Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Fiat G-50

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Lucky
Gost
PorukaUpisano: Sub Svi 05, 2007 3:12 pm    Naslov poruke: Fiat G-50 Citiraj ovaj komentar

Evo jedne fotke fiata g-50 vjerovatno snimnjena u Italiji prije isporuke u Hrvatsku.

Ukoliko netko zna više o dotičnoj fotki ili avionu nebi bilo loše da to sa nama podjeli.
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Svi 05, 2007 3:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljiva fotka, šteta što je toliko tamna i zrnata, pretpostavljam je u vrlo niskoj rezoluciji tamo od kuda si je "oteo". Ja je dosad još nisam vidio. Gdje si je pronašao?

Inače, ne mora biti da je u Italiji - meni čak liči na konfiguraciju terena (koliko se može vidjeti i zaključiti) na Borongaju. Ali moguće jest da je snimljena netom nakon što su FIAT-i stigli u Hrvatsku.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Lucky
Gost
PorukaUpisano: Sub Svi 05, 2007 3:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:
Zanimljiva fotka, šteta što je toliko tamna i zrnata, pretpostavljam je u vrlo niskoj rezoluciji tamo od kuda si je "oteo". Ja je dosad još nisam vidio. Gdje si je pronašao?

Inače, ne mora biti da je u Italiji - meni čak liči na konfiguraciju terena (koliko se može vidjeti i zaključiti) na Borongaju. Ali moguće jest da je snimljena netom nakon što su FIAT-i stigli u Hrvatsku.

Na žalost kao što si napisao veoma mala rezolucija fotke tako da nemože bolje ispasti.Malo ću se poigrati da ju probam poboljšati.Što se borongaja tiče i meni se u prvi mah činilo da bi mogao biti zato sam i postavio pitanje pa da na osnovu različitih mišljenja dođemo do zaključka. Wink
Natrag na vrh
Willie
Gost
PorukaUpisano: Pon Svi 07, 2007 1:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fotka je iz knjige FIAT G-50,Piero Vergnano,La Bancarella Aeronautica,Torino 1997.
Natrag na vrh
Lucky
Gost
PorukaUpisano: Pon Svi 07, 2007 9:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Willie Napisao/la:
Fotka je iz knjige FIAT G-50,Piero Vergnano,La Bancarella Aeronautica,Torino 1997.

E vidiš to sam zaboravio napisati-
Sorry prelude
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Jul 03, 2007 8:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

biti ću slobodan pa prenijeti fotku s hrm

EDIT
Editiran post kako se slika nebi razvlačila

hornet: poruka promijenjena dana: Sri Jul 04, 2007 11:17 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Jul 04, 2007 10:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo i još jedan mali prilog. Vjerujem, mnogima poznat 3504 u boji, ali ovaj puta pravilno orjentirana druga fotografija...Bilo bi zanimljivo odgonetnuti boje kojima su prebojavane taktičke oznake. Meni to izgleda kao RLM 65 ili možda RLM 02, ali nisam siguran.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Čet Jul 05, 2007 1:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Unazad nešto vremena sam se već malo igrao s time ... A usput sam u photoshopu pokušao malo i "iznivelirati" boju ovog dijapozitiva na realne okvire (a obzirom mi je ovo djelovalo malo bljedunjavo i mutno), ravnajući se prema gornjoj talijanskoj "verde mimetico", pa mi je unatoč tome taj prsten sive na trupu ostao čisto pristojno "siv". Stoga mislim da se radilo o nekoj domaćoj srednje sivoj, ali ne treba odbaciti niti mogućnost korištenja RLM 02. (Svijetlo) plavičasti RLM (65 ili 76) mislim da ne dolazi u obzir. Primjetno bi "vrištao" u odnosu na ostale boje.
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Jul 05, 2007 7:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa i ovako se jako dobro vidi da ta boja primjetno vristi u odnosu na osnovnu zelenu maskirnu boju. Rekao bih da je neka siva sa plavicastim tonom. Vjerojatno je to ista boja kao i ona kojom su prebojani zuti vrhovi krila odozdo, dakle, zasto ne bi bila svjetlo plava?
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Čet Jul 05, 2007 10:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo još materijala za komparaciju. Konvertirao sam kolor u C/B, pa traka oko repa izgleda jako svijetla.

A evo i detalja trake oko repa.

Mislim da bi se mogao prikloniti Frkinom mišljenju da je ovo svijetlo-plava ili sivo-plava ( RLM 65?! ). Boja pod krilima izgleda svjetlija od originalne talijanske sive, što bi i odgovaralo razlici u tonovima sive između tih boja.
Ova komparacija boja je zanimljiva i zbog prebojavanja na Bf 109G, gdje je možda upotrebljavana ista boja.

Natrag na vrh
155
Gost
PorukaUpisano: Čet Jul 05, 2007 9:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo ovdje članak o Fiatu "G50 bis"

http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2002/11/22/srpski/R02112101.shtml
Natrag na vrh
r.i.s.t.a.

Član od: 21 Tra 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Pet Jul 06, 2007 12:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

155 Napisao/la:

Ahhhh... Nepismen, netačan i sve u svemu idiotski tekst koji nije vredan naziva "članak", tako karakterističan za najnepismenije novine danas u Beogradu - "Glas javnosti".

Lep dokaz za tačnost tvrdnje da je ponekada bolje ništa ne objavljivati, nego pisati ovakvo đubre.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pet Jul 06, 2007 1:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

r.i.s.t.a. Napisao/la:
155 Napisao/la:

Ahhhh... Nepismen, netačan i sve u svemu idiotski tekst koji nije vredan naziva "članak", tako karakterističan za najnepismenije novine danas u Beogradu - "Glas javnosti".

Lep dokaz za tačnost tvrdnje da je ponekada bolje ništa ne objavljivati, nego pisati ovakvo đubre.

Slažem se sa tobom-članak vrvi glupostima. A sad, ajdemo se vratiti bliže temi. Ima li netko još koju fotografiju, pa da u ovom topic-u pokušamo objediniti postojeće podatke o ZNDH Fiat G-50 Bis?

Natrag na vrh
ozzie

Član od: 19 Sij 2006
Mjesto: izvan RH
PorukaUpisano: Pet Jul 06, 2007 2:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hm, stvarno dilema.
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Pro 23, 2007 12:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo da se iskupim za Bregu, fotka koja nije objavljena u "našim" knjigama ali je u jednoj o talijanskom zrakoplovstvu snimljena neposredno nakon ili vjerovatnije prije isporuke.
Za one koji su je vidjeli neće puno značiti, doduše u "našim" knjigama je objavljena vrlo slična fotka 3505.

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma