Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Adalbert Rogulja
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Pon Stu 21, 2005 11:18 pm    Naslov poruke: Adalbert Rogulja Citiraj ovaj komentar

Da li tko vise zna o njegovoj sudbini?

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Uto Stu 22, 2005 12:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ubijen u logoru, nakon što mu je već izdan službeni dokument za pomilovanje
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Uto Stu 22, 2005 1:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nesto konkretnij? Datum, u kojem logoru, moguce grobno mjesto?
Natrag na vrh
cajzi

Član od: 08 Ruj 2009
PorukaUpisano: Čet Ruj 10, 2009 4:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dobar dan, ja sam adalbertova praunuka..zapravo se ne zne gdje je pokopan niti se zna tocan datum njegove smrti...nazalost zavrsio je u logoru na maksimiru i tamo je umro zbog otkazanja jetre...otkazanje je uzrokovano jakim udarcima u abdomen...drugim riječima: prebili su ga na mrtvo ime...
mia
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Ruj 11, 2009 8:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na autentičnoj informaciji. Ako kao praunuka znaš još kakve zanimljive stvari o svom pradjedu slobodno ih napiši. Ja sam čuo npr. anegdotu iz vremena kad su saveznici počeli bombardirati naše prostore, a bojno zrakoplovstvo je bilo slabo opremljeno unatoč stalnim traženjima za novim lovačkim avionima od Nijemaca. Naime, kad su Nijemci zahtijevali da ZNDH digne u zrak svoje lovačke avione i presretne bombardere, navodno je zapovijednik Rogulja ironično pitao: Da li da pošaljem obadva ispravna lovačka zrakoplova, ili samo jedan? Neznam koliko ima istine u toj anegdoti?

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
cajzi

PorukaUpisano: Pet Ruj 11, 2009 12:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hahaha...nazalost za tu anegdotu nisam cula...vrlo vjerojatno je moguce da je to bas on izjavio. cesto je povodoom tudih gluposti bio ironicam, zato mi je lako zamisliti kako to izlazi bas iz njegovih usta
jos neke informacije: prvo je vrijeme adalbert zivio sa svojom zenom i sinom na adresi gajeva 23, 28. 8. dolazi im obavijest da se moraju iseliti iz stana i iz zagreba i to nakon marijine (adalbertova zena) molbe da ostanu, zbog sina, zbog muza te ostalih razloga...
p.s. nasla sam obavijest o smrti...umro je 1947. u logoru, a to nisu znali ni marija ni ivica (adalbertov sin, moj djed) vec u obavijesti pise da je umro vec navedene 1947, a obavijesteno je VEC 1952.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Ruj 11, 2009 3:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

cajzi Napisao/la:
p.s. nasla sam obavijest o smrti...umro je 1947. u logoru, a to nisu znali ni marija ni ivica (adalbertov sin, moj djed) vec u obavijesti pise da je umro vec navedene 1947, a obavijesteno je VEC 1952.
Komunistički batinaši očito nisu bili ažurni u obavještavanju obitelji kao u oduzimanju imovine. To su bila strašna vremena. Stradavali su mnogi hrvatski časnici vojnici i civili koji nisu napravili ratne zločine... Bilo bi zanimljivo vidjeti još fotografija tvog pradjeda ukoliko ih želiš i možeš postat u ovu temu.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
cajzi

PorukaUpisano: Pet Ruj 11, 2009 4:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da istina....ali nazalost mi tu nista ne mozemo pomoci...imam jos hrpu njegovih slika, slika tadasnje vojske, zrakoplova, ali nazalost ih ne mogu poslati jer su obrađdene na racunalu na takav nacin da ih ne mogu slati nigdje, no potrudit cu se taj problem popraviti... Wink
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Ned Ruj 13, 2009 4:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako to uspiješ riješiti, to bi bilo zanimljivo vidjeti...
Natrag na vrh
cajzi

PorukaUpisano: Pon Ruj 14, 2009 12:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nazalost za sad mi to jos nije uspjelo, ali ovo na mojoj slici profila moj je djed...ivo rogulja...oni su si bili izgledom ko jaje jajetu...osim sto je adalbert imao ozbiljniji pogled..
Natrag na vrh
Damir

Član od: 09 Ožu 2022
PorukaUpisano: Sri Ožu 09, 2022 2:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Adalbert-Bela Rogulja je bio pukovnik u zrakoplovstvu NDH (rođen je u Budimpešti 29. kolovoza 1898. a umro u zatvoru Stara Gradiška 6.7.1947. godine. Služio je u austro-ugarskim i jugoslavenskim kraljevskim oružanim snagama. Godine 1918. promaknut je u poručnika topništva, a 1922. prelazi u zrakoplovstvo. Za pilota se obučava od 1923. do 1927. godine. Prvo je pilot-izvidnik, kasnije postaje predavač na Akademiji Ratnog zrakoplovstva Kraljevine Jugoslavije, a od 1923. do 1940. je i zamjenik zapovjednika akademije. Neposredno prije pada jugoslavenske monarhije promoviran je u zrakoplovnog pukovnika i zapovjednika za obuku pilota izvidnika. Nakon formiranja Nezavisne Države Hrvatske prijavljuje se za službu u zrakoplovstvo NDH. Od 24. travnja 1941. do 22. rujna, 1943. zapovijeda vojnim aerodromom Rajlovac kod Sarajeva. Od 23. rujna 1943. do 31. svibnja 1944. godine zapovjednik je NDH-zrakoplovstva. Od 1. lipnja 1944. godine do kraja kolovoza 1944. služi u Ministarstvu oružanih snaga, a od 31. kolovoza 1944. vojni je ataše NDH u Budimpešti. U NDH-veleposlanstvu u Mađarskoj ostaje do uništenja NDH u svibnju 1945. g. Vojni sud u Zagrebu osudio ga je na 10 godina zatvora 25. kolovoza 1945. Za suđenja je izjavio "ubijte mene a zrakoplovce pustite. Oni su provodili moje zapovijedi!" što je zabilježeno u nizu izvora.
Imam dosta fotografija i dokumenata o njemu i njegovom nećaku Milivoju Rogulji.

Damir: poruka promijenjena dana: Sri Ožu 09, 2022 11:32 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Sri Ožu 09, 2022 8:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damire,
Vrlo zanimljivo. Ako bi htio objaviti ovdje nešto od Roguljinih fotki, bio bih ti zahvalan Smile
Natrag na vrh
Damir

PorukaUpisano: Sri Ožu 09, 2022 11:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Adalbert Rogulja https://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/thumb/4/47/Adalbert_Rogulja_2.jpg/427px-Adalbert_Rogulja_2.jpg?20220308151714[/img][url]

Milivoj Rogulja https://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/thumb/4/43/Milivoj_Rogulja_3.jpg/428px-Milivoj_Rogulja_3.jpg?20220308152316[/img][/url]

Damir: poruka promijenjena dana: Čet Ožu 10, 2022 7:17 am; prepravljeno ukupno 4 puta
Natrag na vrh
Damir

PorukaUpisano: Sri Ožu 09, 2022 11:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Milivoj- Milček Rogulja se školovao i diplomirao na Kraljevskoj vojnoj akademiji u Beogradu – kao pilot izvidnik. Bio je prvi u 1. klasi Zrakoplovne akademije i od kralja dobio je bodež s posvetom. U avijaciji NDH bio je pilot izvidnik te je od 1941. do 1944. dva put srušen. Od svibnja 1942. stacioniran je na Aerodromu Rajlovac kao potporučnik navigator, a od travnja 1943. prelazi u Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zagreb. Zarobljen je kao zapovjednik ratnog aerodroma u Bjelovaru u svibnju 1945. u činu poručnika.
Umro je u Dubrovniku 1974. godine gdje je i pokopan u obiteljsku grobnicu Zavadlav.
Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Sri Ožu 09, 2022 11:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Link na fotke ti ne radi. Barem ja ih ne mogu otvoriti.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma