - ne postoje dvije stvari za koje mogu reci to je ista boja; razlika u boji je doduse, da se pojednosravljeno izrazim, 2 posto, ali se vidi. Tako da, unificirani ton boje - cisto sumnjam u stvarnosti. Naravno, svi se nadamo da ce odnekud iskocit 85 godisnji Chromosov inzenjer i rec: "tom i tom bojom, po tom i tom srandardu, bojani su tenkovi M84, izmedju 87. i 89., izradjenom u Chromosu, znam jer sam bio tehnicki direktor"; i pritom postat sliku radnog naloga kao dokaz. Smile

Naravno, nemam pojma da li je Chromos ikad radio tu boju. Do tad, mijesati "nach muster".

Pozz.
Natrag na vrh
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Uto Ožu 09, 2021 10:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na brodovima su se koristile boje koje je proizvodio Color Medvode.
Natrag na vrh
kru65mi

Član od: 28 Lis 2007
PorukaUpisano: Sri Ožu 10, 2021 1:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

'80 tih su na jednom aerodromu originalnom bojom obojali maketu aviona u 1/48 i stavljajuci ju na krilo pravog boja je bila drugacija .... nemoj se previse muciti, tko god je sluzio JNA zna o cemu pricamo i nitko ti ne moze osporavati tocnost boje.
MAK2020

PorukaUpisano: Uto Ožu 16, 2021 12:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jasno.

Bespuæima interneta; lijevo JUŠ M59 i desno JUŠ-2 M59/85 (nove kacige proizvoðene od 1985.). Razlika u boji ....

P.S. Iz ovog kuta razliku izmeðu kaciga moguæe je uoèiti jedino po zvijezdi, dimenzijama, boji i obliku zvijezde. Èovjek prodaje na internetu, pa se naravno vidi i prema unutraŔnjosti, totalno drugaèiji lineri itd.

Inaèe kacige je proizvodio TRZ Hadžiæi (možda joŔ tko drugi). Živo me zanima Ŕto je bilo sa alatima za duboko vuèenje istih....
Natrag na vrh
MAK2020

PorukaUpisano: Sri Ožu 30, 2022 9:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nakon dugo istraživanja i želje da se dobije jednostavnim putem toèna nijansa (bez mijeŔanja u èudnim omjerima (u decimalnim omjerima, ili sa viŔe od 2 boje) slijedi:

2X: A.MIG-0932 (Russian Green Base - ZIS 508)
1X: A.MIG-0077 (Dull Green)

Volumno! Za maseno ne znam.

Boja je pod viŔe razlièitih svjetala uvijek identièna Kantini JNA - Rade Konèar iz 1979 i Ŕljemu JUŠ M59/85 (modernizirana varijanta Ŕljema iz 1985.).

Slijedi slika prema gore navedenom omjeru:
(Koliko se zbog hrapavosti papira, odsjaja i nejednakog nanosa na papir može razaznati.) Obièno moj mobitel softverski nategne jednu od 2 boje koje su osnovne, pa ono Ŕto je slika i u stvarnosti jako odudara, ovdje to nije sluèaj, boju je s papira tako reæ izjednaèilo bojom kantine. U živo ne postoji razlika.

Ovo je bio pokuŔaj 1:1, dominira Dull Green, Ŕto se toèno vidi, te bitna razlika u odnosu na ono Ŕto se željelo postiæi:

Natrag na vrh
MAK2020

PorukaUpisano: Čet Ožu 31, 2022 9:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

2X A.MIG-0932 + 1X A.MIG-0077 = #535B2F (Soldier Green)

U Pantone standardu odgovara:

98% PANTONE 574C
98% PANTONE 574 CP
98% PANTONE 18-0228TCX
98% PANTONE 18-0228TPX

----------------------------------------

Soldier Green #545a2c (ovo je druga varijanta istoimene boje koja nije dobivena softverskim mijeŔanjem 2:1 gore navedenim MIG bojama, ali bi ''na oko'' vjerojatno odgovarala), i kako slijedi:

PANTONE 574CP odgovara boji u iznosu od 98% kao i PANTONE 18-0228TCX, dok ona ostala 2 pantone odgovaraju ovoj 97%.

Ne znam povijest naziva te boje, ali je vrlo indikativno, možda neki stariji standard.

Ove gore navedene boje ne mijeŔati sa Army Green (#484d1c ili #4d4a1f) koja je dosta tamnija od Soldier Green.

Naravno, svi ovi kodovi vrijede pod pretpostavkom da je digitalni uzorak boje ispravan. Ako nije, ostaje za sigurno ispravno 2:1 gore s poĆØetka price.
Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Sub Tra 02, 2022 3:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Najjednostavnije ti je uzeti Revell 362, najsličnija većini jna smb boja
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topniÅ”tvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 3/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma