Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 6529 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lip 15, 2007 10:41 am Naslov poruke: Revell 1/48 Me 163B-0 Comet V 41 |
|
|
Ovo je raketni Messerschmitt Me 163B-0 V 41 na kojemu je izveden prvi borbeni let tog neobičnog zrakoplova. Maketa je Trimaster u Revellovom pakiranju ( istu maketu pakira i Dragon ). Maketu sam započeo raditi prije ( nećete vjerovati! ) 8 godina i nakon slučajnog pada na pod sam je odložio u kutiju i zaboravio. U međuvremenu sam nabavio novog kojeg namjeravam napraviti kao serijski B-1 sa gomilom aftermarket dodataka. Ova maketa je zamalo završila u kanti za smeće-pitot cijev je npr. rekonstruirana iz 3 komada... nakon što sam nabavio Kagero knjigu/ set oznaka za tri njemačka asa, među kojima je i Wolfgang Spate, poželio sam napraviti njegovog legendarnog crvenog Cometa i sjetio se davno zaboravljene makete. Oznake su kombinirane od Techmodovog seta koji se dobije sa Kagero publikacijom ( kodna slova), Revellovih balkenkreuz-a, Aero-masterove svastike i oznaka za gorivo C i T po sistemu snađi se, jer su Revellove pogrešne. Boja je MM RLM Rot, kakvom je kratko bio obojan ovaj avion. Postoji više interpretacija oznaka na ovom Cometu, jer ne postoji njegova fotografija, nego samo svjedočanstva pilota i mehaničara o njegovom izgledu. Ja sam se kod izrade makete vodio označavanjem drugih prototipova, a posebno vrlo fotografiranog V 45 PK+QP. Maketa je više-manje OOB, osim par detalja kao što su antene, 20mm topovi napravljeni od igala i skije za slijetanje koja je brušena da odgovara varijanti B-0. Ostale dorade se odnose na repozicioniranje pitot cijevi i dorade nekih detalja panelizacije. Podloga je napravljena od lesonita, papira i malo static-grass-a.
Nadam se da vam se sviđa... _________________
OOOMMMM OOOMMMM... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 2818 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lip 15, 2007 11:29 am Naslov poruke: |
|
|
Meni se sviđa!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pet Lip 15, 2007 12:27 pm Naslov poruke: |
|
|
I meni! Fino je ispao, kad uzmes u obzir sve....!  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dekybomber
 | | Član od: 11 Jul 2006 | | Poruke: 959 | | Mjesto: Osijek |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Lip 15, 2007 3:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Stvarno je lijep  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 733 | |
|
Upisano: Pet Lip 15, 2007 5:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odlicno izvedeno Grunfe! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Hokum
 | | Član od: 26 Lip 2006 | | Poruke: 233 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lip 15, 2007 6:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| dekybomber Napisao/la: | | odličan rad,uvijek me razvesele njemački mlazni avioni iz ww2. |
Ovaj je ipak bio raketni
Odlican rad |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Perando II
 | | Član od: 20 Pro 2006 | | Poruke: 321 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pet Lip 15, 2007 11:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Stvarno interesantno.
Mene zanima kako si nanosio lak.
Koja vrsta, koliko ruka, kojim redosljedom. Pitam zato jer mi se čini dosta sjajan a površina glatka, a ja to nemogu dobit  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sub Lip 16, 2007 10:09 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala svima! Bojao sam lak sljedećim redosljedom: MM akrilni sjajni lak, dekali, sjajni lak samo preko dekala, wash, MM polusjajni lak. Razrijeđivao sam sa malo obične vode i alkohola. Omjer laka i vode sa alkoholom je "odokativni"-ja nikad ne patim od točnih omjera, nego miješam po osjećaju. Finiš je polusjajni jer je crvena boja na taj avion bila svježe nanesena dan prije leta, pa je još nova... _________________
OOOMMMM OOOMMMM... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alex
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 267 | | Mjesto: Toronto,Kanada |
|
Upisano: Ned Lip 17, 2007 2:46 am Naslov poruke: |
|
|
Odlicno i pedantno napravljena maketa!
Sve mi se svidja od kompozicije sa podlogom do
sjajno izglancanog vjetrobrana i panelizacije. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Lip 17, 2007 9:59 am Naslov poruke: |
|
|
šteta jedino što nisi malo popravio spoj trupa kod korjena krila. baš sam gledao neke fotke i to netko ostavlja kao liniju panela a netko ne, pa sam malo čeprkao i našao da je to zapravo nevidljivo ili jako malo vidljivo
i bila bi velika fora da si možda probao malo se igrati sa oznakama, jer su one vjerojatno maskirane prije farbanja crvene.naravno,vjerojatno, ali sve je moguće...bio bi super efekt
podsjeća me malo podloga na mojege hehe
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=2278&highlight=komet |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Ned Lip 17, 2007 2:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Još jednom hvala.. , a što se tiče primjedbi Liseca, i ja sam svjestan da se puno toga moglo još doraditi ili drugačije izvesti na toj maketi. To je bio nepretenciozni projekt uređivanja stare oštećene makete sa kojim sam dosta zadovoljan. Što se tiče označavanja ovog aviona sve su spekulacije, jer nema fotografije. Načitao sam se dosta mišljenja raznih autora i nagledao rekonstrukcija izgleda, pa je ovo moje viđenje svega, da ne kažem pjesnička sloboda.. Kad budem radio sljedeće projekte vezane za Comet dat ću si više truda...Podloga je napravljena za 2 sata rada i vrlo je univerzalna. Rubovi svih aerodroma izgledaju vrlo slično. _________________
OOOMMMM OOOMMMM... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Lip 17, 2007 3:04 pm Naslov poruke: |
|
|
ma super je podloga
kakvi su detalji iznutra? taj mi je "veliki" komet već dugo trn u oku |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Lip 18, 2007 10:37 am Naslov poruke: |
|
|
Što se tiče makete ona je dosta dobra, a i nema neke prave alternative. Dragon još i daje jetkane dijelove, a vidio sam da ima i pakiranje sa resinskim motorom. Unutrašnjost kokpita je prilično dobra. Gotovo da i nema potrebe za resinom, posebno ako je zatvoriš. Ja sam ostavio kokpit OOB, osim detalja dvije šipkice koje drže oklopno staklo i ručke za otvaranje kabine koje sam napravio od spru-a. Pojaseve sam dobio kao dekale, pa sam ih samo obojao u prikladnu boju. Uz malo wash-a i dry-brusha kokpit izgleda sasvim prihvatljivo. Ako bi ga radio otvorenog, onda bi ga ipak trebao obogatiti. Sam poklopac kabine sam polirao (kao što je to Alex primijetio), jer nije bio baš kristalno proziran, a i dosta je debeo. Unutrašnjost prostora za skiju i njezin mehanizam su isto vrlo dobro napravljeni, ali sam imao dosta gnjavaže kod uklapanja. Osim toga u Revellovoj sastavnici je pogrešno pokazan položaj i nagib tog mehanizma. Sa maketom se dobiju i ljestve ( dosta rudimentarne) za penjanje i dosta dobar pilot u pozi penjanja u kokpit. Dekali su dosta lijepi, ali su stensili dimenzija kao za 1/32! Tu su još i neke pogreške kod oznaka i detalja za jednu od ponuđenih opcija označavanja ( onu sa brojem na repu ), ali to je uz postojeću dokumentaciju sve popravljivo. Neki servisni otvori na krilima su pogrešno pozicionirani i treba premjestiti pitot cijev bliže korjenu krila. kako sam već prije rekao, imam još jednog u 1/48 u čiju ću izradu uložiti više truda, a i jednog 1/72 (Academy) kojega mislim staviti na dioramu... _________________
OOOMMMM OOOMMMM... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grega X
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 359 | |
|
Upisano: Pon Lip 18, 2007 2:41 pm Naslov poruke: |
|
|
| DOBAR! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|