Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

ZNDH "crni 4 i 17"zagonetka
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Sij 31, 2007 1:05 pm    Naslov poruke: ZNDH "crni 4 i 17"zagonetka Citiraj ovaj komentar

Obzirom da se trenutno bavim izradom makete ZNDH Bf 109 G "crni 4", udubio sam se u detaljnije proučavanje fotografija i jedan mi je detalj zaokupio pažnju, tim više jer se isti pojavljuje i na fotografiji "crnog 17"... Riječ je o dosta grubo obojanoj tamnoj uspravnoj liniji između poklopca kabine i Zvonimirca. Na oba zrakoplova ta je linija malo prekrivena sa Zvonimircem sa lijeve strane trupa, a na "crnom 4" je vidljiv vrh linije sa desne strane trupa, gotovo sasvim prekrivene Zvonimircem.

Fotografije "crnog 4" su poznate svima koji su upućeni u tematiku i snimljene su nakon preleta zrakoplova u Italiju, ali fotografija "crnog 17" je snimljena u hangaru na Lučkom, pa nije vjerojatno da je linija naknadno obojana u Italiji, tim više što je na oba zrakoplova Zvonimirac prekriva. Lako je zaključiti da je linija (ili nešto drugo) obojana na zrakoplove u prvoj fazi označavanja po dolasku Bf 109 G u ZNDH (ili prije preleta), a da je nakon apliciranja Zvonimirovih križeva na poziciju bliže kokpitu završila ispod nove oznake. Za neupućene, prvotno su Zvonimirci postavljeni preko njemačkih Balkenkreuza, bliže sredini trupa, pa je sve to zajedno prebojano (kao i zastarjele taktičke oznake), da bi se označavanje uskladilo sa novim propisima.
Iako u slučaju "crnog 17" trebamo vjerovati autorima da je baš taj broj na zrakoplovu, jer je fotografija u Osprey Croatian aces odrezana, u opisu još piše i da je to Bf 109 G-14AS. To bi bila i poveznica sa "crnim 4" koji je također G-14AS. Možda je ta crta obojana na sve AS-ove pri dolasku tog tipa zrakoplova u ZNDH, da ne dođe do zabune kod servisiranja između ostalih inačica u sastavu 2.L.j - G-10 i G-14...? Ne znam koliko ta predpostavka "drži vodu", ali druga mogućnost je da su to ostaci slova kodova za prelet. Moje je mišljenje da te crte nisu ostaci kodova. Ne može se zamjetiti nikakvu logiku u obliku sličnom nekom slovu ili brojci i neuredno su obojane. Boja je svjetlija od crne kojom su kodovi obično upisivani, a nema sličnih crta nigdje po ostatku trupa. Boja crte je vjerojatno crno-zelena obzirom da je svjetlija od crne na Zvonimircu, a vrlo slična boji propelera. To su neka moja razmišljanja, a zanima me što o tome misle oni koji se bave ovom tematikom...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Sri Sij 31, 2007 9:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam pak kod crnog "4" uočio još jednu misteriju, koja možda ima veze s tvojim pitanjem. Naime, kada na prvoj fotki, koju si ovdje postavio, pogledaš gornji "krak" Zvonimirovog križa, uočit ćeš tamnu površinu koja na sebi ima vrh rogova jarca u svijetloj boji s amblema koji je pod kabinom. To znači da je i taj amblem početno stajao na drukčijem mjestu, ali je bio nanesen na tamnu podlogu, koja je možda bila dio ovoga za što ti pitaš.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Velj 01, 2007 12:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moje je stajalište da su dva polja u boji na lijevom Zvonimircu "crnog 4" naknadno obojana u Italiji i da nisu posljedica guljenja boje. Usporedbom tonova boja sa onima na trokutu za gorivo i Zvonimircem vrlo je vjerojatno da je gornje polje crno, a doljnje žuto. Oblici tih četvrtastih polja su previše pravilni da bi nastali slučajnim ljuštenjem boje. Kad se bolje pogleda fotografija vrlo je vidljivo da je "misteriozna" tamna linija ispred zvonimirca svjetlija od gornjeg polja čiji ton uopće ne odstupa od crne na križu, a svijetle linije koje djeluju kao rogovi koze su vjerojatno ogrebotine. Dvije donje crtice doista izgledaju kao završetak rogova, ali one iznad njih nemaju nikakvu logiku. Donje četvrtasto polje ima isti ton sive kao žuta na trokutu za gorivo, a vidljivo je i cijeđenje i prskanje boje po donjem dijelu Zvonimirca. To bojenje je izvedeno vrlo nemarno i brzo, pa se nameće zaključak da je neki RAF-ov mehaničar dobio naredbu da nabrzinu obilježi zrakoplov. "Crni 4" je na kraju završio prebojan u RAF kamuflažu i oznake kao osobna igračka Sqadron Leadera (Poljaka!), zapovjednika jedinice kojoj se predao hrvatski pilot. Možda je Sqadron Leader kad je za sebe bezecirao taj zrakoplov, naredio da ga se na brzinu obilježi kako mu ga ne bi "popalio" netko drugi na aerodromu prepunom savezničkih zrakoplova...

Natrag na vrh
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Čet Velj 01, 2007 2:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I mene su neko vrijeme zaokupile te "misteriozne" tamne fleke. Ja sam još uvijek mišljenja da se radi o nekakvoj tamnijoj boji ž-kvalitete koje je nabrzinu nanesena i nije se dobro primila za podlogu. Tako kad su zvonimirci došli preko nje, boja se vjerovatno napuhnula i dobar dio nje je otpao.
Veliko pitanje je šta je s tom bojom prekriveno. Hobby je dao zanimljivu ideju o kozi. Probao sam precrtati amblem ispod kabine i prenjeti ga na poziciju tamne fleke gdje su one dvije crte koje sliće rogovima. Oblik crta i rogova se ne poklapa u potpunosti, ali to opet ne znači ništa jer možda su imali drugu šablonu ili su prve ambleme crtali rukom. Ali tu mi onda nešto drugo ne štima. Pretpostavka - avion ima zvonimirce na mjestu balkenkreuzova i kozu iza kabine. Dođe naredba da se zvonimirci pomaknu naprijed. Stare zvonimirce prešpricaju sa nekom sivom, a kozu posebno sa nekom tamnijom bojom i to izgleda kistom - nema baš smisla.
Po meni najjednostavnije objašnjenje je da su na tim mjestima bile stare taktičke oznake (brojevi), koji su prije ili odmah nakon preleta u hrvatsku prebojane. To mi ima smisla jer mislim da su svi naši meseri bili više donacija nego kupnja, znači rabljeni.
Ovakve tamne mrlje nisu rijetkost. Baš neki dan listam "Bf109 G-10/U4 production...." od JAPO-a i na stranicama 47, 56 i 57 ima sličnih primjera gdje su oznake prijašnjih jedinica prebojane isto tamnom bojom i nalaze se na otprilike istom položaju kao u slučaju naše 4-ke i 17-tice.

pozdrav,
TH
Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Čet Velj 08, 2007 9:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo novosti o ovoj temi. Trenutno sam u Beču i vratio sam se iz grada gdje sam kupio novu knjigu o Me 109 u stranoj službi. U njoj je objavljena barem za mene do sada nepoznata fotografija "4" s lijevog boka u cijeloj dužini. Puno mi je interesantniji podatak o poljskoj upotrebi Me 109, pri čemu je jedini primjerak navodno bivši "4" u što sam do sada otvoreno sumnjao,a ovime su moje sumnje dobile potvrdu. Naime razlog mojih sumnji je taj što poljski Me 109 nema DF kružnu antenu iza kabine za razliku od našeg "4" koji ju ima. Nitko od saveznika nije imao razloga skidati taj uređaj niti radi upotrebe niti radi testiranja, a pogotovo im nije trebao smetati da bi ga ostavili na avionu.
No, da pređem na stvar, u tekstu knjige se kaže da su Poljaci bili dovedeni do oštećenog talijanskog hangara na aerodromu Iesi u kojem su pod prašinom stajali očigledno neoštećeni Me 109G-10 i Bf 108 Taifun s njemačkim oznakama. Amerikanci su im rekli da njihova jedinica sutra napušta Iesi i da bi ih veselilo kada bi netko pokazao interes za oba njemačka aviona za po flašu whiskeya svaki, jer oni u suprotnom ne znaju što bi s njima učinili. Evo, ovo je doslovni prijevod teksta iz knjige. Ima ukupno 3 strane teksta o toj poljskoj upotrebi, 5 strana o hrvatskoj i 15 strana o jugoslavenskoj (prijeratnoj i poslijeratnoj). Sad idem s kolegama na večeru, a kad se vratim poslikat ću ovu jedinu novu fotku za prvu ruku mobitelom, pa ću je staviti tu. Wink
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Velj 08, 2007 11:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo Hobby care! Very Happy
Bilježim se za posudbu knjige ,ak je moguče. Wink
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Pet Velj 09, 2007 1:36 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo fotke po obećanju:

Moj mobitel jednostavno ne može bolje, ali kad dođem u ZG, obećajem bolju verziju.
Poky, naravno da može!
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Velj 09, 2007 2:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

e da nešto nova i za mene, hvala što si fotku podjelio s nama, kad se dođe do boljeg fotoaparata ili skenera nadam se da ćeš je objaviti i u malo boljoj kvaliteti Cool
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pet Velj 09, 2007 10:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ova fotografija je već "kružila naokolo" i nažalost ne pokazuje puno više od onoga što je već poznato o "crnom 4". Crying or Very sad Doduše, ovaj podatak o 109-ki kod Poljaka je zanimljiv, iako su taj Gustav i "crni 4" prilično slični po mnogim detaljima. Nedostatak antene nije dokaz da to nije isti zrakoplov. Saveznici su itekako skidali kojekakvu opremu sa zarobljenih zrakoplova, često i samo kao suvenire. Američki časnici su imali probleme da njihovi vojnici počupaju koješta sa zarobljenih zrakoplova za uspomenu i onesposobe inače ispravni zrakoplov obilježen kao zanimljiv za evaluaciju. Šteta je što nitko ne pronalazi fotografiju na kojoj bi bio vidljiv veći dio navodnog "crnog 17" ili što se nikako ne objavljuju ostale fotografije "crnog 10".

Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Pet Velj 09, 2007 5:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se čini da ipak ovdje vidimo jedan interesantan detalj, a to je zatamnjenje uz donji kut "zvonimirca" - dijagonalno s onom tamnom flekom o kojoj se Grunf gore raspisao. No, pričekati ćemo bolji sken, pa ćemo vidjeti o čemu se radi.
Ja inače, nisam znao da ova fotka "kruži" (što ju onda netko već nije skenirao?) - prvi put čujem i vidim.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Pet Velj 09, 2007 5:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, mene isto zanima di je to "kružilo" i što još trenutno na sličan način "kruži", a da se o tome šuti. Ako zbog obaveze prema nekome nisi u mogućnosti nešto pokazati u javnosti, onda radije o tome šuti i drži se svoje obaveze u potpunosti.
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Pet Velj 09, 2007 6:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Od svih knjiga koje sam imao prilike vidjeti ovo je prvi puta da vidim ovu fotku.
Marko, što pišu o JRV messerima, ima li i tamo kakvih "novih" fotki?
Natrag na vrh
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Pet Velj 09, 2007 9:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U jugoslavenskom poglavlju nema za mene nijedne nove fotke, ali ima novi profil u boji kraljevskog Messera. Interesantan je bugarski dio u kojem sam po prvi puta vidio bugarsku originalnu pregradnju u dvosjeda iz vremena rata, koji na stražnjoj poziciji nema niti Erla, niti originalni Messerschmittov poklopac za dvosjeda, nego nešto treće.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pon Velj 12, 2007 10:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne morate svi odmah skakati kad spomenem da postoji još fotografija "crnog 4". Izvući ću lekciju i neću više ništa spominjati, kao što mi savjetuje HobbyM. Ni meni nije drago što se fotografije ne objavljuju, jer smo time svi koje zanima taj dio naše povijesti zakinuti. Logično je i da nitko neće tek tako staviti na net još neobjavljene fotografije koje je s mukom uspio pronaći, a često i prilično platiti. No, da dalje ne razvlačim temu koja svako toliko na forumu posije "sjeme razdora", nadam se da će HobbyM skenirati tu fotografiju i da će svi biti zadovoljni. Što se tiče "crnog 4", logično je da postoji veliki broj fotografija sa svih strana jer se na najpoznatijoj fotografiji desne strane vidi cijeli niz ljudi koji ga fotografiraju. Mene ne bi iznenadila niti kolor fotografija, jer je zamjetno da se na E-Bay-u pojavljuje sve više kolor fotografija zrakoplova za koje je do prije 5-6 god. bio problem vidjeti i crno-bijelu. Sjetimo se samo vrlo poznatog FW 190 D "crnog 1" iz JV 44, pa nam ostaje nada da je jedan od onih savezničkih vojnika u aparatu imao kolor film...Do tada možemo raspravljati u beskraj koje bi što moglo biti boje na C/B fotografiji. Moje je mišljenje i dalje da su mrlje na lijevom Zvonimircu naknadno prebojane, a ne posljedica ljuštenja.

Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pon Velj 12, 2007 10:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hobby M Napisao/la:
U jugoslavenskom poglavlju nema za mene nijedne nove fotke, ali ima novi profil u boji kraljevskog Messera.

Ne znam da li "otkrivam toplu vodu", ali u nedavno objavljenoj Araličinoj knjizi je kolor fotografija jednog KJRV Bf 109E snimljena još u Njemačkoj pred prelet u Jugoslaviju.

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed
Stranica 1/6

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma