Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| r.i.s.t.a.
 | Član od: 21 Tra 2006 | Poruke: 322 | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Uto Velj 20, 2007 6:15 pm Naslov poruke: Mornarički izviđač |
|
|
Naleteh na fotografiju ovog pripadnika Ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije, i ono što mi je privuklo pažnju je da ima značku mornaričkog vazduhoplovnog izviđača KJ (SHS), ali ujedno i pilotsku značku Čehoslovačke!
Zna li neko o kome se radi, i kakva je priča oko ove dve značke (kvalifikacije)?
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | Član od: 03 Stu 2006 | Poruke: 1791 | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Uto Velj 20, 2007 8:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Nemam pojma tko je poštovani gospodin...no, zurke na curama su mrak.  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Velj 20, 2007 11:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Čehoslovačko ratno zrakoplovstvo je u Kraljevini Jugoslaviji imalo jedno vrijeme vojnu misiju, koja je u Boki Kotorskoj isprobavala hidroverzije nekih njihovih aviona, od čega je najpoznatiji slučaj Letov Š.328V.
Prije toga su testiranja hidro verzije Aera A.29 rađena na rijeci Vltavi, no Čehoslovački proizvođači su htjeli ispitivati svoje avione u morskim uvjetima radi mogućeg izvoza, čime bi proširili tržište svojoj industriji i za zemlje kojima trebaju hidroavioni.
To je moguće razlog nošenja ovakvih oznaka, no može biti i nešto drugo. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | Član od: 23 Stu 2005 | Poruke: 1886 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 21, 2007 12:26 am Naslov poruke: |
|
|
Moguće je to deda od Stanzera, pardon "gosta" ...
Sori na OT, nisam mogao izdržati ...  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Tomica
| Član od: 16 Sij 2007 | Poruke: 51 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 21, 2007 8:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Dragi prijatelji!
Fotografije na kojima se nalazi ovaj čovjek pojavile su se na zagrebačkom sajmu antikviteta početkom ljeta 2003. godine. Ja sam uspio kupiti samo četri jer ih je trgovac prodavao po dosta visokoj cijeni, a i prije mene su otišle one najzanimljivije sa zrakoplovima koje nisam uspio ni vidjeti. Trgovac je smatrao nazinimljivijim one na kojima se ovaj časnik nalazi u njemačkoj mornaričkoj odori. Mislim da se radilo o nekoliko desetina fotografija.
Ne znam njegovo ime ali analizom fotki ipak sam došao do nekih podataka. Naime, ovaj čovjek je imao brata koji je bio časnik kopnene vojske, po struci vezist. Na prvoj slici vidite dvojicu braće, jednog u mornaričkoj, drugog u odori časnika kopnene vojske. Prema tekstu na poleđini fotografija je snimljena u Zagrebu 20. listopada 1929. godine. Pretpostavljam kako su časnik i njegov brat rodom iz Zagreba ili okolice.
Zatim imam fotku ovog mornaričkog časnika, sad sa činom poručnika fregate, u svečanoj odori izvan stroja na vlastitom vjenčanju s gospođom koja se na Ristinoj fotki nalazi njemu s desne strane. Fotka je nastala u nekoj primorskoj ambijentaciji (vide se palme u parku i zidovi starog grada). Nastala je negdje oko 1930. i na njoj ovaj časnik također nosi novi izviđački znak KJ i čehoslovački pilotski.
Zatim imam fotku identičnu Ristinoj na čijoj poleđini piše "Valjevo u oktobru 1931." koja je očito nastala nakon njegovog vjenčanja, pretpostavljam da su oko njih ženini roditelji, baka i sestra.
I konačno imam fotku ovog istog čovjeka u odori Kriegsmarine, s kapom telericom za više časnike (činovi između Korvettenkapitan do Kapitan zur See) snimljenu između 1941. i 1945. Pretpostavljam kako je ovaj časnik bio pripadnik mornaričke legije koja je djelovala u Crnom moru. Časnika s ovako visokim činom je u mornaričkoj legiji bilo svega par. Stoga, ako je ova pretpostavka točna, ovaj bi čovjek mogao biti Andro Vrkljan, Stjepan Rumenović ili Josip Sesseglia. Kako ne raspolažem komparativnim materijalom, ne usuđujem se to tvrditi kategorički. Možda netko može pomoći?
Pogledjate par linkova o Hrvatskom pomorskom sklopu:
http://www.axishistory.com/index.php?id=5019
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=49288&postdays=0&postorder=asc&start=15&sid=e0cbbfb45c7f8c59dde95b2b222e9a88
Što se tiče čehoslovačkog pilotskog znaka poznato mi je da njegovo nošenje nije bila rijetkost među starijom generacijom pilota i izviđača vojnog i mornaričkog zrakoplovstva. Primjerice, nosio ga je Miroslav Navratil 20-tih godina (vidi Mikićevu knjigu). Također imam nekoliko fotki s mornaričkim pilotima snimljenim početkom 30-tih koji nose isti znak. Koji je tome uzrok, nije mi poznato. |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| Član od: 08 Svi 2007 | Poruke: 450 | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Ned Svi 20, 2007 2:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Dakle, kad sam pregledao svoj arhiv, mogu iskljuciti kapetana Vrkljana, jer je on sasvim drugacije izgledao, a imao je podmornicku i ronilacku specijalizaciju, za razliku od Josipa Sesseglie, koji je bio diplomirani hidroizvidjac i imao "vazduhoplovnu specijalizaciju". Inace je zavrsio III. klasu vojno-pomorske akademije u Gruzu (1928.).
Za Rumenovica imam manje podataka, jer je on doduse postao porucnik bojnog broda I. klase 17.12.1928., ali je penzioniran vec 25.3.1932. Tako je de facto iz penzije dosao u sastav Mornarice NDH i poslije zamijenio kapetana Vrkljana kao zapovjednika Pomorske Legije na Crnom Moru.
Znaci, ako treba birati izmedju njih trojice, onda je najvjerojatniji kandidat Josip Sesseglia (pisan i Seselja, po Vuku), promaknut tek 1940. u cin porucnika bojnog broda II. klase. Andro Vrkljan je 1941. vec bio kapetan fregate. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| Član od: 08 Lis 2005 | Poruke: 908 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Svi 20, 2007 4:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja se dobro sjećam tih fotki na Britancu i imena Josip Sesseglia. Na žalost, fotke sa zrakoplovima nisam vidio... _________________ Uviek napried! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Tomica
| Član od: 16 Sij 2007 | Poruke: 51 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 21, 2007 10:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlično dečki, riješili smo još jedan detaljić naše vojne prošlosti.
Raspolažem s nekoliko detalja o Sesseglianom aktivnošću. Svojedobno je jedan bivši pripadnik mornaričke legije, izvjesni Mažuranić, u Hrvatskom domobranu ispričao jednu epizodu u vezi sa Sessegliaom.
On je tijekom druge polovine 1943. i prve polovine 1944. bio zapovjednik 23. flotile lovaca na podmornice od ukupno 12 brodova. Nosili su oznake Uj 2301 do 2312. Postrojba je rabljena vrlo intenzivno, tako da su njihovi lovci na podmornice plovili po čitavom Crnom moru, svugdje gdje su se pojavljivale sovjetske podmornice, osobito oko Constanze, Eupatoria, Sevastopolja i ispred Bospora. Uporište flotile nalazilo se u Constanzi. S obzirom na kakvoću brodova i opremu kojom su raspolagali, flotila je imala dosta uspjeha u protupodmorničkoj borbi. Potopili su četiri sovjetske podmornice. Postoji i fotografija jednog njihova broda na čijem su zapovjednom tornju ucrtane siluete dviju podmornica – kao znak pomorskih pobjeda.
Jedan od zadataka tih brodova bio je u pratnji drugih brodova ili konvoja brodova. Zanimljivo je kako su barem u četiri navrata, između 24. ožujka 1944. i 21. travnja 1944. godine, izveli iz luke Constanza i otpratili na put prema Turskoj brodove sa židovskim izbjeglicama iz Rumunjske. Oni su, bez njemačkog odobrenja i znanja, emigrirali u Palestinu. Zasluga za ovaj human čin pripisuje se Sesseglii.
Zna li tko što je dalje bilo s njime?
Tomica |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 5322 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Svi 22, 2007 8:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Znam da nije tema ,ali pošto već spominjete te Uj-2301 - 2312 brodove mornaričke legije ,a kažete da ste vidjeli i fotke. Mene zanima dal su to neki spedijalizirani brodovi il tek preinačeni/mobilizirani ribarski brodovi? _________________ Poky |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
|
Upisano: Uto Svi 22, 2007 11:24 pm Naslov poruke: |
|
|
To su bili tzv. "Kriegsfischkutteri", de facto brodovi gradjeni u ratne svrhe u ogromnom broju (cak i u Svedskoj za Njemacku), ali po uzoru na mirnodopski projekt njemackog ribarskog kutera. U ulozi lovaca podmornica dobili su oznake "UJ" (za U-Bootjäger = lovac podmornica) i brojeve ovisno o pripadnosti flotili (ovdje je u pitanju bila 23. flotila). Postoje jako dobri nacrti a ima i fotografija bas hrvatskih lovaca. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | Član od: 24 Lis 2005 | Poruke: 7768 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Svi 23, 2007 9:37 am Naslov poruke: |
|
|
Alaska Napisao/la: | To su bili tzv. "Kriegsfischkutteri", de facto brodovi gradjeni u ratne svrhe u ogromnom broju (cak i u Svedskoj za Njemacku), ali po uzoru na mirnodopski projekt njemackog ribarskog kutera. U ulozi lovaca podmornica dobili su oznake "UJ" (za U-Bootjäger = lovac podmornica) i brojeve ovisno o pripadnosti flotili (ovdje je u pitanju bila 23. flotila). Postoje jako dobri nacrti a ima i fotografija bas hrvatskih lovaca. |
Da li možeš podijeliti s nama koju fotografiju ili nacrt tih brodova? _________________
Group build - Metal finish battle |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 1476 | |
|
Upisano: Sri Svi 23, 2007 3:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Hajde Alaska, imas onaj moj nacrt! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | Član od: 16 Lis 2005 | Poruke: 5322 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Svi 23, 2007 11:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Ajd da vas još malo zagnjavim kad ste tak dobri i informirani ,koje su naoružanje nosili ti UJi (osim predpostavljam dubinskih bombi) i ak nije previše za tražiti dimenzije i tehnikalije.
BDW podatak da su potopili 4 podmornice nije mala stvar ,a sad sam ga čuo prvi puta (inaće o legionarskim lovcima ima već par knjiga ,a o mornarima gotovo ništa ) _________________ Poky |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
|
Upisano: Čet Svi 24, 2007 12:01 am Naslov poruke: |
|
|
Naoruzanje: u nacelu jedan PA top kalibra 37 mm, jedan 20 mm, nekoliko strojnica i naravno dubinske bombe.
Crtez i fotke: sad jos samo da naucim kako se to postavlja...  _________________ Sve sto plovi moje! |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | Član od: 17 Lis 2005 | Poruke: 1967 | |
|
Upisano: Čet Svi 24, 2007 7:49 am Naslov poruke: |
|
|
Alaska Napisao/la: | Naoruzanje: u nacelu jedan PA top kalibra 37 mm, jedan 20 mm, nekoliko strojnica i naravno dubinske bombe.
Crtez i fotke: sad jos samo da naucim kako se to postavlja...  |
Odeš na npr. http://imageshack.us/ ili neki drugi free host fotki uploadaš fotku na njihov server (Browse - odabereš željenu sliku na svom kompu --> Host it!) nakon uploada dobiješ link na svoju fotku i objesiš je u svoj post na ovom forumu preko IMG-taga |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|