Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Pro 13, 2005 5:39 pm Naslov poruke: Traka za maskiranje |
|
|
Gdje se kod nas može nabaviti ovakva traka za maskiranje i koliko dođe otprilike?
Ili općenito, gdje se kod nas mogu nabaviti trake za maskiranje?
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 13, 2005 9:29 pm Naslov poruke: |
|
|
ja sam svoju kupio u pevecu po nesto manje od 10kn. ali sigurno ima u svim trgovinama sa građevinskim stvarima (baumax i sl.) vidio sam čak i u getrou...
jako korisna stvar  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 13, 2005 9:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| da, još kad bi bilo tamiyin masking tape za nabavit, bilo bi super... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 13, 2005 10:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| po slici, čini mi se da je riječ o običnoj pik traci, ima je u svakoj trgovini s bojama. A tamiya masking tape bih rado i ja... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 13, 2005 10:11 pm Naslov poruke: |
|
|
a po cemu je tamiya toliko bolja od ove obicne trake za maskiranje???  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Pro 13, 2005 11:15 pm Naslov poruke: |
|
|
| imwhoim01 Napisao/la: | a po cemu je tamiya toliko bolja od ove obicne trake za maskiranje???  |
Pa svi kažu da je Tamiyina nešto čudesno, neponovljivo i fantastično, ali ja nažalost još nisam imao priliku isprobati tu divotu...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Pro 14, 2005 9:15 am Naslov poruke: |
|
|
Ovo na slici je Tamiya širine 40mm, normalne pik trake su pod
a) predebele tako da rub koji ostaje nakon bojanja bude prejak
b) imaju ofucani ruba tako da crta nije savršeno ravne
c) imaju prejako ljepilo što može rezultirati skidanje donjeg sloja boje ili ostavljanjem ružnih fleka nakon skidanja
d) prežilave su i ne nalježu savršeno na neravnine
Sve ove nedostatke Tamiya nema ali naravno da i tu ima ljeka
1) kada špricaš preko trake uvijek špricaj pod kutom sa strane trake tako da se boja ne nakuplja na rubu
2) rubove odreži oštrim sklaperom
3) prije nego ih naljepiš na maketu traku par puta zaljepi i odljepi na staklo
4) ako pokrivaš kompleksne površine izreži traku na više dijelova
Da se izbjegne podljevanje uvijek prije boje prešpricajte jednu ruku sa bezbojnim lakom da začepi sve te pukotine, pusti da se osuši 10-ak minuta i onda špricaj boju, traku skini 5-10 min. nakon zadnjeg sloja boje da ne probije kroz trku i ostavi one ružne fleke.
Tamiya je ipak najbolji izbor, vjeruj mi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2447 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 14, 2005 10:39 am Naslov poruke: |
|
|
| Ok, meni konkretno traka treba za bojanje ruba automobilskog stakla kao što je na slikama prikazano. Ako slučajno malo boje pobjegne jel je to moguće pobrisati s nečim tipa aceton ili sl. a da mi se ne ošteti stakalce od makete? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 14, 2005 11:36 am Naslov poruke: |
|
|
U nedostatku Tamiya trake nabavi trake koje koriste autolimari pri farbanju automobila.Traka je nešto tanja, podatnija i ne ljepi se tako čvrsto kao ona građevinska, niti ostavlja vidljive tragove.Ako nešto i ostane skini sa Izopropanolom (Izopropil alkohol) koji ne smeta plastici. 
von Stuck: poruka promijenjena dana: Sri Pro 14, 2005 12:07 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Pro 14, 2005 11:49 am Naslov poruke: |
|
|
| Timmy Napisao/la: | | Ok, meni konkretno traka treba za bojanje ruba automobilskog stakla kao što je na slikama prikazano. Ako slučajno malo boje pobjegne jel je to moguće pobrisati s nečim tipa aceton ili sl. a da mi se ne ošteti stakalce od makete? |
E ovako, stakla su posebno osjetljiva, ja ih maskiram i isključivo bojam rukom (kistom) jer je najsigurnije, boju nemoj razrjeđivati i pazi da ne mackaš po spoju nego lagano guraj sa kistom do samog ruba trake, ako negdje procuri pričekaj da se malo stvrdne pa taj dio očisti sa ćačkalicom (ali pazi, jako pazi, da ne muljaš previše. Aceton zaboravi, preagresivn je i uništit će plastiku, krajnji izbor je razrjeđivač od boje koju si koristio, najbolje MM enemalke i njihov razrjeđivač. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|