Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Reaper
| Član od: 07 Ruj 2006 | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pon Sij 21, 2008 10:44 pm Naslov poruke: Revell NCC-74656 / USS VOYAGER - FIRST LOOK |
|
|
Ovu recenziju sam radio za kolegu Aleksandra i njegov site maketar.com , pa evo da je objavim i ovdje.....
Voyager je brod dobro poznat ljubiteljima Star Treka (bez obzira na njihovo mišljenje o kvaliteti istoimenog serijala), te zauzima svoje mjesto među legendarnim brodovima Zvjezdane flote. Drugi proizvedeni ali svakako najpoznatiji od četiri broda iz klase Interpid, Voyager predstavlja vrhunsko tehnološko ostvarenje Flote u drugoj polovici 24 stoljeća. Prvi je brod opremljen warp pogonom klase 9, kao i do tada nepoznatim bio-neuralnim sklopovima, te mogućnošću slijetanja na površinu planeta. Dužinom od samo 345 metara spada u manje brodove koje je Zvjezdana flota koristila, no istovremeno je najpokretljiviji, najbrži te ono što je bitno najmoćniji brod. Lansiran 2371 (ili zvjezdanog nadnevka 48038.5) pod vodstvom kapetanice Janeway, Voyager je jedini brod od svih iz ST serijala koji je još u aktivnoj službi.
Ovaj kratki opis samog broda je poslužio ukoliko ste
a)dovoljno mladi da pitate „ voyager, što?“, ili
b)zadnjih 40-tak godina ste proveli izolirani od modernog načina zivota i nije vas zahvatila ST manija.
Ako ne pripadate u gore nabrojano, onda vjerovatno sve ovo znate, a ako vas zanima što se sve dešavalo sa junakom ove priče – pogledajte seriju......
MAKETA je posljednja (zasada) reinkarnacija stare Monogramove produkcije, pakirana u Revellovu kutiju. Ovaj konkretan kit broj 04801 je „anniversary“ izdanje sa malo izmjenjenom kutijom u odnosu na prethodne i izdan je 1995 godine. No, ono sto je najbitnije, sadržaj kutije se nije mjenjao svih ovih godina, a koliko je to dobro ili loše – o tome više u nastavku.....
Kutija je poveća, sa lijepim box-artom, te slikom omiljene nam kapetanice. Dovoljno čvrsta i robusna, omogučila je da sadržaj ostane netaknut, dijelom i zbog pažnje kolege maketara koji mi je ustupio ovu maketu iz svoje kolekcije. Podizanjem dvostrukog poklopca, otkriva se šareni crtež, pokoja rečenica na njemačkom jeziku, koje uz najbolju volju nisam prevodio, te slike najbitnijih članova posade. Ništa posebno, ali ima jedna izreka o šarenom i budalama, pa..... Zanimljiv detalj je da na kutiji nije nigdje navedeno mjerilo makete, no malo guglanja, pokoja posjeta ST stranicama i dođe se do matematike da je ova maketa otprilike u 1:677 mjerilu. Jasno, kako stvarni objekt nikad nije postojao u prirodnoj veličini, a studijski model nije bio 345-metarska gomila plastike, ovo mjerilo treba shvatiti uvjetno, no ustvari – i nije bitno. Veličinom se uklapa u ostale ST makete, te je po meni dovoljno dobro pogođen omjer Voyagera i drugih (većih) brodova.
Moram priznati da je otvaranje kutije i vađenje sadržaja ostavilo gorak okus u ustima, razmažen jednom drugom maketom iz ST serijala, očekivao sam puno više od Revella (ili Monograma). Sve je tu – precizno izlivena siva plastika, izuzetno glatka, fini detalji, impresivna veličina makete, šareni decali, ali......
Glavninu kutije zauzima tanjur broda, podjeljen na dva dijela. Ostatak makete je izliven na četiri okvira od sive plastike (ne pretjerane veličine) te jednog okvira sa prozirnim dijelovima. Prebrojavanje pokazuje da je to ukupno 60 dijelova. Ček, 60 dijelova?? Uh.....
Naravno, već po broju dijelova, jasno je da su kod ove makete napravljeni veliki kompromisi. Oni nasreću nisu u kvaliteti sadržaja, već u činjenici da će se maketar dobrano pomučiti da ovu maketu napravi u svom punom sjaju, sto će večinu odvratiti od ideje da nešto „mesari“, a ova maketa OOB jednostavno nije to što bi trebala biti. Detalji tanjura su po meni zadovoljavajući, i fino se uklapaju u maketu. Jasno, ovo se ne odnosi na plugom urezane panele, definitivno prenaglašene s obzirom na samu veličinu makete. Znači, biti će dosta posla dok ih se ne svede na prihvatljivu dubinu...
Trup je fino detaljiran, no ovdje dolazimo do glavne zamjerke. Tko je gledao seriju, poznat mu je prizor kada Voyager, sav osvjetljen prolazi u krupnom planu ekranom. Nažalost, Revell/Monogram nije predvidio prozore po donjem dijelu trupa, već su samo naglašeni u vidu udubljenja, što znači da će maketar koji želi ovaj model napraviti osvjetljenim imati jako jako puno rezanja, šmirglanja i svega što nas veseli....
Drugi dio koji dominira maketom su svakako motori. Opet, tko je gledao seriju zna da Voyagerovi motori mogu biti u različitom položaju, no ni to Revell nije predvidio te ih se može (bez ogromne mesarije i krpanja) postaviti samo u jedan položaj. Sva sreća, to je upravo onaj položaj kad Voyager najbolje izgleda, ali bilo bi ljepo da se ostavilo na volju u kojem položaju će biti postavljeni. Konstrukcijski su jako pojednostavljeni, znaći i ovdje se postavlja pred maketara puno posla ukoliko misli raditi osvljetljene motore.
Treći od impresivnih dijelova Voyagera je prednji deflektor. Revell ga je ovdje prikazao kao kombinaciju sive i prozirne plastike, valjda vjerujući da se bojom može prikazati isti u punom sjaju. Naravno, nastavak znate – poprilično truda da se ovaj dio dotjera i da ga se napravi osvjetljenim.....
Ostatak dijelova predstavlja par prozorčića, sitniji dijelovi trupa te display stand u obliku federacijskog komunikatora. Zgodan detalj, barem se ne mora razmišljati kuda sa maketom nakon sastavljanja, jer naravno, „skije“ na kojima Voyager inače stoji kad nije u svemiru pogađate nisu u kitu....
Prozirni dijelovi koji predstavljaju prozore su malo deblji, ali su fino izliveni i savršeno prozirni, tako da kvalitetom prate ostatak makete.... Jos da je svaki prozor dan zasebno.....
DECALI se sastoje od serijskog broja i naziva broda, par traka po trupu, te par sitnih stencila i decala koji simuliraju kojekakve „otvore“. Fino otisnuti i tanki, no ipak je moglo bolje, prvenstveno mislim na količinu stencila, raznih servisnih oznaka i sličnoga.
SASTAVNICA je tipična za Revell, po ničemu se ne razlikuje od ostalih sastavnica istog proizvođača. Jasna, velika i pregledna, nema puno potrebe trošiti riječi na nju. Ako je vjerovati Revellu, da bi sastavili ovu maketu onako kako su je oni zamislili, potrebno vam je točno 14 boja, naravno Revellovih.
Priložena shema farbanja i označavanja je jasna i razumljiva, lako je pronači koji dio se farba u koju boju i gdje koji decal ide. No, nekako mi te predložene boje baš i ne djeluju kao bogom dane, mome oku se shema farbanja Voyagera ipak čini nešto kompliciranija i sa drugim bojama, no nemogu ništa tvrditi, nisam previše istraživao po toj temi. Vjerujem da bi i ofarban po Revellovom prijedlogu bio sasvim uvjerljiv, no ja ću ipak potražiti i drugo mišljenje. No, nije da vam netko može reći kako boje nisu točne, jer on ima uzorke boja po FS-u, tako da...... Uostalom, raspravljati o tome je totalno nepotrebno, posto ne postoji stvarni primjerak....
Zgodan detalj u sastavnici je i specifikacija Interpid klase, u ovom slučaju Voyagera. Prikazano je gdje se što na samome brodu nalazi, pa ako nekome nije dosta hrpa podataka i shema broda koje se mogu naći na internetu – neka prouči i Revellovo viđenje.
Jednom sastavljena maketa je oko 55cm dugačka, što svakako nije malo i djeluje jako impresivno. Za usporedbu i prikaz veličine, jedna slika samog tanjura kraj koje je trup od B-52 u 1/144 mjerilu.
ZAKLJUČAK:
Što reći za kraj..... Pored sveg mog prigovaranja i traženja zamjerki, ovo je kvalitetna maketa. Pokoja zamjerka ili nedostatak sigurno ne umanjuje njenu vrijednost i ljepotu, a samo je volji i mašti maketara prepušteno što će od nje napraviti i kako će to na kraju izgledati. Kako ova maketa spada u kategoriju interesantnu određenom krugu ljudi, oni se sigurno neće obazirati na eventualne nedostatke već će se prvom prilikom (ako već i nije) naći na njihovoj polici. Ipak je to Voyager, a svojom pojavom i veličinom će ostaviti odličan dojam čak i na nezainteresiranog promatrača kojemu Star Trek ne znači ništa u životu.
Red je spomenuti, maketa službeno nije u prodaji, no uz malo truda i volje se može naći ili po privatnim kolekcijama ili preko e-baya. Cijena se kreće od smiješno jeftine do bezobrazno skupe, nema nekog pravila. Na svu sreću, ja sam svoga našao po fenomenalnoj cijeni, ova maketa (meni barem) vrijedi i daleko daleko više od onog što sam za nju platio..... Uz Revell/Monogramovu maketu, postoji (postojala) je i Bandai maketa Voyagera. Iako po svemu sto sam vidio nešto kvalitetnija, u puno većem mjerilu je, tako da sastavljena maketa ne djeluje toliko impresivno kao ova....
Za kraj – ocjena makete je solidna trojka. Nije loše ali moglo je i daleko bolje. Ako ste Star Trek fanatik, niti jedan argument protiv ove makete nećete uvažiti, pa slobodno umjesto čitanja ocjene potražite svoj primjerak u bespućima interneta. _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|