Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Bf109E3 Hrvatska zrakoplovna legija

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Mtech

Član od: 23 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 11:46 am    Naslov poruke: Bf109E3 Hrvatska zrakoplovna legija Citiraj ovaj komentar

Zanima me da li netko zna kakva je bila shema na gornjoj strani krila Galiceve "petnaestice" , po ovim slikama koje ja imam se nazire dio , ali ne sve pa bih bio vrlo zahvalan ako bi mi netko mogao pomoci sa nekom shemom i siframa boja ... usput receno imam profil tog aviona ali se iz njega nemoze bas ocitat ovo kaj meni treba ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 3:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

"Galićev" zeleni 15, nije uopće, zapravo njegov...Taj E-3B je službeno pripadao pilotu Veci Mikoviću i pobjede na repu su Vecine. Galić je, doduše letio i na tom zrakoplovu, jer piloti nisu uvijek imali prilike letjeti na "svom", nego na onom koji je spreman i ispravan za letenje. savjetujem ti da pričekaš knjigu Marka Jerasa i Dragiše Brašnovića u kojoj će na vidjelo izaći puno novih podataka o HZL Messerima. Dosadašnje interpretacije mnogih zrakoplova i njihovih kamuflaža nisu sasvim točne zbog nedostatka podataka. Ovaj "zeleni 15" (ima i jedan drugi sa istim brojem...) je najvjerojatnije imao i druge boje u kamuflaži od do sada prikazanih. Marko će vjerojatno moći više reći o tome.. Smile
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 04, 2006 4:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa dalo bi se ponešto napisati o tome Wink

Kad je prva grupa pilota došla na front, već tada je bio manjak zrakoplova jer su neki piloti slupali Messere po putu. Daklem, od samog početka neki su piloti letjeli isti zrakoplov. Niti zrakoplov zapovjednika nije iznimka jer su ga letili i Franjo Džal i njegov zamjenik Mato Čulinović.

Uopćeno, Emili 15./JG 52 su imali standardno nestandardne prikrivne sheme bojenja. Bilo je tu i 'afričkih' i 'sicilijanskih' shema, 'francuskih'? korekcija ranih tvorničkih shema tamno zelenom? bojom, ma stvarno svega i svačega.

Najbolji prikaz tvorničkih shema za Emile je prikazan u knjizi 'Luftwafe camouflage and markings 1933-1945 Vol.1' Classic Publications.

Nego, daj ti reci što tebe zanima - taj '15' ili 'Galićev' zrakoplov?

Lp!
Marko
Natrag na vrh
Mtech

PorukaUpisano: Čet Sij 05, 2006 12:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa , meni je zapaeo za oko bas taj Emil , zeleni petnaest za kojeg sam procitao da je Galic bio jedan od pilota koji je letio i izvojevao nekolicinu pobjeda na njemu . Osim toga postoji i fotka na kojoj Cvitan Galic izlazi iz bas te petnaestice , a na repu je ucrtano jedanaest zracnih pobijeda , sto bi po svemu sudeci moglo znaciti da je i Galic nesto "skinuo" s tim avionom jer je Veca imao deset priznatih pobijeda , nisam strucnjak za to ali po literaturi koju sam procitao i slikama koje sam vidio (Zrakoplovstvo NDH 1941-1945) Galic je ziher imao barem nekoliko misija na tom avionu ... nadalje svjestan sam da je Galic letio na G-2 "crni tri" i planiram i njega raditi (da li je vec ocito da je Galic moj favorit sto se tice legije) , ali trenutno imam Emila i bio bih JAKO zahvalan ako bih dobio trazeni podatak ; sliku ili link , za bas tog Emila zeleni petnaest ...

Unaprijed hvala !!!
Natrag na vrh
markojeras

PorukaUpisano: Čet Sij 05, 2006 10:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da pojasnim: na fotki gdje Cvitan izlazi iz '15' se vidi samo dio prve oznake pobjede. To nije zrakoplov na kojemu mehaničari gledaju rep s 11 oznaka pobjeda.

Pogledat ću u knjigu da vidim koji je to tip kamuflaže po krilima pa ti pokažem.
Natrag na vrh
Mtech

PorukaUpisano: Pet Sij 06, 2006 1:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To bi bilo super , muchos gracias Very Happy !!!
Natrag na vrh
markojeras

PorukaUpisano: Pon Sij 09, 2006 10:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Loše vijesti. U toj knjizi nema takve sheme. Ne vjerujem da je ne-tvornička jer sam vidio isti uzorak i na drugim Emilima.

Moj savjet: prouči obje objavljene fotke i rekonstruiraj shemu po onome što se vidi na fotkama.

Netko mi je nekidan pričao da ima knjigu s večim brojem tvorničkih shema za Emile, ali se nemogu sjetiti tko. Confused

Netko odavdje?
Natrag na vrh
Mtech

PorukaUpisano: Pon Sij 09, 2006 1:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A dobro , budem nesto probao iskemijat po tim fotkama ...
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma