Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| Karaya
| Član od: 21 Lis 2005 | Poruke: 2103 | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Uto Sij 17, 2006 11:11 pm Naslov poruke: Zadnja zračna bitka u NDH |
|
|
Večina vas je vidjela naslovnicu Ospreya Croatian aces.
Prikazana je bitka dva Bf-109 (crni 22 i 27) protiv dva RAFov Mustanga. Zanim me dali netko ima nešto više detalja o ovom događaju koji se odvijao u okolici Vel. Gorice na potezu prema Sisku.
Zanima me pobliža lokacija te nešto više o Britanskim i NDH oznakama, neki profili ili možda koja fotka _________________ Vedran |
|
Natrag na vrh |
|
|
| prelude
| Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 18, 2006 1:48 am Naslov poruke: Re: Zadnja zračna bitka u NDH |
|
|
Karaya Napisao/la: | ... ili možda koja fotka |
... i još Britney Spears da ti ju donese, a?
naravno, ona B.S. prije trudnoće...
No hard feelings... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Jurisdiktor Administrator
| Član od: 22 Lis 2005 | Poruke: 20 | Mjesto: OMF |
|
Upisano: Sri Sij 18, 2006 2:28 am Naslov poruke: Re: Zadnja zračna bitka u NDH |
|
|
prelude Napisao/la: | Karaya Napisao/la: | ... ili možda koja fotka |
... i još Britney Spears da ti ju donese, a?
naravno, ona B.S. prije trudnoće... |
Helloooo, kakve ovo ima veze za topicom A i fora je malo jača!
I da si tako odgovorio u "Razgovori uz kavu" bilo bi bedasto, a ovako u "Hrvatska ratna povijest" je upravo glupasto. Možeš ti i puno bolje, jel' da? Barem tako izgleda sudeći prema tvojim drugim porukama.
No hard feelings ... _________________ It's not over untill the fat lady sings! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| prelude
| Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 18, 2006 9:56 am Naslov poruke: Re: Zadnja zračna bitka u NDH |
|
|
Jurisdiktor Napisao/la: | I da si tako odgovorio u "Razgovori uz kavu" bilo bi bedasto, a ovako u "Hrvatska ratna povijest" je upravo glupasto. Možeš ti i puno bolje, jel' da? Barem tako izgleda sudeći prema tvojim drugim porukama.
No hard feelings ... |
Točno sam "quotirao" dio na koji se moja zajebancija odnosi, jer predmnijevam da je opće poznato (i s drugih topica ovog foruma) kakva je situacija s fotkama HBZ "messera"... Ako se Karaya zbog toga naljutio, osobno ću mu se ispričati i platiti kavu na kojoj ćemo se zajedno diviti B.S. (jer sam i sâm FAN...).
Valjda je smisao ovog forum-druženja da se koji put i nasmijemo, a sad jel nekom (i koliko) smiješna moja upadica i koliko su moje šale glupe i bedaste bolje nek procjenjuje "vox populi", a ne neko "više tijelo"...
Uostalom i štetne posljedice i(li) naklonost zbog istoga ću nositi sâm već prema tome kako će ljudi na ovo ili ono ili na mene uopće, reagirati.
Anyway, ispričavam se svima, a posebno Karayi na OFF-u... ali barem će se na taj način priljepiti nešto postova na pitanje ovog topica. Ako se varam, nitko sretniji od mene... |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Sri Sij 18, 2006 10:08 am Naslov poruke: |
|
|
Daj Prelude.. nemoj se saliti.. Pa zar si stvarno fan Britney Spears ?!
A djelovao si tako normalno...
Ja sam inace fan Vesne Pisarovic i uopce ne razumijem ljude koji padaju na Britney..
Salu na stranu, i mene zanima od kuda je Osprey crpio informacije i ima li negdje vise istih (informacija) o spomenutoj temi. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Grunf Administrator
| Član od: 24 Lis 2005 | Poruke: 7768 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 18, 2006 10:47 am Naslov poruke: |
|
|
O toj zračnoj borbi i pobjedi Ljudevita Bencetića je pisano i u knjizi D. Frke i mislim u onoj T.Liksa. Ako znaš čitati engleski, odmah na početku Osprey-eve knjige je opis te borbe vezan uz objašnjenje umjetničkog prikaza na naslovnici. Više o tome se za sad nažalost, ne zna. Do sada nitko nije vidio fotografije ta dva Bf 109, pa je ovaj umijetnički prikaz samo rekonstrukcija. Boje na "crnom 22 " vjerojatno nisu kao prikazane. Sva novija saznanja ukazuju na to da su raniji Bf 109 G-10, a i G-14 bili bojani kombinacijom RLM 74/75/76 ili 75/82/76, a ne 81/83/76 kako je prikazano na slici. Koliko se do sada zna u ZNDH nije bilo kasnijih inačica Bf 109 G-10 sa širokim kotačima i pripadajućim širokim izbočinama na krilima...Pitanje je da li je bilo i vrlo sličnih G-6 AS. Što se tiče južnoafričkih P-51 Mustanga u toj zračnoj borbi oni su ili D inačica ili mnogo vjerojatnije K ( Mustang IV )i bili su u boji aluminija, sa anti-refleksnim poljem olive drab boje na gornjoj površini "nosa". Oznake su malo različite od britanskih, jer imaju narančastu umjesto crvene boje na kokardi, što je specifičnost južnoafričkih zračnih snaga u sklopu RAF-a (ili BAF-a u ovom slučaju). Kodne oznake su crne, a spinneri, mislim, crveni. po različitim publikacijama o P-51 se mogu vidjeti brojne fotografije Mustanga IV u britanskoj službi ili zrakoplovstvima u njihovom sklopu. Na kraju se može "skinuti kapa" našim zrakoplovcima koji su pobijedili u borbi sa nadmoćnijim neprijateljem koji je tada vladao zračnim prostorom iznad Hrvatske. |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Sri Sij 18, 2006 11:02 am Naslov poruke: |
|
|
Grunf Napisao/la: | Koliko se do sada zna u ZNDH nije bilo kasnijih inačica Bf 109 G-10 sa širokim kotačima i pripadajućim širokim izbočinama na krilima... |
Ovo je zanimljivo. Moze malo vise o tome ? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Sij 18, 2006 1:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Do sada nema dostupnih takvih podataka (barem ne meni) , ali u stvari nije isključeno...Svi do sada viđeni Bf 109 ZNDH imaju krilo od G-5/6, a za G-14 se zna da su tek pri kraju proizvodnje dobili novija krila i tih je malo dospjelo do fronte. Bilo bi zanimljivo kad bi se pronašli dokumenti o zaprimljenim zrakoplovima i njihovim Werk-nummerima, kao i ustanovljenje njihovog (barem približnog) broja u sastavu ZNDH... Do tada ostaje otvoreno pitanje da li je koji G-10 u stvari G-6AS i da li je postojao koji kasniji G-10 ili čak K-4. Pitanje je i kojim su zrakoplovima nadomještani izgubljeni zrakoplovi i u kojoj mjeri. Visoki broj zrakoplova u pitanju "crni 22" svjedoči da su postojale barem dvije eskadrile po 12 mašina... |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
Upisano: Sri Sij 18, 2006 8:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Grunf Napisao/la: | Na kraju se može "skinuti kapa" našim zrakoplovcima koji su pobijedili u borbi sa nadmoćnijim neprijateljem koji je tada vladao zračnim prostorom iznad Hrvatske. |
A ja mislio da su nam to bili saveznici?!? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| hornet
| Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 1982 | |
|
Upisano: Sri Sij 18, 2006 9:03 pm Naslov poruke: |
|
|
dragonlance Napisao/la: | Grunf Napisao/la: | Na kraju se može "skinuti kapa" našim zrakoplovcima koji su pobijedili u borbi sa nadmoćnijim neprijateljem koji je tada vladao zračnim prostorom iznad Hrvatske. |
A ja mislio da su nam to bili saveznici?!? |
Pa i bili su
To ne znači da ovima to nije bio uspijeh a tako i svima nama jer su to ipak bili hrvati, a mislim da je tako i Grunf mislio |
|
Natrag na vrh |
|
|
| markojeras
| Član od: 08 Lis 2005 | Poruke: 914 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 18, 2006 11:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Citat: | Visoki broj zrakoplova u pitanju "crni 22" svjedoči da su postojale barem dvije eskadrile po 12 mašina... |
Postojalo je samo jedno jedino i to 2. zrakoplovno jato Vojnog zrakoplovstva NDH koje je bilo naoružano zrakoplovima Me 109 G. A registarski brojevi su prešli i brojku 30... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Sij 19, 2006 11:11 am Naslov poruke: |
|
|
markojeras Napisao/la: | Citat: | Visoki broj zrakoplova u pitanju "crni 22" svjedoči da su postojale barem dvije eskadrile po 12 mašina... |
Postojalo je samo jedno jedino i to 2. zrakoplovno jato Vojnog zrakoplovstva NDH koje je bilo naoružano zrakoplovima Me 109 G. A registarski brojevi su prešli i brojku 30... |
Znači li to da se nisu ponavljali brojevi kod zamjene izgubljenih zrakoplova? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| markojeras
| Član od: 08 Lis 2005 | Poruke: 914 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Sij 19, 2006 11:24 am Naslov poruke: |
|
|
Ne nužno. Moguće da brojevi na zrakoplovu nisu odgovarali registarskom broju. Ja vjerujem da je izglednije da to nije bio slučaj, već da je dvoznamenkasti broj na zrakoplovu u stvari zadnje dvije znamenke registarskog broja VZ NDH. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Sij 19, 2006 11:42 am Naslov poruke: |
|
|
markojeras Napisao/la: | Ne nužno. Moguće da brojevi na zrakoplovu nisu odgovarali registarskom broju. Ja vjerujem da je izglednije da to nije bio slučaj, već da je dvoznamenkasti broj na zrakoplovu u stvari zadnje dvije znamenke registarskog broja VZ NDH. |
To je jako zanimljivo- i mene je "kopkao" problem jednog jata i visokih brojeva zrakoplova. Da li imožda ima kakav pismeni ili fotografski dokaz koji bi to potkrijepio? |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Karaya
| Član od: 21 Lis 2005 | Poruke: 2103 | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Čet Sij 19, 2006 11:59 am Naslov poruke: |
|
|
Ma ne ljutim se sve je OK!
Upoznat sam s tematikom tj. pomanjkanjem fotografija NDH Bf-109 pa ono ko pita ne skita!
A što se tiče same priče jako mi je zanimljiva pa bih volio nešto više detalja saznati. A s samim autorima sam kontaktirao te su mi rekli da je to sve što oni imaju u svezi ovog događaja. _________________ Vedran |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|