Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

TBF-1 Avenger 1/72

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
martin

Član od: 12 Ožu 2006
Mjesto: Vrsar
PorukaUpisano: Čet Ruj 07, 2006 1:53 pm    Naslov poruke: TBF-1 Avenger 1/72 Citiraj ovaj komentar

TBF-1 Avenger 1/72 Academy
Započeo sam sa radom na avengeru pa ću podjeliti sa vama napredak i moje impresije!
Za početak , dosta lijep , meni se osobno vrlo sviđa boxart:

Unutra , pilot , baš i nije u nekoj formi ,mislim da će te se složiti..te razmišljam ga uopće možda i ne angažirati za ovu misiju.

Wheel bay , po onom što sam do sada vidio prilično ne detaljiziran, unutra je rupa..

Moram priznati da se nisam previše lomio napraviti realan wheelbay, no evo kako sada izgleda

Pilotska sjedišta prilično su "spartanska" nema baš dodatne opreme

Pošto je ovo moja prva maketa koju radim airbrusem vega 2000 odlučio sam da ću je iskoristiti za skupljanje iskustva... prvo sam sve površine pošpricao u srebrnu kako bih poslije mogao raditi efekat guljenja boje..

Ovaj rezultat za moje oči je bilo izuzetno iznenađenje , ni minuta posla , a površine savršeno obojane.

Ovdje sam pokušao napraviti ispuh, koji nije napravljen niti bilo kako rješen u originalu samo ploha...

Izbušio sam rupu zagrijanim vijkom, te od uloška za kemijsku napravio ispuh, a pričvrstio sam ga s unutarnje strane kitom.
Moram reći da sam očekivao od ove makete barem torpedo bay i možda neki torpedo unutra ali... nula bodova.
Također kabina , je napravljena samo u zatvorenoj varijanti , gdje ne vidim gdje bije i kako mogao rezati da ju napravim otvorenu, možda koji savjet , nisam toliko vješt kao neki od ekipe ..

Gunner postion..

A sada, problemi sa farbanjem , na slijedećim slikama vidjet ćete freehand prijelaz , katastrofalan naravno, pa mi pomozite malo, kako rješiti problem.
Da li je možda preslab pritisak,(boja na drugim površinama npr. krila odlično pokriva), gustoća boje...
Znam da mogu rješiti prijelaz maskiranjem ili djelomičnim prekrivanjem površine na malom razmaku, no ja sam htio iskušati freehand , jer za to sam i uzeo taj airbrush.

Tolko za sada
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Iceman
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 07, 2006 2:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lijepo izgledaju boje i ona ideja sa ispuhom! Wink
Natrag na vrh
Žach
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 07, 2006 2:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Martin, da bi u 1/72 mjerilu radio otvorenu kabinu ovog tipa ("stalkenik") , trebao bi vakuformirati vlastite prozirne dijelove da budu po debljini bliže mjerilu.

Izgleda da si pri bojanju trupa prvo nanosio tamno plavu pa onda svijetlo plavu boju.
Pravilan redosled je da se prvo uvijek nanosi svijelija boja pa onda tamnija.

Sitne točkice svijelo plave boje na tamno plavim plohama ukazuju da nije boja pri nanašanju airbrushem bila dovoljno atomizirana, dakle čestice boje su bile prekrupne, pa je došlo do "pljuckanja" boje.

Dva su moguća razloga za nastanak ovakvog overspray-a, ili je boja bila previše gusta (nedovoljno razrijeđena) ili je tlak bio prenizak.

Fotke su izraziti close-up detalja, pa se sve pojedinosti istiću bitno više nego u živo, vjerujem da je overspray (točkice svijetloplave boje) puno manuje uočljiv u živo, no vrijedi taj overspray korigirati da sve izgleda još bolje. Overspray probaj ukloniti sa vrlo finim brusnim papirom, jaaaako laganim potezima, ili probaj eventualno sa nekom finom polir pastom "izvaditi" te točkice. Ali prethodno pusti da se nanešena boja potpuno osuši, ne samo na dodir, već cijeli sloj boje, dakle pričekaj najmanje 24 sata prije intervencije.

Ubuduće uvijek nanašaj boju prema unutarnjoj plohi te boje, dakle kada špricaš tamno plavu da bi dobio liniju razgraničernja između tamno i svijetlo plave boje, usmjeri airbrush tako da overspray pada na tamno plavu plohu a ne na svijetlo plavu plohu.

Dakle kada airbrushem nanosiš neku boju, nastoj da špricaš od ruba te boje prema unutrašnjosti plohe te boje, a ne prema susjednoj boji. Sorry, malo teže za objasniti samo riječima, fotka bi više pomogla. Ako nađem primjerenu fotku, budem ju stavio ovdje.

Umjesto na maketi, preporučljivo je vježbati korištenje airbrusha na komadu plastike, da se stekne praksa, pa onda kreni na maketu.
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Čet Ruj 07, 2006 5:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, meni djeluje kao pregusta boja u kombinaciji s premalim pritiskom zraka, pa je kist pljuckao....
Ja inace radim s revell starterom, koji je u usporedbi s tvojim brushem traktor, ali uz kombinaciju izuzetno velikog pritiska (za airbrush velikog), uspijevam dobiti jako finu atomizaciju, uz naravno uvjet da "pogodim" omjer razrijedjivanja boje, sto jos donekle i uspjevam, ali mi lakovi sitni problem zadaju.......

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
suba
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 07, 2006 5:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

za pocetak i vezbanje dobro izgleda, jos kada dodas tehnike 'prljanja' bice odlicno Smile

ako hoces da stavis pilota unutra da ti popuni kabinu prerorucujem ti da potrazis od starijih maketara Matchobox pilote. Mozda nemaju 100% tacnu opremu ali su veoma fini i detaljni.
Natrag na vrh
lisec
Gost
PorukaUpisano: Čet Ruj 07, 2006 8:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bolji prelaz za 72 češ dobiti ako zarolaš onog tac patafixa i špricaš preko njega,recimo okomito, pa dobiješ nešto bolji prelaz za to mjerilo. ako je kud dobar može bit fantastično.
ili izreži svojevrsnu šablonu od tvrdog papira i opet zarolaj patafix i stavi ga blizu ruba di treba bit prelaz i onda staviš papir tak da on viri malo više od patafixa i tak možeš regulirati prelaz-što je patafix izbočeniji(papir odmaknut od površine) to je prelaz mekši

il tak nekak... Very Happy
Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Čet Ruj 07, 2006 9:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo izgleda ljepo samo bi i ja rekao pregusta boja, bolje obojaj u više laganig slojeva nego s jednim gustim, znam potrebno je onda više puta čistiti airbrush.

S više tanjih slojeva dobiješ i efekt nejednoličnosti boje.
martin

PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 10:37 am    Naslov poruke: nastavak Citiraj ovaj komentar

evo guram dalje, ne odustajem ....
obojao sam i popravio linije tako da sam jednom rukom držao papir koji sam udrezao po željenoj liniji a s drugom rukom sam špricao... trebam malo tu tehniku usavršiti još.. evo rezultata

trenutno je gore clear cotte od humbrola, sada dekali...
Natrag na vrh
lisec
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 11:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja bi rekao da ti je još malo gusta boja ili su ti slojevi malčice predebeli...
Natrag na vrh
martin

PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 11:26 am    Naslov poruke: bijela Citiraj ovaj komentar

lisec Napisao/la:
Ja bi rekao da ti je još malo gusta boja ili su ti slojevi malčice predebeli...

bijela definitivno, ostale ne bi trebale biti, no vjerovatno je sada predebel sloj laka na trupu , krila bi trbala biti ok
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Sri Ruj 20, 2006 11:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nanosi rijedju boju i u tanjim slojevima. Nije potrebno iz prvog sloja sve odjednom prekriti Wink

EDIT: naravno, isto vrijedi i za lak
Natrag na vrh
martin

PorukaUpisano: Ned Ruj 24, 2006 1:58 pm    Naslov poruke: nastavak Citiraj ovaj komentar

Nastavljam , dalje svijestan pogreški, ali odlučio sam završiti ovaj avion, neka mi posluži za iskustvo da se ne ponavljam.
Imao sam problema s dekalima koji nisu najbolje sjeli, nisam koristio nikakvo sredstvo kao što je decal solution i sl. jer dosada nisam imao problema ... ali hitno ga moram nabaviti!
Predebel sloj bijele na doljnjim površinama je djelomično zatvorio neke panele , tako da znate što to znači za wash.....
Bio sam u dilemi da li raditi post shading odnosno posvjetljivanje s pigmentom bijele na plavim površinama i zatamnjivanje na svijetlim površinama, na osnovu slika odlučio sam se za wash nekakve smeđe varijante, te sam radio efekat prljanja u smjeru leta s masnijim bojicama po savjetu kolege Ovikinga(thanks).
Trenutno je sve to na gloss laku tako da mogu sve i pobrisati , dajte par komentara.
Nakon matt laka planirao sam još i guljenje boje do srebrne ispod...
Fale još antene,sajla od prednje do antene na vertikalcu i canpy nisam zaljepio .

Natrag na vrh
Iceman
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 24, 2006 2:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

WOW Shocked
Natrag na vrh
bugy
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 24, 2006 3:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije loše za prvu maketu sa airbrushom. Lip avijončič. Samo tako naprid.
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Ned Ruj 24, 2006 5:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije zaludu ona izreka" Grummanova željezara." Puno tlačenja al meni ok.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma