Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Tko je na slici?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1918. do 1941.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Lucky
Gost
PorukaUpisano: Pon Ožu 26, 2007 9:41 pm    Naslov poruke: Tko je na slici? Citiraj ovaj komentar

Još jedna zanimljiva fotka.Malo sam smanjio fotku da se lakše otvara.
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ožu 27, 2007 1:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hanriot H.320 ...
Aaaaa... TKO, a ne ŠTO je na fotki?
Nemam pojma.

bTW. Lijepo se na ovoj fotki naziru detalji motora i stajnog trapa. Ajd mi je pošalji na mail u malo većoj rezoluciji ako ti nije problem.
Tnx, Srećko!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Lucky
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 27, 2007 2:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nema problema prijatelju stiže večeras.Inače imam još jednu sliku gdje je više osoba kod aviona ali malo me zeza postavljanje pa ću probati večeras. Wink
Natrag na vrh
Lucky
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 27, 2007 10:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo i druge fotke.
Natrag na vrh
falanga92

Član od: 20 Lis 2006
PorukaUpisano: Sri Ožu 28, 2007 11:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam tko ili što, ali čini mi se da znam gdje.

Ova fotografija je sudeći prema brdima u pozadini snimljena u Mostaru !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Lucky
Gost
PorukaUpisano: Sri Ožu 28, 2007 11:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

falanga92 Napisao/la:
Ne znam tko ili što, ali čini mi se da znam gdje.

Ova fotografija je sudeći prema brdima u pozadini snimljena u Mostaru !

Jel si siguran da je to u Mostaru.Naime meni nije poznato zato pitam.
Natrag na vrh
falanga92

Član od: 20 Lis 2006
PorukaUpisano: Sri Ožu 28, 2007 12:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovako izgleda pogled sa aerodroma Rodoč-Jasenica.

Prvo u pozadini su padine Podveležja, a sasvim desno se vidi jedan od vrhova planine Velež koja je pokrivena snijegom.
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ožu 28, 2007 12:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...A avion na slici je Fizir Wright.
Natrag na vrh
Lucky
Gost
PorukaUpisano: Sri Ožu 28, 2007 1:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

falanga92 Napisao/la:
Ovako izgleda pogled sa aerodroma Rodoč-Jasenica.

Prvo u pozadini su padine Podveležja, a sasvim desno se vidi jedan od vrhova planine Velež koja je pokrivena snijegom.

Dakle Mostar.Međutim da li zna netko ime pilota koji je trebao pilotirati avionom koji je trebao prebaciti kralja stare juge u London? Wink
Natrag na vrh
peacemaker

Član od: 10 Jul 2009
PorukaUpisano: Pon Jul 13, 2009 12:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pilot koji je odvezao kralja Petra II sa aerodroma u Nikšiću u izbjeglištvo u Grčku ( kasnije je kralj sa vladom prvo izbjegao na Bliski istok , tek nakon toga u London ) sa pratnjom je bio kapetan Ivo Dominko.

O njemu nemam više podataka, samo sam negdje pročitao da su piloti više puta uzlijetali sa nikšićkog aerodroma prevozeći ministre, generale , oficire , članove obitelji, razne državne dužnosnike , a zatim se nakon što bi ih prebacili na odredište, ponovo se vraćali u Nikšić po druge. Aviona , ako i pilota nije bilo dovoljno da bi svi otišli u isti mah pa su piloti nekoliko puta se vraćali po u Nikšić po nove izbjeglice , ali i sanduke sa zlatom i drugim dragocjenostima. To nije bila baš jednostavna misija, pošto su Nijemci znali presretati avione i obarati ih.

U jednom takvom povratku kapetan Dominko je ukrcao generala Borivoja Mirkovića ( uz Dušana Simovića glavnog organizatora puča 27.03.1941. ) , ministra Marka Dakovića i još neke druge . U isti avion je bilo ukrcano i nekoliko sanduka sa zlatom, međutim kako se sve radilo na brzinu i u panici da na naiđu Nijemci sanduci nisu bili pravilno raspoređeni u avionu. Na putu u Grčku ih je presreo jedan njemački lovac i zapucao na njih, kako bi se spasili pokušali su sletjati na jednu ledinu u Grčkoj no prilikom slijetanja došlo je do proklizavanja sanduka sa zlatom i kod dodira sa tlom avion se raspolovio , a sanduci su usmrtili ministra Dakovića, a generalu Mirkoviću su slomili obje noge, što je za njega bilo izuzetno teško pošto je prije nekoliko godina doživio avionsku nesreću zbog koje je trpio povremene bolove, i zbog koje je ostao invalidom. Ostali su preživjeli nesreću.

O daljnoj sudbili kapetana Ive Dominka ne znam baš puno. Mislim da sam pročitao da je kao pilot savezničkih aviona poginuo na zadatku, no za to nemam nikakvih dokaza pa mislim da bi to trebalo dodatno provjeriti.[/quote]
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1918. do 1941. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma