Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Molim pomoć
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Shadow
Gost
PorukaUpisano: Uto Jul 24, 2007 6:08 pm    Naslov poruke: Molim pomoć Citiraj ovaj komentar

Pošto sam novi u svemu tome imam par pitanja vezana uz rad kompresora.

- da li ti jeftiniji kompresori kupljeni u Pevecu i dr. rade buku konstantno ili samo dok pune bocu?
- ako rade buku samo dok pune koliko treba da napuni bocu od 24 l. Radi se o Einhellu koji ima 2ks
- koliko se može sa napunjenom bocom špricati ( minute, sati ili???)

Unaprijed hvala na odgovorima.
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Uto Jul 24, 2007 6:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Posto si novi, bilo bi ljepo da se predstavis, al ajd... valjda je ovako "u rebra" bolji sistem...

- samo dok pune bocu

- oko minute do dvije

- ovisi o izlaznom pritisku, recimo par minuta konstantnog spricanja

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Shadow
Gost
PorukaUpisano: Uto Jul 24, 2007 6:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

-izlazni pritisak od 2 bara
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Uto Jul 24, 2007 7:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Shadow Napisao/la:

Pod uvjetom da ti nigdje na spojevima ne pusta zrak, kako rekoh, par minuta..... Ponesto ovisi i o airbrushu, odnosno dizni koja je na njemu, koliko ona zraka guta....

Natrag na vrh
Shadow
Gost
PorukaUpisano: Uto Jul 24, 2007 7:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na odgovorima.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Jul 25, 2007 10:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Daj si truda i pogledaj još barem 10 topic-a na ovu temu, da ne pokrećemo opet slične rasprave o kompresorima...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Ice Demon

Član od: 26 Pro 2006
Mjesto: Marija Bistrica
PorukaUpisano: Čet Kol 02, 2007 2:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reaper Napisao/la:
Shadow Napisao/la:

Pod uvjetom da ti nigdje na spojevima ne pusta zrak, kako rekoh, par minuta..... Ponesto ovisi i o airbrushu, odnosno dizni koja je na njemu, koliko ona zraka guta....

Oprostite sto ozivljavam temu, no moze se debelo vise od par minuta farbat. Napunis i nemas brige, jos ti ostane.

Vega 1000, 2.5 konja kompresor... Farba ko ludo.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site MSN Messenger
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Kol 02, 2007 9:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Duljina rada sa komprimiranim zrakom prije svega ovisi o zapremnini kompresione posude, a svakako i o vrsti dizne na air-brushu i o izlaznom tlaku. Važno je, naravno koliki tlak izdržava posuda-na manjim kompresorima je to obično do 10 Bar. Prema tome bi u posudi zapremnine 24l bilo stlačeno 240l zraka. U cijevima i ventilima kompresora je isto ponešto stlačenog zraka. Izlazni tlak kod prskanja se obično kreće od 1,5-2 Bar. Uvijek je potrebno namjestiti izlazni ventil na željeni tlak. Pri tome treba znati i da je tlak nešto niži na izlazu iz air-brusha jer tlak padne u cijevi koja dovodi zrak u brush. Heavy dizna zasigurno troši više zraka od fine dizne-o tome ovisi koliko se troši l/min. Dakle, može se konstantno raditi bar od oko 10 do 15min. Mislim da efektivni rad po jednoj boji na maketi ne prelazi 2-3 min prskanja zajedno sa čišćenjem, pa zraka ima sasvim dovoljno...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Čet Kol 02, 2007 12:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slazem se.... samo bih dodao jos par stvari u tu jednadzbu, koje takodjer utjecu na vrijeme raspolozivo za farbanje jednim punjenjem.

Prva je svakako to da je potrebno definirati o kakvom se farbanju radi. Kod klasicnog prelazenja povrsine, trosi se jako malo zraka, odnosno postotak uzalud potrosenog zraka je minimalan. Pod "uzalud potrosenim zrakom" podrazumjevam sav onaj zrak koji prolazi kroz airbrush a ne tjera boju kroz diznu - dakle nista ne farba.

Preshading, postshading, razna detaljiranja, freehand kamuflaze ili kakvi oversprayevi su obrnuta situacija. Tu je postotak potrosenog zraka puno veci nego boje. Drugim rijecima, (a to je barem sistem kojim ja radim i koji meni daje najbolje rezultate) - trigger je stalno stisnut, zrak konstantno prolazi kroz aribrush, na zeljenim mjestima se boja dozira laganim povlacenjem triggera. Znaci, trosi se ogromna kolicina zraka i pokoja kap boje. Naravno, ima majstora koji ne moraju raditi na ovaj sistem i takve fine stvari rade u jednom potezu (automatski pritiskaju triger da puste zrak i povlace ga da doziraju boju), samo sumnjam da ijedan pocetnik ima tu kontrolu nad airbrushem - tako da mislim da stoji tvrdnja da su to operacije koje trose velike kolicine zraka.

Druga stvar je svakako "default setting" na koji je kompresor podesen. Drugim rijecima, pored podesavanja izlaznog pritiska, koji mora biti konstantan, jednom namjesten nesmije varirati, postoji i onaj default minimalni pritisak koji bez obzira na preostalu kolicinu zraka u spremniku pali kompresor.

Znaci, ako imamo 24l zraka stlacenih na 8 bara (maximum za manje kompresore), kompresor ce se kad postigne maximalni tlak ugasiti. Procesom trosenja zraka, kompresor nece mirovati dok preostali pritisak padne na 2 bara (pod pretpostavkom da je to izlazni tlak koji smo namjestili), vec se po defaultu pali na (najcesce kod takvih kompresora) 4,5 ili 6 bara, te ponovo pumpa do maksimalnih 8 ili 10..... Bez obzira sto je ostalo doovljno pritiska i kolicine zraka u boci da bi kompresor mogao raditi u "praznom hodu", namjesten je tako da se pali i stalno odrzava pritisak uz boci na unaprijed definiranom tlaku, kako rekoh, najcesce izmedju 4 i 6 bara.

Naravno, ovo ovisi od kompresora do kompresora, nacinu koristenja airbrusha, puno je tu varijabli da bi se dao generalni zakljucak... No, uzmimo kao primjer da cete napuniti 24l zraka na pritisak od 8 bara, iskljuciti kompresor kompletno (tako da u ni jednom trenutku samostalno ne pocme puniti bocu), s izlaznim tlakom od 2 bara, uz uvijet da nigdje nista ne pusta - slazem se da je vrijeme autonomnog rada oko 10 minuta, s time sto morate racunati da ce dio zraka ipak biti "bacen" jer ce pritisak biti premali da bi uspjesno farbali (znaci kad padne ispod onih 1,5 ili 1 bara).....

Isprike znalcima na netocnom koristenju izraza "tlak" i "pritisak" neda mi se razmisljati koji pojam tocno ide u koji kontekst, bitno je da ste me skuzili o cemu pricam... Wink

Natrag na vrh
st65uka

Član od: 06 Stu 2007
Mjesto: Auckland, NZ
PorukaUpisano: Sri Stu 07, 2007 9:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

--

st65uka: poruka promijenjena dana: Ned Tra 13, 2014 9:55 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Goran

Član od: 15 Lis 2005
Mjesto: Jastrebarsko
PorukaUpisano: Čet Stu 08, 2007 9:51 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

st65uka Napisao/la:
molim vas ako bi mi itko mogao objasniti (posto sam tek pocetnik) korist i koristenje airbrush-a! HVALA!!! Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation

http://www.youtube.com/watch?v=47q8F4P-hDo

Evo, pogledaj ovaj link.
Slika govori više od tisuću riječi.
Internet je blažena stvar. Wink

PorukaUpisano: Sub Stu 17, 2007 11:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

--

st65uka: poruka promijenjena dana: Ned Tra 13, 2014 9:55 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Stu 17, 2007 2:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

st65uka Napisao/la:
da sada sam saznao nesto... hvala
citao sam komentare ostalih pa neznam ima li uopce smisla kupiti airbrush starter class od revell-a...
onda bi li mi bilo bolje nastaviti skupljati lovu za revell standard class i kompresor ili da za pocetak kupim ovaj starter class...
i nije mi jasno jeli bilo koja boja moze biti koristena ili samo ona revell airbrush color Question Question Question Question
oprostite ako to vec negdje pise ovo sam napisao u zurbi Wink
a imali koje prednosti standard class od starter class i koliko bi me to kostalo,a inace sam slab s lovom... Crying or Very sad

Po meni je bolje uložiti (prišparati) nešto više novaca i preskočiti Starter class.Ali to je individualno.A koristiti možeš sve vrste boja koje se koriste u maketarstvu.Mijenjaš sredstvo za razrijeđivanje ovisno o vrsti boje.
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Sub Stu 17, 2007 4:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Preskoci starter, stvarno ne vrijedi ni tih 100kn koliko kosta, osim ako ga ne uparis sa nekom vegom ili slicnim, pa starter koristis za prljave poslove.

Samo bih dodao, airbrushem mozes spricati bilo koju vrstu boje koja postoji, a moze se razrijediti dovoljno da je ab fino rasprsuje a da sama boja ne gubi svoja osnovna svojstva. Tip boje nebitan, samo pravilno razrijedi odgovarajucim razrijedjivacem i nemas brige....

Natrag na vrh
st65uka

PorukaUpisano: Sub Stu 17, 2007 7:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

--

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma