Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Dekali...

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 08, 2006 5:02 pm    Naslov poruke: Dekali... Citiraj ovaj komentar

Moze li mi netko objasniti razliku i upotrebu Decal setting solution-a i Decal solvent solution-a? Surfao sam po stranicama alpha hobby shopa i nisu mi jasne te dvije tekucine Cool
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Sij 08, 2006 6:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jedna se koristi kod većih neravnina a druga kod manjih samo sam zaboravio koja je koja, toliko sam ja skužio najjednostavnije rečeno.

btw mislim da je negdje na ovom forumu, neka od prvih tema, bila upravo o tome

To je ubiti ništa drugo no alkoholni ocat, bar tako tvrde iskusniji, ja ih nisam nikad koristio ali sam koristio obični ocat i nisam zadovoljan. Pa ako je tvrdnja da su te tekučine ocat točna onda ću i nadalje izbjegavati kupnju istih.

Nekad nisam koristio ništa, jer nisam bio pretjerano upoznat sa stanjem stvari (nije bilo interneta) a sad mi se nakon razočarenja s octom (možda ga nisam dobro primjenio) najbolji prikazao Fen za kosu
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 08, 2006 6:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:
Nekad nisam koristio ništa, jer nisam bio pretjerano upoznat sa stanjem stvari (nije bilo interneta) a sad mi se nakon razočarenja s octom (možda ga nisam dobro primjenio) najbolji prikazao Fen za kosu

sta radis s fenom? What the fuck?
Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Ned Sij 08, 2006 6:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ti solutioni ustvari služe kako bi se dekali lagano rastopili (omekšali) te tako lakše prionili uz neravnine (da ne dobiješ neki šator efekt. Laughing , ovo sam izmislio jer neznam kako bi to nazvao).

Kako mi to nije uspijelo s octom, a pročitao sam da se u istu svrhu može koristiti fen, zalijepio sam naljepnicu na svoje mjesto i onda je zagrijavao fenom te povremeno stiskao s mekom krpicom kako bi dekali prionuli uz neravnine.

Konkretno to sam radio sa maskirnom naljepnicom na krilu Fokkera D VII (dekal prekriva cijelu donju stranu krila). Kako su na tim krilima lagano izražena rebra stavivši naljepnicu preko dobio sam da se naljepnica drži samo za samo izboćenje rebara a da je između prazan prostor. Uzeo sam fen i zagrijao kako bi se naljepnica omekšala. Sad se rebra vide Cool i naljepnica drži cijelom površinom.
Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Ned Sij 08, 2006 6:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E da ta maketa mi je prva maketa koju radim nakon 10tak godina stanke.
Natrag na vrh
mskukan
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 08, 2006 8:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fen je jako dobra stvar, samo treba biti oprezan. Ne smije se fenirati blizu tankih dijelova jer ce se u tren oka svinuti, zatim, ne smije se drzati dugo na maketi, nego malo drzati, malo maknuti itd.
Ovaj dekal na slici je primjer jako tvrdog i debelog dekala kakvi i inace jesu tamiya dekali, (mislim na ovu malu traku sa brojem) koji je savrseno presao preko neravnina uz pomoc prije svega fena. Imao sam omeksivac koji nije uspio u potpunosti prevuci dekal pa sam na kraju fenirao, samo operz veliki da ne zeznes cijelu maketu.

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma