Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| zoki_008
 | | Član od: 31 Lis 2007 | | Poruke: 164 | | Mjesto: Slavonski Brod/Osijek |
|
Upisano: Pon Stu 05, 2007 11:54 am Naslov poruke: DIY kompresor by Zoki |
|
|
Evo moja verzija diy kompresora pa mozda nekog nadahnem da i sam napravi posto su komercijalni pretjerano skupi:
- kompresor od frizidera,
- boca od aparata za gasenje (4-5l ak se ne varam)
- nosac: rucka od motorne kosilice
- tlacna sklopka: ovo sam napravio prije par godina cisto kao prototip (da vidim kak sljaka) i sad je dobro posluzio -> Freescale senzor tlaka, AD converter i PIC kontroler, prikaz tlaka na 2 7 segmentna LED displeja.
Puno jednostavnija je obicna mehanicka sklopka al ovo bilo u ladici pa...
Poslozio sam ovako na rucku od kosilice da bude sto manje varenja. Jedino sam na bocu morao zavariti 3/8 maticu (zapravo nesto slicno matici al ne znam kak se to zove strucno) za spajanje s kompresorom.
- na izlazu iz boce je neki "T" spoj od regulatora sa boce kisika (isto bilo u ladici...) i 3/8 tzv kugl-ventil.
Ovdje svakako nedostaje regulator na izlazu+filter za vlagu al ni u OS ni u SB nisam nasao nista ispod 300kn pa mi bilo previse.
Citao sam negdje da je neko imao problema sa startom motora kad je boca pod tlakom. Kod mene sve sljaka cak i na 6 bara. Ne znam jel to ovisi o motoru. Moj je star min. 20 g.
Probao sam razlicite tlakove sa ABom, na cca 1-1,2 bara radi najbolje. Tako sam i nastimao sklopku, motor se ne pali precesto jer to nije jako velika potrosnja tako da radi dobro i bez izlaznog regulatora.
Termostat, onaj na motoru sam skinuo, samo premostio kontakte jer se uopce ne grije.
Na ulaz bi trebao isto staviti neki filter jer ko zna sta sve motor uvuce. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| toni36
 | | Član od: 05 Lis 2007 | | Poruke: 301 | | Mjesto: Baška Voda |
|
Upisano: Pon Pro 03, 2007 10:07 am Naslov poruke: To je to... |
|
|
| samo ću probati nešto kompaktnije...., navariti nosače na bocu i plegnuti je, dodari jedan manometar, čisto da znam koliki je tlak u boci i na dnu još jedan ventil... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|