Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

T-55 kod Udbine
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Lip 27, 2007 9:33 am    Naslov poruke: T-55 kod Udbine Citiraj ovaj komentar

Evo par fotografija koje sam snimio u blizini Udbine kod Jošana. Tenkovi veterani postavljeni kao ukras uz "staru" cestu Zagreb-Split.

Group build - Metal finish battle

Grunf: poruka promijenjena dana: Sri Lip 27, 2007 3:25 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Lip 27, 2007 9:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo prijatelju, dali si slikao gornje ploče gdje su hladnjaci i motor?
Natrag na vrh
chemical_ali
Gost
PorukaUpisano: Sri Lip 27, 2007 10:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

inače ovo je t-55 poljske proizvodnje,samo su mu skinuli prednju lijevu alatnu kutiju s kupole,ali vide se nosači na kojoj su bili.dobre fotke..tnx grunfe Wink
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Sri Lip 27, 2007 10:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne, nisam se penjao na njih. Stao sam na brzinu uz cestu i opalio par fotki. Temperatura je bila 36 stupnjeva, a i dijete mi je bilo u autu, pa nisam imao vremena. Vjerojatno bi se opekao na usijanu površinu tenkova. Fotografije sa druge strane tenkova nisu baš nešto jer mi je sunce blještalo u aparat baš sa te strane. Svakako ću pokušati napraviti još koju fotografiju kad budem opet tuda prolazio. Zanima me da li netko zna kojoj su postrojbi pripadale ove 55-tice i koje je značenje ovih bijelih brojeva na prednjoj ploči. jesu li to formacijski brojevi ili označavaju tenkove za otpis? Inače, nisam nigdje na tenkovima zamijetio oznaku neke jedinice ili šahovnicu.
Turistima su ti tenkovi očito zanimljivi. Dok sam snimao, zaustavila su se još dva auta ( Češka i Njemačka registracija ) i ljudi su ih fotografirali.

Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Sri Lip 27, 2007 1:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Grunfe, jako lijepo. Napokon se i kod nas netko sjetio staviti eksponate. U Izraelu se npr. na svakome mjestu bitnom (bitka, pogibija vojnika i sl.) za njihovu drzavu i vojsku stavljajuju slicni eksponati...
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Sri Lip 27, 2007 3:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da se radi o nekom od sporednih od ulaza u zračnu bazu u Udbini, ali nisam siguran. Tenkovi su 10-tak metara od ceste i tu je i mala bijela rampa, ali nigdje u blizini nema ni straže ni vidljivog vojnog objekta, a ni neke table sa zabranom. Tenkovi u stvari flankiraju ulaz na put koji preprječuje ta rampa. Samo selo Jošani je par min. vožnje od mjesta gdje su tenkovi. Svakako se isplati zaustaviti i pogledati.

Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Lip 27, 2007 6:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Zanima me da li netko zna kojoj su postrojbi pripadale ove 55-tice i koje je značenje ovih bijelih brojeva na prednjoj ploči. jesu li to formacijski brojevi ili označavaju tenkove za otpis? Inače, nisam nigdje na tenkovima zamijetio oznaku neke jedinice ili šahovnicu.
Turistima su ti tenkovi očito zanimljivi. Dok sam snimao, zaustavila su se još dva auta ( Češka i Njemačka registracija ) i ljudi su ih fotografirali.

Po načinu obilježabvanja rekao bih da je prva iz 111.Br.(04111), a druga je sigurno iz 2.G.Br.(014). Taj bijeli broj na frontalnoj ploči si otprilike pogodio, znači da je za otpis.

chemical_ali Napisao/la:
inače ovo je t-55 poljske proizvodnje,samo su mu skinuli prednju lijevu alatnu kutiju s kupole,ali vide se nosači na kojoj su bili.

Ne bih bio tako siguran....
Na prve dvije slike je sigurno "češka" pedesetpetica, jasno se vide zavareni učvrščivači za držače cijevi za zrak koji se montiraju prilikom urona. Taj mali detalj nemaju ni poljski ni ruski T-55A.

Shot with C5050Z at 2007-06-27

Shot with C300Z,D550Z at 2007-06-27

Shot at 2007-06-27
To što spominješ kutiju sa alatom na lijevoj strani kupole se montira na sve T-55A, a nije karakteristika samo poljsko proizvedenih, to ne bih naveo da se nisam u ratu nagledao pedesetpetica, a da se pohvalim i probao sam ga voziti. Postojale su male razlike u samim kutijama nastale štancanjem lima, ali se one ne vide, ako se stvarno ne nasloniš na kupolu i gledaš na vrstu pregiba. Vjerujem da nije ni bilo slučajeva da su se izmješale u radionicama pri skidanju. Način vješanja kod čeških i poljskih tih kutija je isti, no kod rusa su se pričvrščivale na okomito postavljene osigurače, poljak i čeh te osigurače imaju postavljene vodoravno.

Shot at 2007-06-27

Shot with C100,D370 at 2007-06-27
Na trečoj i četvrtoj fotki je ruska proizvodnja, vide se zavareni držači kutije koja se pričvrščuje na kupolu. Ta kutija je standardna na svim T-55A, a na kupolu je došla nakon postavljanja dodatnoga rezervara na desni blatobran i jasno nedostatka mjesta.

Shot at 2007-06-27
Postoji nekoliko malih detalja kojima možemo razlikovati češku od poljske proizvodnje, to su neki mali pričvrščivači na koje se spajaju dijelovi za savladavanje vodenih prepreka, a svakako najuočljivija razlika na gornjoj ploči tijela tenka, otvor iznad filtera zraka, gdje jedino kod poljskih su spojnice (panti) okrenuti straga, poput starih T-54. Ruska i češka verzija toga poklopca se otvara prema van, u desno.

Shot at 2007-06-27

Shot at 2007-06-27
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Lip 28, 2007 10:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast Tiger na detaljnom objašnjenju Very Happy -sad sam nešto naučio. Prvom prilikom kad budem opet prolazio kraj Udbine posnimit ću i još detalja.

Natrag na vrh
Rommel
Gost
PorukaUpisano: Čet Lip 28, 2007 4:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast na objašnjenju!!!!!!! Wink
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Sri Stu 05, 2008 5:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo još slika dotičnih tenkova. Snimio sam ih poodavno, ali su već bili prebojani u neku nemuštu zelenu boju. U međuvremenu su dobili i nekakvu kvazi-kamuflažu. Šteta što nisu obnovljeni u svojim pravim bojama. Nadam se da će sad svi moći iskoristiti slike kao reference i da će biti lako odrediti porijeklo ovih T-55. Slike idu po redu-prvo tenk koji stoji lijevo, a zatim koji stoji desno kad se gleda sa ceste.

Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sri Stu 05, 2008 6:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Evo još slika dotičnih tenkova. Snimio sam ih poodavno, ali su već bili prebojani u neku nemuštu zelenu boju. U međuvremenu su dobili i nekakvu kvazi-kamuflažu.

Koja si ovo zapravo dva tenka snimio?
Tamo su postavljena četiri tenka, dva su pred službenim ulazom u vojarnu "Josip Jović" i ti se ne vide s ceste kad se putuje cestom Split _Zagreb, treba skrenuti prema Udbini, i postoje dva koja su iza žice (u stvari rampe) na pomoćnom ulazu, uz samu cestu, i ti se vide s ceste, zapravo, nemoguće ih je ne vidjeti.
Pretpostavljam da su to ova dva.
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Sri Stu 05, 2008 10:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
Evo još slika dotičnih tenkova. Snimio sam ih poodavno, ali su već bili prebojani u neku nemuštu zelenu boju. U međuvremenu su dobili i nekakvu kvazi-kamuflažu.

Koja si ovo zapravo dva tenka snimio?
Tamo su postavljena četiri tenka, dva su pred službenim ulazom u vojarnu "Josip Jović" i ti se ne vide s ceste kad se putuje cestom Split _Zagreb, treba skrenuti prema Udbini, i postoje dva koja su iza žice (u stvari rampe) na pomoćnom ulazu, uz samu cestu, i ti se vide s ceste, zapravo, nemoguće ih je ne vidjeti.
Pretpostavljam da su to ova dva.
Ova dva druga, koja su uz samu cestu. Mislio sam da je to vidljivo iz teksta i fotografija u mom prvom postu.

Natrag na vrh
MiGac

Član od: 31 Svi 2008
PorukaUpisano: Sri Stu 26, 2008 10:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Par mojih koje sam nacinio pocetkom godine...

Natrag na vrh
domagoj

Član od: 26 Lip 2006
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Čet Ruj 24, 2009 11:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pitanje...
dakle na ovim dolje slikama su očito dva različita tenka, s drukčijim oblikom otvora (mrežica). Ovi manji otvori ( na vrhu slike)su različiti, kod prvog (lijevi - gdje je spušten poklopac) mrežica je "upuštena" u oklopnu ploču i nije pravilan kvadrat, a drugi tenk ima izbočenu pravokutnu mrežicu.
Tamiya je očito napravila maketu ovog drugog modela s ispupčenom kvadratnom mrežicom.
Jel može netko reći koji je to model? Rus, Poljak, Čeh? Zašto je različit od svega što sam vidio?
Naravno da imam Tamiya maketu i već sam mislio da je Tamiya fulala jer sve reference koje imam ne pokazuju taj drugi tip.
Ovdje sam prvi put našao da taj tip stvarno postoji i da nisu fulali, pa me zanima što je to....

o
Grunf Napisao/la:
Evo još slika dotičnih tenkova. Snimio sam ih poodavno, ali su već bili prebojani u neku nemuštu zelenu boju. U međuvremenu su dobili i nekakvu kvazi-kamuflažu. Šteta što nisu obnovljeni u svojim pravim bojama. Nadam se da će sad svi moći iskoristiti slike kao reference i da će biti lako odrediti porijeklo ovih T-55. Slike idu po redu-prvo tenk koji stoji lijevo, a zatim koji stoji desno kad se gleda sa ceste.

Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Pet Ruj 25, 2009 6:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav Domagoj, ako scrolaš prema gore vidjeti ćeš post gdje sam pokušao objasniti neke razlike. Tamiya je napravila rusku varijantu, poput ove sa druge sličice, a ova gornja sličica je češka proizvodnja.
No nije ni Tamiya bezgrešna, ali neću cjepidlačiti.
Maketa je najbolja u ponudi T-55, ruska izrada dakako.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma