Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Čet Jul 19, 2007 8:51 pm Naslov poruke: srpski T-55A,rat na Kosovu 1999. |
|
|
Ovaj tenk sam napravio ima već oko mjesec dana.Pošto nisam imao vremena zbog dosta obaveza,vukao mi se dugo po radnom stolu ali sam ga konačno završio za natjecanje "REOPLAN 2007" koje smo mi iz mak Reoplana organizirali 23.6. u Splitu.Tenk je Tamiya T-55A 1/35 s dosta dorade i detaljiranja,dodatnom opremom,dodanom antenom sa srpskom zastavom,novim nosačem antene i sanducima i brojnim ruksacima koje sam scratchao od raznih setova da bi ličili na one koje je koristila JNA,kasnije na kosovu VJ.
Ukratko jako puno posla i uloženog truda,na kraju se isplatilo-tenk je na REOPLAN-u 2007 osvojio 1. mjesto u kategoriji "oklopna vozila 1/35".
TENK T-55A,VOJSKA JUGOSLAVIJE,NIŠKI KORPUS,RAT NA KOSOVU 1999. GOD.
Fotka ispod-vidljiv je bijeli 5-znamenkasti identifikacijski broj koji je VJ dodjeljivala svojim tenkovima.Inače ovaj T-55A predstavlja poljsku varijantu i nju je JNA,kasnije i Miloševićeva VJ označavala kao seriju 19,što znači da su prve 2 znamenke broja s kupole 19,ali našao sam barem 10ak snimaka ispremiješanih serija,tako da npr serija 19 dobije broj iz serije 20 i obratno,tako sam i ja učinio:
Na fotki ispod se vidi dodan redenik s mecima na DŠKM mitraljezu,Tamiya nije dala u setu ni R od redenika pa sam se morao sam snaći i detaljirati:
Obratite pažnju na fotki ispod na maskirnu shemu tenkistinog kombinezona.Naime radi se o maskirnoj shemi u JNA označavanoj kao M-89,dok su je kasnije u VJ preimenovali u M-93.sastoji se od 3 različite nijanse zelene,smeđe i crne,karakteristična za sve srpske vojske tokom domovinskog rata,rata u bosni,rata na Kosovu.Namučio sam se dok sam je izradio i imao sam košulju u toj maskirnoj shemi tako da sam radio po uzorku.Evo rezultata,ispala mi je kao prava,ali je ružnaaaaaa i kričava da te oči zabole :
Obratite pažnju na fotku ispod,dodatna oprema kakvu su srbi masovno tovarili na svoje 55ice tokom čišćenja kosova od albanskih terorističkih grupa.Ja sam se poslužio raznim setovima čije sam ruksake zatim modificirao da bi odgovarali onakvima kakve jje koristila JNA i kasnije VJ:
Na fotki ispod,dodana zamotana vreća za spavanje,ili ti ga "ćebe" kako su to "oni" zvali :
Još jedan blizak prikaz maskirne sheme Vojske Jugoslavije M-93:
Eto to je to,oni koji su bili na natjecanju u Splitu prije mjesec dana mogli su ga vidjeti,a koji niste nadam se da vam se sviđa  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Jul 19, 2007 9:02 pm Naslov poruke: |
|
|
A šta da ti kažem - još san ga vidia uživo...
Još jedan čarobni pripravak iz tvog laboratorija, čista maketarska alkemija, ali ovde iz plastike nastaje zlato!!!
Ne znam što da više pohvalim - možda najviše pristup koji te izdvaja od svih, volju i trud...
A naravno i slobodoumnost - pravo osvježenje
Čestitam !!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Čet Jul 19, 2007 10:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Neću hvaliti jer nema potrebe. Sve se vidi.
Zato ću prigovoriti...ali samo na jedan jedini detalj. Lice tog Srbina...ok je ali može bolje. Mislim da će se i autor makete složiti sa mnom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Jul 19, 2007 11:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: | Neću hvaliti jer nema potrebe. Sve se vidi.
Zato ću prigovoriti...ali samo na jedan jedini detalj. Lice tog Srbina...ok je ali može bolje. Mislim da će se i autor makete složiti sa mnom. |
pa od dobrog uvijek postoji bolje ...s licem sam htio simulirati neobrijanost,čađu po licu od sudjelovanja u borbi itd..zato djeluje toliko "nemanekenski" u licu,ali dojam ionako ovisi o oku promatrača,stoga cijenim tvoje mišljenje  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alex
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 271 | | Mjesto: Toronto,Kanada |
|
Upisano: Pet Jul 20, 2007 12:09 am Naslov poruke: |
|
|
Skidam kapu!
Ko pravi 100%
Koju si osnovnu boju koristio? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Jul 20, 2007 12:59 am Naslov poruke: |
|
|
| Alex Napisao/la: | Skidam kapu!
Ko pravi 100%
Koju si osnovnu boju koristio? |
TNX !!osnovna boja je REVELL SM 362 s oko 15% dodane bijele,uspoređivao sam je s par stvari koje su bojane u originalnu JNA SMB i identična je,naravno posvijetlio sam je zbog scale effecta  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Jul 20, 2007 8:26 am Naslov poruke: |
|
|
Puno truda a i rezultat je izvanredan.Čestitam.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Pet Jul 20, 2007 8:30 am Naslov poruke: |
|
|
Pogledajt izložbu u Mimare: Kako nabit kompleks maketarima u Hrvata! Ja ga isto vidio uživo. A šta reć...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Jul 20, 2007 8:50 am Naslov poruke: |
|
|
prekrasno! kolika ti je kolekcija? bilo bi ih lijepo sve vidjeti na skupnoj fotki  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Jul 20, 2007 10:17 am Naslov poruke: |
|
|
Vidio sam ga uživo i maketa je zaista odlična. Mogu jedino komentirati dva detalja, a na koje sam ti ukazao i na natjecanju u Splitu. To je već spomenuto lice tenkista i srpska zastava. Na tvom bi mjestu malo ublažio boje na licu figure, posebno oko očiju (spojene obrve i sl..). To je lako izvedivo, a znam da ti to nije problem, jer su ti lica figura iračkih tenkista koje sam isto vidio daleko efektnija. Zastava je malo pre-šablonska. Trebao bi je drugačije formirati da pregibi "vijorenja" ne budu tako nestvarno pravilni. Znam da sam možda cjepidlaka, ali bi sa tim malim izmjenama od izvrsne makete napravio vrhunsku. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Jul 20, 2007 1:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| CROmagnon Napisao/la: | prekrasno! kolika ti je kolekcija? bilo bi ih lijepo sve vidjeti na skupnoj fotki  |
ako ne računak stare makete koje ne smatram dobrima onda samo ovaj T-55,irački Type-69,i još u izradi par maketa;)!Ali kolekcija polako raste čim imam slobodnog vremena  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Jul 20, 2007 2:32 pm Naslov poruke: |
|
|
iskreno, jedva čekam da vidim još kojeg  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Pet Jul 20, 2007 3:49 pm Naslov poruke: |
|
|
A sad, Ali dušo, otkrij ekipi kako si uopće napravio zastavu. Od čega i kojom tehnikom. Mnogima će biti zanimljivo, a ja se ne bi htio miješati kraj tebe živog.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Jul 20, 2007 4:53 pm Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: | A sad, Ali dušo, otkrij ekipi kako si uopće napravio zastavu. Od čega i kojom tehnikom. Mnogima će biti zanimljivo, a ja se ne bi htio miješati kraj tebe živog.  |
od papira a4,na njemu isprintana na laserskom printeru u boji srpska zastava,presavijena na pola,namazana ljepilom za papir s unutarnje strane i omotana oko tanke žice od nehrđajućeg čelika,zatim dok je ljepilo mokro formirana u položaj koji sam htio i lakirana airbrushom mat lakom od humbrola.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Jul 20, 2007 11:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Pošto te svi hvale evo i pohvala sa moje strane .
Vidio ga uživo i stvarno izgleda prva liga .
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|