Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Zaštita od zračnog kista

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Sub Stu 05, 2005 4:37 pm    Naslov poruke: Zaštita od zračnog kista Citiraj ovaj komentar

Tek sam prije koji tjedan počeo koristiti zračni kist i prvo što mi je zasmetalo je bilo to što sam se nagutao boje i razrjeđivača koji nikako nisu htijeli izaći iz sobe. Kao privremeno riješenje koristim ventilator od grafičke da otpiri sve te čestice boje u zraku. Zna li itko učinkovitiji način zaštite? Question
Natrag na vrh
Žach
Gost
PorukaUpisano: Sub Stu 05, 2005 4:46 pm    Naslov poruke: Re: Zaštita od zračnog kista Citiraj ovaj komentar

imwhoim01 Napisao/la:
Tek sam prije koji tjedan počeo koristiti zračni kist i prvo što mi je zasmetalo je bilo to što sam se nagutao boje i razrjeđivača koji nikako nisu htijeli izaći iz sobe. Kao privremeno riješenje koristim ventilator od grafičke da otpiri sve te čestice boje u zraku. Zna li itko učinkovitiji način zaštite? Question

Rekao bi da si krivo naslovio topic. Trebao si ga nazvati "Zaštita od čestica i isparenja pri bojanju zračnim kistom". Zračni kist sam po sebi nije opasan, osim ako ga se ne proguta. Wink

Daj dodaj par podataka, koji airbrush koristiš i koje boje?
U svakom slučaju trebaš nositi barem najjednostavniju masku za jednokratnu uporabu (mada se može koristiti nekoliko puta) koja pokriva nos i usta, a izrađena je od poroznog materijala koji zaustavlja čestice boje ali ne i isparenja. Naknadno budem ovdje objavio par fotki, a i drugi članovi foruma će sigurno dodati kako oni rješavaju taj problem.

Najkvalitetniji način je da se koristi mini-komora za lakiranje/bojanje (veličina komore oko 60 x 40 x 40 cm) koja na istom principu kao i kuhinjska napa pobire čestice i isparenja i odvodi ih van radnog prostora. Za tu svrhu su takve mini-komore opremljenje ventilatorima koji ne iskre pri radu, kako bi se eliminirala opasnost zapaljenja smjese zraka i plinova (isparenja).

Žach: poruka promijenjena dana: Sub Stu 05, 2005 10:16 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
mskukan
Gost
PorukaUpisano: Sub Stu 05, 2005 7:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

obavezno koristi onu masku sa filterom koju ima za kupiti u pevecu, bauhausu i sl, kosta oko 150 kuna.
Pa koji ti to ventilator imas od graficke kada njime rastjeravas te chestice Confused
Natrag na vrh
Zoki
Gost
PorukaUpisano: Sub Stu 05, 2005 8:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja imam sreće da radim u garaži, pa se taj smrad uspije provjetriti...Ali se sjećam točno kako je bilo kad sam nabavio kompresor i isprobavao airbrush na starim maketama. Bilo je to za lanjski Badnjak...bio sam nestrpljiv irekao si "Kvragu, idem ga isprobati, baš me zanima kak to ide". Špricao sam oko 1 popodne (u svojoj sobi), i do kasno navečer se nije pročistilo, iako sam otvorio sve prozore. Vani je temperatura bila ispod nule pa u sobu cijeli dan nisam mogao... Glavom u zid

Uglavnom, poanta je - ne špricati sa airbrushom u malim i zatvorenim prostorijama.
Natrag na vrh
Herr Flick
Gost
PorukaUpisano: Sub Stu 05, 2005 11:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kakva maska!!!! jeste li poludjeli!?! ja spricam u maloj sobi bez maske i poslije se osjecam ko supermen Uzivancija Andjelka Avionko
Natrag na vrh
Marin
Gost
PorukaUpisano: Sub Stu 05, 2005 11:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nema ničega boljeg od mirisa boje i razrijeđivaća rano ujutro.
Natrag na vrh
Bastardo

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Celje
PorukaUpisano: Sub Stu 05, 2005 11:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja farbam u podkrovlju i OBAVEZNO nosim masku za zastitu! Inace dlacice u nosu su ti uvijek u boji makete, koju si upravo farbao Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Ned Stu 06, 2005 12:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bastardo Napisao/la:
Ja farbam u podkrovlju i OBAVEZNO nosim masku za zastitu! Inace dlacice u nosu su ti uvijek u boji makete, koju si upravo farbao Very Happy

točno to Smile
prvi put kad mi se to dogodilo mi je bilo smijesno, a sad vec kontam da to ne može biti dobro za zdravlje Sad
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Ned Stu 06, 2005 11:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mskukan Napisao/la:
obavezno koristi onu masku sa filterom koju ima za kupiti u pevecu, bauhausu i sl, kosta oko 150 kuna.
Pa koji ti to ventilator imas od graficke kada njime rastjeravas te chestice Confused

"pravi" ventilator na grafickoj mi je crko. ne zelim trositi lovu na novu graficku, a nemogu izvaditi ventilator iz graficke da kupim zamjenski, pa sam naso neki podosta veliki ventilator za hlađenje kućišta i postavio ga na modem ispod graficke Cool

Natrag na vrh
Herr Flick
Gost
PorukaUpisano: Ned Stu 06, 2005 4:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Marin Napisao/la:

Very Happy

This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end
Natrag na vrh
Marin
Gost
PorukaUpisano: Ned Stu 06, 2005 8:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedan maketar da nemože promijeniti obićan ventilator na grafičkoj kartici ccccccccc, ali pohvala na snalažljivosti.
Natrag na vrh
imwhoim01
Gost
PorukaUpisano: Ned Stu 06, 2005 9:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Marin Napisao/la:
Jedan maketar da nemože promijeniti obićan ventilator na grafičkoj kartici ccccccccc, ali pohvala na snalažljivosti.

pokusao sam promijeniti, ali mali gad nece van Evil or Very Mad
nekako su čudno stavili ventilator na mjesto tako da ga se ne može izvaditi... Sad
Natrag na vrh
Zoki
Gost
PorukaUpisano: Ned Stu 06, 2005 11:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Herr Flick Napisao/la:
Marin Napisao/la:

Very Happy

This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end

Malo smo staromodni pa slušamo Doorse, ha? Wink

Uostalom ni ti nisi daleko od kraja sudeći po tome što si gore rekao... Very Happy

Može se provjetriti brže ako se napravi propuh, ali opet, nije baš prezdravo sjediti na propuhu cijelo vrijeme...
Natrag na vrh
Darijo
Gost
PorukaUpisano: Ned Stu 06, 2005 11:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

e ako gad neide vani malo sile pa da vidis kako ce izac. Cool
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Stu 07, 2005 11:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Osim maske nije loše stavit i one zaštitne naočale za brušenje-fine čestice boje sa razređivačem idu i u oči. Akrilne boje manje smrde, ali kad se razrjeđuje boje i čisti brush sa alkoholom, onda se lagano alkoholiziraš... Lud Zivili
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma