Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Problem s kompresorom!
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Čet Sij 12, 2006 3:16 pm    Naslov poruke: Problem s kompresorom! Citiraj ovaj komentar

Jucer sam kupio kompresor od 24litre, 8 bara, blabla....
Uglavnom, u uputama pise da se nakon upotrebe kompresora mora spremnik isprazniti, te bih stoga svaki put kad koristim airbrush morao ponovo puniti kompresor, a to je vrlo neprakticno jer je jako bucan(99 decibela), i bilo bi mnogo komotnije jednom napnuniti spremnik i ne dirati ga dok se ne isprazni.
Zanima me kako vi koji takodjer koristite kompresore postupate u vezi ovog problema (ako ga uopce imate)...
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Sij 12, 2006 4:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Spremnik za komprimirani zrak i ventili ostaju pod tlakom, ako se ne "ispuše" zrak nakon upotrebe. Time cijeli uređaj, a naročito spremnik trpe. Naime, kod punjenja se spremnik malo proširi i zagrije, a kod rastlačivanja ponovno vrati na svoj volumen i hladi...Kristalna struktura čelika od kojeg je napravljen spremnik se tako svaki put rastegne i skupi, ali ako je dugo izložena tlaku onda ostaje više rastegnuta i to često neravnomjerno, ovisno o debljini stijenke spremnika. Ako se to često dešava čelik gubi svoju elastičnost, pa može doći do njegovog pucanja kad se stlačuje zrak...Trpe i ventili i cijevi. Inače, pucanje spremnika od 24L na 8 bara= eksplozija ekvivalenta cca ručne bombe. Ne događa se to, naravno, odmah nego nakon učestalog višekratnog krivog rukovanja i zanemarivanja, katkad i nakon par godina.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mislav

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Sij 12, 2006 5:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tesko da ce spremnik roknuti ako ga ne praznis nakon duzeg vremena. Spremnici bi trebali biti proracunati i atestirani na tlak od 1,5 radnog, tj moze izdrzati 12 bar ako mu je radni tlak 8. E sad...ako kupujes nesto kinesko ili talijansko...
U principu, ako hoces da boca rokne moras u nju opaliti metak iz pistolja.
Vise je vjerojatno da traze da ga ispraznis zbog nepostojanja nepovratnog ventila izmedju boce i kompresora. To znaci da tlak opterecuje direktno kompresor na duze vrijeme a to vjerojatno zele uzbjeci.
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Čet Sij 12, 2006 5:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislav Napisao/la:
Tesko da ce spremnik roknuti ako ga ne praznis nakon duzeg vremena. Spremnici bi trebali biti proracunati i atestirani na tlak od 1,5 radnog, tj moze izdrzati 12 bar ako mu je radni tlak 8. E sad...ako kupujes nesto kinesko ili talijansko...

hm...talijansko... Embarassed Rolling Eyes
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Sij 13, 2006 11:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislav Napisao/la:
U principu, ako hoces da boca rokne moras u nju opaliti metak iz pistolja.
Vise je vjerojatno da traze da ga ispraznis zbog nepostojanja nepovratnog ventila izmedju boce i kompresora. To znaci da tlak opterecuje direktno kompresor na duze vrijeme a to vjerojatno zele uzbjeci.

Ma,da ja sam malo pretjerao i opisao najgori mogući scenarij, Embarassed ali budući da se bavim ronjenjem, znam za par incidenata sa eksplozivnim završetkom kod pogrešnog rukovanja i neodržavanja kompresora i boca. Tu su u igri daleko veći tlakovi 200-220 bara...Ja ne bi ipak kritizirao Talijane, jer su već dugo među vodećima u proizvodnji kompresora, a da ne spominjemo boce za ronjenje...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Pet Sij 13, 2006 6:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobro ak nije tajna koliko je to koštalo i šta je to pobliže.

Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Pet Sij 13, 2006 11:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bebonja Napisao/la:
Dobro ak nije tajna koliko je to koštalo i šta je to pobliže.

Kostalo je 714kn, spremnik od 24litre, 8 bara, 99decibela Cekic u glavu , uz njega se dobije airbrush za bojanje velikih povrsina, set za pumpanje guma i naravno jedno obicno crijevo. No, kako kazu, slika govori vise od 1000 rijeci....
Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Pet Sij 13, 2006 11:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ideeeeeš! Uzas
Pa na ovaj kompresor bi moglo biti istovremeno priključeno nekoliko modelara! Idealno za održavanje škole modelarstva! Neznam kaj ovo predstavlja
S tim možeš pofarbati B-52 u 1:1 Bacac plamena
Nemoj ništa zamjeriti, moram se malo našaliti, jer nikad nisam vidio da netko koristi nešto ovako močno za krhke modele Lud
Natrag na vrh
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Pet Sij 13, 2006 11:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo nema šta.No ja sam ipak pristalica samogradnje.Cijena je bila manja jedino bi se za izgled mjenjao sa tobom.Inače sa svojim najčešče špricam naveče pa mora biti tih da susjedi ne pop..... a to jedino može sa motorom od frižidera.Ja prakticiram pražnjenje svaka tri četiri dana.Napravlljen je dok je još postojao Mach na staroj adresi a to je bilo poprilično davno.Inače mislim da nebuš imao problema osim malo buke , što je mala cijena naspram gušta koji pruža.

Very Happy Very Happy

Bebonja: poruka promijenjena dana: Pet Sij 13, 2006 11:58 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Pet Sij 13, 2006 11:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hobby M Napisao/la:
Ideeeeeš!Nemoj ništa zamjeriti, moram se malo našaliti, jer nikad nisam vidio da netko koristi nešto ovako močno za krhke modele Lud

krhki... Rolling Eyes , ma zato fino namjestim tlak na tocno koliko zelim i udri Cool
ne zelim da mi airbrush otkine krilo ili udubi trup pri 8 bara Brusi sjekiru
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Sub Sij 14, 2006 12:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bebonja Napisao/la:
Lijepo nema šta.No ja sam ipak pristalica samogrednje.

I ja takodjer u nekim stvarima. No ne bih htio nesto krivo napraviti na kompresoru pa da mi cijela soba odleti u zrak Vrag na vatri , a bas smo ju ljetos okrecili Cool
Natrag na vrh
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Sub Sij 14, 2006 12:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pošteno !

Palac gore
Natrag na vrh
Zli Veverko
Gost
PorukaUpisano: Sub Sij 14, 2006 6:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kompresor nije skup, ali definitivno je pre bučan za korištenje u stanu. 99 db je way too much Sad
Planiram si nabaviti novi kompresor ali nesmije mu razina buke nikako prelaziti cca 40 - 50 db s obzirom na to da i ja najčešće airbrushiram u kasnijim večernjim satima Very Happy
Natrag na vrh
igor1221
Gost
PorukaUpisano: Uto Sij 17, 2006 10:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovako...i ja imam slican kompresor kao i ti......ta fora s praznjenjem kompresora se odnosi na praznjenje nakon zavrsenog posla.....Znaci farbas nesto, i treba cekati sat dva tri da se osusi....normalno da neces ispustati zrak jer za tako nesto nema potrebe....eventualno mozes samo ugasiti kompresor, ukoliko bi doslo do pada pritiska u spremniku, da se automatski ne ukljucujue......praznjenje radis na kraju radnog dana ili kad znas da par dana neces koristiti kompresor......

Inace, kod takvih jeftinijih primjeraka kompresora (ovo jeftinijih ne treba shvatiti u negativnom smislu), to ispustanje zraka ima i jos jednu prakticniju ulogu. Naime, ispustanjem zraka iz posude, ali ne kroz pistolj vec kroz samu kompresionu posudu ti omogucava ispustanje i vode (vlage) koja se neizbjezno kondezira unutar posude tijekom duzeg rada kompresora. Ta pojava je neizbjezna, a da bi se izbjegla mogucnost da se ta vlaga podigne i sa zrakom izadje kroz pistolj i tako ukapa u boju, preporuca se upravo to praznjenje posude kroz sigurnosni ventil. Vjeruj mi kad par sati lakiras i farbas velike stvari, nakupi se dosta kondenzata u posudi.....

Znaci nema potrebe da svakih 5 minuta praznis posudu, no svakih par sati rada kompresora svakako. Naravno nije ni malo pametno ostaviti pun spremnik zraka da stoji u kompresoru dugo vremena.....zavisi od snage kompresora, cekanje da ponovo napuni posudu ti se vise isplati nego eventualna ostecenja koja bi mogla nastati....moj kompresor punu posudu napuni za 10-tak sekundi, tako da mi to i nije previse cekanja....

Naravno, ne zaboravi tu i tamo promjeniti/nadosuti ulje (ukoliko imas uljni kompresor) i promjeniti filter zraka.......a bogami ni neki kondenzator vlage (dodatni) izmedju crijeva i pistolja nebi bio na odmet....

Ah sorry sad sam tek skuzio.....komresor je 1,5 KS, posuda 24L.....malo slabiji motor, tako da kod tebe vjerovatno punjenje posude traje duze, odnosno cesce se u radu ukljucuje da bi odrzao radni pritisak......

Procitao sam post jednog kolege koji je rekao da bi se s ovim moglo par maketara "napajati" zrakom....b-52 u 1:1....tesko cak i neizvedivo.....slab motor, relativno mala posuda, probaj farbati nesto veliko pa ces vidjeti da ces imati dosta problema s tlakom.....
Natrag na vrh
dragonlance
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 18, 2006 8:17 pm    Naslov poruke: Negdje sam vidio Citiraj ovaj komentar

da je tip preradio takav kompresor ugradivši kompresor iz škrinje.

Čim ga nađem objaviti ću ga pod linkovi.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma