Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

JNA SMB
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Sij 29, 2006 11:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da li itko ima tekst tog propisa?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Pon Sij 30, 2006 12:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koliko ja znam, tu su boju proizvodile različite tvornice diljem Jugoslavije, pa je svaka izgledala malo drugačije i pri uporabi se drugačije ponašala...

Tata je bio na oklopnjacima u vojsci i rekao mi je da se niti tada kada se tehnika dobro održavala nije baš moglo naći dva vozila istih nijansi
medico
Gost
PorukaUpisano: Pon Sij 30, 2006 5:20 pm    Naslov poruke: Revell 362 Citiraj ovaj komentar

cekajte, a da li je neko probao Revell 362 !?
uz malo sive tipa RLM 02 ili 10-20% bele dobija se sasvim dobra boja za SMB ... samo opet moram se sloziti da je boja varirala u nijansama !
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Pon Sij 30, 2006 9:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kupio sam ovu MM boju. Liči na SMB... možda malo neke svjetlosive i to bi trebalo biti to.
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Pon Sij 30, 2006 9:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dosta sam godina proveo uz SMB boju. Ne jednu boju. Boje. Malo ih je bilo iste nijanse. Zato,nemojte se zamarati gluposima. Bilo koja maslinasta boja je OK, sigurno je bilo varijanti nove/izblijedjele/zelenije/više smeđe/ili kakve god hoćete/među njima. Uzmite gotovu, ili smješajte po ukusu, niste fulali. Uostalom, ovo nam je hobi, pa tko može reći da nije bila takva? Dok vas veseli, i zadovoljni ste, sve je OK.
Natrag na vrh
markojeras

PorukaUpisano: Pon Sij 30, 2006 9:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Very Happy

Mislim probat namiješat nijansu po fotki Wink
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Pon Sij 30, 2006 10:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E s tim si baš nigdje. Fotka ovisi o toliko faktora tokom fotkanja/razvijanja/izrade slika na foto papiru/ da je jednako netočna kao i bilo koja slika na netu/ monitoru. Nemoj se zamarati; napravi boju koja ti se sviđa, i čvrsto STANI IZA TE BOJE! NITKO; ALI BAŠ NITKO ne može tvrditi da to nije ta boja.
Natrag na vrh
markojeras

PorukaUpisano: Pon Sij 30, 2006 10:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma naravno Very Happy
Natrag na vrh
nik

Član od: 22 Lip 2017
PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2021 12:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovih dana sam istraživao nijanse SMB boje od JNA prema originalnim uzorcima, pomoću RAL karte, i rezultati su slijedeći.

-'Originalna'* SMB boja (iz 50-ih i 60-ih): RAL 7003 i malo crne (ili bez dodatka, za lagano izbljedilu boju).

-'Nova' SMB boja (iz 70-ih i 80-ih): RAL 6013 i nešto intenzivno zelene (ili bez dodatka, za lagano izbljedilu boju).

*) od te boje potiče i naziv SMB - Sivo Maslinasta Boja, u 'novoj' boji nema ni traga sivoj - osim u nazivu.
Natrag na vrh
MAK2020

Član od: 25 Velj 2020
PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2021 4:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na trudu. Točno to. Postoje 2 najčešće varijante smb, ako tu ne uključimo i ruske i američke premaze, no to je druga tema. Starija varijanta koja koketira sa khaki, pa su starije kacige (JUŠ M59), a prije modernizacije na JUŠ M59/85 u tom drugom tonu, kao i neka vozila M60 itd. i novija varijanta koja vuče na kričavo (menta) zelenu.

Ponešto sam i ja miješao i istraživao, pa slijedi:

Inače ''SMB'' (pod navodnicima jer se u JNA rijetko kad vidjelo vozilo u SMB, već samo neki dijelovi uniforme imaju tu boju) u klasi boje kacige JUŠ M59/85 i kombinirane kantine ''Rade Končar'' iz 1980ih (miješanje boje prema uzorku):

Revell
32 362 - 24 grama
32 364 - 12 grama
32 145 - 10 grama
32 165 - 7 grama
32 116 - 2 grama

Rezolucija vage je 1 gram (digitalna). Razlika od cca 0.5 grama ima blagi utjecaj na nijansu, no bez uzorka oko ne bi primjetilo. 2 grama žute - 32116 bitno utječu na nijansu.

Probno bojanje dijelova koji neće dalje biti upotrijebljeni gore navedenom mješavinom (naravno, nikad slika nije referenca, no tko je ikad vidio Pinzgauer, TAM 110 ili Puch vojne policije u službi u JNA, teško da može ovoj slici išta osporiti). Kad se ovi dijelovi stave pokraj kacige, okom se ne primjeti razlika, jedino kod fotografiranja, na slici kaciga povuče blago u tamnije, no to su refleksije zbog razlike finoće površine itd. Uz to, čim se ovo polakira mat lakom, lagano povuče na svjetlije, a čak i ova slika vuče na menta zelenu, u stvarnosti komadi nisu tonirani tako kričavo:

MAK2020: poruka promijenjena dana: Čet Sij 11, 2024 11:17 am; prepravljeno ukupno 3 puta
Natrag na vrh
nik

PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2021 5:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na ovoj zadnjoj slici je BTU ralica sigurno u 'novoj' (zelenijoj) SMB boji samo je pitanje u kojoj su boji T-55. Ili su u 'staroj' (sivijoj) SMB ili u tvorničkoj sovjetskoj tamnozelenoj boji. Videosnimke iz onog vremena imaju izuzetno loš prikaz boja pa je to sa ovog screenshota nemoguće razaznati.

Prvi T-55 su došli 1964. i za pretpostaviti je da su ispručeni u sovjetskoj tamnozelenoj boji. Teško da bi neki od tih ranih T-55 ostao u originalnoj boji do 1991. pogotovo što su doživjeli naknadne modifikacije. Prema mojim opažanjima 'nova' SMB boja se pojavila najkasnije početkom 70-ih tako da bi svi modificirani i remontirani T-55, koji su došli 60-ih, trebali do 1991. već biti prefarbani u 'novu' SMB boju (vjerojatno već kod prvog prefarbavanja). T-55 su isporučivani JNA do 1983. i vrlo je vjerojatno je da su neki od njih zadržali sovjetsku tamnozelenu boju do 1991.
Natrag na vrh
nik

PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2021 6:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Inače za 'staru' SMB ja bi rekao da koketira sa sivom a ne sa khaki. Ono što bi u JNA bilo khaki su 'tvrde' nadgradnje na sovjetskim kamionima (radione, vozila veze, zapovjedna vozila itd.) koji su kabine imali u standardnoj tamnozelenoj boji (ovo ne vrijedi za radare). Nakon prefarbavanja u SMB ova razlika u boji kabine i nadgradnje bi nestala.

Moja teorija je da su spomenute nadgradnje bile farbane u khaki boju kako bi izdaleka bile manje uočljive. Naime vozila sa takvim nadgradnjama su daleko važniji cilj nego obični kamioni sa ceradom a iz daleka se ne vidi da li je u pitanju kutija ili platno već samo da li su kabina i nadgradnja iste boje ili nisu a khaki boja je slična boji cerade. Kod radara sa ogromnom antenom takva kamuflaža nema smisla pa zato radari i nisu bili dvobojni.
Natrag na vrh
MAK2020

Član od: 25 Velj 2020
PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2021 8:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve štima. Ono čime sam htio doprinijeti ovdje je miks kojim sam ja došao do boje kacige, i to kad se farba osuši, kroz nekoliko iteracija. Recimo, sunčan dan, kaciga koju u ovom trenu imam kraj sebe ima jednu boju. Nek naiđu blagi oblaci drugu. Nije isto da li je izravno na suncu ili je u malenoj svijetloj sobi pri tome maknem sa udara sunca. Znaci mijenja boje od travnato zelene, do one zelene americkih vozila ili uniformi koja vuce na feldgrau (ne na olive). Postoji JNA oprema koja je bojana poslije wwii, prakticki slicna feldgrau. Kacigu koju sam vidio, JUŠ M59, nemoderniziranu, stvarno vuce na khaki, a slazem se, kad iste gledam na internetu, vuku na sivo. Sad se svi oni koji su prije nas rekli i vise o tome hvataju za glavu, ali eto, nije zgorega osvjeziti. Najgore moguce je lupiti revell 362 i koju jos ono s njom i to je JNA zelena za vozila. Nije. Daleko, jako daleko od ikoje JNA zelene.

MAK2020: poruka promijenjena dana: Čet Sij 11, 2024 11:18 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
nik

PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2021 9:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni ova SMB na snimci parade 1970. odokativno izgleda kao 'nova'* (zelenija) nijansa što bi značilo da se vać tada koristila.
https://www.youtube.com/watch?v=O6ILFYMrWe4
Razmislja

*) boja dosta odudara od sive boje asfalta, to mi je orjentir
Natrag na vrh
nik

PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2021 9:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni ova SMB na snimkama parade 1953. izgleda kao 'stara'* (sivlja) nijansa, što je i za očekivati (a to bi onda bila boja jako slična RAL 7003, samo mrvicu tamnija).
https://credo.library.umass.edu/search?q=May+1+parade+in+Belgrade%2C+May+1%2C+1953

*) ne odudara previše od sive boje asfalta ali jasno odudara od zelene boje trave i lišća
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 2/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma