Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Sub Stu 05, 2005 4:37 pm Naslov poruke: Zaštita od zračnog kista |
|
|
Tek sam prije koji tjedan počeo koristiti zračni kist i prvo što mi je zasmetalo je bilo to što sam se nagutao boje i razrjeđivača koji nikako nisu htijeli izaći iz sobe. Kao privremeno riješenje koristim ventilator od grafičke da otpiri sve te čestice boje u zraku. Zna li itko učinkovitiji način zaštite?  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Stu 05, 2005 4:46 pm Naslov poruke: Re: Zaštita od zračnog kista |
|
|
| imwhoim01 Napisao/la: | Tek sam prije koji tjedan počeo koristiti zračni kist i prvo što mi je zasmetalo je bilo to što sam se nagutao boje i razrjeđivača koji nikako nisu htijeli izaći iz sobe. Kao privremeno riješenje koristim ventilator od grafičke da otpiri sve te čestice boje u zraku. Zna li itko učinkovitiji način zaštite?  |
Rekao bi da si krivo naslovio topic. Trebao si ga nazvati "Zaštita od čestica i isparenja pri bojanju zračnim kistom". Zračni kist sam po sebi nije opasan, osim ako ga se ne proguta.
Daj dodaj par podataka, koji airbrush koristiš i koje boje?
U svakom slučaju trebaš nositi barem najjednostavniju masku za jednokratnu uporabu (mada se može koristiti nekoliko puta) koja pokriva nos i usta, a izrađena je od poroznog materijala koji zaustavlja čestice boje ali ne i isparenja. Naknadno budem ovdje objavio par fotki, a i drugi članovi foruma će sigurno dodati kako oni rješavaju taj problem.
Najkvalitetniji način je da se koristi mini-komora za lakiranje/bojanje (veličina komore oko 60 x 40 x 40 cm) koja na istom principu kao i kuhinjska napa pobire čestice i isparenja i odvodi ih van radnog prostora. Za tu svrhu su takve mini-komore opremljenje ventilatorima koji ne iskre pri radu, kako bi se eliminirala opasnost zapaljenja smjese zraka i plinova (isparenja).
Žach: poruka promijenjena dana: Sub Stu 05, 2005 10:16 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Stu 05, 2005 7:44 pm Naslov poruke: |
|
|
obavezno koristi onu masku sa filterom koju ima za kupiti u pevecu, bauhausu i sl, kosta oko 150 kuna.
Pa koji ti to ventilator imas od graficke kada njime rastjeravas te chestice  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Stu 05, 2005 8:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja imam sreće da radim u garaži, pa se taj smrad uspije provjetriti...Ali se sjećam točno kako je bilo kad sam nabavio kompresor i isprobavao airbrush na starim maketama. Bilo je to za lanjski Badnjak...bio sam nestrpljiv irekao si "Kvragu, idem ga isprobati, baš me zanima kak to ide". Špricao sam oko 1 popodne (u svojoj sobi), i do kasno navečer se nije pročistilo, iako sam otvorio sve prozore. Vani je temperatura bila ispod nule pa u sobu cijeli dan nisam mogao...
Uglavnom, poanta je - ne špricati sa airbrushom u malim i zatvorenim prostorijama. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Stu 05, 2005 11:04 pm Naslov poruke: |
|
|
kakva maska!!!! jeste li poludjeli!?! ja spricam u maloj sobi bez maske i poslije se osjecam ko supermen  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Stu 05, 2005 11:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| Nema ničega boljeg od mirisa boje i razrijeđivaća rano ujutro. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Sub Stu 05, 2005 11:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja farbam u podkrovlju i OBAVEZNO nosim masku za zastitu! Inace dlacice u nosu su ti uvijek u boji makete, koju si upravo farbao  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Stu 06, 2005 12:15 am Naslov poruke: |
|
|
| Bastardo Napisao/la: | Ja farbam u podkrovlju i OBAVEZNO nosim masku za zastitu! Inace dlacice u nosu su ti uvijek u boji makete, koju si upravo farbao  |
točno to
prvi put kad mi se to dogodilo mi je bilo smijesno, a sad vec kontam da to ne može biti dobro za zdravlje  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Stu 06, 2005 11:19 am Naslov poruke: |
|
|
| mskukan Napisao/la: | obavezno koristi onu masku sa filterom koju ima za kupiti u pevecu, bauhausu i sl, kosta oko 150 kuna.
Pa koji ti to ventilator imas od graficke kada njime rastjeravas te chestice  |
"pravi" ventilator na grafickoj mi je crko. ne zelim trositi lovu na novu graficku, a nemogu izvaditi ventilator iz graficke da kupim zamjenski, pa sam naso neki podosta veliki ventilator za hlađenje kućišta i postavio ga na modem ispod graficke
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Stu 06, 2005 4:53 pm Naslov poruke: |
|
|
| Marin Napisao/la: | | Nema ničega boljeg od mirisa boje i razrijeđivaća rano ujutro. |
This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Stu 06, 2005 8:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Jedan maketar da nemože promijeniti obićan ventilator na grafičkoj kartici ccccccccc, ali pohvala na snalažljivosti. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Stu 06, 2005 9:35 pm Naslov poruke: |
|
|
| Marin Napisao/la: | | Jedan maketar da nemože promijeniti obićan ventilator na grafičkoj kartici ccccccccc, ali pohvala na snalažljivosti. |
pokusao sam promijeniti, ali mali gad nece van
nekako su čudno stavili ventilator na mjesto tako da ga se ne može izvaditi...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Stu 06, 2005 11:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| Herr Flick Napisao/la: | | Marin Napisao/la: | | Nema ničega boljeg od mirisa boje i razrijeđivaća rano ujutro. |
This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end |
Malo smo staromodni pa slušamo Doorse, ha?
Uostalom ni ti nisi daleko od kraja sudeći po tome što si gore rekao...
Može se provjetriti brže ako se napravi propuh, ali opet, nije baš prezdravo sjediti na propuhu cijelo vrijeme... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Stu 06, 2005 11:56 pm Naslov poruke: |
|
|
e ako gad neide vani malo sile pa da vidis kako ce izac.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 07, 2005 11:44 am Naslov poruke: |
|
|
Osim maske nije loše stavit i one zaštitne naočale za brušenje-fine čestice boje sa razređivačem idu i u oči. Akrilne boje manje smrde, ali kad se razrjeđuje boje i čisti brush sa alkoholom, onda se lagano alkoholiziraš...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|