Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Proizvođači maketa i odgovarajuće boje
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Pro 09, 2005 9:02 pm    Naslov poruke: Proizvođači maketa i odgovarajuće boje Citiraj ovaj komentar

Za Revell makete, namijenjene su Revell boje. Za Italeri su Model Master boje. Za Tamiyu, Tamiya boje. A boje kojeg proizvođača su za Trumpeter i Hasegawa makete i jel ih ima igdje za kupiti u ZG? Na žalost nemam ni jednu maketu od ta 2 proizvođača baš iz razloga jer nigdje nisam vidio u prodaji boje osim MM i Revella. A glupo mi je odokativno određivati boje za maketu.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Herr Flick
Gost
PorukaUpisano: Pet Pro 09, 2005 9:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja koristim sve boje na svim proizvođačima
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Pet Pro 09, 2005 9:11 pm    Naslov poruke: Re: Proizvođači maketa i odgovarajuće boje Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
A glupo mi je odokativno određivati boje za maketu.

Ne moras odokativno određivat boje. Postoje tablice za uspoređivanje boja raznih proizvođača.
Evo jedne:
http://www.airmodel.sk/english/topcolor.html
(ima i preglednijih Embarassed )
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Pet Pro 09, 2005 9:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo konkretan primjer: ako kupim Hasegawa ili Trumpeter maketu, kako mogu znati koja boja nekog drugog proizvođača odgovara oznaci u uputstvu makete? Jel Hasegawa i Trumpeter imaju vlastite boje ili se za njih koriste neke druge i kako se zovu?

Jel ima tko kakvu detaljniju tablicu boja?
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Pet Pro 09, 2005 9:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nikad nisam kupio ni hasegawu ni trumpetera, no vjerojatno pise u upitstvima od kojeg proizvođača koriste boje. a sad je pitanje od kojeg proizvođača?
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Pet Pro 09, 2005 9:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

imwhoim01 Napisao/la:
nikad nisam kupio ni hasegawu ni trumpetera, no vjerojatno pise u upitstvima od kojeg proizvođača koriste boje. a sad je pitanje od kojeg proizvođača?

E, pa to me zanima. Ajmo, Trumpeter i Hasegawa znalci...kojim bojama bojate svoje makete i kako pogoditi autentičnu boju?
Natrag na vrh
KatarII

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: ZGB
PorukaUpisano: Pet Pro 09, 2005 10:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Trump, Hasegawa i svi dalekoistocni navode u svojim uputstvima Gunze, sada poznatiji kao GSI Creos boje. u europi rijetke, pa su tablice konverzija neophodne... Smile
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Pet Pro 09, 2005 10:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

KatarII Napisao/la:
Trump, Hasegawa i svi dalekoistocni navode u svojim uputstvima Gunze, sada poznatiji kao GSI Creos boje. u europi rijetke, pa su tablice konverzija neophodne... Smile

E, super, ta mi je informacija trebala.

Ako imate još kakve linkove za tablice boja, samo stavljajte.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Pro 10, 2005 12:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije bitno od kojeg se proizvođača koriste boje-važno je da su autentične! Važno je znati koji je FS, RLM, RAL, BS...standard boje.
Natrag na vrh
Žach
Gost
PorukaUpisano: Sub Pro 10, 2005 1:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
imwhoim01 Napisao/la:

E, pa to me zanima. Ajmo, Trumpeter i Hasegawa znalci...kojim bojama bojate svoje makete i kako pogoditi autentičnu boju?

Iz mnogo razloga nije potrebno koristiti baš one boje koje navodi proizvođač makete u priloženim uputama:

- često su krivo navedene boje
- često baš boje tog proizvođaća nisu nabavljive
- često već imaš zamjenske boje u svojoj kolekciji
- često ćeš bojati sasvim desetu šemu bojanja

A ako se ipak držiš uputa, a nemaš te boje (Gunze npr.) onda konzultiraj usporedne tablice i pogledaj koje boje MM, Tamiya, Revell ili neka druga može adekvatno zamjeniti traženu Gunze boju.
Naravno, možeš i zamješati svoju vlastitu nijansu prema nekom od standarda (FS, RAL, ANA itd...), a koristeći referentne podatke i fotke (ali sa rezervom, jer kolor na fotkama je relativna kategorija).

U slućaju frke pitaj na ovom forumu za savjet.
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Sub Pro 10, 2005 2:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma važno mi je da maketa bude po bojama autentična stvarnom. Često sam morao posegnuti za fotografijama jer je bilo grešaka ko u priči (pogotovo kod Revella), a najviše mi se što se tiče grešaka pri označavanju boja zamjerio Italerijev M1 Abrams s resin dijelovima jer u uputstvima nije bilo gotovo ništa označeno koja je boja potrebna, a ono što je bilo označeno je bilo potpuno krivo. Mislim da još netko na ovom forumu ima tu maketu pa vjerujem da je i njega to iživciralo.

Ova tablica s bojama je odlična stvar. Sad konačno mogu kupiti neku Hasegawa ili Trumpeter maketu. Twisted Evil
Natrag na vrh
Žach
Gost
PorukaUpisano: Sub Pro 10, 2005 3:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
Ma važno mi je da maketa bude po bojama autentična stvarnom. Često sam morao posegnuti za fotografijama jer je bilo grešaka ko u priči (pogotovo kod Revella), a najviše mi se što se tiče grešaka pri označavanju boja zamjerio Italerijev M1 Abrams s resin dijelovima jer u uputstvima nije bilo gotovo ništa označeno koja je boja potrebna, a ono što je bilo označeno je bilo potpuno krivo. Mislim da još netko na ovom forumu ima tu maketu pa vjerujem da je i njega to iživciralo.

Ova tablica s bojama je odlična stvar. Sad konačno mogu kupiti neku Hasegawa ili Trumpeter maketu. Twisted Evil

Jasno da želiš da maketa bude autentično obojana, sukladno bojama zrakoplova, tenka i sl. čiju maketu radiš. Ali opet kažem, slijediti upute proizvođača za bojanje makete su najbolji način da to ne postigneš.

Dakle, zanemari, ili primi sa debelom rezervom upute bojanja, i posegni za referencama (internet ih je prepun). Onda ti je nebitno koje boje proizvođač navodi.

Prvo ustanovi koje boje je neki dio, pa pogledaš u tablicu, odabereš odgovarajuču boju. Ako nemaš, nabavi FS uzorke boja, pa češ moći svaku boju i sam zamješati prema potrebi i prema uzorku. Ako se ipak dokopaš odgovarajuće boje, odmah si napravi (obojaj) njezin uzorak na komadu plastike, i čuvaj ga, pa ćeš kasnije moći baš tu nijansu zamješati koristeći referentni uzorak i koristeći boje bilo kojeg proizvođaća.

Nije komplicirano kako zvući. Dobrodošao u svijet boja i nijansi, svaki prekaljeni maketar ima ponekad nočne more zbog izbora boje i straha da ne odabere pogrešnu nijansu. Shocked Ali i to ima svoje čari. Very Happy
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Pro 10, 2005 5:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da spomenemo još i jedan detalj. Boje treba i posvjetljavati u odnosu na mjerilo, a treba paziti i je li dotični zrakoplov ili tenk bio npr. izložen Cool uvjetima jakog sunca, pa je boja izblijedila...
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Sub Pro 10, 2005 7:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Da spomenemo još i jedan detalj. Boje treba i posvjetljavati u odnosu na mjerilo, a treba paziti i je li dotični zrakoplov ili tenk bio npr. izložen Cool uvjetima jakog sunca, pa je boja izblijedila...

Kako mislis posvjetljavati u odnosu na mjerilo?
Natrag na vrh
mislav

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Pro 10, 2005 9:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

imwhoim01 Napisao/la:
Grunf Napisao/la:

Kako mislis posvjetljavati u odnosu na mjerilo?

Dodavanjem bijele radi tzv. scale effect-a
Obicno dodajes u osnovnu boju oko 10% bijele za 1:48 mjerilo ili oko 20 % za 1:72. E sad, nekad ce ti to dovesti do pojave da vise gotovo i ne vidis razliku izmedju 2 maskirne koje si nanio na maketu, ako su bliske ( recimo dvije zelene ili sive ... )
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma