Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Samogradnja kompresora
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Ned Ruj 09, 2007 12:11 pm    Naslov poruke: Samogradnja kompresora Citiraj ovaj komentar

Znam da se svima digla kosa na glavi (i meni isto) od jos jednog topica na ovu temu, ali, do sada se uglavnom raspravljalo da ili ne samogradnji, a mene pati par cisto tehnickih pitanja, pa ako netko od znalaca ima volje da odgovori, bit cu zahvalan....

Uglavnom, pukao mi je film, rastavljam "hobi kompresor" te umjesto motora od 100db stavljam motor od frizidera.... Na postojecem kompresoru imam sve sto mi treba, sama zamjena je jako jednostavna, spojiti tri strujne zice (od friziderskog kompresora na postojecu "instalaciju" na kompresoru), te cijev koja ide iz boce u motor uz pomoc adaptera prilagoditi, jer je veci promjer ove cijevi na kompresoru nego na friziderskom motoru, pricvrstiti motor na nosace..... Znaci, jako malo posla.....

Ono sto me muci, motor od frizidera ima 3 "izlaza", odnosno cijevi koje idu iz njega. Jedna je zapecacena (vjerovatno od plina), druge dvije su spojene, jedna na onu resetku sa zadnje strane frizidera, druga ide u sami frizider..... Takodjer, na jednoj cijevi je i termostat, koji je opet zicom spojen na cijev drugog izlaza... Nadam se da me kuzite sto pricam.... Cistom logikom, posto u bocu ide samo jedna cijev, ovu preostalu moram zapecatiti. Pitanje je koju? Dali je svejedno, ili ima specifican izlaz koji u ovakvoj preradi treba zatvoriti? Takodjer, dali mi stvarno treba termostat, pretpostavljam da mu je funkcija da gasi motor kad se pregrije? Ako je neophodan, kako ga onda spojiti u jedan takav "zatvoreni krug"? Ako nije, problem rjesen..... Wink

Hvala na odgovorima, nadam se da ce mi netko malo pojasniti situaciju....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Reaper

PorukaUpisano: Ned Ruj 09, 2007 1:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ispravak vlastite gluposti..... Embarassed

Jedan izlaz na motoru je zapecacen, jedan ide u bocu, preostali valjda sluzi da zrak ulazi u motor? (ako bude zapecacen kao u gornjoj ideji, odakle ce zrak ulaziti?) Dali je svjedno koji izlaz ce biti "ulaz"? Takodjer, dali treba filter zraka? Sto sa uljem koje je unutra?

Natrag na vrh
daneel

Član od: 12 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Ruj 09, 2007 1:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Priključi kompresor privremeno na 220 V, pa ćeš lako otkrit koji je ulaz, a koji je izlaz. Za to da li je potreban termostat nisam ziher. Pretpostavljam da maketarski kompresori rade prekratko da bi se mogli stvarno pregrijati. Moj i ostali rade bez termostata ok. Treba ti filter zraka, a ulje treba ostati u kompresoru jer je nužno za rad.
Natrag na vrh
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Ned Ruj 09, 2007 2:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Filter stavi obavezno .

Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Pon Ruj 10, 2007 7:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, jos koja kavica i krecem u preradu, uz malo srece, do podneva vec farbam u miru i tisini....

Natrag na vrh
barakuda

Član od: 22 Sij 2007
Mjesto: ST
PorukaUpisano: Pon Ruj 10, 2007 9:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I ja san neki dan nabavija motor od frižidera, i ima sličnu nedoumicu dok ga nisan spojia na 220 V ~:
PW 4.5 K9, 50 dB. Super stvarčica, elegentna i nečujna. Iman i bocu od 22 litre...i otiša san pogledat koliko bi me došli ostali elementi :
-regulator tlaka sa filterom zraka 270 kn
-filter zraka na usisu kompresora 70 kn (e sad na motoru su dva usisa)
-separator vlage 70 kn
- e sad, tlačnu sklopku nisan još naša , ali je vjerovatno i ona te cifre....270 kn.
+ još manometar na boci--> 50kn
Nije jeftino, ali opet prema gotovim modelarskim.
Jedino me brine šta je rad motora frižidera nekih 15 sec nakon čega se sam ugasi. Možda je to samo zato šta još nije spojen ni na šta?!Mislim nije u nikakvom sistemu. Ispravlja li se to spajanjem na tlačnu sklopku??? Ili je to TO, da cu ga morat svaki 15 sec. palit i gasit? I hoće li on bit dostatan da mi stlači dovoljno zraka u bocu od 22 litre?Vidija san i da ima na ele. kutiji neku regulaciju, od 1 prema 2? Šta je to, neman blage...pa ako neko zna nesto.

Za sad iman samo bocu i motor (novi), ostale elemente nisan kupija dok ne provjerim ovo ostalo....pa mala pomoc.
Inače, Bebonja mi je posla PM sa nekim podacima samogradnje....pa ako može još i nacin spajanja. Volija bi da mi vec uspije kad ga radim...da ne bacam lovu bez veze. Jer se mislim i za investiciju u RCM za misec dana, ako od ovoga ne bude ništa.
Hvala na slušanju (čitanju) i razumijevanju....

p.s. Bi li mi možda isto bilo lakše kupit gotov kompresor u npr. Brico Stores za 500kn, pa ga preradit ka i Reaper na taj način da mu stavim ovaj motor od frižidera???
Natrag na vrh
Ivan

Član od: 28 Lip 2006
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pon Ruj 10, 2007 1:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

barakuda Napisao/la:

Jedino me brine šta je rad motora frižidera nekih 15 sec nakon čega se sam ugasi. Možda je to samo zato šta još nije spojen ni na šta?!Mislim nije u nikakvom sistemu. Ispravlja li se to spajanjem na tlačnu sklopku??? Ili je to TO, da cu ga morat svaki 15 sec. palit i gasit? I hoće li on bit dostatan da mi stlači dovoljno zraka u bocu od 22 litre?Vidija san i da ima na ele. kutiji neku regulaciju, od 1 prema 2? Šta je to, neman blage...pa ako neko zna nesto.
[/b]

To što ti se odma ugasi,to se i meni desilo! To ti je........hm....... Uglavnom u ele. kutiji imaš nešto ko termo prekidač (valjkasto,crno sa tankim limom).
Skineš to i problem ti je riješen. Nadam se da ćeš skužiti! Ako ne pitaj!
barakuda

Član od: 22 Sij 2007
Mjesto: ST
PorukaUpisano: Pon Ruj 10, 2007 1:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Znam šta je, samo se bojim to tu dirat da ne iskilavim sve. Sutra cu slikat pa stavit na topic tu ele. kutiju na kompresoru.Tako ce se možda bolje znat o ćemu je rijec.
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Pon Ruj 10, 2007 4:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mene je moja prerada kostala 0 kuna, motor od frizidera sam imao, hobi kompresor takodjer.... par sati rada oko pravljenja nosaca, prilagodbe cijevi s motora na bocu....radi kao urica.... Sve sto sam napravio sam napisao u gornjem postu pa procitaj, mozda dobijes ideju sto raditi.....

EDIT
Da ne otvaram novu temu, kako vi koji farbate u stanu rjesavate problem ciscenja airbrusha, odnosno onaj dio kad ili ostane viska boje, ili trebate prospricati razrjedjivac kroz njega? Imate neki "cleaning station", spricate posvuda ili??? Thanx!

Natrag na vrh
Fubar
Gost
PorukaUpisano: Pon Ruj 10, 2007 6:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reaper Napisao/la:

EDIT
Da ne otvaram novu temu, kako vi koji farbate u stanu rjesavate problem ciscenja airbrusha, odnosno onaj dio kad ili ostane viska boje, ili trebate prospricati razrjedjivac kroz njega? Imate neki "cleaning station", spricate posvuda ili??? Thanx!

E na ovo sam iz ekoloskih razloga iznimno osjetljiv. Wink (nije sala, ozbiljno).
Ako mi ostane puno viska boje, spremim u malu bocicu s gumenim cepom. Praksa je pokazala da se i to relativno brzo rasusi.
Ako je ostalo malo, treniram freehand airbrush. Wink
Ciscenje - iskljucivo spricam u PET bocu i kad se napuni do odredjene granice nosim to na otpad (ili nekom uvaljam da odnese).
!NIKAKO u kanalizaciju, kroz prozor ili slicne akcije!
Zbog smrdecca i agresivnosti, lagano napustam enamel i prelazim na akril jer je s alkoholom puno zdravije raditi nego s nitrom, uljnim, sintetskim i inim razredjivacima.
Nisam doma jos ovaj tjedan, ali kad dojem budem poslao link gdje je objasnjeno kako napraviti "kutiju" za ciscenje AB-a. Koliko se sjecam, prilicno jednostavno - koristi se stari filter od maske i stare krpe i u to se sprica razredjivac. Puno bolje od metode PET boce (jer hlapi van i smrdi).
Hope it helps. Wink

PS. Na odmoru mi mozak radi brze nego kad sam doma. Wink
http://www.swannysmodels.com/FumeCan.html
Jednostavno, cisto i ekoloski prihvatljivo. Cool
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Pon Ruj 10, 2007 7:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Okej, ja nisam toliko ekoloski osvjesten, ali ipak nemogu spricati po zidovima, pa sam zato i pitao, hvala na pomoci...

Da, svakako akrili, polako se navikavam na njih, vremenom ce i broj boja koje imam rasti u korist akrila (sad imam vise enamelki), pa ce onda barem taj problem zvan "smrad" biti rjesen....

Natrag na vrh
Fubar
Gost
PorukaUpisano: Pon Ruj 10, 2007 11:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reaper Napisao/la:
Okej, ja nisam toliko ekoloski osvjesten, ali ipak nemogu spricati po zidovima, pa sam zato i pitao, hvala na pomoci...

Da, svakako akrili, polako se navikavam na njih, vremenom ce i broj boja koje imam rasti u korist akrila (sad imam vise enamelki), pa ce onda barem taj problem zvan "smrad" biti rjesen....

Ma nema na cemu. Wink
Ako sam pridonio i u ekloskom osvjestavanju, 3 boda za mene. Very Happy
Nego da - puno raznih agresivih otapala bacamo kojekuda, a to se, koliko god nam se cinilo malo, negativno vraca.
Zato svo tekuce smece u neki spremnik (ja u istu bocu i alkohol kojim cistim AB nakon akrila, i razredjivace ako koristim enamelke, pa nek se oni u boci medjusobno tuku) i u reciklazno dvoriste. Iako nije najsretnije, mislim da je sljedece najmanje zlo spaljivanje.

Buducnost je u akrilu... Laughing Cool
Natrag na vrh
Ivan

Član od: 28 Lip 2006
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Uto Ruj 11, 2007 8:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo da ni ja ne otvaram novu temu! Jučer krnem farbati,spojim sve ko i obično,ptisnem prekidač,a motor od frižidera ne radi!
Prije dva-tri dana je normalno radija! Je li to možda ostao bez ulja? Imam ga malo više od godine,a nikad nisam usipa ulje Embarassed
Pomoć molim...
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Sri Ruj 12, 2007 5:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pregledaj električne spojeve. Možda se negdje nešto otpojilo...netko je prošao, slučajno ga šutnuo i odšepao dalje spominjući ti ženskog roditelja u kontekstu o kojem sad ne bih dovodeći u pitanje tvoju inteligenciju zbog ideje da mašineriju ostaviš na sred prolaza. Uglavnom, pregledaj spojeve, pričvrsti otpojeno i to je to. Ti spojevi su obično na šaraf ili žabicu ili tako nešto. Ako nije to, zovi nekog majstora za bijelu tehniku. Wink

I ne zaboravi se ispričati slučajnom šutaču kompresora zbog nanešenog bola u nožnim prstima. Very Happy

Vezano za cijene i nabavke materijala...zgodno rješenje za filter zraka na ulazu je limenka za kremu za cipele. Naime, limenka se očisti, na sredini dna se izbuši rupa, a poklopac se pretvori u sito. Dno limenke se učvrsti na dovodnu cijev (lemljenje ili zaglavljivanje pomoću gumenog, teflonskog ili plastičnog prstena na dovodnu cijevi je ok), nagura se pamučne vate koliko god stane i zatvori se poklopcem limenke. Kad se vata zaprlja, limenka se jednostavno otvori na isti način kao i u vrijeme dok je u njoj bila krema za cipele i stavi se svježa vata. TADAAAAA!!! Filter za ulazni zrak k'o metak. Wink
Natrag na vrh
Brommann

Član od: 05 Velj 2006
Mjesto: Bukovčak Hügel
PorukaUpisano: Sri Ruj 12, 2007 10:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

1. Tlačna sklopka se može kupit u Pevecu za oko 120 kn, bar sam ju ja tolko platil.

2. Kaj se tiče gašenja kompresora to se i meni događa, al malo drugačije. Kad farbam i kad padne tlak, kompresor se uključi, radi al ne šiba zrak. Postoji mogučnost da treba ugradit još jednu povratnu sklopku (između kompresora i boce) jer je možda kompresor preslab da potisne preostali zrak u boci. Druga mogučnost je da mu vjerojatno treba neko vrijeme da se sam ponovo uključi ... Nemam pojma. Uglavno priviknul sam se i zadovoljan sam, ne čuje se ništa. HVALA D na izradi!! Very Happy

3. Manometar sa filterom za ulje i vlagu sam prodavao po smješnoj cijeni tak da je 270+50 kn jako puno, a opet nema filter za ulje.

4.
Ivan Napisao/la:
barakuda Napisao/la:

To što ti se odma ugasi,to se i meni desilo! To ti je........hm....... Uglavnom u ele. kutiji imaš nešto ko termo prekidač (valjkasto,crno sa tankim limom).
Skineš to i problem ti je riješen. Nadam se da ćeš skužiti! Ako ne pitaj!

Daj to malo bolje objasni molim te! Wink
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma