Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Bf 109 "zeleni 10"
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
DavorŠotman

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Ned Lip 24, 2007 5:18 pm    Naslov poruke: Bf 109 "zeleni 10" Citiraj ovaj komentar

Kak vam se čini ovo, po Stipčićevom crtežu (u biti to je jedina slika u boji naših Messera), doradio sam profil poput zelenog 5 i 17 (tamnih mesera) jel bi to mogla biti rlm 70 boja, na crtežu koji je slikan bojicama prevladava plava boja i pomalo se nazire zelena, jel moguće da je avion u nekoj plavoj nijansi?koliko vidim slikar je realist, a po točnosti crteža može se zaključiti da je 109 E 4/7 verzija.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Lip 24, 2007 10:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A lijepo si to nacrtao, nema kaj...
Al obzirom si improvizirao, kao i zatražio malu recenziju svoje interpretacije, evo i mog "improvizirajućeg" mišljenja;
broj "10" si moguće (a obzirom na nekakav standard kakvi su bili i na ostalim Emilima) odabrao za "zericu" premali odn. "premršav"... a obzirom je Stipčić na trupu ipak nepravilno "mrljao" dvije boje, mišljenja sam da je tako i na pravom avionu bila neka "mrljotina", a ne čisti odn. ravnomjerni RLM 70 kakav si ti odlučio staviti. E sad, kako je to doista izgledalo, ne bih se usudio tvrditi, jer konačno vjerujem da si je i Stipčić (mada mi bez obzira na očigledni tehnički realizam - njegov likovni stil više vuče na nekakav "mrtvo-prirodni impresionizam") ostavio i zrnce nekakve umjetničke slobode.
U svakom slučaju, vjerujem da je ta "10-tka" donekle odstupala od standarda splintera 74/75/76, a kako i koliko - saznati ćemo kada se "desi" još nekakva dosad neviđena fotografija.
U svakom slučaju, lijep pokušaj i Palac gore za trud i entuzijazam ...
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Lip 26, 2007 11:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljiv pokušaj rekonstrukcije. Meni se isto čini da je Stipčić pokušao prikazati neku vrstu kamuflaže, a broj 10 je zasigurno veći-vjerojatno istih dimenzija kao na ostalim legionarskim Emilima.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
DavorŠotman

PorukaUpisano: Uto Lip 26, 2007 2:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

broj 10 bi i ja stavio veći, al vodim se po crtežu gdje je slikar točno vodio liniju jedinice u žutoj traci i vani je samo kvačica, s obizrom da je crtež vrlo točan, zašto bi pravio takvu grešku!? mene još najviše kopka tamno plava boja koja prevladava na crtežu, pomalo miksana sa zelenom na krilima i zelenom flekicom na trupu. Poklopac avion nacrtan je oštrim kutovima i može se zaključiti da se radi o E4/7 varijanti,šta više nacrtao je i prednje duplo staklo.
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Uto Lip 26, 2007 2:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Radi se nesumnjivo o E-4/7, to je doista nepobitno.

Što se pak ostalog tiče, kažem, teško je bilo što tvrditi, ali obzirom ovo i nije čisti realizam, konačno očito je slikano pastelama (dakle, teže je s istima dobiti neki "mottling") ja vjerujem da si je Stipčić dao malo oduška, odn. da je odstupio od čistog realizma. Ovo na trupu s plavom te ne mora brinuti, jer je nemoguće da bi LW koristilo bilo kakvu plavu boju - prije je riječ o impresiji nekakvog 74/75 "čušpajza" na trupu. A zašto je potez zelene na krilima ... ? Pa recimo ne bi bilo nemoguće da su tom Emilu "priheftana" neka 70/71 ili 71/02 krila s drugog krila, ali ja ipak vjerujem da je to posljedica nekakve Stipčićeve "koloritne" inspiracije.
Konačno, nitko ne kaže (niti je nemoguće) da je taj Emil bio upravo onakav kakvim si ga ti rekonstruirao u svom crtežu (uz izuzetak oznaka i broja koji predložak je vjerujem ipak posljedica male Stipčićeve "fulancije" /ako se je već trudio realno prezentirati avion kao što ti tvrdiš/ - vidi samo gdje je balkenkreuz (preblizu vertikalcu), a u odnosu na njegovo standardno mjesto na sredini trupa).

P.s. Zanimljivo je, ako si(ste) primijetio(li) - a nije nemoguće - da su ovom avionu "u trenutku poziranja" moguće bili skinuti poklopci stajnog trapa ...
Natrag na vrh
DavorŠotman

PorukaUpisano: Uto Lip 26, 2007 4:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nemojte ovo krivo shvatiti, neprovodim ništa svoje,nego tražim vašu pomoć, imam u planu napraviti 11-12 profila naših legionara sa E verzijama, ovako što se tiće poklopaca stajnog trapa,oni su nacrtani vidi se ljepo na slici

a što se tiće broja 10 na žutoj traci, ajmo malo o tome, zamisli da smo amateri u crtanju kao što pretpostavljam da jesmo, zamisli da crtaš neki avion koji ima žutu traku na trupu i na njoj broj, nema šance da nacrtaš broj 10 krivo ako je cijeli u žutoj traci(osim kukice), e sad pogledajte dobro crtež čovjeka koji se bavi time cijeli život, prije slikanja prvo je nacrtao sve sa olovkom (ljepo se vidi olovka oko broja 10) tazim je nanosio boje, znači greška je svedena skoro na minimu. Dali je broj 10 manji nego standardni ili je žuta traka šira nego na drugima?
Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Uto Lip 26, 2007 5:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Davor super ideja i zapažanje!
A da nije na crtežu autor htio prikazati zmijice slične onome na Zelenoj 2.

Baš me zanimaju i ostali profili.
Poky

PorukaUpisano: Uto Lip 26, 2007 10:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast na profilu Davore , ja sigurno nebi imal živaca da se time bavim na taj način . A kad si već dal profil na "uviđaj" onda ipak moram promjetiti neke stvari (osim toga ja imam završenu "umjetničku" školu pa recimo znam o čem pričam). Dakle balkenkreuz je na Stipčićevom crtežu pomaknuti više prema vertikalcu , samim time žuta traka je šira i brojevi su veći!
Dakle nitko ne sumlja u položaj brojeva u žutoj podlozi, nego moraš proširiti žutu traku da bi dobio shodno tome veće brojeve kakvi su na crtežu.
Što se tiće sheme bojanje tu mislim da si najvjerovatnije u pravu ,nemoj se umarati sa nijansom na crtežu ,jel nemreš znati kakvo je osvjetljenje Stipčić imal u trenutku kad je crtal ,niti dali je imal baš potrebnu zelenu pastelu...
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Uto Lip 26, 2007 11:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I ja bi se pridružio pohvalama na trudu za izradu ovog zanimljivog profila. Ovaj pokušaj interpretacije Stipčićevog umjetničkog djela mi je skroz zanimljiva ideja.
Vjerujem da ima manjih odstupanja u nijansama boja i položaju pojedinih detalja, ali u grubo to je za mene dosta precizan crtež.
Probajte zamisliti kako je ta 109ka izgledala prije nego što je došla kod naših. Znači bez zelenog broja i leteće šahovnice. Žuti spinner, kaputaž i vrhovi krila nisu specifični samo za 15./JG52, a isto tako crtanje žute trake ispred Balkenkruza na trupu nije markatna osobina naših. Znači žuta boja na spinneru, kaputažu i ta žuta traka su tamo od prije (od prijašnje jedinice), a naši su samo dodali svoje oznake.
Meni je samo jedna jedinica poznata koja je bojala žutu traku ispred križa svojih 109ki, a to je III./JG27. Ako prelistate knjige, primjetit ćete da su za vrijeme operacija na Balkanu (Grčka, kraj 1941.) upravo ovako izgledali. Taktički brojevi su im bili na kaputažu, tako da su naši ih trebali samo prebojiti.
Ovo je naravno neki longshot, ali predstavlja neku mogučnost pogotovo kad znamo da su najmanje dva Emila došla iz III./JG27.
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Sri Lip 27, 2007 1:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Davore, slažem se da je moguće da je ovaj Emil ipak imao poklopce na nogama stajnog trapa, ja sam to samo promišljao kao mogućnost obzirom mi na crtežu djeluju nekako tanašno, ali je moguće to samo dojam. Sivkastu igru sjene (više nego egzaktno odstupanje poklopca od nogu trapa) na tim nogama sam i ja primijetio, tako da dopuštam da sam s tom idejom malo i ja "zabrijao"...
Što se boje trupa tiče i kad se zbroje dojmovi svih diskutanata ovdje, i dalje ostajem kod mišljenja da taj Emil na trupu vjerojatno ipak nije imao jednoličnu boju kao što si ti prikazao, upravo zbog Stipčićeva "mrljanja" po trupu raznih nijansi. Plavičasti ton je možda njegova impresija tog aviona u sumrak ili zoru, a upravo ti neravnomjerni nanosi tamnije boje sugeriraju da je ovaj Emil bio poprilično "zamusan" raznobojnim nijansama mottlinga (uostalom kad gledamo fotografije ostalih naši Emila, rijetko na kojem RLM 76 baš "vrišti od bjeline" na trupu). Također mi se ne čini za odbaciti Karayina ideja (o tome sam i sâm promišljao) o sličnoj kamuflaži kao što je bila i na tvom "zelenom 2" ...

Nadalje, vidim da doista ozbiljno i pedantno misliš izraditi te profile, pa bi ti stoga ipak preporučio da donekle imaš rezerve prema Stipčićevom prikazu označavanja i to utoliko da recimo (ako već želiš vjerovati Stipčiću da je "10-tka" gotovo sva bila na žutoj podlozi) tu desetku otprilike povećaš na standardnu veličinu dvoznamenkastih brojeva koji su bili u opticaju na ostalim našim Emilima, a žutu traku onda eventualno proširiš na toliko potreban raspon susjednog panela (dakle, da ne obuhvatiš samo jedno "rebro" panela kao što si napravio).

P.s. likovni kritičari su mala djeca za nas ... Cool
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Lip 27, 2007 5:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slučajno imam fotku tog zrakoplova. Shema bojenja je zaista zanimljiva i profil u boji će bit prikazan u knjizi koja se dovršava.
DavorŠotman

PorukaUpisano: Sri Lip 27, 2007 7:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

markojeras Napisao/la:
Slučajno imam fotku tog zrakoplova. Shema bojenja je zaista zanimljiva i profil u boji će bit prikazan u knjizi koja se dovršava.
e moj Marko,kad će to?
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Lip 27, 2007 11:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobili smo neke rokove, ciljani termin objave je Božić o.g. ili Uskrs 2008.
Tomica

Član od: 16 Sij 2007
PorukaUpisano: Sri Lip 27, 2007 11:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo vam par podataka o Emilu sa zelenim brojem 10 iz "Dnevnika letenja 10. ojačanog lovačkog jata", knjiga IV za razdoblje od 23. srpnja 1942. do 22. rujna 1942.
Naime, nakon što je jato početkom srpnja 1942. prenaoružano s Gustavima nekoliko Emila je nastavilo sporadično letjeti na borbene zadatke. To su bili E 9, E 10, E 11 i E 17. Tako je na E 10 26. srpnja 1942. letio bojnik Čulinović, a 29. srpnja 1942. vodnik Radić. To su ujedno bili zadnji borbeni letovi ovog isluženog zrakoplova jer ga je već 31. srpnja 1942. bojnik Helebrant preletio u distributivni centar u Nikolajevu nakon čega se više ne spominje u dnevniku.
Tomica
Natrag na vrh
ozzie

Član od: 19 Sij 2006
Mjesto: izvan RH
PorukaUpisano: Ned Kol 19, 2007 1:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zima 2008? jao nama koji cekamo!
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma