Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Tasma
 | | Član od: 02 Svi 2007 | | Poruke: 1021 | | Mjesto: Prigorje |
|
Upisano: Ned Lis 21, 2007 9:19 pm Naslov poruke: obavijest o nalogu o povlačenju nekih revellovih proizvoda |
|
|
Nakon savjetovanja, odlučih vas obavijestiti o nalogu Ministarstva zdravstva i socijlalne skrbi, koji se temelji na Zakonu o predmetima opće uporabe i Pravilniku istog zakona, a koji traži da se povuće dio boja i maketa, tj konkretne koje su uzeti kao uzorak, radi sadržavanja štetnih tvari, no nigdje se precizno ne navodi koji su to štetni čimbenici. Isto se može iščitati iz analitičkog izvješća koje mi nije dostupno, a poslano je na adresu uvoznika. Nije Chipoteka
Nalog je dat "svima" koji imaju revell za:
boje: 314, 310, 302, 371, 301,312, 57.. kao i neke makete, Eurocpter ec ADAC135, Tornado gr)mislim da je glede maketa da ono sadrže manje djelove koje klinci mogu progutat, bla, bla..jer su pogrešno ili nisu uopće imale deklaraciju... očito van kutije).
Sad se sigurno pitate od kud mi takva informacija... pa radim u trgovini,a ministarstvo šalje dopis, tj nalog svima.
Da, naravno ako netko ne vjeruje dat ću mu klasu i urudžbeni.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Goran
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 1423 | | Mjesto: Jastrebarsko |
|
Upisano: Ned Lis 21, 2007 9:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Bože od svih mogućih problema koji postoje kod nas u Hrvatskoj pojedinci umiru od dosade i rade ovakve gluposti...
Najbolje da zbog toga što su mali dijelovi unutra zabrane uvoz i prodaju 1:72 maketa  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tasma
|
Upisano: Ned Lis 21, 2007 9:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma od svih bi bedastoća bilo glupo povlačit maketu jer ima sitne djelove, nego više me zanima po kojoj osnovi i što su mislili pod time da su boje(ali i makete) štetne po zdravlje, ali to samo zna uvoznik kojem je dostavljeno analitičko izvješće. Pa svi mi znamo koliko i kako su štetne boje, ali ih ne pijemo niti mažemo na kruh, a niti se ne fixamo njima.
Predpostavka moja, da osoba koja je radila analizu nema pojima o uporabi istih, kao ni tko to kupuje.
Moja je namjera samo da obavjestim ljude da znaju što se zbiva i zašto neće možda biti dotičnih proizvoda. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| KatarII
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 885 | | Mjesto: ZGB |
|
Upisano: Ned Lis 21, 2007 11:45 pm Naslov poruke: |
|
|
A zato se u Turbo Limacu pojavila obavijest da revellove boje imaju odredjene supstance u sebi...
Sada mi je jasno... (za boje)
za makete vjerujem da je problem u deklaraciji, jer su poceli na to jako paziti...
Koje makete su na popisu da znamo uzeti?  _________________ Shpeck: No, we do not play games. There is no such thing as a Nintendo Wii in our time.
Cartman in the 25th century: No! Nooo!!! Noooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tasma
|
Upisano: Ned Lis 21, 2007 11:54 pm Naslov poruke: |
|
|
gore navedene... Eurocpter ec ADAC135, Tornado gr...
Sa deklaracijama se pretjeralo, a to sve ovisi o samovolji inspektora, tj kako dotični protumači određeni propis.. da se neko ne nađe uvrijeđen, znam o čem pričam i sam sam bio državni službenik
A to se dešava jer država u dovoljnoj mjeri ne: plaća iste niti ih educira.
Zamislite da uz svaku malu bočicu revela ide i kilometarska deklaracija, sa svime što je propisano, ipak tu nije riječ o nečem što se jede, a ljudi koji to upotrebljavaju znaju o čem je riječ. Večina boja ima za osnovu neki metal- neka me tu isprave oni koji znaju bolje ako griješim. Daklem sama po sebi je opasna. Ja sam koristio pastele, a nigdje na pasteli, kao slikarskom priboru ne stoji da je prah iste opasan i da sjeda na pluća zbog teških metala u nekima... daklem po toj logici sve bi se pastele i krede trebale odmah zabraniti.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Strina
 | | Član od: 10 Pro 2005 | | Poruke: 1090 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 22, 2007 10:11 am Naslov poruke: |
|
|
| SDad su u Turbolimacu stavili veliki natpis iznad maketa :"MAKETA NIJE IGRAČKA" valjda je neki klinac to pojeo ili nekaj? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 22, 2007 10:22 am Naslov poruke: |
|
|
Apsolutno sve maketarske boje, pa čak i one navodno neotrovne akrilne, sadržavaju opasne supstance. Koliko znam, Revell je tvornica koja se slijepo drži svih pravnih aspekata i na svakoj kutiji makete ili boji je vrlo jasno označeno sve što treba biti po zakonu-stupanj otrovnosti, uputstvo za sigurnost korištenja i dozvoljena dob za korisnike. Sve je to još dodatno napisano na većini svjetskih jezika na papiru koji se dobije u svakoj kutiji uz sastavnicu. Većina drugih tvornica to sve nema. Ne bi trebalo biti nikakve zabrane trgovanje maketama ili bojama, ako uvoznik napiše odgovarajuću deklaraciju-Revell sve ima usklađeno sa EN sustavom normi i mislim da je dovoljno dobro prevesti njihove upute. Našem hobby-ju, koji se iz mrtvila izvukao u posljednje 2 godine, stalno u zadnje vrijeme prijete kojekakve gluposti...  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| torax
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 2398 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pon Lis 22, 2007 1:47 pm Naslov poruke: |
|
|
da, vjerojatno je razlog tih glupih zabrana taj kaj vecina ljudi misle da je maketa igracka i da se mi kasnije igramo s njima kad ih slozimo .....ine znam koji idiot svome malom djetetu koje jos svasta gura u usta kupi maketu.....jasno, osim ako sam nije maketar pa zajedno "slazu" maketu,citaj , tata slaze, sin/kcer unistava  _________________ "Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 23, 2007 1:03 am Naslov poruke: |
|
|
| torax Napisao/la: | | da, vjerojatno je razlog tih glupih zabrana taj kaj vecina ljudi misle da je maketa igracka i da se mi kasnije igramo s njima kad ih slozimo |
A kaj da drugo misle kad su iste u svim dućanima (osim specijaliziranih - kojih praktički i nema ... osim virtualnih - "web" dućana) na policama odmah do (ili preko puta) "Barbieka", "Kenova" i njihovih kupaonica, zatim "Čovječe ne ljuti se" i sl. setova i ostalih čudesa za "3+ godina" ...
Možda bi se mi koji se tamo vrtimo po tim odjelima trebali zamisliti ...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Fallen
| | Član od: 20 Lis 2007 | | Poruke: 29 | |
|
Upisano: Uto Lis 23, 2007 8:48 am Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | da, vjerojatno je razlog tih glupih zabrana taj kaj vecina ljudi misle da je maketa igracka i da se mi kasnije igramo s njima kad ih slozimo Smile |
Ja mislim upravo za ovu upotrebu složit nešto 1/72 maketa,jer postoji dosta kvalitetnih pravila za ww2 Ali naravno igra ne podrazumjeva igranje king konga i jedenje istih  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| torax
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 2398 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 23, 2007 9:02 am Naslov poruke: |
|
|
| prelude Napisao/la: | | torax Napisao/la: | | da, vjerojatno je razlog tih glupih zabrana taj kaj vecina ljudi misle da je maketa igracka i da se mi kasnije igramo s njima kad ih slozimo |
A kaj da drugo misle kad su iste u svim dućanima (osim specijaliziranih - kojih praktički i nema ... osim virtualnih - "web" dućana) na policama odmah do (ili preko puta) "Barbieka", "Kenova" i njihovih kupaonica, zatim "Čovječe ne ljuti se" i sl. setova i ostalih čudesa za "3+ godina" ...
a da...i meni je vec malo dosta te borbe sa vjetrenjacama dok ljudima objasnjavam da to nije igranje neg ozbiljan hobi...dode mi da onak ravnodusno kazem "da, ja slozim tenk, onda se hitim na tepih, idem s njim vrum, vruuuum okolo dok ne odpadnu svi djelovi i onda odem slagat drugu maketu"  _________________ "Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 23, 2007 6:01 pm Naslov poruke: |
|
|
| torax Napisao/la: | | prelude Napisao/la: | | torax Napisao/la: | | da, vjerojatno je razlog tih glupih zabrana taj kaj vecina ljudi misle da je maketa igracka i da se mi kasnije igramo s njima kad ih slozimo |
a da...i meni je vec malo dosta te borbe sa vjetrenjacama dok ljudima objasnjavam da to nije igranje neg ozbiljan hobi...dode mi da onak ravnodusno kazem "da, ja slozim tenk, onda se hitim na tepih, idem s njim vrum, vruuuum okolo dok ne odpadnu svi djelovi i onda odem slagat drugu maketu"  |
Ajde pojedite malo svoje frustracije i priznajte (sami sebi) da to i jest igranje - što u osnovi i jest smisao hobija kao takvog. Neovisno o tome što je ovo "igranje za odrasle" i nastojte ne raditi od maketarstva nekakvu višu matematiku i pridavati mu status koji je oprečan svakom hobiju, pa tako i maketarstvu. Ukratko, hobi (maketarstvo) za odrasle je "igranje" gdje trošiš svoj novac, svoje vrijeme (kad imaš slobodno), svoja saznanja/iskustva, a za to ne očekuješ ništa do li vlastitog zadovoljstva i eventualno (povlašteni) status među subkulturom ostalih istomišljenika na raznim druženjima, kružocima, izložbama i natjecanjima.
A onog trenutka kad ti to postane "ozbiljan" hobi, dakle kad od toga imaš i neke koristi, a ne samo zadovoljstvo, maketarstvo za tebe samim time prestaje biti hobi i postaje posao. A to onda više nije to ...
I konačno, svaka suvišna i "ogorčena" borba za nekakvo drugačije gledanje na tebe od strane ostalih koji to ne razumiju ("borba s vjetrenjačama") - a ima falabogu i onih koji uopće ne razumiju smisao bilo kojeg hobija - nosi rizik ne samo da na tebe gledaju kao na zaigrano dijete, već da te i svrstaju među "freakove", pacijente i sl. Zato se lijepo (kad nađete vremena) zatvorite u svoja interni maketarski svijet i podijelite to veselje isključivo sa sebi sličnima i uživajte!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Goran
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 1423 | | Mjesto: Jastrebarsko |
|
Upisano: Uto Lis 23, 2007 10:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Eto, zadnja ti rečenica zlata vrijedi! _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|