Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Dan D
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5  Naprijed

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Svjetska vojna povijest
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Pet Pro 28, 2007 9:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pa kolega raguz je u jednom postu tu naveo podatak kolku su njemacku snagu rusi vezali na sebe....75%....majko mila, to su 3/4 ukupne vojne sile njemacke...da nije bilo rusa ja sam uvjeren da bi se njemci vec nekak dosjetili kako "baciti" tih 75% vojske na zapadne saveznike...cak i sa idiotima ko kaj su bili hitler i goering na celu.....da cu ta dva klauna malo vise slusala generale ispod sebe a malo manje glumili napoleone, drugacije bi isao tok rata....no, za svijet je na kraju ispalo bolje tak kak je bilo.
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Pet Pro 28, 2007 9:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Jednako kako bi i Rusi govorili njemački bez pomoći zapadnih saveznika.

Rusi nikad ne bi govorili njemački, a pokazatelj toga je 23 milijuna poginulih sovjetskih vojnika, taktika "spaljene zemlje". Rusi nikada ni za najljućih ofanziva nisu poklekli, nisu proglasili nijedan grad "otvorenim gradom" i jedini su vodili taktiku totalnog rata.

Govoriti o ravnopravnosti izmedju Sovjeta i zapadnih saveznika u pobjedi nad silama Osovine je pokazatelj potpunog nepoznavanja materije WW II.

Sovjeti su uspijeli boriti se, fabricirati svekoliku vojnu tehniku, proizvoditi hranu i to sve pod žestokim i nemilosdrnim udarima Wermahta.
Nitko to nije uspio i na kraju još i bio neprikosnoveni pobjednik!
Essex
Gost
PorukaUpisano: Pet Pro 28, 2007 9:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

T34 Napisao/la:
Čovjek bi se morao zamisliti nad prethodnim postom, međutim uz dužno poštovanje kolegi Morozovu, isti vrvi od površnosti, stoga bi upozorio na par činjenica...

Prije svega, njemačka ratna mornarica (površinski dio) nikada ni na kakav način nije ugrozila ozbiljno britansku prevlast na moru...

Razlozi su brojni i složeni. Glavni je da je mornarica ušla nespremna u rat (za razliku od ostalih rodova).
Britanci su se itekako bojali snažne njemačke mornarice (iskustvo iz I. svj. rata) stoga je mirovnim sporazumom u Versaillesu njemačka flota svedena je na razinu trećerazredne pomorske sile. G. 1938. pojavljuje se novi projekt jačanja njemačke mornarice, tzv. Plan Z. Predložene su 2 verzije ovog plana. Po prvoj, naglasak je tribalo dat na izgradnju podmornica, "džepnih" bojnih brodova i pomoćnih krstarica. Druga inačica (koja je polazila od pretpostavke da rat s Velikom Britanijom neće tako brzo izbit, što je pak pretpostavljala prva inačica) predviđala je do sredine 40-tih gradnju velike flote površinskih jedinica sposobne da ospori britansku prevlast na moru. Njemački admirali opredjelili su se za drugu inačicu načinivši tako pogrešku prihvaćanjem plana koji se nije moga ostvarit kako zbog ekonomskih razloga (nesposobnost njemačke industrije da usporedo s ostalim programima naoružanja provede jednu ovako složenu zadaću) tako i političkih razloga (rat je izbija prije očekivanja njemačkih admirala).
Osim toga, Hitler nikad nije ima sluha za mornaricu i njene potrebe, a glavni teret osvajanja Norveške iznijela je upravo mornarica, što ju je ionako skromnu koštalo velikih gubitaka
Natrag na vrh
T34
Gost
PorukaUpisano: Pet Pro 28, 2007 9:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ispravka, poginulo je oko 11 milijuna Sovjeta u uniformi, ostatak su civilne žrtve!
I da se zna jednom zauvijek; borili su se za Domovinu, jer su to htjeli, jer su mrzili svog protivnika koji je jasno dao do znanja što će se dogoditi u slučaju poraza, koji je mrzio patološkom mržnjom sve slavensko , pa je tako i razorio dom Lava Tolstoja kao simbola omražene slavenske kulture u Jasnoj Poljani i nečovječno se odnosio prema zarobljenicima i civilima...

Nisu se borili zbog NKVD-ovaca iza leđa, jer nema te sile osim volje, koja bi ih pokrenula na onakve napore i žrtve...

Svi znate za urezane riječi na zidu pogranične tvrđave u Brest-Litovsku;
"Oprosti Domovino! Umirem ali se ne predajem! "

S oslobođenim teritorijem došla su i saznanja o njemačkim zvjerstvima, i zato se napaćeni sovjetski vojnik morao osvetiti, ne samo njemačkom vojniku koji se kukavički predavao odjednom uvjeren da Hitler mora kapitulirati, već cijelom njemačkom narodu!
A Thomas Mann je napisao neposredno prije sve te nesreće "Tikve se razbijaju o glavu onome tko ih s vragom sadi...a požar se vraća onome tko ga potpaljuje"...
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Pet Pro 28, 2007 9:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Svi znate za urezane riječi na zidu pogranične tvrđave u Brest-Litovsku;
"Oprosti Domovino! Umirem ali se ne predajem! "

Fotke spomenika i T-34 koji se nalaze u blizini spomenute tvrđave..

torax

PorukaUpisano: Pet Pro 28, 2007 11:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zvjerstva su u WWII radile sve strane ne samo njemci...pa cak i vrli amerikanci....rat je prljav posao u kojem ne postoji strana koja je cista ko suza....ne branim njemce, kak mala djeca vele, oni su poceli Smile al da nekih poteza sa strane saveznika nije trebalo bit, nije....recimo bombardiranje dresdena....to mi sad prvo pada na pamet....skroz nepotrebno....no dobro, pobjednicima se uvijek sve oprosti i oni pisu povijest.
T34
Gost
PorukaUpisano: Sub Pro 29, 2007 12:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Milo za drago!
"Dati ćemo njemačkom narodu da proguta onu dozu bijede koju je sam nanio čovječanstvu"

Winston Churchill

Mada, Bogu na istinu, ne računajući bombardiranja i sl. ponašanje savezničkih vojnika na zapadu bilo je korektno a zločini ne istupaju van okvira pojedinačnih incidenata...
Nijemci pak, već od svibnja 40-te streljaju masovno zarobljenike ( ugl. Britance) i čine zločine nad civilnim stanovništvom...
Natrag na vrh
torax

PorukaUpisano: Sub Pro 29, 2007 12:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

al to radi vecinom SS a ne wehrmacht....ja nisam profesor povjesti pa ne mogu tocno tvrdit, al kolko sam ja citao po netu veliku vecinu zlocina je pocinio SS.
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Sub Pro 29, 2007 12:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jel tko od vas čitao Svena Hassela?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
torax

PorukaUpisano: Sub Pro 29, 2007 12:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Štanga Napisao/la:

ja nisam, al znam za njega...svako malo vidim neku njegovu knjigu i mislim si kak cu si to kupit pa da procitam i nikad ne kupim Smile ....zakaj?ima on kaj za dodat na nasu raspravu? Very Happy
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Sub Pro 29, 2007 1:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

torax Napisao/la:
Štanga Napisao/la:

ja nisam, al znam za njega...svako malo vidim neku njegovu knjigu i mislim si kak cu si to kupit pa da procitam i nikad ne kupim Smile ....zakaj?ima on kaj za dodat na nasu raspravu? Very Happy
Ma u knjizi se spominje to rusko i njemačko "junaštvo".Kada pročitaš bilokoji Sven Hassel jednostavno ostaneš šokiran njime jer je drugačiji.Rusi i Njemci svi oni,njima se jebalo za rat aali doslovno.njima je bilo važno da dojdu do cuge i do nekakvih žena bilokakvih jer su znali da su mrtvi.Nisu ne niti nadali da če se vratit doma makar su to spominjali.Kak sa strane Rusa tak i sa strane Njemaca.Jedina zadača je njima bila da ube ovog drugog da ga nejgovi neube jer to odbija i iz toga nije bilo izlaza.Zato više negledam to kao neko junaštvo rat nego čita igra velikih.Jedino su SS-ovi bili opičeni da su oni najjaći i sve no i čak kada bi došli na bojišnicu ubijali bi one koji kažu drugačije ili istinu.Svi ti vojnici su znali da nepostoji nikakva razlika između Jednog Ivana ili Švabe.

No to junaštvo je bilo ovak,ili čemo te mi ili če obi tebe pa ti biraj

Inače bi svima preporučio jer je to jako korisno štivo.Dobiš drugi pogled na rat
Natrag na vrh
101Airborne

Član od: 18 Svi 2007
Mjesto: ZAGREB
PorukaUpisano: Sub Pro 29, 2007 1:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Štanga Napisao/la:

Ja osobno nisam,al frend ima sve i jednu knjigu,mogo bi mu ušabanit nekaj....

You have enemies? GOOD. That means you actually stood up for something in your life.
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Sub Pro 29, 2007 1:45 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dajte ljudi obuzdajte se, da u rusiji nema zime rusi bi pobjegli na kamčatku da su mogli oni su i sami zapali u snijegu tako da su stali i oni i njihovi progonitelkji švabe...
da branili su domovinu a ono iza leđa pet tipova sa mitraljezima pucaju na sve sto se okrene unazad...
da rusima nisu pomogli ameri i englezi nebi oni nista mogli njemcima, pogledajte muzej monino, pola aviona iz WWII su americki
no tek 44 su se saveznici džentlmesnki iskrcali i odmarširali u berlin
pa ljudi moji i staljiin (koji je iz rata izašao kao pobjednik) i Hitler koji je gubitnik su luđaci koji su unazadili svoje narode stoljećima....znate priču da je staljin naredio da se pobiju svi oni koji su bili u hitlerovim zatvorima pušteni kućama...da rusi nisu imali staljina opet bi pobijedili u ratu jel su se borili za dobro i nebi tolku žrtvu morali dati da te majmun ne natjera
ili metak ili napadaj na njemce....
Natrag na vrh
Brommann

Član od: 05 Velj 2006
Mjesto: Bukovčak Hügel
PorukaUpisano: Sub Pro 29, 2007 6:33 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Štanga Napisao/la:

Sven Hassel nema veze s povijesnim činjenicama, dobar je jedino za zabavu. Wink Frajer je prošao 3 fronte u isto vrijeme, vodio bitke koje su se vodile u razmaku od 3 dana na potpuno suprotnim stranama, izvukao se iz Staljingrada ...

torax Napisao/la:
zvjerstva su u WWII radile sve strane ne samo njemci...pa cak i vrli amerikanci....rat je prljav posao u kojem ne postoji strana koja je cista ko suza....ne branim njemce, kak mala djeca vele, oni su poceli Smile al da nekih poteza sa strane saveznika nije trebalo bit, nije....recimo bombardiranje dresdena....to mi sad prvo pada na pamet....skroz nepotrebno....no dobro, pobjednicima se uvijek sve oprosti i oni pisu povijest.

WW2 je posljedica WW1, nikakvih Hitlera i njemu sličnih... Za rat se znalo već 1918. u Versaillesu. Zanimljivo je da su rat "započeli" Njemci i time zaslužili status krivca za cijeli rat. Dal je netko razmišljao o činjenici da su Sovjeti vodili agresorski Zimski rat, a na kraju su 45. ipak krojili kartu Europe i nikome ništa?? Wink

Dresden je bombardiran iz čistog razloga da se Sovjetima pokaže moć savezničkog zrakoplovstva. Btw. u to se vrijeme u gradu nalazio logor s zarobljenim savezničkim vojnicima koji su bezosjećajno žrtvovani za SAD.

Btw. vratimo se na dan D!
Da je na zahtjev SSSR-a potpisano primirje između Njemačke i SSSR-a prije bitke kod Kurska (što je Hitler glatko odbio) dan D (ako bi uopće došlo do njega) bi bio Sodoma i Gomora za Saveznike.

Jedine prave bitke WW2 su Staljingrad, El Alamein i Kursk.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
torax

PorukaUpisano: Sub Pro 29, 2007 6:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slazem se sa kolegom brommanom kaj se tice jedinih pravih bitaka...u ostalom se ne slazem, hehe Very Happy

a sa kolegom mariokom se ne slazem da rusi ne bi pobjedili njemce da im saveznici nisu slali pomoc...snalazili su se oni i sami kak tak....rat se ionak dobija srcem, ne tehnikom, da malo romantiziram Very Happy ....al kaj je je, kakve god tenkove il avione imas, metar zemelje nije osvojen dok prek njega ne prode pjesak..to su ameri apsolvirali u svim ratovima nakon WWII....tak da ima nesto u tome da je srce bitnije Smile ....odnosno kohones Very HappyVery Happy
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Svjetska vojna povijest Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5  Naprijed
Stranica 3/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma