Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Skidanje boje sa prozirnih dijelova

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Zoki
Gost
PorukaUpisano: Sub Pro 31, 2005 12:36 pm    Naslov poruke: Skidanje boje sa prozirnih dijelova Citiraj ovaj komentar

Je li to uopće moguće? Canopy je u pitanju, pa ako netko zna molio bih da objasni ukratko kako to napraviti...
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Pro 31, 2005 1:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Probaj lagano s čačkalicom skidati boju ali pazi da ne pritisneš prejako i ogrebeš stakalce.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Herr Flick
Gost
PorukaUpisano: Sub Pro 31, 2005 1:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ili ulje za kocnice
Natrag na vrh
Žach
Gost
PorukaUpisano: Sub Pro 31, 2005 2:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Herr Flick Napisao/la:
ili ulje za kocnice

Bolje prvo probati na komadu prozirne grane tog istog proizvođaća, jer što je dobro za skidanje boje sa plastike nije uvijek dobro za skidanje boje sa prozirne plastike, može se prozirni dio nepovratno zamutiti, zato OPREZ!
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sub Pro 31, 2005 5:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Istina, nisu svi prozirni dijelovi od potpuno jednakog materijala. Ja sam nekoliko puta normalno umocio prozorni dio u ulje za kocnice (i ostavio to par dana) i super se skinulo - nakon ispiranja je bilo kao novo. No, u jednom slucaju mu se totalno (i nepovratno) zamutilo.
Svakako treba probati sa viskom prozirne plastike iz iste kutije.
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Pro 31, 2005 8:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja to radim čačkalicom
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Zoki
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 3:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, počeo sam i ja s čačkalicom, i zasad ide ok...malo će kokpit biti pohaban, ali ko kaže da Rudelov kokpit nije bio takav kad se vratio sa zadatka? Very Happy
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Sij 01, 2006 7:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Već odavno nisam složio maketu, sad se bavim ww1, koja ima prozirnih djelova pa sam malo izašao iz štosa. Zadnju maketu sam napravio prije 10tak a možda i više godina pa sam malo zaboravio neke stvari koje sam naučio Embarassed
Probaj skidati odmah kad naneseš ili pričekati da se boja samo malo osuši pa probaj onda. Jedan ili drugi način funkcionira i dobiješ čisto "staklo" bez da se vidi da je tu nešt čačkano.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Sij 02, 2006 11:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako samo uklanjaš viškove boje, tj popravljaš sitne greškice, onda je čačkalica dobra. Ako skidaš sve sa prozirnih dijelova, najbolje je sa običnim uljnim razređivačem omekšati enamel boju ili 95% alkoholom akrilnu, pa skidati krpicom, noktom i sl. Ako si skroz odvojio kabinu, može se dosta skinuti odmakanjem u detrdžentu, pa sa zubnom pastom, četkicom za zube (naravno onom starom) i krpicom ispolirati... Very Happy
Natrag na vrh
medico
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 3:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da li je neko ovde probao sa Mr.Musculo-m !?
to je sredstvo u spreju i koristi se za ciscenje rerni Shocked
lepo skida boju sa makete i prozirnih delova !
Jedino ne garantyjem da se nece desti isto sto i Damiru sa kochionim uljem... 9 puta Ok a onda 10-ti katastrofa

poz
medico
Natrag na vrh
Zoki
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 8:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam probao s Muscolom ali ne na prozirnim dijelovima, zar ih to ne bi trebalo oštetiti? Confused
Natrag na vrh
medico
Gost
PorukaUpisano: Čet Sij 05, 2006 12:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tja, skidao sam boju sa nekog matchbox P-47 i sve je bilo Ok a kabinica kristalno chista Very Happy
ipak postoji samo jedan nachin da proverish radili u tvom slicaju ili ne ....kao sto vec neko rece probaj sa ramom doticne kabinice

medico
Natrag na vrh
dragan_mig31

Član od: 16 Sij 2006
Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA
PorukaUpisano: Pon Sij 16, 2006 5:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja sam jedno sa mr.muscolo rasturio italerijevu maketu u 1:72 mil-24d.
naravno procitao sam na netu da mr.muscolo unakazuje prozirnih djelova i nisam tretirao canopy sa njemu.
ali zato oni 4 mali kvadratni prozirni djelovi na trupu sam totalno zaboravio da odstranim od maketu.nakon tretiranja maketu sa mr.muscolo djelovi su bili neosteceni.ali mislim da ljudi govore kako ravni prozirni delovi ne se ostecuju kad se boja skida sa mr.mouscolo ali zato
zaobljeni delovi se unakazuju(ne znam zasto).
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma