Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Traka za maskiranje

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Pro 13, 2005 5:39 pm    Naslov poruke: Traka za maskiranje Citiraj ovaj komentar

Gdje se kod nas može nabaviti ovakva traka za maskiranje i koliko dođe otprilike?

Ili općenito, gdje se kod nas mogu nabaviti trake za maskiranje?

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Uto Pro 13, 2005 9:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja sam svoju kupio u pevecu po nesto manje od 10kn. ali sigurno ima u svim trgovinama sa građevinskim stvarima (baumax i sl.) vidio sam čak i u getrou...
jako korisna stvar Wink
Natrag na vrh
Herr Flick
Gost
PorukaUpisano: Uto Pro 13, 2005 9:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da, još kad bi bilo tamiyin masking tape za nabavit, bilo bi super...
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Uto Pro 13, 2005 10:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

po slici, čini mi se da je riječ o običnoj pik traci, ima je u svakoj trgovini s bojama. A tamiya masking tape bih rado i ja...
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Uto Pro 13, 2005 10:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a po cemu je tamiya toliko bolja od ove obicne trake za maskiranje??? Confused
Natrag na vrh
Zoki
Gost
PorukaUpisano: Uto Pro 13, 2005 11:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

imwhoim01 Napisao/la:
a po cemu je tamiya toliko bolja od ove obicne trake za maskiranje??? Confused

Pa svi kažu da je Tamiyina nešto čudesno, neponovljivo i fantastično, ali ja nažalost još nisam imao priliku isprobati tu divotu... Sad
Natrag na vrh
SasaJ
Gost
PorukaUpisano: Sri Pro 14, 2005 9:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo na slici je Tamiya širine 40mm, normalne pik trake su pod
a) predebele tako da rub koji ostaje nakon bojanja bude prejak
b) imaju ofucani ruba tako da crta nije savršeno ravne
c) imaju prejako ljepilo što može rezultirati skidanje donjeg sloja boje ili ostavljanjem ružnih fleka nakon skidanja
d) prežilave su i ne nalježu savršeno na neravnine

Sve ove nedostatke Tamiya nema ali naravno da i tu ima ljeka
1) kada špricaš preko trake uvijek špricaj pod kutom sa strane trake tako da se boja ne nakuplja na rubu
2) rubove odreži oštrim sklaperom
3) prije nego ih naljepiš na maketu traku par puta zaljepi i odljepi na staklo
4) ako pokrivaš kompleksne površine izreži traku na više dijelova

Da se izbjegne podljevanje uvijek prije boje prešpricajte jednu ruku sa bezbojnim lakom da začepi sve te pukotine, pusti da se osuši 10-ak minuta i onda špricaj boju, traku skini 5-10 min. nakon zadnjeg sloja boje da ne probije kroz trku i ostavi one ružne fleke.

Tamiya je ipak najbolji izbor, vjeruj mi.
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
PorukaUpisano: Sri Pro 14, 2005 10:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ok, meni konkretno traka treba za bojanje ruba automobilskog stakla kao što je na slikama prikazano. Ako slučajno malo boje pobjegne jel je to moguće pobrisati s nečim tipa aceton ili sl. a da mi se ne ošteti stakalce od makete?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Pro 14, 2005 11:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U nedostatku Tamiya trake nabavi trake koje koriste autolimari pri farbanju automobila.Traka je nešto tanja, podatnija i ne ljepi se tako čvrsto kao ona građevinska, niti ostavlja vidljive tragove.Ako nešto i ostane skini sa Izopropanolom (Izopropil alkohol) koji ne smeta plastici. Wink

von Stuck: poruka promijenjena dana: Sri Pro 14, 2005 12:07 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
SasaJ
Gost
PorukaUpisano: Sri Pro 14, 2005 11:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
Ok, meni konkretno traka treba za bojanje ruba automobilskog stakla kao što je na slikama prikazano. Ako slučajno malo boje pobjegne jel je to moguće pobrisati s nečim tipa aceton ili sl. a da mi se ne ošteti stakalce od makete?

E ovako, stakla su posebno osjetljiva, ja ih maskiram i isključivo bojam rukom (kistom) jer je najsigurnije, boju nemoj razrjeđivati i pazi da ne mackaš po spoju nego lagano guraj sa kistom do samog ruba trake, ako negdje procuri pričekaj da se malo stvrdne pa taj dio očisti sa ćačkalicom (ali pazi, jako pazi, da ne muljaš previše. Aceton zaboravi, preagresivn je i uništit će plastiku, krajnji izbor je razrjeđivač od boje koju si koristio, najbolje MM enemalke i njihov razrjeđivač.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma