Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Ned Sij 08, 2006 5:02 pm Naslov poruke: Dekali... |
|
|
Moze li mi netko objasniti razliku i upotrebu Decal setting solution-a i Decal solvent solution-a? Surfao sam po stranicama alpha hobby shopa i nisu mi jasne te dvije tekucine  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Ned Sij 08, 2006 6:11 pm Naslov poruke: |
|
|
jedna se koristi kod većih neravnina a druga kod manjih samo sam zaboravio koja je koja, toliko sam ja skužio najjednostavnije rečeno.
btw mislim da je negdje na ovom forumu, neka od prvih tema, bila upravo o tome
To je ubiti ništa drugo no alkoholni ocat, bar tako tvrde iskusniji, ja ih nisam nikad koristio ali sam koristio obični ocat i nisam zadovoljan. Pa ako je tvrdnja da su te tekučine ocat točna onda ću i nadalje izbjegavati kupnju istih.
Nekad nisam koristio ništa, jer nisam bio pretjerano upoznat sa stanjem stvari (nije bilo interneta) a sad mi se nakon razočarenja s octom (možda ga nisam dobro primjenio) najbolji prikazao Fen za kosu |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 08, 2006 6:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| hornet Napisao/la: | | Nekad nisam koristio ništa, jer nisam bio pretjerano upoznat sa stanjem stvari (nije bilo interneta) a sad mi se nakon razočarenja s octom (možda ga nisam dobro primjenio) najbolji prikazao Fen za kosu |
sta radis s fenom?  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Ned Sij 08, 2006 6:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Ti solutioni ustvari služe kako bi se dekali lagano rastopili (omekšali) te tako lakše prionili uz neravnine (da ne dobiješ neki šator efekt. , ovo sam izmislio jer neznam kako bi to nazvao).
Kako mi to nije uspijelo s octom, a pročitao sam da se u istu svrhu može koristiti fen, zalijepio sam naljepnicu na svoje mjesto i onda je zagrijavao fenom te povremeno stiskao s mekom krpicom kako bi dekali prionuli uz neravnine.
Konkretno to sam radio sa maskirnom naljepnicom na krilu Fokkera D VII (dekal prekriva cijelu donju stranu krila). Kako su na tim krilima lagano izražena rebra stavivši naljepnicu preko dobio sam da se naljepnica drži samo za samo izboćenje rebara a da je između prazan prostor. Uzeo sam fen i zagrijao kako bi se naljepnica omekšala. Sad se rebra vide i naljepnica drži cijelom površinom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Ned Sij 08, 2006 6:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| E da ta maketa mi je prva maketa koju radim nakon 10tak godina stanke. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Sij 08, 2006 8:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Fen je jako dobra stvar, samo treba biti oprezan. Ne smije se fenirati blizu tankih dijelova jer ce se u tren oka svinuti, zatim, ne smije se drzati dugo na maketi, nego malo drzati, malo maknuti itd.
Ovaj dekal na slici je primjer jako tvrdog i debelog dekala kakvi i inace jesu tamiya dekali, (mislim na ovu malu traku sa brojem) koji je savrseno presao preko neravnina uz pomoc prije svega fena. Imao sam omeksivac koji nije uspio u potpunosti prevuci dekal pa sam na kraju fenirao, samo operz veliki da ne zeznes cijelu maketu.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|