Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Tank Ta 152 ( ili poznatiji kao Fockewulf)

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
mislav

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 10:13 pm    Naslov poruke: Tank Ta 152 ( ili poznatiji kao Fockewulf) Citiraj ovaj komentar

Evo makete s kojom sam se igrao zadnja 3 mjeseca. Maketa je Dragon, 1:72. Inace detaljna ali ''pain in the ass'' za slaganje ( sve treba sto puta pripasivati na mjesto ). Malo sam se poigrao s maketom; otvorio motor, dodao nesto zica, pojaseve, topove od igala za injekcije, pomaknuo elerone... Spirala na spinneru je rukom farbana, farbana je i JG 301 defence of the reich traka.

imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 10:27 pm    Naslov poruke: Re: Tank Ta 152 ( ili poznatiji kao Fockewulf) Citiraj ovaj komentar

dobro izgleda.... jel to ona dragonova maketa u kojoj dobijes resin motor i PE set?
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 10:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobar je! Very Happy Imam istu maketu i istina je da je muka za sastavljanje...Samo mi se boje čine malo tamne ili je to do fotografije? Malo mi je i nelogično što nije pomaknuto kormilo pravca, kad su već krilca, jer se upravljačke površine zakreću po određenoj logici... Confused
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
ZacP

Član od: 30 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 11:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
...Malo mi je i nelogično što nije pomaknuto kormilo pravca, kad su već krilca, jer se upravljačke površine zakreću po određenoj logici... Confused

Kormilo smjera se pomiče pedalama, a krilca (kormilo nagiba) palicom, tak da tu nema automatike.
Ono na kaj bi trebalo paziti je da se krilca (kormilo nagiba) ne pomiču simetrično, nego je uvijek veći otklon krilca koje ide gore, dok je manji otklon krilca koje ide dolje. Kad bi se krilca micala simetrično, os okretanja bila bi van trupa aviona, a to ne bi bilo dobro. Ova priča posebno vrijedi za starije/sporije avione.
Također, na avionima koji nemaju hidraulično/električno pokretanje upravljačkih površina, kormilo visine obično biva spušteno (gravitacija) ako nije nečim učvršćeno ili ako palica nije učvršćena. Naime, kormilo visine neće samo od sebe stajat horizontalno. Cool
F. William Engdahl "Stoljeće rata" - pročitati
Natrag na vrh
mskukan
Gost
PorukaUpisano: Čet Sij 05, 2006 12:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ZacP Napisao/la:

Također, na avionima koji nemaju hidraulično/električno pokretanje upravljačkih površina, kormilo visine obično biva spušteno (gravitacija) ako nije nečim učvršćeno ili ako palica nije učvršćena. Naime, kormilo visine neće samo od sebe stajat horizontalno. Cool

A u kojem slucaju kormilo visine stoji gore? Samo kada je učvšćeno ili ima još neka magučnost?
Natrag na vrh
Mtech

Član od: 23 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Sij 05, 2006 1:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izgleda super i to ne kazem zato jer mi je to najljepsi propelerac vec zato jer je ODLICNO napravljen , svaka cast !!!
Natrag na vrh
ZacP

PorukaUpisano: Čet Sij 05, 2006 1:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mskukan Napisao/la:

A u kojem slucaju kormilo visine stoji gore? Samo kada je učvšćeno ili ima još neka magučnost?

Ja sam vidio slučaj da je palica potegnuta maksimalno prema sjedalu i vezana pojasom.
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Čet Sij 05, 2006 2:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uskoro mislim raditi Sopwith Camela... Znači li to da ću kormilo oboriti na oba krila?
mislav

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Sij 05, 2006 9:37 am    Naslov poruke: Re: Tank Ta 152 ( ili poznatiji kao Fockewulf) Citiraj ovaj komentar

imwhoim01 Napisao/la:
dobro izgleda.... jel to ona dragonova maketa u kojoj dobijes resin motor i PE set?

Dobijes PE set ali ga je koma koristiti jer ti treba kovacki cekic za savinuti metale. Motor nije resin, nego obicna plastika.
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Sij 05, 2006 10:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ZacP Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
...Malo mi je i nelogično što nije pomaknuto kormilo pravca, kad su već krilca, jer se upravljačke površine zakreću po određenoj logici... Confused

Kormilo smjera se pomiče pedalama, a krilca (kormilo nagiba) palicom, tak da tu nema automatike.
Ono na kaj bi trebalo paziti je da se krilca (kormilo nagiba) ne pomiču simetrično, nego je uvijek veći otklon krilca koje ide gore, dok je manji otklon krilca koje ide dolje. Kad bi se krilca micala simetrično, os okretanja bila bi van trupa aviona, a to ne bi bilo dobro. Ova priča posebno vrijedi za starije/sporije avione.

Hvala na stručnoj informaciji-ja sam napisao varijantu pokretanja upravljačkih površina koja se najčešće vidi na fotografijama, pa sam mislio da tu ima logike... Obično se vidi u situaciju: ako je krilce podignuto na desnom krilu, onda je,naravno, spušteno na lijevom, a kormilo pravca zakrenuto u smjeru lijevog spuštenog...Kormilo visine je, naravno, gotovo obavezno oba prema dolje, kao i flapsovi kod npr. Bf 109 ili P-51...Ovo sa razlikom otklona krilaca nisam znao Embarassed čovjek se uči dok je živ...
Natrag na vrh
ZacP

PorukaUpisano: Ned Sij 08, 2006 6:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

0viking0 Napisao/la:
Uskoro mislim raditi Sopwith Camela... Znači li to da ću kormilo oboriti na oba krila?

Daj malo pojasni pitanje. (...kormilo oboriti na oba krila? Confused Question )
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Sij 08, 2006 7:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ZacP Napisao/la:
0viking0 Napisao/la:

Daj malo pojasni pitanje. (...kormilo oboriti na oba krila? Confused Question )

vjerovatno je mislio na stražnja krila (visinska, neznam kako se zovu)
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma