Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ožu 26, 2007 1:14 am Naslov poruke: satnik Josip Helebrant |
|
|
Obzirom je ovo moj jubilarni «1000. lijet» na ovom forumu, red je da vas počastim jednom lijepom (i čini mi se) dosad neobjavljenom fotkom, a ista će se nadam se, svidjeti kako onima koji vole hrv. zrakopl. povijest, tako i onima koji vole maketarsku «kirurgiju» (tko zna, možda za neku «legionarsku» dioramu...), a neće prikraćeni ostati niti oni kojima su fetiš uniforme.
Dakle, na fotki je jedan od najuspješnijih hrvatskih zrakopl. asova (11 potvrđenih i 1 nepotvrđena pobjeda) – satnik (kasnije bojnik) Josip Helebrant, koji je osim što je bio uspješan letač, bio omiljen i štovan i u krugu svojih najbližih i prijatelja, a o kojem pijetetu sam se uvjerio u razgovoru s njegovom obitelji. Na žalost nisam ga imao prilike i osobno upoznati.
Fotka inače prikazuje njegov skoro bi se moglo reći «osobni» zrakoplov (Bf-109G-2 – «crni 8») na kojem je u drugoj polovici 1942. ostvario i većinu svojih pobjeda (3 Lagg-3, 2 DB-3, 2 Il-2, te R-5), a u kojem je bio i relativno lakše ranjen u ruku).
Vezana za potonje ranjavanje jest i zanimljiva podudarnost da je najvjerojatnije baš u toj zračnoj borbi sudjelovao (a najvejrojatnije i oštetio njegov «crni 8» te ranio našeg asa) i sovjetski as Sergej S. Ščirov (leteći na Jaku-1), koji nam je poznat iz razloga što je krajem rata ustupio svog Jaka-3 – «žuti 12» (onog s orlom na trupu koji «kljuca» Goebbelsa...) partizanskom (ex. NDH) letaču i majoru Miljenku Lipovščaku. Svijet je mali...
Inače, postoji dovoljno fotografija ove «crne 8-ice» iz više kuteva, tako da je shemu istog moguće uspješno rekonstruirati odn. izraditi lijepu maketu.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ožu 26, 2007 9:57 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala na fotografiji! Fino se vidi da je spiner bojan sa mekim rubovima prelaza boja-dobra referenca. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Ožu 26, 2007 12:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Za čistu peticu  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TangoHotel
 | | Član od: 10 Velj 2006 | | Poruke: 291 | | Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost |
|
Upisano: Pon Ožu 26, 2007 2:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Super fotka!
Da nam odradiš još bar nekoliko tisuća takvih "lijeta"!
TH |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Tra 01, 2007 11:04 am Naslov poruke: |
|
|
A sa crnog 8, nasi istocni prijatelji kazu da je Josip presao na ovu masinu...malo verovatno ali opet...
Iskreno mislim da je ta masina zapravo slicno ovako izgledala, ako izuzmemo kaotaz motora, prema slikama koje imam sa Kurilovca i Velike Gorice...
ne cini li se i vama kamuflaza, spiner i ostalo slicno slikama koje su objavljene? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Tra 01, 2007 11:15 am Naslov poruke: |
|
|
ja bi samo htio skrenuti pažnju na avion u pozadini
ovako,laiku, izgleda kao veliki vertikalac od, recimo g-10...? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Tra 01, 2007 11:19 am Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pon Tra 02, 2007 10:38 am Naslov poruke: |
|
|
| lisec Napisao/la: | ja bi samo htio skrenuti pažnju na avion u pozadini
ovako,laiku, izgleda kao veliki vertikalac od, recimo g-10...? |
Ono u pozatini je Bf-108 kojeg je 15/JG-52 koristila za vezu. _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|