Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2444 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Pro 18, 2005 1:02 am Naslov poruke: MiG-21 bis HRZ |
|
|
Molio bih ako bilo tko ima fotografije ili linkove o dotičnom avionu s maskirnom shemom da ih tu stavi jer ću uskoro svog u 1/32 preurediti u HRZ verziju pa mi je svaka fotografija dobrodošla.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
|
Upisano: Ned Pro 18, 2005 5:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na odličnim linkovima, dosta je pomoglo.
A sada najvažnije pitanje: da li itko zna točne oznake Model master ili Revell boja za ove 3 boje koje mi trebaju? Ako netko od vas ima tako obojanog MiG-a, koje ste boje koristili i od kojeg proizvođača?
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZacP
 | | Član od: 30 Lis 2005 | | Poruke: 355 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
|
Upisano: Ned Pro 18, 2005 6:36 pm Naslov poruke: |
|
|
| ZacP Napisao/la: | | Vidi kako bi ti se uklopile boje FS24172, FS26306 i FS25352. |
Gdje mogu kupiti te boje? Koji je to proizvođač? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Pro 18, 2005 8:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Gdje mogu kupiti te boje? Koji je to proizvođač? |
Model Master  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
|
Upisano: Ned Pro 18, 2005 10:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Kakve su to oznake za MM boje s 5 znamenki i FS? Prvi put čujem za to.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Pro 18, 2005 11:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Nije to oznaka MM boja nego američki Federal Standard. Pogledaj ako MM proizvodi boje koje su blizu navedenim FS brojevima. Prvi broj (ako se dobro sječam) označava sjaj boje i nije ti važan za nabavu jer ionakao moraš prelakirati maketu radi naljepnica.
Lp!
Marko |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Pro 22, 2005 2:55 pm Naslov poruke: |
|
|
u oznaci FS34079
"FS" oznacava "federal standard" (nebitno)
Prvi broj oznacava sjajnost boje: 1 - sjajno, 2 -polumat - 3 -mat
Drugi broj oznacava vrstu boje (.. 4 - zelene boje, 5 -plave, 6 - sive...)
Zadnja tri broja oznacavaju svjetlinu (000 najtamnije, 999 najsvjetlije)
To je jednostavno objasnjenje, no ima tu i razlika u tonu boje unutar iste grupe...
Ovo sam sve napisao ne da se pravim pametan, nego jer mi se cini da spomenuta tri koda nisu bas OK. Niti jedan od drugih brojeva (vrsta boje) ne oznacava smedju (ona je oznacena brojem 0, koliko se ja sijecam). ispravite me ako sam u krivu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
|
Upisano: Čet Pro 22, 2005 5:11 pm Naslov poruke: |
|
|
| Jel bi netko znao koje bi bile točne oznake tih boja od MM-a ili Revella npr? Ili možda moram miješati boje? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Pro 22, 2005 9:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| Timmy Napisao/la: | | Jel bi netko znao koje bi bile točne oznake tih boja od MM-a ili Revella npr? Ili možda moram miješati boje? |
Slusas li ti mene uopce ?!!!!
Sta, kad ti netko kaze koje su to boje, ti ces bespogovorno poslusati, otici u ducan, kupiti, nanjeti te boje na maketu.. ? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Pro 22, 2005 10:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Damir Napisao/la: | | Timmy Napisao/la: | | Jel bi netko znao koje bi bile točne oznake tih boja od MM-a ili Revella npr? Ili možda moram miješati boje? |
Slusas li ti mene uopce ?!!!!
Sta, kad ti netko kaze koje su to boje, ti ces bespogovorno poslusati, otici u ducan, kupiti, nanjeti te boje na maketu.. ? |
Ne, nego će Timmy kao novi maketar željan znanja i usvajanja vještina pokušati skupiti što više potrebnih informacija na zadanu temu (boja), saslušat će mišljenje nekolicine maketara spremnih da mu pomognu svojim savjetom i informacijama, a onda će donjeti vlastiti zaključak, i pokušati obojati maketu što vjernije.
Timmy, da bi se moglo donekle točno obojati bilo koju maketu potrebno je pokušati saznati toćnu kodnu oznaku boje prema određenom standardu, bilo FS standardu ili RAL-u ili RLM-u ili nekom drugom, a onda trebaš pogledati da li neki od proizvođaća boja (koje su raspoložive na našem tržištu) proizvodi potrebnu boju. Ako ne proizvodi, onda trebaš pokušati doći do uzorka odgovarajuće boje (ima više naćina za to) i prema tom uzorku onda zamješaj odgovarajući boju koristeći MM ili Revell boje, ili neke druge.
U krajnjoj liniji, da skratimo cijelu priću, izaberi neku kolor fotku tog zrakoplova, zanemari činjenicu da proces štampanja kolor fotografija ili web editiranja iste, neminovno stvara pomak u spektru i dovodi do više ili manje netoćne prezentacije boje, i lijepo obojaj maketu shodno kolor fotki koju si odabrao. Kraj priče. Ti ćeš biti zadovoljan, a za ostale kaj te briga. Tematika odabira "točne boje" spada u domenu "never ending story" u maketarskom hobiju, neki nalaze zadovoljstvo u višemjesećnom traženju "apslolutno točne boje" i na kraju potroše svu energiju na tom segmentu, i maketa ostaje nedovršena. Drugi pak shvate da negdje treba povući liniju u pjesku, i nakon par tjedana istraživanja kreću u akciju na osnovi do tada prikupljenih infornacija o boji. Takav pristup pruža više zadovoljstva većini, a to je i je svrha maketarstva, jer je to hobby a ne olimpijska disciplina. Opusti se i uživaj, svaki drugi pristup vodi u frustraciju.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Pro 22, 2005 10:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| Žach Napisao/la: |
U krajnjoj liniji, da skratimo cijelu priću, izaberi neku kolor fotku tog zrakoplova, zanemari činjenicu da proces štampanja kolor fotografija ili web editiranja iste, neminovno stvara pomak u spektru i dovodi do više ili manje netoćne prezentacije boje, i lijepo obojaj maketu shodno kolor fotki koju si odabrao. Kraj priče. Ti ćeš biti zadovoljan, a za ostale kaj te briga. Tematika odabira "točne boje" spada u domenu "never ending story" u maketarskom hobiju, neki nalaze zadovoljstvo u višemjesećnom traženju "apslolutno točne boje" i na kraju potroše svu energiju na tom segmentu, i maketa ostaje nedovršena. Drugi pak shvate da negdje treba povući liniju u pjesku, i nakon par tjedana istraživanja kreću u akciju na osnovi do tada prikupljenih infornacija o boji. Takav pristup pruža više zadovoljstva većini, a to je i je svrha maketarstva, jer je to hobby a ne olimpijska disciplina. Opusti se i uživaj, svaki drugi pristup vodi u frustraciju.  |
Apsolutno se slazem sa ovim. Na netu mozes naci bar nekoliko dobrih fotki nasih migova, malo "odsacaj", zamijesaj od nekih boja koje imas ili kupi one koje ti se cine najslicnijima (pa ih malo posvijetli bijelom, potamni crnom.. i to je to). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
|
Upisano: Čet Pro 22, 2005 10:59 pm Naslov poruke: |
|
|
2 Damir> ma slušam tebe ali želim imati 1000 različitih informacija i stajališta i od toga ću odabrati jednu koja mi najviše odgovara jer mi je taj MiG jedna od najdražih maketa i još pogotovo što će imati hrvatske oznake na sebi.
A najviše mi je krivo što mi je to bila jedna od prvih maketa pa možeš misliti kako izgleda.
Za sada imam već dosta fotografija pa mislim da će biti ok.
2 ŽacH> He he, točno to.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|