Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Spreman za muzej
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Sri Svi 03, 2006 11:00 am    Naslov poruke: Spreman za muzej Citiraj ovaj komentar

Evo par fotki topeka koji je spreman za vojni muzej .
Ovih dana ja vjerijatno već preseljen .
Pošto nisam siguran o čemu je riječ svaki komentar je
dobrodošao .

Very Happy Very Happy Very Happy

Bebonja: poruka promijenjena dana: Sri Svi 30, 2007 11:36 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
TISO

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Kujnce vojvodina Štajerska
PorukaUpisano: Sri Svi 03, 2006 11:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam siguran. Možda Sovjetski protivtenkovski top BS-3 Question
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Čet Svi 04, 2006 11:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ljep topić!

PS: kada će se otvoriti muzej nestrpljiv sam!!!! Smile
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Čet Svi 04, 2006 12:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa i mene to zanima .
Ali pravih informacija nema .

Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
r.i.s.t.a.

Član od: 21 Tra 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Uto Svi 23, 2006 9:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa jel' ovo M-84 "Nora"...? Neka ranija verzija rekao bih, jer su kasniji modelil imali štit sa valovitim gornjim delom.

Mnogo liči na rusku D-20 haubicu, ali nije čudno jer je "Nora" i nastala od nje - pre svega je stavljena nova duža cev.

D-20 neće biti iako ju je JNA imala u naoružanju, ako ni zbog čega drugog ono zbog dužine cevi (i štit je drugačiji).

A BS-3 sigurno nije, nema šanse. On pre svega ima po dva točka sa svake strane, i to bi se na ovom ovde modelu videlo na osovini.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
nsetina
Gost
PorukaUpisano: Sri Svi 24, 2006 3:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nece biti Nora.
M-46, 130 mm top, nedostaju povratnici trzaja sa gornje strane cijevi i plinska kocnica, pa malo cudno izgleda. (naravno i kotaci Very Happy )
Natrag na vrh
r.i.s.t.a.

PorukaUpisano: Sri Svi 24, 2006 6:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nsetina Napisao/la:
Nece biti Nora.
M-46, 130 mm top, nedostaju povratnici trzaja sa gornje strane cijevi i plinska kocnica, pa malo cudno izgleda. (naravno i kotaci Very Happy )

A, ne ne, neće biti. M-46 ima potpuno drugačiji zatvarač - onaj "žljeb", ne znam kako to da nazovem, je kod njega sa strane a ne odozgo kao kod ovog topa. Štit je sličan, ali ne isti - kod točkova ima male "produžetke" unazad, nije ovako skroz ravan kao ovaj. Dalje, M-46 ima hidrauliku i iznad i ispod cevi, a ovaj ima samo gore (rekao bih da dole ni nema mesta).

Ovaj top ima zatvarač takoreći isti kao ruska D-20 haubica, to i duga cev naveli su me na zaključak da je možda "Nora" u pitanju.

Dobre fotke artiljerije, naročito ruske: http://www.thetankmaster.com/artillery.asp

r.i.s.t.a.: poruka promijenjena dana: Pet Svi 26, 2006 1:31 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
suba
Gost
PorukaUpisano: Pet Svi 26, 2006 1:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ovo vam je M-46 od 152mm, u prilicno nesklopljenom stanju!
kako je kod mene zapisano oznaka je M-46-86....
ocigledno je da su zbog tih radova na sredjivanju poskidani skoro svi delovi koji se skidaju.

steta sto su fotke ovakve 'neutralne' pa se ne vidi dobro njegova velicina i jos par sitnica koje bi pomogle laksoj identifikaciji Smile

pozdrav,
suba
Natrag na vrh
r.i.s.t.a.

PorukaUpisano: Sub Svi 27, 2006 1:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

suba Napisao/la:
ovo vam je M-46 od 152mm, u prilicno nesklopljenom stanju!
kako je kod mene zapisano oznaka je M-46-86....
ocigledno je da su zbog tih radova na sredjivanju poskidani skoro svi delovi koji se skidaju.

To bi onda faktički bila cevka od M-46, a sve ostalo koliko mogu da vidim od haubice D-20. I to cevka "prerezana" na 152mm...?

Pa ko pravi tog bastarda?!?
Natrag na vrh
Hans von Konig
Gost
PorukaUpisano: Čet Lis 19, 2006 8:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To ti je top 130 mm koji broj nikad nisam zapamtio al sam pucao i takvoga na vojnom poligonu kod Slunja a takve je boje bio samo jedan u Bjelovaru dosao je frisko obojan 2003. dok sam sluzio vojsku.
Natrag na vrh
falanga92

Član od: 20 Lis 2006
PorukaUpisano: Pet Lis 20, 2006 2:06 pm    Naslov poruke: Rumunj Citiraj ovaj komentar

Pozdrav !

Prenosim riječi stručnjaka za pitanja topništva u HV

To je rumunjski T-130, u HV je nosio oznaku M-63 (nemoj pitati zasto bas M-63, to nitko ne zna). Na ovim slikama vidim da mu fale hidraulicna kocnica trzanja i povratnik cijevi, zatim plinska kocnica na ustima cijevi, ne vidim ni izravnjac, a nema ni lopata krakova. Naravno, nema ni kotaca.

Izgleda jako slicno TH-152 mm D-20, ali je zamjenjivost dijelova apsolutno nikakva. Isto tako ovaj top isto tako nema nikakve veze sa ruskim T-130 mm M-46, osim sto mu je cijev balisticki jednaka, sto znaci da koriste isto streljivo i iste tablice gadjanja.

Na slican nacin je napravljenja NORA (friziranjem komponentivD-20), tako da ona ima jaci donji i gornji lafet, te izrazito pojacane sprave elevacije i pravca cijevi (sto je bila velika mana ovog "Rumunja", puzno kolo sprave elevacije je odlazilo nakon 200 - 300 metaka), kao i jaci protutrzajuci sustav.

Postoji jos i rumunjski T-152 mm, kod nas je imao oznaku M-94, a izgleda kao ovaj T-130 na steroidima, ako ga vidis samog ne mozes prepoznati razliku izmedju 130 i 152 (jedan od mojih majstor u remontu je morao uzeti "subler" (pomicno mjerilo) kako bi se osobno uvjerio da je promjer cijevi 152 mm, a ne 130 mm i da ga ja ne zafrkavam i da je to novi top kojeg jos nije vidio).

Ovo kaj veli r.i.s.t.a. na maketarskom forumu:
Quote:

Citat:
M-46 ima potpuno drugačiji zatvarač - onaj "žljeb", ne znam kako to da nazovem, je kod njega sa strane a ne odozgo kao kod ovog topa.

Ako sudjelujes u raspravi, slobodno mu reci da se taj zlijeb na topu zove zadnjak cijevi i u njemu je smjesten zatvarac .

To je od njega, pozdrav ! Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grega X

Član od: 09 Stu 2005
PorukaUpisano: Pet Lis 20, 2006 3:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A gdje su kotači? Laughing
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Hans von Konig
Gost
PorukaUpisano: Pet Lis 20, 2006 7:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kolko se ja razumjem a ja se jako dobro razumjem skinuli su ih.

Grega X Napisao/la:
A gdje su kotači? Laughing
Natrag na vrh
r.i.s.t.a.

PorukaUpisano: Pet Lis 20, 2006 8:34 pm    Naslov poruke: Re: Rumunj Citiraj ovaj komentar

falanga92 Napisao/la:
Pozdrav !

Prenosim riječi stručnjaka za pitanja topništva u HV

To je rumunjski T-130, u HV je nosio oznaku M-63 (nemoj pitati zasto bas M-63, to nitko ne zna).

Ahhh, najzad je razjašnjeno o kom oruđu se ovde radi!!
Vidi se da se u konstrukciji pošlo od D-20, ali onda se dalje ništa ne slaže sa naširoko poznatim topovima Smile

Lepo, još jedna misterija je razrešena na OMF!
Natrag na vrh
Iceman
Gost
PorukaUpisano: Sub Lis 21, 2006 10:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bebonja, što je ono na četvrtoj slici odozgo na lijevoj strani, sa probušenom gumom? Confused Question
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma