Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

M 36

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
lisec
Gost
PorukaUpisano: Čet Velj 08, 2007 12:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

OT
M36 Jacksons were also exported after World War II to various countries. One of the recipients was Yugoslavia where the engine was replaced with the 500 hp Soviet-made diesel engine used in T-55 main battle tanks. Yugoslavian M36s participated in the independence struggle of Croatia (1991–1995) and they are still in service in the Croatian Armed Forces some sixty years after their original introduction.

kaj je to istina da ih ima....? Very Happy
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Čet Velj 08, 2007 8:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poštovani kolega Lisec, istina je da ih je bilo, a ne da ih ima još uvijek. U taktičkom su smislu korišteni kao klasično samovozno topništvo, a ne kao lovci tenkova. U jednoj od emisija "Dozvolite..." RTS-a iz 95., srpska se strana pohvalila snagom topništva Vojske RSK prikazavši topničke položaje s ukopanim M-36 na južnim prilazima Osijeku naglasivši da su im ugrađeni motori "...moćnog T-55...". Isto tako, naša HV ih je taktički koristila na isti način.

Otac jednog mog poznanika je jedno jutro u jesen 91. poginuo na ulici noseći kruh kući iz pekare. Čačkajući malo po otisku na asfaltu i šrapnelima granate koja ga je ubila, otkrili smo da se radi o projektilu od 90 mm...najvjerojatnije ispaljenoj iz topa M-36.

Također, u kasnu jesen 91., u topničkim dvobojima i kontrabatiranjima sa srpskim topnicima na položajima u Baranji sjeverno od Osijeka je s naše strane sudjelovalo nekoliko Gvozdika i jedan M-36.

Jedan M-36 je bio prikazan na izložbi naoružanja i opreme 3. gardijske brigade (danas 3. GOMBr) 94. godine u osječkoj Bijeloj vojarni.

Nisam još imao prilike posjetiti displej Vojnog muzeja u Karlovcu, no čini mi se da se i tamo nalazi jedan primjerak. Isto tako sam siguran da bi kolege iz ostalih dijelova Hrvatske mogli nastaviti ovaj popis bazirajući se samo na svojim sjećanjima. Ostale izvore da ne spominjem.

Ma zaista ima dosta primjera uporabe te skalamerije u Domovinskom ratu i s naše i s neprijateljske strane. Ne znam kakva je situacija danas u ostalim vojskama naših bivših republika, no u HV se u naoružanju ne nalazi više ni jedan primjerak.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
9a4tc
Gost
PorukaUpisano: Čet Velj 08, 2007 10:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jeste. U Karlovcu, tj. na Turnju se nalazi jedan primjerak M-36.

U Domovinskim radu se koristilo dosta te gvozdjurije i to uglavnom kao artiljeriju. Sjecam se 2000. u bjelovarskoj vojarni da ih je bilo parkirano 30-ak u najrazlicitijim shemama bojenja, a prije 3-4 godine se sjecam da sam imal prilike vidjeti 3-4 komada u Remontnom zavodu na staroj Samoborskoj.

Uz Jacksone se koristilo i dosta Hellcata M-18 od kojih sam takodjer par komada vidjel na Slunju 2000.
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Čet Velj 08, 2007 1:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prije 3-4 godine? U Remontnom zavodu? Da li to znači da ih još uvijek ima u naoružanju A i B postrojbi HV-a ili su pripremani za skladište i eventualnu uporabu u R postrojbama?

Mislim da je ipak u pitanju ovo drugo...ili možda nešto treće. Priprema za nekakve displeje ili muzeje možda...ili čak za razmjenu s inozemnim vojnim muzejima? Zar je moguće da su se pojedinci iz HV ipak malo opametili u smislu cijenjenja muzejske, povjesne i dokumentarne vrijednosti otpisane opreme i naoružanja? Obzirom što se dogodilo s onim Tetkama iz Drniša...i ne samo s njima...čisto sumnjam. No, tko će ga znati. Zna li itko uopće?
Natrag na vrh
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Čet Velj 08, 2007 1:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zadnje kad sam ja bio u zavodu bio je samo jedan , a sada več možda nijedan .

Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Čet Velj 08, 2007 3:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E da. Poznavajući naše "stručnjake", najvjerojatnije je Remontni zavod svojevrsno sakupljalište prije odlaska na rezanje i u presu...što je redovita sudbina svega vezanoga za našu povijest.
Natrag na vrh
stuart

Član od: 04 Sij 2007
PorukaUpisano: Čet Velj 08, 2007 7:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ukoliko me sjecanje ne vara za buduci vojni muzej spremljeno je sest komada.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
tiger
Gost
PorukaUpisano: Pet Velj 09, 2007 10:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

AleksandarMorozov Napisao/la:
.... Tetkama iz Drniša...

Pretpostavljam da misliš na one iz Benkovca, jer su upravo tamo sakupljene i razrezane.
Obzirom da ste započeli zanimljivu temu o M-36, trenutno stanje je da su povučene iz naoružanja, no bilo je i vrijeme, stvarno su zaslužili.
Oko '79. godine u JNA se vrši zamjena motora, kao što je netko spomenuo, sa motorom od T-55, iz naoružanja se povlače M36B1, a modernizirane M36B2 ostaju, ako se zavučete sa stražnje strane možete uočiti jednu dogradjenu konusnu kutiju dimenzija 370x300x540(25) po kojoj možete to prepoznati.

'94. godine moja satnija ulazi u sastav SPOTRD-a 4.GBr. gdje su u satavu imali 10 komada M-36B2, istina "opalio" sam nekoliko filmova, ali da mi se vratiti u to vrijeme sa današnjom tehnologijom fotkanja.
Zanimljivo je bilo i to da su kotači od vozila do vozila bili različiti (neke je čak i naša industrija proizvodila poslje '91.), zatim nije bilo univerzalnoga rasporeda varenih dodatnih nosača i sl.

Predlažem da se ova tema o Lisecovog posta prebaci u zaseban topic pod našu povijest od '91., može?
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

PorukaUpisano: Pet Velj 09, 2007 10:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da poštovani kolega Tiger. Upravo sam na te mislio. To se ponekad dogodi. Misliš jedno, a napišeš ili kažeš nešto drugo. Isprike.

Čestitam na zanimljivim fotografijama...i molim, nadam se ne samo u svoje ime, da nas počastiš još kojom.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma