Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| hornet
 | Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 1967 | |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2006 10:23 pm Naslov poruke: što je ovo |
|
|
vidim da je to neki "U" (ili sam ja to nešto krivo zaključio) i što pretstavlja s obzirom na krunu i propeler
ps
ako to ne spada ovdje selite dalje |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2006 10:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Da dodam, meni gornji dio izgleda kao balon, onako laički gledano?!  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| Član od: 08 Lis 2005 | Poruke: 908 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2006 10:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Ne vjerujem da je to slovo U, već mislim da je to podloga grba Kraljevine SHS. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2006 10:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, to je kraljevski amblem. Pogledajte da na vrhu ima krunu, a u sredini je jugoslavenski grb (4 C, šahovnica i slovenski amblem).
Ono iznad je definitivno balon, no dole je i propeler, pa stvarno ne znam što točno predstavlja. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 1967 | |
|
Upisano: Ned Sij 15, 2006 10:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Da to je oćito nešto iz doba KSHS
evo još jedna imenom ove fotke kaže da je značka pilota KSHS
EDIT:
otkio i ono iznad na slijedećoj fotki iste značke koju sad neću postat jer nema potrebe piše Air Crew badge |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| ozzie
 | Član od: 19 Sij 2006 | Poruke: 285 | Mjesto: izvan RH |
|
Upisano: Pet Sij 20, 2006 11:33 pm Naslov poruke: U |
|
|
U svakom slucaju ta podloga neodoljivo podsjeca na "U". Dakle to je bila ustaska konspiracija za vrijeme kraljevine Jugoslavije  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
 | Član od: 21 Tra 2006 | Poruke: 322 | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Uto Svi 02, 2006 2:57 am Naslov poruke: Re: što je ovo |
|
|
hornet Napisao/la: |
vidim da je to neki "U" (ili sam ja to nešto krivo zaključio) i što pretstavlja s obzirom na krunu i propeler
ps
ako to ne spada ovdje selite dalje |
Značka pilota balona u Vazduhoplovstvu vojske Kraljevine Jugoslavije. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Lip 23, 2007 1:34 am Naslov poruke: Odgovor i pitanja |
|
|
hornet je na početku teme postavio sliku znaka aeroplanskog poslužioca. Ovo vazduhoplovno zvanje se prvi pot pominje još 1922. godine, ali je prvi put definiusano pet godina kacnije. Zvanje je u početku obuhvatalo leteće osoblje osposobljeno za različite vrste službe: fotografiju, radio-telegrafiju, navigaciju, bombardovanje i mitraljesku službu na avionima i hidroavionima. Na ovo zvanje imali su pravo sticanja podjenako oficiri i podoficiri. Svršeni aeroplanski poslužioci, koji steknu to zvanje i redovno ga održavaju, imali su prava da uživaju sve nagrade i povlastice koje su pripadale ostalom letećem osoblju vazduhoplovstva. Takođe, poslužioci su imali pravo na nošenje avijatičarskog znaka za aeroplanske poslužioce. Ipak, izgled znaka nije odmah odredjen.
Zvanje je precizno definisano Uredbom od 1936. godine. Ono je obuhvatalo sve druge funkcije letačkog osoblja u posadama aviona, pored pilota i izvidjača, a to znači: bombardera-strelca, radiotelegrafistu-strelca, mehaničara-strelca i balonskog osmatrača. Uredbom je prvi put dimenzionisan i definisan izgled znaka. Može se reći da je težak zadatak projektovanja jednog skoro univerzalnog znaka u potpunosti uspeo. Dobijen je ukusan i dobro izbalansiran amblem, na kom se pored brojnih heraldičkih zahteva ne oseća prenatrpanost. Pored poznatih državnih atributa i vojnih simbola, u njemu su objedinjeni znaci sve četiri vrste specijalnosti. Višeslojnost samog znaka, prvenstveno postignuta dubokim reljefom, dobro je ukomponovana i kombinacijom boja.
Moja pitanja:
Šta piše na poluokruglim navrtkama – ko je proizvodjač? Koji je broj utisnit na poledjini znaka? Da li je poznat nosilac znaka sa tim konkretnim brojem?  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|