Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

što je ovo

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1918. do 1941.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Sij 15, 2006 10:23 pm    Naslov poruke: što je ovo Citiraj ovaj komentar

vidim da je to neki "U" (ili sam ja to nešto krivo zaključio) i što pretstavlja s obzirom na krunu i propeler

ps
ako to ne spada ovdje selite dalje
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Žach
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 15, 2006 10:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da dodam, meni gornji dio izgleda kao balon, onako laički gledano?! Fakat neznam
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Sij 15, 2006 10:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne vjerujem da je to slovo U, već mislim da je to podloga grba Kraljevine SHS.
Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 15, 2006 10:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, to je kraljevski amblem. Pogledajte da na vrhu ima krunu, a u sredini je jugoslavenski grb (4 C, šahovnica i slovenski amblem).
Ono iznad je definitivno balon, no dole je i propeler, pa stvarno ne znam što točno predstavlja.
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Sij 15, 2006 10:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da to je oćito nešto iz doba KSHS
evo još jedna imenom ove fotke kaže da je značka pilota KSHS

EDIT:
otkio i ono iznad na slijedećoj fotki iste značke koju sad neću postat jer nema potrebe piše Air Crew badge
Natrag na vrh
ozzie

Član od: 19 Sij 2006
Mjesto: izvan RH
PorukaUpisano: Pet Sij 20, 2006 11:33 pm    Naslov poruke: U Citiraj ovaj komentar

U svakom slucaju ta podloga neodoljivo podsjeca na "U". Dakle to je bila ustaska konspiracija za vrijeme kraljevine Jugoslavije Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
r.i.s.t.a.

Član od: 21 Tra 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Uto Svi 02, 2006 2:57 am    Naslov poruke: Re: što je ovo Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:

vidim da je to neki "U" (ili sam ja to nešto krivo zaključio) i što pretstavlja s obzirom na krunu i propeler

ps
ako to ne spada ovdje selite dalje

Značka pilota balona u Vazduhoplovstvu vojske Kraljevine Jugoslavije.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
kolo
Gost
PorukaUpisano: Sub Lip 23, 2007 1:34 am    Naslov poruke: Odgovor i pitanja Citiraj ovaj komentar

hornet je na početku teme postavio sliku znaka aeroplanskog poslužioca. Ovo vazduhoplovno zvanje se prvi pot pominje još 1922. godine, ali je prvi put definiusano pet godina kacnije. Zvanje je u početku obuhvatalo leteće osoblje osposobljeno za različite vrste službe: fotografiju, radio-telegrafiju, navigaciju, bombardovanje i mitraljesku službu na avionima i hidroavionima. Na ovo zvanje imali su pravo sticanja podjenako oficiri i podoficiri. Svršeni aeroplanski poslužioci, koji steknu to zvanje i redovno ga održavaju, imali su prava da uživaju sve nagrade i povlastice koje su pripadale ostalom letećem osoblju vazduhoplovstva. Takođe, poslužioci su imali pravo na nošenje avijatičarskog znaka za aeroplanske poslužioce. Ipak, izgled znaka nije odmah odredjen.
Zvanje je precizno definisano Uredbom od 1936. godine. Ono je obuhvatalo sve druge funkcije letačkog osoblja u posadama aviona, pored pilota i izvidjača, a to znači: bombardera-strelca, radiotelegrafistu-strelca, mehaničara-strelca i balonskog osmatrača. Uredbom je prvi put dimenzionisan i definisan izgled znaka. Može se reći da je težak zadatak projektovanja jednog skoro univerzalnog znaka u potpunosti uspeo. Dobijen je ukusan i dobro izbalansiran amblem, na kom se pored brojnih heraldičkih zahteva ne oseća prenatrpanost. Pored poznatih državnih atributa i vojnih simbola, u njemu su objedinjeni znaci sve četiri vrste specijalnosti. Višeslojnost samog znaka, prvenstveno postignuta dubokim reljefom, dobro je ukomponovana i kombinacijom boja. Cool

Moja pitanja:
Šta piše na poluokruglim navrtkama – ko je proizvodjač? Koji je broj utisnit na poledjini znaka? Da li je poznat nosilac znaka sa tim konkretnim brojem? Rolling Eyes
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1918. do 1941. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma